Trei hoți sofisticați: Bernard Madoff, Eti Alon și Elizabeth Holmes

Hoți și tâlhari au existat de când lumea. Chiar și animalele fură unul de la altul: vulpea de la corb, hienele de la leoparzi, câinii sălbatici africani de la hiene, etc. La ființele umane hoția poate fi una fățișă, cum ar fi hoții de buzunare sau cei care fură din magazine, sau una voalată, ascunsă, ca hoția practicată de bănci și bancheri, de antreprenori, de firmele care te înșală cu marfă de calitate proastă, sau de vânzătorii care te înșală la cântar sau la preț.

Hoția este tot atât de frecventă ca minciuna, de fapt este o formă a minciunii. Unii motivează hoția prin legile pieții, cum ar fi prețurile exorbitante ale fructelor și legumelor în Israel în ultimul timp, alții pun vina pe COVID, prin întârzierile în aprovizionarea cu unele produse importate și competiția mondială pentru ele.

Vina poate fi și a cartelurilor: dacă un număr mic de companii monopolizează întreaga piață și nu există concurență, ele pot ridica prețurile după bunul lor plac. De exemplu transportul mâncării de la restaurant la domiciliul clientului cu motoreta s-a dezvoltat enorm în timpul pandemiei. Dar când întreaga branșă a fost acaparată de două companii și ele au ridicat prețul transportului până la 20-30% din valoarea produsului, multe restaurante au devenit nerentabile și au dat faliment.

Foarte eficient la înșelatul clienților este și sistemul de asigurări. De exemplu recent un bloc dintr-un cartier de nevoiași din Holon (Israel) s-a prăbușit spontan. Un amator a înregistrat întâmplarea: https://www.youtube.com/watch?v=nIW9g5uMPIk  

Oamenii au pierdut tot ce aveau, bine că cel puțin au scăpat cu viață, fiind evacuați cu câteva zile înainte de catastrofă. Majoritatea aveau locuințele asigurate, dar societățile de asigurări au refuzat să-i despăgubească pe motivul că ei plătesc numai în caz de cutremur. Dar dacă un bloc se prăbușește spontan sau la cutremur, paguba e aceeași!

Însă cei mai mari „manipulatori” de bani (ca să mă exprim foarte fin) sunt băncile. Când un funcționar de bancă își bagă mâna în buzunarul unui client, pentru persoana respectivă aceasta poate însemna ruina.

Atașez un film despre cea mai mare fraudă din istorie – cea a companiei Enron.

Bernard Madoff și schema Ponzi

Madoff a fost broker, consultant financiar și într-o vreme și președintele NASDAQ (National Association of Securities Dealers Automated Quotations). În 2008 a izbucnit scandalul Madoff. Printre altele acesta a fost găsit vinovat în 11 acuzații federale pentru furtul speculativ a 50 de miliarde de dolari în decurs de 20 de ani, de la 37,000 de victime din 136 de țări. A fost condamnat la 150 de ani de închisoare, cu obligația de a restitui 170 de miliarde de dolari.

Bernard Madoff

Pintre cei care au suferit de pe urma acestor fraude a fost și organizația Organizația Sionistă a Femeilor din America – Hadassah, organizația care sprijină financiar spitalul Hadassah din Ierusalim. Organizația a pierdut 90 de milioane de dolari, spitalul a ajuns în pragul falimentului, dar în ultimul moment guvernul israelian a salvat spitalul, “ștergându-i” o parte din datorii (1). Cea mai mare tragedie au suferit-o însă oamenii de rând, care și-au pierdut toate economiile. Pierderi mari au avut și comentatorul Larry King, actrița Zsa Zsa Gabor și fundațiile umanitare ale regizorului Steven Spielberg și ale scriitorului pacifist Elie Wiesel. Uriașa fraudă a lui Madoff a fost dezvăluită autorităților de unul din fiii lui.

Schema Ponzi (2)

Deși înșelăciuni bancare de acest gen existau încă în secolul al XIX-lea, forma modernă a fost inventată de escrocul financiar american Charles Ponzi în 1920.

Charles Ponzi

În principiu, ideea era simplă. Primilor investitori li se promiteau câștiguri enorme. Posibilitatea câștigurilor mari atrăgeau o nouă serie de investitori. Din banii aduși de aceștia erau plătiți cei din prima serie și așa mai departe. De fiecare dată își lua și Ponzi sume mari. Când nu mai veneau noi investitori, sau cei vechi cereau să-și încaseze veniturile, sistemul se destrăma.

Nu este clar cum a reușit Madoff să mențină acest sistem timp de 20 de ani. La un moment dat toți banii încasați intrau în contul lui din Chase Manhattan Bank, din care plătea sume mici investitorilor. În 2008, investitorii, simțind probabil că ceva nu este în regulă, i-au cerut 7 miliarde de dolari în bani lichizi, ceea ce el nu putea furniza în timp scurt. Așa a fost descoperită frauda și a început scandalul. Madoff a avut mulți complici. Unul din fiii lui s-a sinucis în 2010, iar Madoff însuși s-a sinucis în închisoare. Multe companii financiare internaționale au dat faliment. Tâlharul Madoff nu numai că a nenorocit zeci de mii de oameni care și-au pierdut banii, dar a adus și rușine poporului evreu al cărui membru era, dând apă la moară celor care generalizează asupra întregului popor relele făcute de unii indivizi.

Cazul Eti Alon – marea delapidare

Eti Alon a fost funcționară la secția de investiții de la Bank LeMisharTrade Bank – Banca Comercială din Tel Aviv, o bancă mică înființată în 1935. Între anii 1997-2002, Eti Alon a reușit să fure de la bancă o sumă de peste 254 de milioane de shekeli (în jur de 70 de milioane de dolari), ceea ce a dus la falimentul băncii. Motivul aparent al furtului a fost sprijinul financiar pe care Eti l-a acordat fratelui ei, Ofer Maximov, care avea adicție la jocuri de noroc și pierdea tot timpul sume mari. În 2002 Eti a recunoscut furtul și a fost condamnată la 17 ani de închisoare, fiind eliberată recent după 15 ani.

Eti Alon

Sistemul ei de delapidare a constat în crearea a 206 conturi fictive, când banca avea doar 1300 de clienți cu conturi legale. Ea a transferat banii din 202 de conturi legale în conturile ei fictive, sub formă de împrumuturi. De acolo banii erau transferați pe conturile lumii interlope care acționa jocurile de noroc ilegale. Ca să acopere furturile, Eti a folosit manipulații sofisticate de mișcări de sume de bani între diferite conturi, a schimbat adresele poștale ale clienților adevărați pentru ca ei să nu poată primi informații de la bancă (sistemul bancar prin internet încă nu exista), le-a șters sau le-a schimbat numerele de telefon și le-a trimis scrisori fictive, în care le detaila situația din conturi. Pentru a evita ca unii clienți să scoată bani lichizi, Eti Alon le propunea dobânzi mult mai mari decât existau la vremea aceea pe piață. În 2002 suspiciunile s-au înmulțit și Banca Centrală a Israelului a început investigația. Trei zile mai târziu, Eti s-a prezentat la poliția economică și a recunoscut uriașa delapidare. Fratele ei a fost eliberat recent după 17 ani de detenție. În urma acestui caz, sistemul bancar israelian a scos diferite reglementări care limitează accesul nesupravegheat al funcționarilor bancari la conturile particulare sau instituționale. Se pare că Eti Alon a reușit să deruteze întreaga bancă vreme de cinci ani, dovedind o inteligență deosebită și abilități financiare speciale. Păcat că aceste aptitudini nu au fost folosite în mod pozitiv și cinstit (3).

Elizabeth Holmes fondatoarea frauduloasă a companiei Theranos (4)

Unii susțin că scopul scuză mijloacele și dacă minți pentru o cauză nobilă, poți să-ți continui cariera cu conștiința împăcată. O cauză nobilă este însă greu de definit. Chiar și Thomas Edison și Steve Jobs au falsificat rezultatele unor experimente, dar în final au produs ceva pentru binele omenirii. Acest lucru însă nu este valabil pentru Elizabeth Holmes, care din copilărie a vrut să fie miliardară și a făcut în acest scop tot ce i-a stat în putere, adică minciuni și înșelăciuni.

În 2003 Holmes a înființat societatea Theranos. La conducerea societății i s-a alăturat amantul ei, Ramesh Sunny Balwani care poseda câteva milioane de dolari. Holmes a avut o idee interesantă, dar care s-a dovedit aproape irealizabilă: să înființeze un laborator bazat pe o tehnologie inovativă, unde dintr-o picătură de sânge să se poată face 120 sau chiar 250 de analize de laborator. Numai că fondatorii firmei nu aveau habar de biotehnologie, biochimie sau medicină. În curând s-au mutat în Silicon Valley, prezentându-se ca și o companie de start-up și în câțiva ani au adunat fonduri uriașe, de 9 miliarde de dolari. Printre donatori a fost și miliardarul Rupert Murdoch, proprietarul ziarului Wall Street Journal, iar printre consultanți au fost Henry Kissinger și George Schultz. Holmes a fost elogiată de Clinton, Obama și Biden. Revista Forbes a declarat-o pe Elisabeth Holmes cea mai tânără miliardară din istorie.

Compania avea reglementări foarte rigide, lucrătorii care ar fi divulgat ce se petrecea în companie erau amenințați cu concedierea. Fără a aștepta rezultatele unor așa-zise studii, compania a încheiat contracte de sute de milioane de dolari cu mari firme care aveau și servicii de farmacie, cum era Wallgreen. Prin 2006, șeful finanțelor companiei a avertizat-o pe Holmes că bănuiește că rezultatele de laborator sunt false. El a fost concediat imediat. De fapt, deși angajaseră ingineri și alți profesioniști, tehnologia nu progresa, părea imposibilă de realizat. Vechiul lor aparat Edison făcea cel mult 12 analize. Pentru a mări numărul rezultatelor au apelat la laboratoare externe, dar fiindcă dintr-o picătură de sânge nu se pot face zeci sau chiar sute de analize, au diluat conținutul eprubetelor, ceea ce a dus la rezultate false.

Adevărul despre fraudele companiei a început să iasă la iveală în 2015, în articolele lui John Carreyrou, publicate în Wall Street Journal. În 2018 compania a dat faliment, iar Holmes și Balwani sunt pasibili de 20 de ani de închisoare. La toate acuzațiile, Holmes răspundea: “Când lucrezi ca să schimbi ceva, la început ești considerat nebun, apoi ești atacat, dar până la urmă vei salva lumea”. Cred că mai potrivit ar fi: “Lumea a fost salvată de pericolul numit Elizabeth Holmes”.

Autorii majorității articolelor și documentarelor atenționează asupra sutelor de start-ups care apar ca ciupercile în Silicon Valley, susținând pe drept cuvânt că atât investitorii cât și consumatorii trebuie ca înainte de achiziție să verifice seriozitatea noii companii.

Acest articol îi avertizează pe clienții băncilor și pe cei care cred în start-ups să fie vigilenți și să verifice dacă nu sunt înșelați sau furați. La nevoie poate fi consultat un specialist bancar neamestecat în afacere, care poate fi obiectiv.

Bibliografie:

  1. https://jewishweek.timesofisrael.com/hadassah-reveals-130-million-windfall-from-madoff/#:~:text=The%20foundation%20closed%20last%20month%20after%20Madoff%20admitted,fraud.%20The%20organization%20said%20it%20lost%20%24178%20million.
  2. https://tradersunion.com/interesting-articles/ponzi-schemes-definition-and-famous-cases/
  3. https://www.jpost.com/Israel-News/Bank-embezzler-Eti-Alon-released-2-years-shy-of-finishing-17-year-jail-sentence-463203
  4. https://www.romper.com/p/will-elizabeth-holmes-go-to-prison-hbos-the-inventor-gives-you-all-the-details-16963734
  5. https://www.newyorker.com/news/q-and-a/what-john-carreyrou-expects-at-the-trial-of-elizabeth-holmes

Tiberiu Ezri și Peter Szmuk

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

20 Comments

  • Veronica Rozenberg commented on March 15, 2022 Reply

    Daca doi dintre escroci au actionat din ticalosie, nemernicie, you name it, Ety Alon, din pacate a actionat, cred eu,
    doar din PROSTIE SI CREDULITATE.

    • tiberiu ezri commented on March 17, 2022 Reply

      Sunt de acord cu tine Veronica.

  • Marina Zaharopol commented on March 15, 2022 Reply

    Stau şi mă minunez că escrocilor “le-a mers” câteodată timp de decenii. Mai ales în cazul Theranos, erau de la bunul început motive de suspiciune, întrebări legate de ştiinţă, lipsa unor dovezi, i.e., an abundance of “red flags!”

    • tiberiu ezri commented on March 17, 2022 Reply

      Da asa e, dar probabil ca erau multi interesanti la nivel inalt nu atat financiar ci ca publicitate.

  • BORIS MEHR commented on March 12, 2022 Reply

    EXCELENTE INFORMAȚII, MERCI

    • tiberiu ezri commented on March 17, 2022 Reply

      Multumesc

  • Melania Rusu Caragioiu commented on March 12, 2022 Reply

    Este uimitor cum banul ,, produsul fără miros”, dacă este adevărat, eu am mirosit bancnote și aveau miros!.
    Deci acel ban găsește o cale superinteligent gândită de a se strecura din seif-urile băncii în buzunarele gestionarului. Este o virtuală mașimărie ingenioasă care scapă neobservată ani la rând.
    Am trăit în comunism și în acea perioadă, adăugând și neocomunismul, statul m-a păgubit, hoțit, la vedere, de toți banii economisiți.
    Bunicul a vândut o pereche de boi cu prețul unei case familiale de la țară i când să facă tranzacția a venit o stabilizare , care a topit acei bani, de fapt casa visată de mine.
    Crescând și nemaiavând bunic, am mai pierdut eu personal. tot prin acel șiretlic stabilizarea, banii mei destinați unui mic apartament.
    La a treia stabilizare m-am ales de la schimb cu suma de 2,25 lei cash.
    Deci se găsesc hoți despre care citeam în reviste prin 1940. Mai târziu, hoți de resurse din țară. Și hoț care mi-a luat banii – statul comunist-după ce m-au obligat și să stasu ore întregi la rând ca să dau bunul, banul muncit de mine.
    De ce am stat la rând? Findcă aveam doi copii mici, dar eu nu aveam sticle goste de vânzare pentru a avea bani de pâine și de lapte.
    Singurul produs care se cerea contra centima stabilizată erau sticlele goasle recuoperate de magazine
    Ferice de acea țară care recunoaște și schimbă orice bancnotă câț de veche. la paritatea actuală și ferice de cetățeanul ei, care ascunde banii în perete,
    Atenție! Poți deveni vulnerabil la aparatul cu senzori, dacă ai monede de aur, sau ai bancnote cu intarsie de aur. Numerarul fără aur stă în bidonul de cheltuieli de pe credenț
    Concluzia unica, isvorâtă din mintea mea: Scapă cât de repede de banii de prisos și nu vei avea nici o viitoare bătaie de cap pentru ei. Bătaia de cap o vei avea gândind pe ce poți să-i cheltui cât mai repede.
    ,,Banul trebuie să circule!”, aceasta este menirea lui…

    • tiberiu ezri commented on March 17, 2022 Reply

      Teorie interesanta bazata pe o experienta amara. Problema este ca la o anumita varsta nu prea mai ai pe ce sa cheltuiesti, mai ales de cand COVID ne-a blocat vacantele. Copiilor le dam, dar si ei la randul lor pot cadea prada smecherilor.

  • theodor toivi commented on March 12, 2022 Reply

    Consider ca societatile de asigurare pot fi introduse in tagma escrocilor. Vorbesc din experienta!

    • tiberiu ezri commented on March 17, 2022 Reply

      Da acord!

  • gabriel gurm commented on March 12, 2022 Reply

    Mi-e milă de cei înșelați, dar mă întreb dacă goana după bani făcuți ușor nu sta la baza acestor fraude.
    A nu se uita: existența unui escroc e asigurată de existența unui fraier….Acest tandem e obligator pentru orice înșelătorie (scuzați filozofia de doi bani!).
    Mulțumesc Tibi, mi-a placut f mult articolul.
    GBM

    • tiberiu ezri commented on March 17, 2022 Reply

      Multumesc Gabi. Fraierii nu mor, ei doar se inmultesc.

  • Anca Laslo commented on March 11, 2022 Reply

    Un articol interesant din care am putea invata ca “cine nu deschide ochii deschide punga”! Lacomia oamenilor pentru castiguri usoare va fi explotata intotdeauna.

    • tiberiu ezri commented on March 17, 2022 Reply

      Ai perfecta dreptate!

  • Klein Ivan commented on March 11, 2022 Reply

    “Lumea a fost salvată de pericolul numit Elizabeth Holmes”.Cel mai potrivit răspuns la tupeul pezentat de Holmes . K.I.

    • tiberiu ezri commented on March 17, 2022 Reply

      Multumesc

  • Andrea Ghiţă commented on March 11, 2022 Reply

    În ciuda faptelor lor demne de dispreţ, nu pot să nu admir inteligenţa escrocilor. O poveste petrecută în Clujul din perioada comunistă e relevantă. Pe atunci lumea avea bani, dar nu s eprea găseau mărfuri de folosinţă îndelungată, percum congelatoarele despre care e povestea mea. Un congelator costa circa 3000 de lei, nu era o sumă foarte mare, aşa că în momentul în care se anunţa că “s-au adus congelatoare” lumea dădea buluc. Pe atunci totul funcţiona pe bază de zvonuri. Într-o zi s-a dat sfoară că la intrarea din spate a magazinului Central se vor aduce congelatoare. Coada s-a format instantaneu. Un domn amabi, în halat de magazioner, le-a spus oamenilor să-şi lase buletinele şi banii şi să vină a doua zi, pe baza unei liste de priorităţi. Imediat un voluntar a făcut lista şi lumea şi-a lăsat buletinul şi banii, primind bonuri de mână cu numere de ordine. A doua zi oamenii (disciplinaţi) s-au prezentat să-şi ridice congelatoarele dar n-au găsit niciun congelator, ci doar buletinele distribuite de un funcţionar al magazinului care le-a spus că cel care-i amăgise nu fusese angajat al magazinului şi a şters-o cu banii. Nu ştiu dacă escrocul inventiv a fost prins sau nu şi nici dacă această poveste nu a fost inventată.

    • tiberiu ezri commented on March 17, 2022 Reply

      Istet baiatul dar probabil fiind recidivist el va fi prins pana la urma, fiindca daca i-a mers o data crede ca va putea continua fara pedeapsa.
      Pacat insa de oamenii care au lucrat greu pentru acesti bani.

  • Hava Oren commented on March 10, 2022 Reply

    Mă tem că omul de rând nu mai are nicio șansă atunci când cade pe mâna unui escroc de mare anvergură. Singura mea consolare este că nu sunt mulți ca ei.

    • tiberiu ezri commented on March 17, 2022 Reply

      Da si oameni ca noi nu saraci dar nici prea bogati trebuie sa-si investeasca putinele economii in lucruri sigure (daca mai exista din alea).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *