Tatăl meu, Hary Eisikovits

Am multe amintiri despre tatăl meu, unele superbe, altele doar frumoase. Nu am amintiri urâte. Tatăl meu nu m-a certat și nu m-a lovit niciodată, nici pe mine, nici pe sora mea și nu l-am auzit niciodată înjurând sau vorbind urât despre cineva – cu o excepție! Citez: “nemernicii aceia criminali” care au comis Holocaustul… Da, pe ei nu i-a iertat niciodată, pentru că i-au ucis părinții și pe Marta, sora lui de numai 16 ani. Au pierit cu toții la Auschwitz. Pentru el, mama și noi, copiii, eram binecuvântarea prin care Dumnezeu i-a dat putere să continue viața, să învețe, să muncească și să-și trăiască destinul modest și generos.

Era medic pediatru și mulți din generația mea au fost în îngrijirea lui… Niciodată nu a cerut nimic pentru serviciile sale de o rară competență. Pe vremea aceea era obiceiul ca după consultație să mai lași medicului un plic, sau o găină, sau o sticlă de țuică – de fapt obiceiul s-a păstrat până în zilele noastre. Din câte știu eu, tata refuza constant acest onorariu… Dacă s-a întâmplat vreodată să nu refuze (e posibil, de ce nu?) eu nu știu de așa ceva.

M-am întrebat de ce după război atât de mulți evrei au devenit medici și dintre ei, atâția s-au îndreptat spre pediatrie (Dr. Roth, Dr. Neufeld, ca să nu enumăr decât pe cei de care îmi amintesc acum). Răspunsul stă în însăși filozofia de viață a evreilor, care pune în centrul valorilor lor viața și continuitatea familiei (un adevărat cult pentru viață și familie!), iar protejarea copiilor este rezultatul firesc al acestei filozofii. Această dorință de continuitate și de protejare a copiilor a fost infinit amplificată după Holocaust.

Îmi amintesc, aveam vreo 13 ani, era în vacanță, când tata s-a întors foarte obosit după o gardă la Spitalul de Copii (cred că era spitalul de pe str. Crișan). Era pe la 10 dimineața. Sora mea era într-o tabără, mama era la servici (ea era medic oftalmolog) și acasă nu eram decât eu. Niciodată nu l-am văzut pe tata atât de fericit, prin toți porii izvora din el o bucurie ca o lumină. Da, cred că acesta e cuvântul cel mai potrivit: tatăl meu era LUMINOS în acea dimineață. S-a așezat pe un scaun în bucătărie și fără să-l întreb, mi-a povestit cum și când a preluat garda. Aveau un caz extrem de grav, un băiețel aflat în comă diabetică și trebuia să se pregătească pentru un eventual deces în cursul nopții. Reproduc cu aproximație cuvintele tatălui meu:

”Atunci mi-am spus: cât sunt eu aici, nu va muri niciun copil! Și am făcut tot ce știam și tot ce puteam pentru a-l tine în viață. Toată noaptea nu m-am mișcat de lângă pătuțul lui, l-am evaluat continuu, i-am reglat perfuziile și aparatele pentru a-i da șansa la viață. Iar dimineața, odată cu primele raze de soare, băiețelul a ieșit din comă, și-a recăpătat cunoștința… și m-a văzut lângă patul lui. Și știi care a fost prima lui reacție? Mi-a zâmbit…”

Zâmbetul unui copil poate să te transforme în LUMINĂ.

Îmi amintesc ce spunea despre bolile bebelușilor, care depind în totalitate de părinți. “Acești copii nu sunt vinovați că sunt bolnavi. Cu rare excepții (de exemplu boli genetice) vinovați sunt părinții: ori nu știu să îngrijească un copil, ori sunt neglijenți – și pentru aceștia nu am nicio simpatie, dimpotrivă, îi condamn că nu și-au îngrijit copilul.”

Un fost coleg de liceu și bun prieten al meu, medic pediatru ORL care și-a făcut ucenicia la cabinetul tatălui meu, mi-a povestit de curând o întâmplare cu potențial de anecdotă care într-o perioadă circula printre studenții la medicină. O tânără mamă vine cu copilul sugar la consultație la tatăl meu. Copilul este diagnosticat cu o răceală ușoară. După ce tatăl meu îi prescrie tratamentul, o întreabă inchizitorial:

Încăperea în care doarme copilul este suficient încălzită?

– Da, tov. doctor!

– Copilul a fost îmbrăcat corespunzător peste noapte? Nici prea gros, nici prea subțire?

– Da, tov. doctor, răspunde femeia deja timorată.

– Dar căciuliță de bumbac a avut în cap?

– Nu, tov. doctor, răspunde femeia cu plânsul în gât.

– Vezi, de aceea a răcit. Să-i pui noaptea o căciuliță!

Femeia iese în fugă din cabinet, cu copilul în brațe și cu lacrimi în ochi. Peste vreo două săptămâni femeia revine, copilul are din nou o răceală banală. După ce îi prescrie tratamentul, începe o nouă sesiune de interogatoriu: Încăperea e încălzită? Îmbrăcămintea copilului este corespunzătoare? Și în sfârșit:

– Dar căciuliță are în cap?

– Are, tov. doctor! – răspunde mândră mămica.

– Hmm… dar ciorapi i-ai pus în picioare pentru noapte?

The answer, my friend, is blowing în the wind…

Morala: copilul sugar nu este niciodată vinovat pentru boală.

Desigur, tatăl meu nu era doar “o scorpie” pentru părinții neștiutori sau neglijenți. Adesea chema la consultație pe ambii părinți, atunci când simțea că era ceva în neregulă cu relațiile de familie. În acele vremuri nici nu se auzise de parenting, fiecare cuplu își îngrijea și își creștea copilul după modelul din propria familie, cu ajutorul și sfatul părinților și al bunicilor, sfaturi cu care tata nu era decât rareori de acord. De aceea cred ca tatăl meu a fost un înaintaș al cursurilor de educație în vederea îngrijirii și creșterii copiilor.

De pe la vârsta de 10 ani, tata mă ducea adesea cu el la cabinet, unde asistam cu sufletul la gură la consultații (uneori mă scotea afară dacă trebuia să dezbrace o fetiță), dar mai ales la discuția finală dintre părinte (părinți) și medic. Tata obișnuia să dea ample explicații cu privire la anatomia și fiziologia organelor afectate și nu-și lăsa pacienții să plece decât atunci când considera ca au înțeles importanța și inevitabilitatea tratamentului. (El era specializat în nefro-urologie, iar eu îmi amintesc și acum din ce este compus aparatul urinar al omului, dar și desenul cu urechea internă, medie și externă.)

Din fericire, despre activitatea tatălui meu am informații chiar de dinaintea vârstei de 10 ani. Știu că tatăl meu a fost unul din organizatorii “Asistenței medicale la domiciliu”. Policlinica de copii primea un telefon, se transmitea adresa, iar medicul de serviciu de la Asistența la domiciliu mergea la adresa respectivă, consulta copilul, scria rețeta și făcea recomandările necesare. Cred că aveam 6-7 ani când m-a luat prima dată cu el când era de serviciu. Desigur, pe mine mă interesa numai să fiu în mașină, fiind pasionat de automobile, ca orice copil. Știu că serviciul respectiv avea mașini Skoda Octavia mici și cam înghesuite, dar eu aveam la dispoziție toată bancheta din spate și fiind mic, spațiul mi se părea enorm. Cele mai grele momente erau când așteptam în mașină să vina tata din incinta Policlinicii cu o noua adresă. Fiind un om modest și empatic, se înțelegea de minune cu șoferii și asta îi dădea posibilitatea să-mi facă o bucurie luându-mă cu el. De obicei îi povestea șoferului despre cazul la care fusese.

Încă de atunci am înțeles cât de importantă era știința medicală în comparație cu metodele băbești – sfaturile bine intenționate ale bunicilor, ale prietenilor, sau al vreunei “doftoroaie”, sfaturi care de obicei făceau mai mult rău decât bine. Nu o dată a fost nevoie să cheme salvarea pentru a duce copilul la spital în urma unor astfel de “tratamente”. Astăzi, Serviciile de Ambulanță sunt dotate cu mașini care pot acorda și asistență medicală la domiciliu și dacă e cazul, pot și transporta pacientul (copil sau adult) la spital.

În același context al educației sanitare, tatăl meu a scris zeci de articole la cele două cotidiene clujene Făclia și Igazság, precum și la revista Tribuna, la rubrica “Sfatul medicului”, dar și articole mai ample, pe diverse teme. De curând am găsit printre hârtiile familiei un articol pe care intenționa să-l publice și care tratează un subiect “greu”, un tablou al vieții sale din anii 1941-1946(?). M-am bucurat enorm când l-am găsit și mi-am propus să-l public în Baabel.

Aș mai avea atât de multe de povestit… Am avut un TATĂ care a știut să mă protejeze fără să mă domine, a știut să inspire respect fără să umilească, a știut să trăiască modest și totuși să inspire respect celor din jurul său. Mi-e dor de tine, tată…

Gheorghe Eisikovits

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

21 Comments

  • Marica Lewin commented on July 20, 2022 Reply

    Si mie mi-a fost salvata viata de medici pediatri dr exceptie, intr- o perioada când tehnica medicala nu era asa de avansata, antibioticele nu f diversificate.
    De aceea, am o stima deosebita pentru tatal dvs, un medic cu vocatie, cu chemare, cu mult talent si o pregatire profesionala iesita din comun.
    Un om care si-a pierdut intreaga familie la Auschwitz, si imensa durere a fost transformata in har, intr-o binecuvântare pentru micii pacienti, si nu numai.

  • Andrei Leber commented on July 19, 2022 Reply

    Gyurika draga, articolul tau despre iubitul tau tata este de a dreptul emotionant. Pentru mine si pentru Luiza si Pali Samson el a fost un adevata ‘inger pazitor”. Era nu doar un medic ultaconstiincios si devotat, ci si un om de o rara sensibilitate. Ii placea enorm sa vina la noi si la familia Samson in vizita oricand avea timp liber. Cu mama mea Tunder si fratele ei Bandi erau veri primari si vorbeau mereu de cei pieriti la Auschwitz.
    Cred ca nu exista in Cluj vreun om care s-a nascut dupa razboi sa nu il fi stiut ca medic pediatru pe Hary. Toti l-au iubit si respectat. Eu il intalneam de multe ori la concerte la filarmonica; ii placea enorm muzica clasica si mai ales violoncelul. Daca tin bine minte a cantat la violoncel in orchestra medicilor. Ii vom pastra in veci memoria! Gyurika draga, ai facut un gest nobil ca ai scris acest articol- te admir si sunt mandru de tine!

  • Luisa Samson Schillinger commented on July 18, 2022 Reply

    Eu imi datorez viata doctorului Hary Eisikovits. M-am nascut la 8 luni, mama pierduse geamanul meu, in perioada sarcini. Aveam numai 1.8 kg (atunci era foarte putin). Dr Hary Eisikovits s-a mutat la noi in casa si a avut grija de mine pana cand am implinit 3 luni.
    A fost un om deosebit. Stia sa dea multa dragoste si atentie pacientilor lui

    Multumesc Gheorghe Eisikovits pentru acest articol impresionant

    • Gheorghe Eisikovits commented on July 20, 2022 Reply

      Draga Luiza, iti multumesc pentru comentariu! Stiam despre acest moment dramatic din viata ta dar imi iesise cu totul din minte. M-as bucura mult daca mi-ai scrie in privat pe messinger sau mi-ai transmite cumva un numar de telefon sa te pot contacta direct. A trecut o jumatate de secol deja de cand nu am vorbit…

      • leah schillinger commented on July 21, 2022 Reply

        Draga Gyuri, il voi ruga pe Andris, sa-ti dea numarul meu de telefon

  • Lucia Vigdorovits commented on July 17, 2022 Reply

    L-am cunoscut pe Dr.Eisikogvits personal cu ocazia practicii de vara dupa anul V cand am fost repartizata la policlinica de pediatrie. Din primul moment m-au frapat cunostintele lui, empatia si rabdarea fata de micii pacienti. Devenind mai apropiati i-am povestit ca la stagiul de contagioase am contactat o scarlatina cu complicatii renale. Nu a fost multumit de loc de tratamentul pe care-l urmam, m-a si dojenit putin ca nu iau problema in serios si mi-a prescris o alta conduita terapeutica dupa care in scurt timp am scapat de probleme. Generatia de medici pediatri din prioada qceea poate fi numita pe drept cuvant generatia de aur.Voi aminti aici cateva nume din cei pe care i-am cunoscut personal: Dr.Lowi C., Dr.Lustig/sot si sotie/,Dr.Kis Arpad /pentru mine Arpad bacsi/, Dr.Roth Terike, DR.Neufeld, DrRaucherr Lincsi etc. Fie-le amintirea binecuvantata.

    • Gheorghe Eisikovits commented on July 20, 2022 Reply

      Multumesc pentru comentariu si pentru necesara completare a listei cu pediatrii evrei, as zice, legendari ai clujului.

  • Tiberiu ezri commented on July 15, 2022 Reply

    Ne-ati descris portretul unui medic adevarat, devotat si inzestrat cu talentul si cunostintele necesare. Eu ca medic, pot sa va asigur, cu constiinta impacata, ca asemenea medici sunt o raritate in zilele noastre.
    Felicitari pentru articol!

  • Tibi Perl commented on July 14, 2022 Reply

    Emotionant articolul si pentru mine are cu atit mai mare efect datorita faptului ca sint evocate persoane pe care le-am cunoscut personal. Cu autorul articolului am fost coleg de clasa in liceu si mama lui mi-a fost prima doctorita oftalmoloaga care mi-a prescris prima mea pereche de ochelari, cind eram in clasa a 11-a.
    De asemenea numele unit doctori pomeniti cu ai caror copii am fost colegi de scoala: Neufeld, Lustig. De altfel doamna Lustig mi-a fost un timp doctorita de circa si cu fiul ei Valentin inca sint in contact. Bravo Gyuri pentru articol

    • Gheorghe Eisikovits commented on July 14, 2022 Reply

      Multumesc Tibi pentru aprecieri si pentru faptul ca ti-ai amintit si de mama mea.

  • Vigdorovits Gyorgy commented on July 14, 2022 Reply

    L-am cunoscut personal ca mic pacient. A fost un om deosebit si un pediatru de mare clasa. Sa-i fie amintirea binecuvintata!

    • Gheorghe Eisikovits commented on July 14, 2022 Reply

      Multumesc mult, Gyuri !

  • Andrea Ghiţă commented on July 14, 2022 Reply

    O evocare foarte frumoasă a unuia din cei mai cunoscuţi medici pediatri din Cluj. De altfel, Clujul de după război a avut mai mulţi medici pediatri evrei legendari, care ar merita evocaţi într-un ciclu de articole. Hary Eisikovts a fost coleg de clasă cu tatăl meu. Nu l-am cunoscut ca medic, ci doar ca pe un domn simpatic şi volubil pe care-l întâlneam de obicei la concertele simfonice. Am cunoscut-o, în schimb, pe mama autorului, un medic oftalmolog carismatic. Sper ca Gh. Eisikovits, care a debutat cu succes în Baabel, să scrie şi despre mama sa Dr. Elena Pop-Eisikovits.

    • Gheorghe Eisikovits commented on July 14, 2022 Reply

      Andreea, iti multumesc mult pentru ca mi-ai gazduit gandurile in revista ta si iti multumesc pentru determinarea cu care ai insistat sa scriu. E prima data ca public ceva si 90% este realizarea ta. Tatal tau a fost cel mai indragit profesor al meu si nu intamplator am ajuns sa-i fiu doctorand. Din pacate doar doctorand pentru ca el a decis sa plece intr-o lume mai buna inainte de finalizarea doctoratului meu. Imi amintesc cu drag si nostalgie de el, intr-o oarecare masura el a fost un continuator al tatalui meu in inima mea.

  • Gheorghe Eisikovits commented on July 14, 2022 Reply

    “Azi am avut un caz…”-sunt cuvinte de care si eu imi amintesc cu nostalgie. Era o perioada in care mijloacele tehnice medicale erau foarte putine, dar lipsa lor era compensata de profesionalismul si empatia medicilor.”de scoala veche”

  • Eva Grosz commented on July 14, 2022 Reply

    Ce emoționantă aducere aminte ! Cred că mulți cititori rezonează cu acest mesaj ! Felicitări !

    • Gheorghe Eisikovits commented on July 14, 2022 Reply

      Multumesc pentru aprecieri, am scris articolul cu lacrimi in ochi…

      • Eva Grosz commented on July 14, 2022 Reply

        Se simte în scriere. Bucură-te că ai avut asemenea părinți ! Și eu cred că generația de medici din care a făcut parte tatăl tău era deosebită . Pentru ei profesiunea de medicină era o menire !
        Ei radiau de lumină când reușeau să salveze viața unui om ! Cum se spune aici “Cine salvează un suflet parcă salvează o lume întreagă ” Atât de adevărat !
        Mulțumesc din nou. Și mie mi-ai trezit amintiri .

  • Daniel A. Lowy commented on July 14, 2022 Reply

    Frumoasă rememorare, pe care am citit-o cu emoție. Felicitări autorului! Așteptăm filele de jurnal ale doctorului Hary Eisikovits.

    • Gheorghe Eisikovits commented on July 14, 2022 Reply

      Multumesc pentru apreciere, Dani draga. Daca as putea completa articolul, as adauga multe nume ale unor medici pediatri pe care la momentul scrierii lui nu mi i-am amintit si primul ar cel al tatalui tau, Dr Lowy, dar si al altora, cum ar fi Dr. Lustig.

  • Hava Oren commented on July 14, 2022 Reply

    Asistența medicală la domiciliu din Arad avea un Wartburg albastru…

    Și eu am crescut cu doi părinți pediatri care făceau gărzi și mă luau uneori să mă plimb cu mașina. Eu nu-mi amintesc de situații atât de dramatice ca acel copil în comă diabetică, părinții mei erau medici de circumscripție și cazurile grave erau trimise la spital. Dar și pentru ei meseria era o preocupare permanentă – îmi amintesc de discuțiile în jurul mesei de prânz care aproape invariabil începeau cu: „Azi am avut un caz…”

    Mulțumesc pentru articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *