10 ani în Baabel. Strul Moisa: Iniţial mi s-a reproşat că scriu prea „inginereşte”

Citesc Revista Baabel încă de la apariţia ei, din 2012, dar personal colaborez doar de doi ani: din mai 2020.

Primele două articole publicate erau legate de Ziua Ierusalimului. În ele descriam două stări sufletești pe care le-am trăit la date diferite: 15 iunie 1967 (susținerea Examenului de Stat, imediat după Războiul de Șase Zile și Reunificarea Ierusalimului) și 20 mai 1974 (mă aflam în vizită în Israel și am trăit ”pe viu” bucuria zilei Reunificării Ierusalimului). Nu știu dacă numărul de vizualizări – 985 și respectiv 1368 – exprimă multe; cert este însă că eu eram începător în genul de articole gazetărești.

Inițial mi s-a reproşat că scriu prea inginerește; eram obișnuit cu un „tipar” cerut de articolele de specialitate. Treptat m-am dezbărat (sper) de această meteahnă.

În articolele mele am încercat să abordez o paletă largă de subiecte; însă apolitice.

Unele din articolele publicate în Revista Baabel abordau subiecte pe care intenționam să le introduc în noua mea carte aflată în pregătire. De fapt doream feedback-ul cititorului. Rezultatele nu s-au lăsat așteptate: au apărut o serie de observații pertinente – atât în comentarii, cât și în corespondența electronică cu cititorul – pe care le-am introdus în materialul meu. Iar la subiectele publicate, axate pe specialitatea mea, ingineria materialelor, am avut plăcerea să (re)întâlnesc personalități universitare de calibru, unele la comentarii, altele în corespondență personală.

Am realizat că sfera de cititori era cu mult mai largă decât cei care apăreau în comentarii.

După apariția articolului meu Strul, Ștrul, Srul, am primit un mail de la o veche cunoștință (ne cunoșteam încă din mileniul trecut: fusese într-o vizită la universitatea noastră), în care îmi scria: dragă Srulică (numele era scris corect), articolul tău m-a scos din ceața care mă înconjura referitor la titlul nuvelei lui Rebreanu. De ce nu l-ai scris mai devreme? La ediția viitoare a cărții mele, articolul semnat de tine în Revista Baabel se va afla la referințe bibliografice (cel care îmi scria era lingvist, profesor universitar). Iar un alt cititor, o personalitate erudită, tot profesor universitar, în comentariul la un anume articol, mă îndemna continui seria de articole caracterizate prin aceeași încărcătură “detectivistă”.

Revista Baabel nu e o publicaţie oarecare. E o REVISTĂ (scrisă cu majuscule), având coloană vertebrală și nivel intelectual de invidiat. Ea constituie un act de cultură, abordează tematici variate și de interes, idei valoroase și originale. Semnăturile numeroșilor redactori de valoare au o contribuție deosebită la longevitatea revistei. În vremurile ciudate pe care le trăim, când presa scrisă este în agonie, ca să nu mai vorbim că și cărțile se citesc mai puțin, când școala are mari carențe și produce mulți analfabeți funcționali, Revista Baabel este o oază intelectuală, o revistă de calitate și un factor educativ necesar, util și plăcut.

TUTUROR:

Onoratei reviste Baabel,

Stimaților redactori fondatori şi responsabili,

Colegiului de redacţie, administratorilor de site, hosting,

Maiestății Sale Stimatul Cititor,

Vă doresc să înfloriți,

Ca merii, ca perii

În mijlocul verii

La anu` și LA MULȚI ANI !

Vă doresc să ne revedem cu bine

Până una-alta

Peste încă 10 ani

Cu sănătate,

În liniște și pace,

De existență și excelență !!!

Cu drag,

Strul Moisa

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

5 Comments

  • Marina Zaharopol commented on July 18, 2022 Reply

    Strul, mentionezi ca treptat ti-ai diversificat subiectele pe care le tratezi in articolele tale. Vreau sa adaug ca articolul de fata dedicat calitatilor inedite ale revistei Baabel e inca un adaus fericit la aceasta paleta colorata cu un alt subiect nou, inca neabordat de tine… si completeaza palmaresul articolelor tale publicate in Baabel..

    • Nume * Strul MOISA commented on July 18, 2022 Reply

      Dragă Marina,
      De felul meu, nu alerg după aprecieri laudative. Însă rândurile tale au izbutit să(-mi) atingă o coardă sensibilă (desigur, m-am bucurat să descopăr că mai dispun de asemenea corzi). MULȚUMESC !!!

      Cu deosebită considerație, Strul Moisa

  • Ioan Chirila commented on July 15, 2022 Reply

    E vreme de mărturisire, cândva am scris Insotiri in Babel, era imaginea mea asupra lumii de atunci, a urmat un stagiu in Eretz și lucrurile s au schimbat, de aceea va felicit! Pe toți cei de la Babel!

  • tiberiu ezri commented on July 14, 2022 Reply

    Scris frumos si cu mult suflet! Dupa cum am observat, ceea ce caracterizeaza scrisul dumneavoastra este capacitatea de a merge pana la radacinile subiectelor printr-o logica impecabila.

    • Nume * Strul MOISA commented on July 18, 2022 Reply

      Stimate domnule Ezri,
      Vă mulțumesc pentru aprecieri. Ar mai fi destule subiecte interesante. Însă, de fiecare dată când mă așed la clape pentru un nou subiect, propunându-mi să-l finalizez, de exemplu, până a doua zi, aspecte suplimentare legate de subiect erup în trombă, astfel încât nu izbutesc să mă încadrez în programul ce mi l-am auto-impus. Sper, totuși, să dispun de timp suficient, spre a așterne pe hârtie din cele ce le consider interesante pentru Maiestatea Sa, Onoratul Cititor. Vă doresc SĂNĂTATE !
      Cu sinceră stimă, Strul Moisa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *