Experienţa unei drastice schimbări de viaţă

Au trecut cinci ani de când viața mea s-a schimbat total, dintr-un om sănătos, energic și independent am devenit o persoană cu o dizabilitate serioasă, permanentă. Chiar dacă am rămas cu mobilitate redusă, medicii îmi spun că eu reprezint un succes, fiind în stare să-mi continui o viață relativ normală.

Totul a început în primăvara anului 2017. Aveam 68 de ani, de trei ani eram pensionar, băieții erau deja la casele lor, iar soția mea și cu mine ne bucuram de viață, zburând în toate colțurile lumii. Din aprilie au apărut primele semne că ceva nu e în regulă. Uneori picioarele îmi erau mai slăbite, îmi pierdeam echilibrul, iar munca fizică mă obosea mai repede. Doctorul credea că de vină e un medicament, a zis să-l întrerup și să așteptăm două-trei luni, să vedem.

În 17 iunie 2017 urma să plecăm la Gherla, la întâlnirea de 50 de ani la liceu. Am făcut întâi un tur de o săptămână prin Italia (Roma-Florența-Pisa-Veneția) cu familia fiului nostru Thomas și cu cei trei nepoți. Tot timpul mă simțeam obosit. Nu am reușit să urc în turnul Catedralei din Florența, pe care îl urcasem de mai multe ori în trecut; pe la mijloc am fost nevoit să renunț. În schimb în turnul din Pisa, care este mai puțin înalt, am urcat cu nepoții. Veneția, unde se merge peste tot pe jos, m-a obosit foarte mult.

La Pisa
şi la Veneţia, cu nepoţii

După sejurul în Italia, copiii s-au întors acasă, iar noi am plecat la București. O colegă de liceu cu soțul ei ne-au așteptat la Otopeni și după două zile de teatre și restaurante la București am plecat cu toții cu mașina prin țară, admirând peisajele frumoase din Carpați. Am petrecut câteva zile la minunatele mănăstiri din Moldova. Plimbările mă cam oboseau, dar mă odihneam la restaurante sau în mașină. Am ajuns la Gherla în 16 iunie și întâi de toate am urcat la cimitirul de pe deal, la mormântul mamei. Urcușul mi-a fost foarte greu. Mă simțeam tot mai slăbit. Ne-am întâlnit câțiva colegi acasă la unul din ei, Savu, și de acolo am plecat împreuna la restaurant, dar eu am rugat-o pe soția lui să mă ia cu mașina, eram foarte obosit. Încă nu știam cât eram de bolnav.

A doua zi dimineața am pornit spre liceu. Era înnorat și cum aveam la mine o umbrelă, am folosit-o ca baston. Un coleg m-a văzut din spate și și-a exprimat îngrijorarea văzând cum merg. În curtea liceului m-am odihnit puțin pe o bancă. Nu mă durea nimic, eram doar foarte slăbit și lipsit de energie. Discuțiile cu colegii m-au obosit și ele. La ceremonia din sala profesorală mi-am spus și eu povestea vieții în câteva minute. La pozele de grup trebuia sa urc câteva trepte care m-au obosit și mai mult. Restaurantul era doar la 300 m, totuși l-am rugat pe Savu să mă ducă cu mașina. Soția mea, Judith, nu a participat la ceremonie, dar a venit la restaurant. Mă simțeam atât de slăbit încât nu-mi mai doream decât să fiu în pat. L-am rugat pe Savu să ne ducă la hotel. Cu foarte mare greutate am urcat cele două etaje, dar la intrarea în cameră picioarele mi s-au înmuiat și m-am trezit pe podea. Nu reușeam să mă ridic și nu înțelegeam de ce. Judith a încercat să mă ajute, dar fără succes. După câteva minute au început să-mi amorțească mâinile. Disperată, Judith s-a dus la recepție. În câteva minute a venit ambulanța și m-a luat la spitalul din Gherla. Medicul m-a examinat, dar nu avea mijloacele necesare pentru a pune un diagnostic și m-a trimis la Cluj. Numai că Clujul trebuia să trimită o altă ambulanță, ceea ce a durat vreo trei ore. Așteptând, mă tot gândeam la filmul “Moartea domnului Lăzărescu” despre ineficiența sistemului medical din România. Câțiva colegi m-au vizitat la spital. Eram lucid, nu mă durea nimic dar picioarele și mâinile mi se mișcau tot mai greu. În sfârșit am ajuns Cluj, la Spitalul de Neurologie. Trecuseră 4 sau 5 ore de când mă prăbușisem.

Cu colegii de liceu din Gherla
La întâlnirea de 50 de ani de la absolvirea liceului

La urgențe mi-au făcut o tomografie la creier și s-a stabilit că nu este hemoragie cerebrală, deci suspectă era coloana. Am fost internat. Judith nu a avut voie să vină cu mine în ambulanță, dar Savu a adus-o cu mașina. După examenul neurologic, Judith a fost rugată să plece. Medicul bănuia că voi avea nevoie de intubare pentru a respira și am fost dus la terapie intensivă unde după o injecție am adormit. M-am trezit cu tot felul de tuburi în mine și mi s-a spus că primesc doze mari de cortizon care să reducă inflamația suspectă pe coloană. Nu puteau să-mi facă un RMN pentru că era deschis doar luni! Mi-au făcut tot felul de analize, puncții în măduva spinării, ace înfipte în mâini și picioare să măsoare transmisiile neurologice. Am adormit din nou și când m-am trezit eram deja total paralizat de la gât in jos. Abia vorbeam, nu aveam suficient aer pentru mai mult de două-trei vorbe. Judith a fost distrusă să mă vadă în acea postură. Cu toate că îmi dădeam seama de situația disperată, nu am intrat în panică.

M-am trezit luni dimineața. Tratamentului cu cortizon a avut efectul dorit și am simțit că pot să-mi mișc degetele, aveam mai mult oxigen și puteam vorbi mai bine. Mi s-a explicat că erau gata să mă intubeze, dar nivelul de oxigen a început să se îmbunătățească, așa că am scăpat fără intubarea plămânilor. Rezultatele RMN au arătat un accident vascular de coloană, chiar la baza creierului. Profesorul Florian, șeful spitalului, mi-a spus că în România așa ceva nu se poate trata chirurgical. Judith a trimis imediat rezultatele în Statele Unite, fiului nostru Thomas care este medic și prietenei noastre Dr. Violeta Rus care a terminat și a practicat medicina la Cluj dar e acum la Baltimore. Neurologii americani au văzut pe RMN că artera și vena au format o fistulă între ele – sângele din arteră intra în venă și punea o presiune extraordinară pe nervii din coloană, ceea ce cauza paralizia. Era nevoie de o intervenție chirurgicală urgentă.

Judith s-a luptat cu birocrația ca să rezolve situația. A reușit să procure un avion particular, dar costul trebuia rambursat integral înainte de decolare. Pentru admiterea la spitalul Johns Hopkins din Baltimore aveam nevoie de toate datele de la spitalul din Cluj. Numai cazurile interesante pentru cercetătorii de la spital erau acceptate. Doamna doctor Monica Scutariu, îngerul meu păzitor, a comunicat cu medicii americani și totul s-a aranjat. Am mai așteptat câteva zile la spitalul din Cluj. Mi-au scos tubul din nas prin care îmi dăduseră mâncare direct în stomac. Nu pot uita ce bună a fost ciorba pe care mi-o dădeau cu lingurița în prima zi după scoaterea tubului. Eram ceva mai bine, puteam să-mi mișc mâinile, dar nu aveam destul control să mă întorc în pat și aveam nevoie de ajutor. Eram opt in salon, bărbați și femei. Personalul medical s-a purtat foarte frumos, poate pentru că eram “american”, dar le rămân recunoscător că m-au ținut în viață până când am zburat acasă. Judith a trebuit să se furișeze în spital în afara orelor de vizită, dar așa sunt spitalele din România.

Avionul privat a aterizat la Cluj vineri după-amiază. Trei fete tinere în uniformă, frumoase foc, personal medical, s-au prezentat la spital să mă vadă și după șapte zile în spitalul din Cluj m-au dus la aeroport. Avionul era foarte mic, un Learjet, doi piloți și echipament medical. Eu eram pe targă, iar personalul medical și Judith în cele patru scaune. Drumul a fost foarte lin. După 15 ore și trei escale am ajuns sâmbătă după-masă la Baltimore. Ambulanța ne aștepta la aeroport, iar fiul nostru David era deja la spital, în cameră, cu un buchet de flori. Văzând camera cu un singur pat și o canapea pentru ea, unde putea să stea 24 de ore, Judith s-a simțit ca în rai. Accidentul meu vascular și procedurile legate de spitalizare și procurarea avionului au fost foarte traumatice pentru ea.

Personalul medical din Cluj care m-a ajutat în prima săptămână

Personalul medical sosit cu avionul
Avionul care m-a transportat la Baltimore

Spitalul Johns Hopkins din Baltimore este considerat unul din cele mai bune din lume. Echipamentul și personalul medical sunt excepționale. A doua zi după internare mi s-a făcut o intervenție chirurgicală care, chiar dacă prezenta un pericol, fiind foarte de aproape de creier, era absolut necesară. Când mi-am revenit din anestezie, știam că operația a reușit. Mâinile și partea de sus a corpului funcționau mult mai bine, dar pentru picioare a fost prea târziu. Nervii care controlează picioarele au fost cei mai afectați. În câteva zile am fost transferat la un spital de recuperare din Washington. După patru săptămâni m-au trimis acasă în cărucior cu rotile, dar după câteva săptămâni de terapie la domiciliu am reușit să stau pe picioarele mele și să fac câțiva pași cu un cadru. A fost cel mai important moment din recuperarea mea. Mi-am recâștigat independența de a merge pe picioare proprii. După multe săptămâni de terapie am avansat la un cadru cu rotile (rollator) care este modul meu preferat de mișcare. Din cauza traumei la coloană mi-am pierdut total echilibrul. Nu pot face nici un pas fără sprijin. Mă mișc foarte încet, dar cu sprijin pot merge 150-200 m.

După cinci luni ne-am încumetat să mergem cu avionul la casa noastră din Florida. Aeroportul și avioanele sunt foarte grijulii cu persoane invalide, așa că nu a fost prea greu. Am descoperit că pot înota chiar cu o semipareză la picioare. Cum ne petrecem jumătate de an în Florida, aproape zilnic am înotat și am făcut exerciții acvatice.

Așa am început viața mea nouă, de invalid. Încă din 1990 guvernul american a aplicat o lege care conferă persoanelor cu dizabilitate drepturi egale de acces la clădirile publice. Legea a fost cerută în primul rând de invalizii de război. În 2017, când am devenit și eu invalid, majoritatea clădirilor publice și a străzilor erau deja accesibile persoanelor cu mobilitate redusă. Numai după ce am început să ies din casă, mi-am dat seama cât de importantă a fost legea. Rampe de intrare în loc de scări, camere speciale la hotel pentru invalizi, toalete cu bare de sprijin, trecere de pietoni cu rampă pentru scaun cu rotile. Automobilul meu a fost amenajat cu controale de mână, așa că am independența de a conduce la medic, la o cafenea sau unde vreau, iar la destinație găsesc locuri de parcare speciale și pot intra în clădiri sprijinit în cadru cu rotile. Mergem la spectacole, la restaurante, ne întâlnim cu prieteni, facem petreceri de familie, viața merge înainte. Mă bucur enorm că în trecut am reușit să călătoresc mult, acum sunt restrâns la zboruri mai scurte, de 3-4 ore.

Viața nu e ușoară, dar după ce ești la un pas de moarte, perspectiva ți se schimbă. Fiecare zi are plăcerile ei mici; nu mai am planuri grandioase, dar am găsit o liniște sufletească adâncă. Iarna în Florida mă bucur de zile senine, o mică plimbare pe malul lacului, la bazin, unde mă relaxez privind palmieri, fluturi, plante și păsări tropicale. Ne vedem des cu familia, cei trei nepoți ne umplu sufletul de dragoste. Primăvara revenim la Washington și admirăm păduricea din spatele grădinii, de unde ne vizitează căprioare, veverițe, chiar și câte o vulpe. În capitală viața culturală e intensă și toate sălile au locuri speciale pentru invalizi. Uneori mergem la New York sau Philadelphia pentru spectacole, dar tehnologia modernă ne oferă spectacole extraordinare din toată lumea pe ecranul mare al televizorului. Spectacole de teatru din Londra sau chiar București, opere și concerte din marile săli ale lumii, filme noi sau vechi, totul este posibil datorită tehnologiei. Dimineața, în timp ce mă delectez cu o cafea turcească, stau de povești față în față prin telefon cu prieteni din România, Israel, Germania. În fiecare lună ne vedem cu colegii de facultate prin videoconferință și râdem împreună de parcă am avea 19 ani.

Cinci ani au trecut în zbor și m-am obișnuit oarecum cu noua situație. Iar prietenilor și cunoștințelor de vârsta mea le amintesc să nu-și amâne planurile – viața se schimbă de la o clipă la alta și e păcat să amâni lucrurile pe mâine…

În mijlocul familiei, la aproape cinci ani de la accident, noiembrie 2021

Mike Klein

iunie 2022

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

22 Comments

  • Thomas Lewin commented on July 9, 2022 Reply

    Extraordinar!Să vă dea Dumnezeu sănătate!5

  • Gabi și Carmen BUNEA commented on July 8, 2022 Reply

    Emoțiile care mă copleșesc provoacă o dorință foarte sinceră de a scrie și eu câteva cuvinte ..!
    Mike , Dumnezeu te-a răsplătit pentru bunătatea inimii tale, pentru înțelegerea sufletului, pentru sinceritatea sentimentelor, pentru generozitatea caracterului. Și pe lângă cuvintele de recunoștință, vreau să-ți las urări de bine, sănătate, pace, fericire și dragoste alături de soția ta frumoasă , doamna Iudith și întregii familii !
    Vă îmbrățișăm cu mult drag și dor !

  • George Rosenberger commented on July 7, 2022 Reply

    Draga Mike si Judith
    M-a inpresionat foarte mult articolul tau despre schimbarile mari care au avut loc in viata voastra. Desi stiam o parte din cele intamplate, totusi am ramas surprins de gravitatea problemelor cu care f-ati confruntat. Spun la plural pentru ca amandoi ati avut parte de lucruri cu care un om obisnbuit nu a avut de a face. Ma bucur Mike ca infrunti cele intamplate cu mult curaj si nu te lasi doborat de viata care s-a schimbat radical. Va admiram intotdeauna de bogata viata culturala de care ati avut parte, concerte, opere, vernisaje, toe ce e legat de cultura, nu doar in America, dar peste tot in lume unde era ceva mai interesant. Va urez putere in continuare si cum scria Madach Imre:- Mondottam ember: küzdj és bízva bízzál (Ţi-am spus omule: Luptă şi încredere sa ai)

  • AndreI Leber commented on July 7, 2022 Reply

    Draga Mike, am citit cu rasuflarea taiata articolul tau din Baabel. Ai avut nevoie de o putere suflteasca enorma, ca sa relatezi in detaliu prin ce ai trecut- esti fara indoila un erou. Am auzit din cateva surse despre ce ti s-a intimplat in Romania si acum am primit intreaga imagine. Totusi, faptul nu e surpinzator pentru cine te cunoaste bine, de multi ani. Ai fost si ai ramas acelasi Mike plin de energie, cu o vointa de fier, un om care iubeste viata si e gata sa faca sacrificii pentru ea. Nu cred ca este vreun om care sa nu te simpatizeze! Noi ne cunoastem de 55 de ani, de pe bancile Fcultatii de Filologie de la Cluj. Mai tin minte cat de mult ne placeau bancurile (ne plac si acum; apropos, de la tine am invatat fenomenalul monolog BACILUS!) .concertele, opera si fetele frumoase. Sa fiu sincer, ai avut mai mult noroc la ele ca mine; eu eram mai mult cu latina si tu veneai la mine sa te ajut!
    Si acum sa fim seriosi- nu oricine ar fi putut face fata marilor incercari prin care ai trecut! Ai avut si ai si acum o vointa de fier, esti optimist din nastere si iti iubesti familia. Sunt convins ca articolul, ca de altfel, si cartea pe care ai scris-o, sunt o mostenire pretioasa pentru familie si toti cei care te cunosc si te iubesc. Nu exagerez daca spun ca “reinvierea” ta nu ar fi fost posibila fara prezenta scumpei tale sotii Judith; daca vrei un spijin in religia mozaica cauta te rog in Vechiul Testamaent in cartea “Pildele lui Solomon”, capitolul 31, No. 10: “O femeie virtuoasa unde poti gasi?”. Eu ii spun asta sotiei mele in fiecare vineri cand aprindeme lumanarile de Shabat! Mike, vechi si devotat prieten, take care and keep smiling”.
    Leber Andris
    Haifa-Israel

  • Marina Zaharopol commented on July 3, 2022 Reply

    Vă admir pentru curajul şi atitudinea pozitivă de care daţi dovadă şi pentru faptul că v-aţi gândit şi la noi cititorii îndemnându-ne să ne bucurăm de ce ne oferă fiecare moment al vieţii, un sfat preţios, dar adesea ignorat în iureşul existenţei moderne.
    Vă doresc multă sănătate dv. şi familiei dv. minunate!
    Aştept şi eu cu nerăbdare să citesc ce s-a tradus în romană din cartea dv.: “From Gherla to Washington…”

  • Eva Balogh commented on July 2, 2022 Reply

    In primul rind multumesc ca ai impartit in acest articol prin cea ce ai trecut in timpul inbolnavirii taleEste de admirat ambitia,perseverenta si optimismul care t-a ajutat sa treci prin mmomente,zile si luni grele, si bine inteles nu in ultimul rind ajutorul cadrelor medicale.Iti doresc a viata plina de bucurie,fericire alaturi de o minunata sotie si o frumoasa familie si nepotii,NEVER GIVE UP!Viata e frumoasa in orice situatie,daca ai o familie minunata pt c
    are merita sa traiesti

  • Eva Grosz commented on July 1, 2022 Reply

    Multă sănătate !

  • Maria Roth commented on July 1, 2022 Reply

    Mike si Judith, pentru mine sunteti un exemplu grozav de solidaritate, curaj, perseverenta si atitudine pozitiva. Sa traiti fericiti multi ani inainte si sa va bucurati de tot ce ati obtinut cu propriile forte. Gazduirea oferite cateva zile a fost pentru mine o bucurie, nici decum o corvoada (oricand, oricui are nevoie).

  • Mike Klein commented on June 30, 2022 Reply

    Mulțumesc mult pentru toate comentariile care îmi dau energie pozitivă și speranțe de viitor.

  • tiberiu ezri commented on June 30, 2022 Reply

    O poveste deosebit de umana care arata ca uneori viata atarna de un fir de ata si avem nevoie de mult noroc dar si putere de lupta si personal medical dedicat si profesionist ca sa nu rupem ata si sa cadem in prapastie.
    Sanatate domnule Klein!

  • Robert Rosenfeld commented on June 30, 2022 Reply

    Hi Mike, aici am gasit continuarea celor descrise in cartea autobiografica (care inca continui sa citesc).. Da, asa este, astazi te simti pe deplin in putere si nu-ti poti imagina ca totul se poate schimb, dintr-un moment in altul…Eva si cu mine dupa doi ani pauza am fost la Madrid in calatorie organizata. Ne-am intors amindoi contaminati cu Corona. . 2 ani si un sfert de aparare incontinuu au esuat, totul a fost in van…Deja santem refacuti… VA DORIM NUMAI BINE si sa va bucurati de viata cit puteti !!!

  • Ági stoleriu commented on June 30, 2022 Reply

    Multă grijă și sănătate!

  • Judith Klein commented on June 30, 2022 Reply

    Da, cam așa a fost. Rămânem traumatizați de toată experiența. Sunt foarte recunoscătoare tuturor care au fost drăguți cu noi și ne-au ajutat, după posibilități.
    Savu, bun prieten din copilăria lui Mike, m-a dus de la Gherla la Cluj după ce ambulanța l-a luat pe Mike de la spitalul din Gherla să-l ducă la neurologie în Cluj. Geamantanul împachetat în mare grabă la hotelul din Gherla, l-am dus și l-am lăsat la hotelul din Cluj, în drum spre spital. După câteva zile, Savu ne-a vizitat în spital, având posibilitatea să-l vadă pe Mike și să ne luăm rămas bun.
    RMN-ul din Cluj a fost de calitate superioară, fapt important pentru ca medicii din SUA să poată pune diagnostic corect, și medicii de la Johns Hopkins să ia decizia de a accepta acest caz interesant. Ajutorul lui Relu Vlaicu în trimiterea, electronic, a imaginilor RMN au fost foarte apreciate.
    Farmacista pe care o vizitam zilnic cu ceva nevoie exprimată de personajul medical de la spital, a fost foarte amabila, și mi-a făcut rost de cele cerute, chiar și fără rețetă.
    Mari Roth, fostă colegă de școală de a mea, m-a găzduit o săptămână întreagă; locuința ei fiind foarte aproape de spital, a fost foarte convenabil pentru mine; mii de mulțumiri.
    Alți prieteni de-ai mei și de ai lui Mike ne-au sprijinit sufletește. Am vorbit cu ei zilnic, pe viu sau telefonic. I- am cumpărat lui Mike un mic telefon local pentru ca să pot comunica cu el din moment ce n-a fost permis să stau cu el în cameră mai mult de câteva minute, ici-colo, când reușeam să mă furișez la camera lui, de mai multe ori pe zi. Degetele lui nu prea funcționau, totuși a putut să apese câte un buton programat să mă sune pe mine.
    Violeta Vlaicu, acum Dr Violeta Rus, este prietena mea apropriată din liceu. Pe ea am sunat-o din hotel din Gherla, curând după ce Mike se întinsese de-a lungul pe podea. Ea m-a sfătuit și îndrumat toată săptămâna, unde să merg, ce să fac, cu cine să vorbesc, la cine să mă ploconesc. Medici colegi de-ai ei au studiat RMN-ul și au văzut fistula de la baza craniului. Prietenia ei este fără de margini, precum recunoștință mea.
    Coda este așa cum au comentat și alții: ne bucurăm zilnic de toate: de viață, de natură, de cultură, de ceva gustos (Mike este Bucătarul la noi, eu doar procur ingrediente, servesc, spăl vasele).
    Atitudine pozitivă la toate ajută!

    • Andrea Ghiţă commented on June 30, 2022 Reply

      Sunt convinsă că dragostea, puterea, tenacitatea, optimismul şi inventivitatea lui Judith Klein au avut un rol esenţial, capital, în salvarea vieţii şi recuperarea lui Mike Klein.

    • Veronica Rozenberg commented on June 30, 2022 Reply

      Doamna Klein, faptul ca ati scris aceste randuri, cat si experienta neobisnuita prin care ati trecut sunt mai mult decat emotionante.

      In plus, daca cineva uita cateodata ca unul dintre cele mai importante din viata este sa-ti ocrotesti si intelegi prietenii, probabil ca nu a avut niciodata o experienta relevanta in acest sens.
      Dar nu e numai aceasta, pentru ca dupa nu 10, dar cativa ani buni la Baabel, am convingerea fara nici o ezitare, ca transilvanenii – asa cum a fost de altfel si propriul meu tata – au niste disponibilitati sufletesti probabil nu numai deosebite, de oriunde s-ar tragea ei. O vad de fiecare data sub forme diverse.

      Sa fiti cu toti sanatosi si sa CARPE DIEM !!`

  • Anca Laslo commented on June 30, 2022 Reply

    Toată stuația pe care o descrieți cu o sinceritate impresionantă mi-a dat fiori. Vă doresc din suflet multă sănătate și mulți ani de bucurii împreună cu familia dumneavoastră atât de frumoasă!

  • JOHANAN VASS commented on June 30, 2022 Reply

    CIND AM CITIT ACEST ARTICOL DEOSEBIT DE EMOTIONANT MI-AM ADUS AMINTE DE PIESA LUI I.MADACH-TRAGEDIA OMULUI IN CARE DUMNEZEU SE ADRESEAZA OMULUI;
    OMULE TI-AM SPUS-LUPTA-TE SI CREDE
    MULTA SANATATE, MIKE!

  • Andrea Ghiţă commented on June 30, 2022 Reply

    Articolul acesta scris firesc, cu maximă sinceritate, ne învaţă să fim pregătiţi că oricând putem păţi ceva grav, oricât de protejaţi şi prevăzători am fi, că încrederea şi tenacitatea ( şi dramul de noroc) ne pot scoate la liman din situaţiile care par fără ieşire şi, poate cel mai importantă învăţătură, este să ne bucurăm de viaţă şi să nu lăsăm pe mâine proiectele de azi. Mulţumesc lui Mike Klein pentru aceste rânduri şi aştept fragmentele traduse din cartea sa From Gherla, to Washington…” despre care am scris într-o recenzie recentă.https://baabel.ro/2022/02/cartea-lui-mike-klein-from-gherla-to-washington-mai-mult-decat-o-cronica-de-familie/

  • Veronica Rozenberg commented on June 30, 2022 Reply

    Domnule Mike Klein,’

    In primul rand aveti aprecierea mea deosebita pentru curajul, dar mai ales sinceritatea pe care ati avut-o ca sa povestiti cu lux de amanunte momentele si problemele grele prin care ati trecut, dvs si alaturi de dvs. sotia devotata, dna Judith si fiii dvs.

    Este o situatie complexa, care din fericire s-a rezolvat intr-un mod acceptabil, precum relatati, si va doresc in continuare multa grija, noroc si acelasi suport formidabil pe care l-ati capatat. Nu e inteles de la sine, de aceea trebuie plecat capul in fata sa, fie ca e vorba de familie, fie ca e vorba de o multime de persoane, personal medical, doctori si prieteni.

    Consider aceasta situatie o situatie norocoasa, daca se poate folosi aceasta expresie. Desigur ca norocu este dat si de firea dvs si de capacitatea variata de care ati dispus alaturi de familie pentru implinirea marelui deziderat de a fi readus in conditii cat de bune posibile in lumea celor dragi..

    Multa, multa sanatate si bravo pentru optimismul pe care il emana acest articol impresionant, Veronica

  • Hava Oren commented on June 30, 2022 Reply

    Să nu ne pierdem niciodată speranța!
    O poveste extraordinară care poate să-i inspire pe toți cei care se confruntă cu probleme de sănătate și cu atât mai mult la vârsta a treia.

  • George Uri Schimmerling commented on June 30, 2022 Reply

    Si multă sănătate !

  • George Uri Schimmerling commented on June 30, 2022 Reply

    Vă mulțumesc pentru că ne-ați impărtășit din experiența de viață . Concluzia e valabilă la orice vîrstă .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *