Evreii ruși – victime colaterale ale succeselor militare ucrainene

Instalându-se la putere în urmă cu 22 de ani, Vladimir Putin a instituit măsuri dure împotriva manifestărilor deschise de antisemitism, tolerate de aproape toți predecesorii săi. Dar acum, odată cu oprirea înaintării armatei ruse în Ucraina și a succeselor militare ucrainene, cele mai importante publicații din Rusia, precum și posturi de televiziune, au adoptat o retorică antievreiască, a constatat presa evreiască și israeliană care, pe baza unor articole apărute în Rusia și din discuțiile cu evrei ruși proeminenți a tras aceste concluzii. ”Această schimbare a retoricii antievreiești în presa rusă a început în urmă cu două luni”, a declarat Roman Bronfman, fost parlamentar israelian, autorul unei cărți despre situația evreilor din perioada post sovietică ”În clipa în care stabilitatea regimului a început să fie amenințată, a fost aleasă o țintă evreiască. Este o repetare a numeroaselor episoade din istoria rusă, inclusiv cel referitor la ultimele zile din viața lui Stalin”, a afirmat el într-un interviu acordat publicației Jewish Telegraphic Agency (JTA), făcând aluzie la procesul medicilor evrei care s-a desfășurat înaintea decesului lui Stalin.

Dacă în ultimii 20 de ani antisemiți din Rusia au primit condamnări grele, iar Putin a folosit drept pretext al războiului presupusul antisemitism din Ucraina, după ce opinia publică din lume a respins ca o invenție acuzația de nazism al ucrainenilor, din ce în ce mai multe semne arată că manifestările de antisemitism din Rusia reapar, scrie JTA. Astfel, în luna iulie, Vladimir Soloviov, moderator al unui talk-show foarte popular, el însuși cu rădăcini evreiești, a înșirat mai multe nume de evrei care, după părerea lui, erau lipsiți de sentimente patriotice. Era aproximativ în perioada în care autoritățile ruse și-au exprimat intenția de a pune capăt activității Agenției Evreiești care facilita emigrarea evreilor în Israel. Aflată într-un proces cu autoritățile ruse, situația încă nu s-a finalizat.

În 18 septembrie, cotidianul cu mare tiraj Moskovskii Komsomoleț a publicat o listă a unor evrei foarte cunoscuți pe care i-a etichetat ”agenți străini”, termen aplicat celor pe care autoritățile ruse îi consideră inamici. Articolul a șocat mulți cititori, printre care pe Iulia Kalinina, fostă colaboratoare a ziarului. ”Antisemitismul a revenit. Evreii sunt acuzați pentru ceea ce se va întâmpla în viitor”, o referire la eventualitatea înlăturării lui Putin, a scris ea într-un articol publicat pe site-ul Novîe Izvestia. Un colaborator anonim al Moskovskii Komsomoleț a declarat pentru Novîe Izvestia: ”Antisemitismul rus este mult mai vechi decât Uniunea Sovietică. Unul dintre cuvintele rusești care au fost preluate de toate țările alături de vodcă, este pogromul.”

Cel mai viguros atac antisemit s-a manifestat recent și a avut drept țintă filosoful francez-evreu Bernard Henri Lévy, un susținător al Ucrainei care a efectuat recent o vizită în țara ruinată de război. Fundația Culturală Strategică, o organizație cu caracter conservator, adesea citată în importante publicații rusești, a publicat un material despre Lévy în care, potrivit numeroșilor analiști, a fost folosit un limbaj care amintea de antisemitismul clasic din secolele XIX și XX. ”Acest cetățean francez de 74 de ani, născut într-o familie de evrei algerieni, a mirosit sângele și fără întârziere a zburat să profite de el și pentru mulți bani”, a scris Agnia Krengel, o colaboratoare a organizației. 

Creșterea antisemitismului este una dintre cauzele care au determinat zeci de mii de evrei din Rusia să plece din țară de când Putin a început războiul din Ucraina. Exodul în masă al evreilor ruși, apreciază JTA, ar putea exacerba percepția că ei sunt lipsiți de patriotism. Presa rusă citează atitudinea critică a Habad din Rusia față de război, în condițiile în care clericii ruși îl sprijină și amintește că numeroși oligarhi ruși foarte cunoscuți, printre care Roman Abramovici, Viktor Vekselberg și Mihail Friedman au părăsit Rusia când a început războiul, ceea ce, potrivit lui Bronfman ”crează viziunea evreilor care părăsesc corabia când situația se înrăutățește”. Chiar dacă, afirmă el, retorica antisemită și renunțarea la tabuul manifestărilor antisemite nu provin direct de la guvernul Putin, este vorba de o atmosferă generală. Oficialitățile și populația citesc printre rânduri cum să-i trateze pe evrei. Și mesajul se schimbă.”

Eva Galambos

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

27 Comments

  • Veronica Rozenberg commented on September 26, 2023 Reply

    Cum intampina guvernul Justin Trudeau pe unii ucrainieni la Toronto, act de ipocrizie sau de lasitate ?

    Mi s-a adus astă seară la cunoştinţă despre un moment a cărui gravitate, nu că ar cădea în penibil şi dezgust, dar ridică încă o problemă pe care ar trebui să şi-o pună “lumea” civilizată faţă în faţă cu conflictul care e destabilizat Europa şi odată cu ea întreaga lume, împingând-o treptat către o situaţie care se poate solda cu un al treilea război mondial. Oare uitarea este permisă, faţă de acei criminali, încă în viaţă, care au luat parte activă la distrugerea evreilor în Cel de-al Doilea Război Mondial şi care astăzi, socotiţi “viteji” în războiul ruso-ucrainean, au motive să fie iertaţi, compătimiţi, respectaţi, sau şi mai revoltător decât atât, precum relevă articolul de mai jos ?

    Conducătorii marilor state europene, dar în speţă al Statele Unite încearcă să sprijine statul pe care Putin – noul demon al istoriei secolului XXI, a reuşit să-l distrugă, cel puţin în ceea ce priveşte, economia, populaţia, moştenirea sa tradiţională şi culturală. Din tot ce am văzut şi citit, cu toţii ne-am îngrozit, în timp ce populaţiile ţărilor aflate la frontiera Ucrainei, chiar şi cele mai puţin înstărite economic, au încercat să ofere ajutorul uman admirabil populaţiei sinistrate. Dar în ciuda propagandei uriaşe făcute de doi ani şi jumătate în favoarea Ucrainei, nu cu mult timp în urmă au existat criminali nepedepsiţi, şi despre unul din ei veţi afla în continuare.

    https://www.wsws.org/en/articles/2023/09/25/lapr-s25.html

  • Virgil Duncan commented on October 19, 2022 Reply

    Urmaresc cu interes aceasta dezbatere printre cititorii Baabel – cateva puncte:
    1 – din cauza acestui conflict nationalist, evreii nu au ce cauta nici in Rusia nici in Ucraina cand au tara lor care ii primeste cu bratele deschise; nationalismul a alimentat totdeauna antisemitismul si sa nu ne miram ca traim in alte timpuri mult mai “civilizate”;
    2 – greseala majora care a generat acest razboi a fost in 2008 cand NATO a discutat acceptarea ca noi membri a Ucrainei si Georgiei; este o greseala strategica care impinge Rusia in alianta cu China asa cum Kissinger si altii au spus;
    3 – razboiul este intr-un impas imposibil de negociat: Ucraina nu poate pierde teritorii ca alte tari sub Hitler in 1939, Rusia nu se poate retrage cu “coada intre picioare” si Vestul nu pot abandona o tara victima a agresiunii.
    4 – Zelinski e un mare patriot ucrainean, dar departe de a fi un mare evreu – este foarte asimilat intre altele; cum a spus cineva nimeni nu face o treaba mai buna ca un evreu si asta in orice domeniu incluzand politic;

    In general Putin practica un genocid impotriva Ucrainei – vrea sa cat mai multi ucraineni sa paraseasca Ucraina, si multi care stau vor fi mutati in Rusia daca Ucraina pierde razboiul. Este razboiul de independenta a Ucrainei – vor sa fie independenti de rusia de 300 de ani si nu vor uita niciodata ce le-a facut Stalin si acum Putin. E o tara mare in Europa de 40 de milioane si nu poate fi desfiintata usor. Interesant care o sa fie politica evreiasca in Rusia dupa Putin – in nici in caz nu mai buna ca in ultimii 20 de ani.

  • Ilia Ehrenkranz commented on October 10, 2022 Reply

    Mă îngrijorează nostalgiile imperiale prosovietice așa cum transpar din intervențiile lui Boris Mehr. Mă surprinde nonșalanța cu care sunt repetate și justificate minciunile primitive ale propagandei putiniste. BM probabil știe cât sunt de apropiate nostalgiile staliniste din marea Rusie de cele ceaușiste din țara sa de reședință. Trist că un sensibil poet și fost intelectual umanist se regăsește la bătrânețe în compania unor Viktor Orban sau George Simion. Simt că pierd un prieten.

    • BORIS MEHR commented on October 10, 2022 Reply

      DEMONSTRAȚIILE admiratorilor lui Bandera au însoțit așa zisa democratizare a UCRAINEI. DUPĂ război mai putem discuta..

      • Ilia Ehrenkranz commented on October 10, 2022 Reply

        Bandera e istorie, 11 oameni au murit sub dărămături la Kiev ASTĂZI. Sper că rudele și prietenii voștri sunt în viață și rezistă.

        • BORIS MEHR commented on October 10, 2022 Reply

          DA

          • BORIS MEHR commented on October 10, 2022 Reply

            ACUM câteva considerații – am fost surprins de invazia rușilor, nu m-am bucurat, se putea negocia autonomia rusofonilor din CRIMEEA și DONBASS care nu cred că nu doresc alipirea de RUSIA, dar vocea lor nu se aude la KIEV.. AJUTORUL MASIV acordat de NATO/SUA UCRAINEI nu a contribuit la pace, la fel ca și sancțiunile. RUSIA putea fi oprită după depășirea crizei ucrainene. DESTRĂMAREA URSS a creat mari probleme,dar nu eraU SUA și Occidentul doctorii potriviți.. PRACTIC, acum se continuă un RĂZBOI CĂLDUȚ de care se fac vinovați marile puteri. NU SUNT UN NOSTALIC STALINIST/ CEAUȘIST dar NU-MI PLACE NICI DICTATURA MAJORITĂȚII. URMĂRESC DESFĂȘURAREA, DEPLÂNG VICTIMELE, HAG SUCOT SAMEAH. BORIS.

            • Ilia Ehrenkranz commented on October 15, 2022 Reply

              Mulțumesc Boris. Accept să continuăm această dificilă discuție după război. Până atunci hag sameah și numai bine. Ilia

  • tiberiu ezri commented on October 7, 2022 Reply

    Articol binevenit care ridică probleme serioase nu numai pentru recrudescența antisemitismului în Rusia ci mai ales că se vor pune piedici emigrării evreilor ruși în Israel.
    Cât despre antisemitism, în “concursul” neoficial dintre ruși și ucrainieni, aceștia din urmă conduc la mare diferență, fiind printre puținii care mai sărbătoresc zilele de naștere ale măcelarilor de evrei ucrainieni, de-a lungul istoriei. Și presimțirea mea este că va veni vremea când ucrainienii îl vor acuza pe Ovreiul Zelensky de vina că le-a distrus țara intrând în război cu Rusia.

    • BORIS MEHR commented on October 8, 2022 Reply

      așa se va întâmpla, ZELENSKI s-a dovedit mai intransigent decât oricare altul, era nevoie și de diplomație, nu știu ce l-a împins la o aventură tristă, UCRAINA a devenit un câmp de bătălie pe seama a mii de vieți pierdute

      • Eva Grosz commented on October 8, 2022 Reply

        Totuși, D-le Boris Mehr nu Zelinsli a început aventura. Să nu exagerăm.
        Aventura e a lui Putin. Și el nu stă de vorbă. Minciuna stă cu regele la masă.
        Sute și poate mii de ruși protestează împotriva acestui război și el îi închide în închisori, sau mai simplu îi omoară. Teama lor ,inclusiv a evreilor ruși e că din nou Cortina de Fier va cade. Atunci pe rând pot cădea mai multe cortine.
        După cum înțeleg eu Ucraina nu a avut intenții de război și nici de cucerire de teritorii .

        • Eva Grosz commented on October 8, 2022 Reply

          Ceeace este de menționat încă este activitatea Habadului din Ucraina, care a salvat mulți evrei din zonele de război. Uneori prin fapte curajoase.

        • BORIS MEHR commented on October 8, 2022 Reply

          UCRAINA nu a agresat RUSIA, dar formarea UCRAINEI ridică multe întrebări. Populația rusofonă a fost lipsită de dreptul exprimării în limba proprie, însuși ZELENSKI a recunoscut acest fapt mai demult. De asemenea graba lui de a se integra în structurile UE, NATO, unde nici nu era invitat, a iritat MOSCOVA, unde persistă complexul căderii URSS. PUTIN nu este nebun, nici fascist, el reprezintă o mentalitate, cu mai multă diplomație (sugerată și de KISSINGER) conflictul putea fi evitat, dar sistemul militar-industrial profită de conflicte. NICI acum nu este târziu, dar actorii sunt amețiți, nu au luciditate. A-L COMPARA PE PUTIN CU HITLER este un îndemn la război mondial. CUI PRODEST?

          • Eva Grosz commented on October 8, 2022 Reply

            Cine l-a comparat cu Hitler ? Eu nu.
            Dar regimul din Rusia e un regim de teroare în care nu există libertatea de exprimare. Oamenii se tem și care pot, părăsesc țara. Până când e posibil.

            • BORIS MEHR commented on October 9, 2022 Reply

              COMPARAȚIA CU HITLER ESTE OBSESIA PROPAGANDEI, NU mă refeream la dvs. LIPSA LIBERTĂȚII DE EXPRIMARE ÎN RUSIA NU ESTE DE ACUM, E VECHE CA ȘI RUSIA.

              • Eva Grosz commented on October 9, 2022 Reply

                Se poate. Dacă aș trăi acolo aș putea ști mai multe.

          • Veronica Rozenberg commented on October 9, 2022 Reply

            D-le Mehr, eu cred ca dvs sunteti ametit, scuzati-ma, daca puteti ridica probelemele de mai jos:

            “Populația rusofonă a fost lipsită de dreptul exprimării în limba proprie, însuși ZELENSKI a recunoscut acest fapt mai demult.”

            – Stiti desigur ca republicile din vechea Rusie (pardon Uniune Sovietica) au fost obligati sa fie rusofoni, adica letonii, estonii, lituanienii, basarabenii si probabil toti ceilalti. Ce tie nu-ti place altuia nu face, proverb simplu si chiar banal, dar care nu isi pierde din realitate.

            “PUTIN nu este nebun, nici fascist, el reprezintă o mentalitate, cu mai multă diplomație (sugerată și de KISSINGER) conflictul putea fi evitat… ”

            Dipolomatie? Unde a fost diplomatia acestui Putin, de care spuneti ca nu e nebun? Oare exista ceva, mic cat grauntele de nisip, care sa justifice distrugerea unei tari, a unui stat, a unei civilizatii, mai vechi decat cea rusa, mii de oameni umbland pe drumurile Europei, poate mai amarnic din acest punct de vedere decat era acum 75 de ani?

            Care diplomatie, care Kissinger, unde o fi facut scoala acest Putin? ce tratate de stiinte politice o fi studiat? Are oare consilieri care l-au sfatuit sa distruga orasele Ucrainei, “tara care ridica multe intrebari”, dupa cum spuneti dvs?

            Putin a intors Europa, chiar si lumea cu zeci de ani in urma, rezultatele tragediei generate de acest razboi se vor perpetua inca decenii.

            Pentru ca nu se putea vorbi in limba rusa? Nu se putea studia in limba rusa, probabil stiti asta mai bine decat mine. Eu am vazut doar blocurile cazand, oamenii murind, ingropati cine stie cati, si unde, in gropi commune, cortegii asteptand la granite, fenomen care de altfel, a reinceput de catava vreme de data aceasta cortegile sunt ale tovarasii sai de limba si civilizatie.

            Europa, poate chiar intreaga lumea, s-a transformat intr-un sistem de ecuatii, al carui numar de variabile depaseste pe cel al ecuatiilor din sistem.

            Finalul este necunoscut !

            • Eva Grosz commented on October 10, 2022 Reply

              Chiar citeam în ynet că Putin a atacat Kievul. Zeci de rakete au căzut în centrul orașului .
              E de neînchipuit ce se întâmplă acolo. Și acum Putin a schimbat și generalul, De cel nou se spune că e cunoscut prin cruzimea lui.
              Mă întreb, de ce nu intervin puterile mari ca să oprească această tragedie? America, țara care se crede cea mai puternică și ce mai democrată ? Și care are experiență în diplomație.
              Nu sute, nici mii ci milioane de oameni sunt pe drum , femei și copii fără să știe unde vor ajunge, cine le va da o bucată de pâine. Ei au avut o viață, un cămin. O emigrare silită.

              • BORIS MEHR commented on October 10, 2022 Reply

                RĂZBOIUL SE APRINDE MAI TARE. CE URMĂREȘTE PUTIN ESTE CLAR, MENȚINEREA TERITORIILOR ANEXATE, CONTROLUL UCRAINEI, CE URMĂREȘTE ZELENSKI NU E CLAR, CU ARMELE PRIMITE RĂZBOIUL NU SE OPREȘTE, DIMPOTRIVĂ, LA FEL BIDEN CEL PIERDUT ÎN SPAȚIU NU ȘTIE CE VREA, EPUIZAREA RUSIEI NU ESTE O SARCINĂ UȘOARĂ, FĂRĂ TERMEN. CE URMĂREȘTE EUROPA? UNGARIA, SERBIA, ITALIA, TURCIA NU URMEAZĂ LINIA NATO. . PROPAGANDIȘTII UCRAINENI VORBESC DE O REVOLUȚI ANTI-PUTIN, PUȚIN PROBABILĂ, ÎN AFARĂ DE ERDOGAN NIMENI NU VINE CU SOLUȚII DE PACE. MACRON CARE ERA MAI PACIFIST, ACUM SE FEREȘTE. SUA CONTROLEAZĂ LUMEA ȘI ATENȚIONEAZĂ PÂNĂ ȘI HONG KONGUL SĂ NU RENUNȚA LA SANCȚIUNI CONTRA RUSIEI.. RĂZBOIUL SE POATE OPRI ȘI MÂINE, ESTE SUFICIENTĂ OPIREA FOCULUI ȘI DECLARAREA UNUI STATUS QUO.

                • Eva Grosz commented on October 10, 2022 Reply

                  De acord că războiul trebuie oprit. E cineva interesat să-l oprească? Cred că ambele părți. În război nimeni nu câștigă.

                  • Andrea Ghiţă commented on October 11, 2022 Reply

                    Din păcate, unii se îmbogăţesc din război şi aceia nu sunt interesaţi de încheierea păcii.

            • BORIS MEHR commented on October 10, 2022 Reply

              lăsăm amețirea fiecăruia, vechimea culturii ruse și ucrainene este identică, RUSIA KIEVEANĂ ERA A RUȘILOR CONDUȘI DE CNEJI VAREGI, mai citiți , stImată doamnă VERONICA ROZENBERG, desigur deplâng războiul, dar nici cauzele nu trebuie ignorate, revin la KISSINGER care critica apropierea NATO de granițele RUSIEI.

              • Veronica Rozenberg commented on October 10, 2022 Reply

                Ce scrii dta mai sus, este exact dovada clara ca Putin a IGNORAT diplomatia, indiferent care au fost cauzele.

                Dorinta de a trimite armate (chiar prost pregatite si ucigase, precum au dovedit-o reporterii straini) impotriva unui stat, dar mai ales a locuitorilor sai nu dovedeste NEGRU PE ALB, un anumit tip de NEBUNIE?

                Inclin sa cred ca desi ii puteti gasi sinonime, ele practice indica acelasi lucru asupra omului aflat in capul piramidei rusesti.

  • Andrea Ghiţă commented on October 6, 2022 Reply

    Din păcate, evreii sunt primii care au de suferit în toate perioadele tulburi ale istoriei. Evreii din Rusia sunt ţinta unor discursuri antisemite. Am căutat (e drept, doar pe internet) şi nu am reuşit să găsesc niciun indiciu că Ucraina şi-ar fi recunoscut contribuţia la masacrarea evreilor din timpul celui de al Doilea Război Mondial şi nici că şi-ar fi cerut scuze.

  • Eva Grosz commented on October 6, 2022 Reply

    Nu cred că rușii sunt mai antisemiți decât ucrainienii . În tot cursul istoriei antisemitismul s-a manifestat ori ascuns ori fățiș depinde de constelația politică.
    La fel ca evreii ruși care trăiesc de generații în Rusia și rușii de alte religii părăsesc țara de baștină pentrucă nu vor să participe la acest război inutil inventat de un dictator avid de putere , război care pune în pericol Europa și poate mai mult.

  • BORIS MEHR commented on October 6, 2022 Reply

    NU este ceva nou și nici de mirare, antisemitismul este din păcate peren. Pe de altă parte tonul l-a dat chiar LAVROV afirmând că cei mai mari antisemiți ar fi evrei, iar HITLER ar fi avut origine evreiască..ACUZA DE NEONAZISM ucrainean pleacă de la o realitate – printre susținătorii lui ZELENSKI sunt și admiratori ai pogromistului STEPAN BANDERA. FAPTUL că ZELENSKI este evreu nu este un argument în favoarea cauzei proucrainene. DIN PĂCATE..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *