Visele și legătura lor cu gândurile

Am să-mi încep articolul cu un fragment din Jurnalul lui Mihail Sebastian.

Duminică 20 august 1939

M-am visat în război astă-noapte. Atacam o patrulă duşmană care trăgea asupra noastră dintr-un fel de casă – mai mult o prăvălie – cu uşile şi ferestrele deschise. Eram unii de alţii la o distanţă de câţiva metri şi urmăream fiecare mişcare a adversarilor.

Vis care a continuat seara agitată de ieri. O lungă convorbire cu Longhin (devenit de curând preşedinte de Curte de Apel, iar până deunăzi secretar interimar la Justiţie) m-a înspăimântat. Se pare că la Bucureşti, săptămâna trecută, a fost o adevărată atmosferă de război. Germania trimisese o notă drastică prin care cerea socoteli de concentrările noastre. Armand  l-a chemat telegrafic pe Rege din croazieră. Franţa şi Anglia ne prevenise că s-ar putea ca războiul să se declanşeze nu la Danzig, ci la noi, “printr-un atac unguresc”. Vinerea trecută catastrofa părea iminentă…Totuşi a doua zi lucrurile s-au liniştit.

Sebastian îşi nota în jurnal visele şi încerca să le găsească tâlcul. De altfel, cred că foarte mulţi oameni (dacă nu toţi) încearcă să descifreze mesajul viselor, unii chiar folosindu-se de cărţile de specialitate sau cele „de vise”, sperând că ar putea dezlega tainele legate de trecut sau viitor.

De-a lungul anilor am observat, fără să mă pricep la psihologie, că visele mele sunt de multe ori influențate de gânduri tulburătoare pe care le-am avut în acea perioadă, de remușcări sau de evenimente plăcute sau neplăcute pe care le-am trăit recent, sau în trecutul îndepărtat. Cu timpul, visele mi s-au maturizat, împreună cu caracterul și trupul. Dacă în adolescență aveam adeseori vise erotice mi le aminteam după ce mă trezeam, în studenție și în rezidențiat nu reușeam să rețin ceea ce visam, atât de ocupat și de obosit eram la culcare. Asta nu înseamnă că nu visam. Mai târziu, când am devenit responsabil asupra hotărârilor medicale profesionale ale unui întreg departament, aveam uneori vise tulburi, somnul agitat și adeseori îmi aminteam fragmente de vise în care aveam remușcări: oare acest bolnav a fost tratat corect? Oare putea fi salvat? Oare acțiunile mele au fost adecvate? Iar acum, la bătrânețe timpurie, visele mă duc înapoi la istoria vieții mele, a familiei, a colegilor și a prietenilor dragi și chiar la perioada când lucram în Texas. Recent am visat că nu găsesc intrarea la departamentul de anestezie din Houston, unde lucrasem doi ani. Visul acesta se repetă de multe ori. Oare ce legătură are el cu gândurile mele de odinioară sau cu cele actuale? Probabil reflectă greutățile pe care le-am întâmpinat la începutul perioadei petrecute la Houston: 35 de săli de operații, față de opt la spitalul unde lucram în Israel, 140 de anesteziști, față de 25 la Rehovot, chirurgi care intrau în săli de operații cu cizme texane sterile și îmi depistau imediat accentul străin, chiar dacă nu o arătau în mod flagrant; la fel autostrada cu șase benzi în fiecare sens, unde nu o dată am ratat ieșirea pe șoseaua secundară la care voiam să ajung. Dar mai visez și lucruri plăcute, cum ar fi primul ghiocel, prima iubire și primul dans cu viitoarea mea soție, la clubul Neptun, pe muzica live a formației Phoenix.

În schimb mama vorbește zilnic despre răposatul meu tată și îl visează în fiecare noapte.

Despre fiziologia viselor

Somnul constă în repetarea de 4-6 ori pe noapte a unei perioade de somn cu mișcări oculare rapide (REM – Rapid Eye Movement) urmată de una fără mișcări oculare rapide (NREM – Non Rapid Eye Movement). Fiecare ciclu ține cam 90 de minute, deci în total între 360-540 de minute. Visele au loc în perioada somnului REM, care începe de obicei la 90 de minute după ce am adormit și se prelungește cu fiecare ciclu de somn, ultimul REM durând cam 60 de minute. În medie, fiecare dintre noi visează cam de cinci ori pe noapte, în total cam 90 de minute, chiar dacă nu ne amintim ce am visat.(1)

Importanța și caracteristicile viselor

Romanii credeau că visele sunt semne ale zeilor, iar biblia se referă la vise în jur de 700 de ori. Visele din perioada REM au un rol creativ asupra gândurilor noastre după trezire. Multe idei și inspirații care au dus la invenții importante, scrierea unor cărți apreciate și la alte creații cunoscute, au avut la bază o sclipire care a început cu un vis. Precum am precizat, visele sunt de fapt gânduri, dar ele sunt mai profunde și mai concentrate decât atunci când suntem treji. În somn, nimic nu ne deranjează gândurile. Este o manifestare a subconștientului – un alter ego al nostru. Gândurile din somn nu se limitează la cuvinte, ci cuprind și imagini, emoții și experiențe din trecut sau din prezent. În vis noi gândim în metafore. Adeseori visele ne îndrumă și ne sfătuiesc cum să rezolvăm o problemă dificilă. Problemele nerezolvate sau neglijate ne pot produce coșmaruri, dar visele ne pot oferi și soluții. Analiza numeroaselor vise de la diferite persoane a descoperit o legătură între unele imagini visate și ceea ce simțim când ne trezim. De exemplu, visele legate de starea vremii reflectă starea emoțională a persoanei respective.

Freud considera visele drept o manifestare a dorințelor sexuale reținute și neîmplinite. Este posibil, fiindcă am fost surprins când diferite persoane în vârstă mi-au povestit că în vis făceau dragoste cu foștii parteneri de viață, de mult decedați. Un bătrânel mi-a povestit că a visat că în prima noapte după cununie, în camera nupțială, el și tânăra lui soție au fost tot timpul deranjați de către mama soacră.

Folosind metode moderne, cum ar fi imagistica prin rezonanță magnetică funcțională, psihologii și neurologii au ajuns la concluzia că rolul viselor ar putea fi de a estompa impresiile prea puternice, de a consolida informațiile importante și de a ne avertiza de pericole potențiale. Alte studii au demonstrat rolul viselor în confruntarea emoțiilor și pericolelor din viața reală, antrenarea și menținerea capacității memoriei și un rol în creativitate atât pe plan profesional cât și ca o muză în diferite domenii artistice și culturale.(2,3)

Factori care influențează calitatea viselor

Privarea de somn, bolile cronice, în special cele psihiatrice, precum și medicamentele psihotrope afectează somnul REM, producând un somn agitat, alterând calitatea viselor și ducând chiar la coșmaruri.

Narcolepsia este o manifestare patologică cronică a somnului, caracterizată prin accese de somnolență și de adormire involuntară în timpul zilei, care sunt greu de controlat, deranjând în mod serios rutina zilnică a unei persoane. Interesant că visele pacienților suferind de narcolepsie sunt foarte lucide, astfel încât aceștia sunt potriviți pentru studiile de cercetare a viselor.(4,5)

Somnambulismul nu este o boală, ci un comportament inconștient, întâlnit mai ales la copii, de a se scula în timpul somnului, a se îmbrăca și a se plimba, fără ca să-și amintească de aceste activități la trezire. Somnambulismul trece de obicei la pubertate. Se pare că aproximativ 18% din populație sunt sau au fost somnambuli într-o anumită perioadă a vieții lor. Trezirea temporară a copilului la ora când de obicei el devine somnambul “vindecă” acest comportament. Somnambulii pot avea vise complexe și neplăcute, dar se pare că ei acționează în timpul somnului fără nicio legătură cu visele pe care le au.(6,7)

Vise neplăcute pot fi percepute și când o persoană se culcă cu stomacul plin, mai ales cu alimente care sunt greu de digerat și stropite cu mult alcool. Același efect îl au stresul și excesul de sport de performanță (alergătorii de cursă lungă au mai puține cicluri REM).

O problemă medicală care afectează în mod serios calitatea somnului și a viselor este sindromul de apnee obstructivă în somn (SAOS), manifestat prin sforăit și opriri frecvente ale respirației. Ele pot fi cauzate de probleme anatomice de obstrucție a căilor aeriene, sau probleme cerebrale de control al somnului și respirației. Aceste persoane suferă frecvent și de boli organice cauzate de lipsa prelungită de oxigen în timpul stopurilor respiratorii.(8)

Diferențele dintre vise și gânduri

Visele sunt procese imaginare care au loc în subconștientul nostru în timpul somnului, pe când gândurile sunt create de mintea noastră și nu percepute de simțurile noastre în mod inconștient.(9)

Cu toate acestea, unii consideră că visele reflectă gândurile unei persoane în momentul trezirii și ele sunt semnificative din punct de vedere psihologic. În această privință, eu am observat că din momentul în care mă trezesc, încep să mă năpădească idei care pot fi o continuare a ultimului meu vis din acea noapte, sau pur și simplu pot reflecta mintea mea odihnită după somn. În aceste situații îmi vin adesea idei noi cum să rezolv o problemă, cum să corectez o prezentare, sau chiar idei de articole pentru Baabel. Unele studii au găsit că 90% din vise descriu diferite experiențe curente. Sunt  oameni care notează în fiecare dimineață ce au visat noaptea. Aceste notițe personale au stat la baza unor studii psihologice asupra viselor.(10)

Povara gândurilor se poate manifesta și printr-un somn agitat și coșmaruri, dar noaptea (visele) poate fi un sfetnic bun pentru a rezolva unele probleme. În unele limbi se spune “Hai să dormim una bună înainte de a decide”.

Unii susțin că cea mai grea povară pe care o cărăm sunt gândurile pe care le avem în cap.

Un prieten psihiatru mi-a povestit că un pacient își descria povara gândurilor ca pe un copac care rezistă furtunilor, dar este distrus pe dinăuntru de viermii (gândurile) care îl rod.

Visele și gândurile sunt procese mintale complexe care se influențează reciproc. Amândouă ne îmbogățesc creativitatea, imaginația și tezaurul sufletesc.

Nu-mi este însă clar de unde începe procesul: de la gânduri sau de la vise, sau acestea se petrec simultan.

Las cititorilor să decidă.

Tiberiu Ezri

Bibliografie:

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK526132/   
  2. https://www.today.com/health/9-surprising-facts-about-dreams-may-help-you-understand-yours-1D80271467
  3. https://time.com/4921605/dreams-meaning/
  4. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/narcolepsy/symptoms-causes/syc-20375497#:~:text=Narcolepsy%20is%20a%20chronic%20sleep,time%2C%20regardless%20of%20the%20circumstance
  5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4335518/
  6. https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/14292-sleepwalking
  7. https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/sleepwalking-and-sleep-terrors-a-to-z#:~:text=A%20person%20who%20is%20sleepwalking,the%20dreaming%20stage%20of%20sleep
  8. https://www.psychologytoday.com/us/blog/dream-factory/201511/why-unwanted-thoughts-can-invade-your-dreams
  9. https://wikidiff.com/dream/thought
  10. https://www.nytimes.com/roomfordebate/2010/08/01/should-we-manipulate-our-dreams/dreams-reflect-waking-thoughts

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

47 Comments

  • Horatiu de la Diaspora commented on March 21, 2022 Reply

    Folosirea citatelor , timp de 99 de ani de la elaborare si publicare, cade sub incidenta legilor de protejare a proprietatii intelectuale respectiv a drepturilor de autor. In acesta perioada.folosirea lor neautorizata , fara taxe de licenta , se numeste plagiat., cu consecintele respective Dupa 99 de ani folosirea citatelor este libera juridic si cade numai sub oprobiul public, privind persoanele incapabile sa elaboreze panseuri proprii si le folosesc pe ale altora..
    Voiam sa ma despart, dar vad ca mai aveti nevoie de mine. Pentru vorbitori de limba romana frumoasa ca Tiberiu, consultatiile si asistenta in caz de necaz, sunt gratuite,

    • Tiberiu Ezri commented on March 21, 2022 Reply

      Limba mea romaneasca este frumoasa si multumita editorilor Baabelui, doamnele Andrea Ghita si Hava Oren.

  • Horatiu de la Diaspora commented on March 20, 2022 Reply

    Informatiile despre somn sunt utile, dar noi vorbeam despre vise. Studiile si cunostintele despre somn sunt algoritmizabile, se refera in mare parte la tranzactii materiale, cuantificabile, Visele sunt pure tranzactii enrgetice, eu am gasit numai informatii empirice despre efecte si nu despre cauze, Seful de Proiect, stapinul ecosistemului in care traim, a tras o linie rosie, ai a plasat visele viusele in afara cognoscibilului.. De unde vin viselle, de ce vin, cum se formeaza, de unde vin elemntele constituente,, din memoria individuala sau a speciei, ce ne fac noua visele cum le putem influenta????? Daca am putea capta visele, poate am putea sa le folosim.
    Interesul meu pentru vise provine de la o carte al lui Efremov (un Asimov mai putin cunoscut), unde el descrie experimente cu substante halucinogene, prin care se activa memoria speciei si subiectii povesteau in detaliu vinatori de mamuti.,
    Conform unor cercetari de antroplogie culturala neamul meu pe linie paterna se trage dintr.o populatie preromanica vietuitoare in munltii Romaniei. Ce cautau acolo unde era greu de trait? In lipsa unor dovezi convingatoare eu privesc cu scepticism aceasta teorie, Singurul indiciu in favoarea acestei teorii este un izvor de “apa vie” in acel loc, unde este permanent o coada de masini si de oaomeni care isi umplu canistrele.
    Ca sa-mi verific obirsia asi dori mult sa aflu adevarul. Daca asi putea rechema prin vise informatii de acum 3-4000 de ani, care sunt, cu siguranta depozitate in memoria mea, asi putea sa scriu sespre vise in cunostinta de cauza Pina atunci insa…renunt la parerologie,

    PS Tiberiu,ma opresc aici! Fatucile acelea care se scalda in citate nu sunt din clubul pe care il frecventez.Daca doresti corespondenta cu mine,
    ai Mailul meu..

    • Tiberiu Ezri commented on March 20, 2022 Reply

      Asa cum am scris, visele sunt legate si de calitatea somnului adica de timpul total al somnului REM.
      Multumesc pentru interesantele informatii.

    • Veronica Rozenberg commented on March 20, 2022 Reply

      PS Fatucile acelea care se scalda in citate nu sunt din clubul pe care il frecventez.Daca doresti corespondenta cu mine,ai Mailul meu..

      NEFATUCUL,
      PE CARE IL REPREZENTATI, AR TREBUI INAINTE DE COMENTARE LA MESAJUL
      DLUI EZRI,SA-SI MASOARE CUVINTELE…

      • Tiberiu Ezri commented on March 20, 2022 Reply

        Da Veronica, asa cum spunea Fray Luis de Leon: “Lo que natura no da, Salamanca non presta”.

  • Veronica Rozenberg commented on March 19, 2022 Reply

    Dragă Tibi,

    Am citit cu interes articolul tău elaborat, ca întotdeauna, dar în care, acum poate mai mult ca în trecut, sinceritatea şi profesionalismul tău se îmbină dând întâietate sincerităţii evocărilor tale.
    Am aflat lucruri noi, pe care nu le-am cunoscut, pentru că domeniul viselor nu m-a preocupat niciodată, iar cunoaşterea lui, chiar sumară, prin explicaţiile conferite de tine îmi îmbogăţeşte un mic domeniu total necunoscut de mine, al cunoaşterii.
    Există o explicaţie la această lipsă de interes pentru vise, în primul rând, nu am avut prea multe vise în viaţă, şi dacă totuşi am visat, ele aproapeintotdeauna au fost uitate în momentul trezirii. Întrebată uneori dacă visez, am răspuns întotdeauna că NU, deşi există o schimbare în ultima perioda de timp, al cărei motiv, l-aş putea preciza.
    Ştiu că am avut uneori coşmaruri prin cele visate, de aceea m-am bucurat să
    Mă trezesc dându-mi seama că ele nu erau parte a realităţii « adevărate ».
    În fond a visa este una, şi a avea visuri este totuşi altceva, în ceea ce mă priveşte, nici unele şi nici altele nu au fost parte a vieţii pe care am trăit-o. Nu am visat nicidata, trează fiind, la lucruri pe care aş fi dorit/visat să se împlinească.
    Nu am crezut în vise de nici un fel şi nu cred nici acum, nici ca stare de spririt care poate uşura realitate, nici ca expresie a unor dorinţe pe care le-am dori împlinite.
    Dorinţele eventual trebuiesc împlinite cu efortul necesar şi cu lupta pentru a le realizat, deci se poate concluziona că am fost şi sunt o realistă, sau poate că există o altă expresie mai potrivită.
    În afară de aceasta, pentru că articolul tău cuprinde rânduri despre « gânduri » ca fiind eventual un generator de vise sau poate exact invers, am început să caut definiţii, ca să-mi reamintesc ceea ce se defineşte ca fiind un gând. Şi am găsit, cu totul întâmplător câteva definiţi ale unor oameni celebrii ale GÂNDULUI.
    Le adaug mai jos, deoarece mi se par interesante şi poate că ar clarifica care dintre cele două, visele sau gândurile sunt primordiale.

    Din punctul meu de vedere, prima definiţiie mi se pare cea mai relevantă.
    Definiţia lui Nietzche se înrudeşte mai mult cu ceea ce ai scris tu mai sus.

    =====

    Thomas Carlyle:
    =============

    – Eseist, matematician, filozof scoţian

    Gândul este părintele faptei.

    Friedrich Nietzsche:
    ===============

    – filozof german –

    Gândurile sunt umbrele senzaţiilor noastre – întotdeauna mai întunecoase, mai goale, mai simple decât acestea.

    Henry David Thoreau:
    ================
    – Eseist naturalis, poet si filozof american

    Gândul este sculptorul ce te face persoana care doreşti să fii.

    Henri Poincaré:
    =============
    – matematician francez

    Un gând este doar o străfulgerare între două nopţi lungi, dar această străfulgerare este totul
    .
    Emil Cioran:
    =========
    – filozof român –

    Orice gând este un viciu pozitiv.

    Ralph Waldo Emerson:
    ==================
    – eseist american –

    Gândurile sunt seminţele acţiunilor.

    • Tiberiu Ezri commented on March 19, 2022 Reply

      Draga Veronica
      Iti multumesc foarte mult pentru feedbackul tau extrem de documentat, ca de obicei. La tine mimic nu este intamplator si poate si de asta tu nu crezi in vise. Mie mi-a placut mai mult ultima definitie a gandurilor, de Emerson.

      • Veronica Rozenberg commented on March 19, 2022 Reply

        Cred ca intre cele doua definitii, prima si ultima este o mare asemanare.
        Gandul==>Actiune

        In legatura cu observatia ta, cred ca ai dreptate, dar mai ales in ceea ce depinde de mine, din pacate unele lucruri care mi s-au intamplat in viata, aparent, nu au depins de mine, dar probabil ca in realitate eu am fost – chiar indirect – cauza situatiilor neplacute care mi-au directionat pasii altfel decat as fi dorit.
        Multumesc, Veronica

      • Andrea Ghiţă commented on March 19, 2022 Reply

        Cred că cea mai generală definiţie a gândului, şi cea mai adevărată, este cea dată de René Descartes (Cartesius) Je pense, donc je suis sau în latină Cogito ergo sum.

        • Veronica Rozenberg commented on March 19, 2022 Reply

          Gandul este rezultatul procesului de gandire, un proces care reprezinta insusirea creierului uman de a reflecta intr-un mode abstract, realitatea obiectiva (probabil ca unii filozfi nu o considera obiectiva).

          Expresia descartiana nu este o definitie a Gandului, ci mai curand expresia concisa unei filozofii care la vremea respectiva a fost se pare promovata in scrierile lui Descartes, este vorba de scepticismul filozofic, iar formularea completa a celebrei fraze este
          “dubito ergo cogito, cogito ergo sum” sau ma indoiesc, de aceea gandesc, si gandesc, de aceea exist.
          Gandirea in sensul lui Descartes a condus si la teoria filozofica a rationalismului, in contextul careia sta defapt si aceasta afirmatie.

          Cautand pe wiki afirmatia Cogito Ergo Sum, se pot gasi explicatii mai profunde asupra semnificatiei acestei afirmatii.

          PS. Inspirat din diferite date luate din wikipedia

          • Tiberiu Ezri commented on March 19, 2022 Reply

            Merci

        • Tiberiu Ezri commented on March 19, 2022 Reply

          Daca ma gandesc bine e adevarst!

        • Tiberiu Ezri commented on March 20, 2022 Reply

          Totusi cred ca exista o diferenta intre proverbul latin in care cogito inseama a cugeta sau a judeca si gandurile la care eu m-am referit in articol, care te pot napadi si involuntar.

        • Roxana commented on March 20, 2022 Reply

          asta ar însemna că o piatră nu există,
          n-aș fi așa de sigură de definiția dată de domnul Descartes

          • Tiberiu Ezri commented on March 20, 2022 Reply

            O observatie foarte interesanta, dar Descartes se referea la noi, la fiintele umane, sustinand ca tot ce visam sau credem ca am facut, dar nu suntem siguri de asta este dubios. De aceea gandirea (cugetarea, judecata) este singura cale de a ne afirma si confirma existenta. In schimb aici Descartes a cam gresit-o fiindca procesul insusi de a trezi dubii asupra unui lucru sau fapt necesita gandire.

          • Veronica Rozenberg commented on March 20, 2022 Reply

            existenţa despre care e vorba în axiomă, se referă la
            VIAŢA, la fiinţă, piatră este un obiect.

  • theodor toivi commented on March 19, 2022 Reply

    Excelent articol. Sunt insa ingrijorat de definitia “Narcolepsia”. Am inceput sa ma gandesc daca uneori am si eu simptome ingrijoratoare. Ce imi recomandati?

    • Tiberiu Ezri commented on March 19, 2022 Reply

      Multumesc.
      Va propun sa cereyi o trimitere de la medicul de familie la in laborator de somn inclusiv medic specialist in acest domeniu.
      Sanatate!

      • theodor toivi commented on March 19, 2022 Reply

        Analizez recomandarea dvs. Impotriva insomniei incep deocamdata cu un Lorivan inainte de culcare..

        • theodor toivi commented on March 19, 2022 Reply

          Uneori noaptea, ma gandesc la articolele pe care urmeazasa le trimit la Baabel!

          • Tiberiu Ezri commented on March 19, 2022 Reply

            La fel si eu.

        • Tiberiu Ezri commented on March 19, 2022 Reply

          Super sa va ajute

  • Horatiu de la Diaspora commented on March 19, 2022 Reply

    E corect ce spui, Am pornit de la o premiza eronata.Din cauza interesului meu pentru tema, ma asteptam sa primesc de la un medic idei si informatii noi, si nu placerea unei causerii,legere. Cofiguratia mea rigida e de vina, eu nu ma exprim deloc in domenii in care nu sunt bine, foarte bine informat.
    Am ciitit (nu in Stekel) ca ar exista o legatura intre visologie si hepatologie. Visul pe care ti l-am descris e al unuia cu steatoza, credeam ca de la un medic pot sa obtin obtin o parere avizata si nu recomandarea unui excitant puternic inainte de culcare.
    Ma voi indrepta mai departe spre legatura dintre vise si pictura, poate voi si scrie. Am sa incerc sa ghicesc ce viseaza Pruncii din bratele Madonel0r, de exemplu. Locul cel mai bun pentru documentare e Berlin cu muzeele sale.
    PS Cu Chicago ai ghicit! Am umplat cu ochii inchsi , ca sa nu vad gunoaiele dintre casele inalte si pe politistii care ma avertzau ca nu e prudent sa ma plimb pe jos pe malul lacului, Nici ziua.. Am deschis ochii numai cind am intrrat in muzeul de arta, unul din cele mai bogate din cite am vizitat.

    • tiberiu ezri commented on March 19, 2022 Reply

      OK, iti doresc sa te simti bine si in timpul somnului.

    • tiberiu Ezri commented on March 19, 2022 Reply

      P.S. Reactia la alcool e individuala; poate fi un excitant, dar pe mine de exemplu ma adoarme si la fel si pe sotia mea. Unele studii arata ca alcoolul scade timpul de adormire, prelungeste durata somnului adanc si scade perioada de somn REM, si fiindca visele se petrec in timpul somnului REM, sunt sanse de a visa mai putin sa de a nu aminti ceea ce visezi daca bei seara alcool. Verifica daca visezi mai putin vinerea cand bei de obicei alcool. Este insa corecta ideea de ati verifica sanatatea ca sa excluzi unele boli care pot cauza tulburari de vise si de somn, asa cum am scris in articol. Despre steatoza recunosc ca nu stiam ci doar de ciroza cap up tulburari de somn, dar bine-nteles probele hepatice trebuie verificate inainte de a ridica doza de alcool sau chiar de a-l exclude din meniu. nu din cauza viselor ci eventual daca probele hepatice nu use normale.

      • Tiberiu Ezri commented on March 19, 2022 Reply

        Despre steatoza bine-nteles ca stiu dar nu despre efectul ei asupra viselor.

  • Marina Zaharopol commented on March 19, 2022 Reply

    Un articol excelent conceput şi prezentat.

    M-a fascinat dialectica vise/gânduri;: ele operează în tandem, se complementează reciproc în economia organismului uman şi e greu de acordat o prioritate unei entităţi în detrimentul celeilalte.
    Visele sunt însă “slippery” şi e ciudat cum ţi le poţi aminti la trezire şi în momentul următor “s-au dus pe apa sâmbetei!”

    Am parte de vise repetitive ale unei locuinţe sau străzi la care nu mă relatez când sunt trează şi care au o existenţă numai în visele mele!

    Ştiam de mult ca somnul îmi rezolvă multe probleme, dar înainte de citirea articolului nu atribuiam acest lucru viselor per se. Am să le apreciez şi mai mult de-acum înainte!

    Am găsit deosebit de interesant şi faptul că visam “în metafore,” cu alte cuvinte poetic. Atât poezia cât şi filosofia au o origine metaforică.

    • Tiberiu Ezri commented on March 19, 2022 Reply

      Va multumesc pentru interesantele comentarii.

  • Horatiu de la Diaspora commented on March 18, 2022 Reply

    M-ai pacalit, Tiberiu! De fapt ai despre visologie tot atita habar cit si depre whisky. Ai scris o compunere, asa la plezneala si te-ai distrat bine! Daca vrei sa o iei in serios, citeste-l pe Wilhelm Stekel “Limbajul viselor”, e o carte serioasa. In legatura cu “single malt” pot si eu sa iti spun ca nu e cea mai buna recomndare. Eu am un “blended” care are 17 componente “single malt”. E superb, dar nu ajuta la vise. Dar totusi am o curiozitate: de ce ai intrat intr-un domeniu care iti este asa de strain?
    Oricum felicitari pentru frumoasa limba romana pe care o vorbesti.

    • Tiberiu Ezri commented on March 19, 2022 Reply

      Horatiu, ar fi trebuit sa-ti raspund simplu: “No comments to rude comments”, dar mai adaug ca daca stii sa-mi recomanzi o carte asa de serioasa despre visologie cum scrii, de ce nu te inspiri din ea ca sa-ti alungi visele despre Chicago? In articol eu nu sustin ca sunt specialist in vise ci mi-am descris parerile si experienta personala in domeniul viselor si am citat pe ici pe colo cateva publicatii in acest domeniu.

      P.S. – Chicago mi s-a parut un oras interesant si in unele parti chiar frumos. Depinde cu ce ochi ii privesti, deschisi sau inchisi.

  • Horatiu de la Diaspora commented on March 18, 2022 Reply

    Am si am avut o viata buna, nu am de ce sa am o constiinta incarcata. Am o virsta la care cei mai multi dintre ai mei au plecat deja. Nu am handy, nu am masina, doar doua biciclte si o trotineta., le folosesc zilnic. Gatesc cu placere, am o colectie de pictura, una de whisky (beau numia VIneri). Visul acela repetat in diverse variante, fara aparenta legatura cu intimplari reale, ma chinuie.Poate vine din memoria speciei? Nu ma intereseaza ce inseamna, vreau doar sa stiu cum scap de el. Un medic cu care skiam, o persoana deosebita imi spunea ca generatorul de visuri este ficatul. Ce zici Tiberiu?

    • Tiberiu Ezri commented on March 18, 2022 Reply

      Poate ca problema se va rezolva daca ati bea zilnic un paharel de single malt inainte de culcare…

  • Horatiu de la Diaspora commented on March 18, 2022 Reply

    De ani de zile am acealsi vis. Ma aflu intr.un oras mare, urit, de tip Chicago, pentru mine cel mai detestabil loc din lume. Imi pierd prientarea, vreau sa gasesc locul unde imi lasasem bagajele, actele si alte bumuri. Am repere de orientarea care se metamorfozeaza, urc si cobor pante, ma trezesc in natura si ma intorc in orasul unde nu este nici macar asfalt. Caut dfrumul spre aeroport, Uneori gasesc sprijin si informatii de la diverdse persoane. Niciodata nu ajung la capatul drumului.

    • Tiberiu Ezri commented on March 18, 2022 Reply

      Ati incercat sa faceti legatura cu o intamplare sau loc neplacut in care ati fost sau sunteti in realitate?

  • Anca Laslo commented on March 17, 2022 Reply

    Imi amintesc visele extraordinar de rar si nu visez nicioadata altfel decat in culori. Afirmi in articolul tau excelent ca “visele sunt de fapt ganduri” si asta ma sperie un pic. Daca visez/gandesc ceva fenomenal si apoi, iata, nu-mi amintesc…? Poate trebuie sa pretuiesc mai mult gandurile din starea de veghe, pe acestea ma pot baza. Interesant ai scris, din nou.

    • Tiberiu Ezri commented on March 17, 2022 Reply

      Iti multumesc! Trebuie sa vezi si realitatea si nu numai visele in culori care-ti plac.

  • Maria Roth commented on March 17, 2022 Reply

    Poze excelente, foarte sugestive

    • Tiberiu Ezri commented on March 17, 2022 Reply

      Va multumesc.

  • Dr.Roman Baican commented on March 17, 2022 Reply

    Articol frumos, pentruca din toate timpurile a fost si este frumos sa vorbesti despre visuri-cele avute sau cele care doresti sa se implineasca. Sa vorbesti despre ganduri, sa impartaseti ganduri este interesant si merge pana la baza acceptiunii de libertate-„Gandurile sunt libere“.
    Adresez aprecierea mea autorului si admiratia pentru modul stiintific, abordabil, concis si bine structurat a prezentarii.
    Personal, imi place sa dorm. Sunt echilibrat psihic, am uitat conflictele, dorm adanc , timp lung si visez. Visele sunt pozitive, reflecta viata reala si cea imaginara inmagazinata in subconstient. Dimineata, imi amintesc de cateva visuri avute, insa nu pot sa le povestesc. Uitarea, sau faptul ca nu poti sa-ti amintesti-are un rol benific de curatire. Sunt bucuros ca pot sa-mi amintesc de obligatile pentru ziua in curs.
    Imi place sa visez, „cu ochii deschisi“- este o prelungire a imaginatiei. In cadrul vietii mele lungi, imaginatia este mare, combinatorie si productiva. Si totusi limitata.
    Traiesc timpurile unui razboi cumplit, care mi-a blocat imaginatia pozitiva si m-a introdus in limitele unui spatiu negru de gandire si interpretare, cu sperante limitate.
    Curiozitatea, este o latura a imaginatiei si ma conduce la urmatoarea intrebare: Acela, sau aceea care au inceput aceasta confruntare: au avut vise, au avut
    ganduri ? Cu siguranta da: Visele nu le vom afla niciodata, gandurile le vom afla, pentruca va (vor) trebui sa le spuna unei lumi intregi.

    • Tiberiu Ezri commented on March 17, 2022 Reply

      Va multumesc pentru comentarii si apreciez originalitatea ideilor dumneavoastra. Aveti noroc ca aveti mai multe vise pozitive si va doresc sa continuati asa.

  • Andrea Ghiţă commented on March 17, 2022 Reply

    Pe când lucram la centrul teritorial de calcul, eram patru colege în birou şi la cafea obişnuiam să ne povestim visele. Odată a intrat în birou un coleg care ne-a spus că dacă priveşti pe geam după ce te trezeşti uiţi instantaneu visele, chiar dacă le-ai reţinut imediat după ce te-ai trezit. Oricum, este o performanţă să ţii minte visele pentru că ele se… evaporă. Visele vesele sunt mult mai rare decât cele în care te îngrijorează, te sperie. Freud scria că fricile se sublimează în vise şi mai citeam undeva că din moment ce un lucru s-a petrecut în vis, ai scăpat de el în realitate. Totuşi, există şi vise premonitive. Subiectul abordat de Tiberiu Ezri e foarte amplu şi complex şi cred că merită continuat.

    • tiberiu ezri commented on March 17, 2022 Reply

      Multumesc Andrea. Eu cred ca visele, la fel ca si imaginatia si gandurile, sunt infinite.

  • Eva Grosz commented on March 17, 2022 Reply

    Excelent articol !! Aduce informații șriințifice, dar și empatia față de zbuciumul viselor și gândurilor. Care din noi nu au trecut prin ele ? Poate ele sunt cea mai mare povară pe care o duce omul !
    Mulțumim dragă Tibi ! Hag Purim Sameach familiei !

    • Tiberiu Ezri commented on March 17, 2022 Reply

      Multumesc draga Eva, Hag Sameah si sa va vedem cat de curand la noi in vizita!

  • gabriel gurm commented on March 17, 2022 Reply

    Fostul meu student, azi un foarte cunoscut psihiatru, imi spunea ca visurile in care nu-ti gasesti lucruri, sau in care eșuezi in ceea ce ai vrea să faci oglindesc faptul ca ți-e frică de moarte…
    Dar ca orice teorie legată de vise, nimic nu poate fi demonstrat.
    GBM

    • Tiberiu Ezri commented on March 17, 2022 Reply

      Probabil ca e asa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *