Noua eră a idolatrizării

„Trăim într-o eră cu totul nouă”, ne avertizează Henry Kissinger într-un interviu recent, referindu-se la evenimentele actuale, care par să schimbe fața lumii, poate pentru totdeauna.

Cine ar fi crezut cu doar câteva luni în urmă că eroii lui Isaac Babel din Cavaleria Roșie se vor transforma în „agresori”, iar conducătorul lor suprem va deveni idolul mișcărilor ultra-naționaliste, inamicul nr. 1 al democrației occidentale?

O astfel de organizație, care a adoptat cu deosebit entuziasm acest popular și proaspăt gen de ideologie, este cea numită Mișcarea Imperiului Rus, în rândurile căreia sunt mobilizați adepții ideilor extremiste de dreapta, ai antisemitismului și supremației rasei albe. Este vorba despre o grupare paramilitară a cărei activitate include întregul meniu al ideologiei neo-naziste, la auzul căreia ne înfiorăm, urmăriți fiind de spiritele trecutului, încă prea apropiat pentru a fi uitat.

„Luptătorii” organizației despre care vorbim reprezintă cu o deosebită convingere, atât în patria-mumă cât și peste hotare, noile ambiții inspirate din istoria țarilor. O parte dintre membrii mișcării sunt activi chiar în cadrul actualei campanii din Ucraina, dar și în altele, din trecutul apropiat, multe fiind coordonate cu conducerea rusă. Visul lor este, printre altele, clădirea unei lumi „eliberate” de influența distrugătoare a evreilor. Și cum pot rezista antisemiții planetei în fața unei ambiții atât de nobile?

Printre conducătorii Mișcării Imperiului Rus se remarcă prezența lui Stanislav Vorobiev, recent inclus de către Departamentul de Stat american pe lista teroriștilor cu reputație mondială, undeva în fruntea clasamentului.

Publicul amator este convocat destul de frecvent la mitingurile oranizației, ocazii cu care le sunt distribuite cărți și broșuri, cuvântările fiind aplaudate cu obișnuita generozitate.

Vorobiev a declarat în repetate rânduri că luptele din Ucraina, inclusiv anexarea Crimeei, au ca obiectiv principal eliminarea „oligarhilor evrei”, pentru ocrotirea adevăratelor valori ale societății.

Donațiile pe care Vorobiev le oferă cu regularitate organizațiilor neo-naziste de pretutindeni sunt menite să accentueze seriozitatea cu care mișcarea sa își apără țelurile, chiar dacă adesea sumele sunt destul de modeste.

Printre suporterii lui Vorobiev se numără (bineînțeles) și membrii NMR (Mișcarea Rezistenței Nordice), reprezentanta scandinavă a neo-nazismului, care și-a întărit în aceste zile popularitatea prin atitudinea sa pro-rusă, opusă cu vehemență principiilor Comunității Europene, fiind și aceasta, după părerea lor, o concretizare a conspirațiilor evreimii.

În mod absurd (deși departe de a ne surprinde, având în vedere vechile tradiții), neo-nazismul și ura anti-evreiască sunt idei prezente și printre ucraineni. Manifestațiile organizate de așa-numita Miliție Națională nu erau nicidecum o raritate pe străzile Kievului, ele bucurându-se de primiri entuziaste. Într-un reportaj realizat de agenția Reuters în iarna lui 2018, responsabilii unui astfel de eveniment și-au argumentat inițiativa ca fiind „o încercare de restabilire a ordinii”, iar membrii aceleiași grupări au atacat cu o deosebită violență clădirea primăriei orașului Cerkasî, maltratându-i pe membrii consiliului urbei. Din investigații reiese că participanții la respectivele atrocități erau membri ai organizației de voluntari Azov, revenită în actualitate ca luptători ai regimentului Azov, priviți drept apărători vajnici ai Ucrainei.

Stema batalionului AZOV

Este îngrijorător faptul că atât Rusia, cât și Ucraina își apără cauzele încercând să convingă opinia publică – și poate propria lor conștiință – prin contribuția fiecăreia la lupta contra nazismului. Iar restul lumii încearcă cu disperare să caute dreptatea, încă înainte de a i se rosti sentința. (Nu mă pot abține aici de la o comparație cu teza lui Hannah Arendt „Banalitatea răului”, după care oameni cât se poate de obișnuiți pot deveni criminali ca efect al spălării creierelor).

Este oare exclusă o victorie a rațiunii, sau e prea târziu? Mărturisesc: îmi este teamă de răspuns.

George Farkas

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

5 Comments

  • Salamon Aniko commented on August 15, 2022 Reply

    Fara comentariu, dar socant: Pe rubla Uniunii Sovietice, decenii se gasea in mijloc zvastica.
    ( Muzeul din casa Rakoczi din Beregszasz, oras
    ucrainean aproape de granita cu Ungaria
    (Beregovo ?))

  • tiberiu ezri commented on June 30, 2022 Reply

    Nimic nu e nou sub soare. Evreii sunt de vina pentru toate relele lumii, inclusiv evreul Iceberg care a scufundat Titanicul. Daca as face o statistica sarcastica a antisemitilor, ucrainienii ar ocupa locul intai. De aceea Psss! Fara pretentii de ajutor militar israelian!

  • boris mehr commented on June 30, 2022 Reply

    este o situație extrem de confuză – un stat relativ tânăr, cu o istorie contradictorie ca UCRAINA este atacat de RUSIA, CARE SE ERIJEAZĂ ÎN MOȘTENITOAREA IMPERIULUI RUS, ambele părți acuzându-se reciproc de neo-nazism și nu fără argumente ,UCRAINENI VENERÎNDU-L ACUM PE NAȚIONALISTUL STEPAN BANDERA. PĂCAT CĂ IMPLICAREA NATO ȘI SUA AU AGRAVAT CONFLICTUL PESTE ORICE LIMITĂ.

  • Andrea Ghiţă commented on June 30, 2022 Reply

    Articolul lui George Farkas ne arată radicalizarea care aduce după sine un peisaj politic îngrijorător de “ambele părţi” şi nu numai acolo. Din păcate, dată fiind situaţia Ucrainei de ţară agresată, opinia internaţională e mai “blândă” faţă de formaţiunile extremiste care se bazează pe nefastele tradiţii istorice. În acelaşi timp se dovedeşte că şi Rusia care şi-a motivat agresiunea prin intenţia de denazificare, nu pare a stăvili tendinţele de la ea de acasă. Nu îndrăznesc să mă gândesc la ce ne poate aştepta în viitor…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *