”Oameni, eu v-am iubit, vegheați!” – mesajul Premiului Nobel pentru Pace 2022

Cuvintele pe care le-am citat în titlu aparțin lui Julius Fučik, ziarist și scriitor ceh, și sunt ultimele scrise în 1943 în jurnalul lui din închisoare, Reportaj cu ștreangul de gât. Membru marcant al Partidului Comunist Ceh, Fučik a fost un luptător în rezistența cehă împotriva ocupației naziste a țării sale. Arestat în 1942, a fost torturat, condamnat la moarte și executat în 1943 și, așa cum evocă titlul jurnalului său, mai mult decât o premoniție, a fost spânzurat. Avertismentul său, adresat umanității, se referă la abuzul de putere sub cea mai brutală formă aplicat de forțele  victorioase în timp de război, asupra populației civile, de fapt o nerespectare a drepturilor omului. Pe-atunci nu exista această formulare, nu exista nici noțiunea de genocid, dar în 1864 au fost încheiate Convențiile de la Geneva care consemnau principii  referitoare la comportamentul pe timp de război față de militari, prizonieri de război, dar și față de  civili. După cel de-al Doilea Război Mondial, acestea, completate cu alte prevederi, au fost legiferate.

Fučik, care trăia într-o țară ocupată, era conștient că armata nazistă nu a ținut cont de prevederile Convențiilor de la Geneva, că a introdus un sistem de teroare în Europa ocupată. El presimțea că exista posibilitatea ca astfel de fenomene să se manifeste și în alte situații, cu alte forțe de ocupație, ceea ce de-altfel s-a și adeverit, vezi Ruanda sau Bosnia. De aceea ultimele lui cuvinte au fost un îndemn ca oamenii să fie atenți, să urmărească, să dezvăluie și să sancționeze astfel de abuzuri.

Anul acesta, Comitetul norvegian Nobel care acordă Premiul Nobel pentru Pace a desemnat trei ”destinatari”: Ales Bialiatski, activist din domeniul drepturilor omului din Belarus, organizația rusă Memorial și organizația ucraineană pentru drepturile omului Centrul pentru Libertăți Civile. Astfel, Comitetul a răspuns într-un fel îndemnurilor făcute în urmă cu 80 de ani de Fučik. Laureaţii au fost aleși din țări în care nerespectarea acestor drepturi este politică de stat (Belarus și Rusia), sau unde se făceau pași timizi spre acest obiectiv, dar erau necesare mai multe acțiuni (Ucraina). La toate acestea se adaugă elementul război, cele trei țări fiind implicate direct sau indirect, ceea ce face și mai necesară monitorizarea eventualelor abuzuri.

Ales Bialiatski, laureat al Premiului Nobel pentru Pace 2022

Prezentându-i pe cei aleși, comitetul Nobel arată că Ales Bialiatski este unul dintre inițiatorii mișcării pentru democrație din Belarus. El a fondat organizația Viasna (Primăvara) în 1996, ca răspuns la unele amendamente constituționale controversate care confereau președintelui puteri dictatoriale și au provocat o serie de demonstrații. Mai întîi Viasna a oferit sprijin demonstranților aflați în închisoare și familiilor lor. În anii următori a evoluat și astăzi a devenit o organizație cu un larg spectru în domeniul drepturilor omului, care protestează împotriva torturării deținuților politici. Bialiatski a fost de nenumărate ori arestat, ultima dată în 2020, și se află închis fără să i se fi intentat proces.

Organizaţia Memorial, din Rusia a fost creată în 1987 de militanți pentru drepturile omului din fosta Uniune Sovietică și până la păbușirea URSS se ocupa de victimele regimului comunist. După 1990 a devenit cea mai mare organizație pentru drepturile omului din Rusia. A organizat un centru de documentare a victimelor stalinismului și are un sistem de informații despre încălcarea depturilor omului din Rusia și opresiunea politică. Militează pentru combaterea militarismului și promovează respectarea drepturilor omului și statul de drept. De asemenea, a adunat informații despre abuzurile și crimele de război față de populația civilă în timpul războiului din Cecenia. Memorial a protestat împotriva războiului cu Ucraina. Pentru acțiunile sale, organizația a fost etichetată drept ”agent străin”, iar în decembrie 2021 a fost interzisă. Cu toate acestea, ea își continuă activitatea. A doua zi după anunțarea Premiului Nobel, poliția a confiscat clădirea unde s-au mutat activiștii organizației.

Faptul că cel de-al treilea laureat este Centrul pentru Libertăți Civile din Ucraina are o semnificație aparte. Ucraina este o victimă a agresiunii ruse și luptă cu eroism pentru a-și menține libertatea și a face față acțiunilor dușmane. Dar nu trebuie uitată și o altă față a problemei. Organizația a fost fondată în 2007, având ca obiectiv promovarea drepturilor omului și a democrației în Ucraina, pentru întărirea societății civile și pentru a exercita presiuni asupra autorităților să facă eforturi ca Ucraina să devină democratică din toate punctele de vedere. Și, cu toate că în comunicatul Comitetului nu este menționat, acest proces nu este încheiat, iar măsurile care susțin democrația trebuie să continue. Starea de război nu trebuie să ducă la îngrădirea unor drepturi, sau la acțiuni care ar încălca principiile drepturilor omului.

După începerea războiului, Centrul s-a implicat în identificarea și documentarea crimelor de război ruse împotriva populației civile ucrainene, împreună cu parteneri internaționali. Dar Centrul ar trebui să fie atent și la unele acțiuni ale părții ucrainene. Astfel, există informații, citate de New York Times, că asasinarea Dariei Dughina, fiica lui Alexandr Dughin, ideologul lui Putin, ar fi fost executată cu aprobarea unor autorități din guvernul ucrainean. Surse americane au afirmat că Statele Unite nu ar fi știut nimic despre intențiile Ucrainei, pe care nu le-ar fi aprobat. Nu este exclus ca în vâltoarea războiului să existe și alte încălcări ale drepturilor omului de către partea partea ucraineană, pe care Centrul pentru Libertăți Civile trebuie să le aibă în vedere și să ceară socoteală.

De-altfel Ucraina a protestat față de atribuirea premiului organizației rusești și militantului belarus, susținâd că provin din țări care au provocat războiul. Kievul nu a ținut seama că aceste premii nu se acordă țărilor, ci persoanelor sau organizațiilor ale căror activități justifică decizia Comitetului Nobel.

Acordarea Premiului Nobel pentru Pace activiștilor și organizațiilor care militează pentru respectarea drepturilor omului și libertăților cetățenești a fost un demers cu o valoare excepțională în condițiile în care, din păcate, pe toate continentele se constată încălcarea lor, așa cum este ilustrat anual în raportul  Departamentului de Stat privind situația pe țări în acest domeniu.  Este un avertisment, având în același timp un caracter mobilizator. Prin puterea exemplului, oamenii curajoși care se implică în această sarcină ingrată, nu numai că veghează, dar și acționează. Poate că rezultatele nu sunt încă pe măsura așteptărilor, dar ele sunt ca picătura chinezească. Până la urmă vor trezi conștiințele.

Eva Galambos

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

6 Comments

  • Marina Zaharopol commented on October 10, 2022 Reply

    Sa speram ca in anii care vin, nu se va regreta decernarea acestor premii. Castigatorii nu par motivati de ambitii politice.
    Premiul Nobel pentru pace este unicul Premiu Nobel care se da pentru contributii recente, neverificate de trecerea timpului cu privire la meritele si valoarea lor pentru umanitate. Deoarece nu i se permite timpului sa-si spuna cuvantul, apar uneori dezamagiri si regrete. Ajunge sa mentiones cazul lui Aung San Suu Kyi din Myanmar, permiata in 1991 si ulterior criticata pentru atitudinea ei in criza/genocidul minoritatii musulmane Rohingya in 2017 si pentru persecutia jurnalistilor. Merita citat si Prim Ministrul Etiopiei Abbiy Ahmed caruia i s-a decernat Premiul Nobel pentru Pace in 2019 pentru terminarea razboiului cu Eritrea si, care cu numai un an mai tarziu in 2020 si-a atacat proprii cetateni din regiunea Tigray, i-a bombardat, infometat instituind o blocada care nu permitea transportrul alimentelor si al medicamentelor.
    Premiul Nobel nu poate fi revocat…
    Excelent articol; am invatat multe lucruri despre lauriatii din anul acesta.

  • BORIS MEHR commented on October 9, 2022 Reply

    APRECIEZ ARTICOLUL. TREBUIE SPUS CĂ DEMOCRAȚIA ÎN UCRAINA ESTE DEPARTE DE STANDART, FIIND ÎN RĂZBOI I SE TRECE CU VEDEREA LIMITAREA DREPTURILOR MINORITĂȚILOR ETNICE, iar glasul celor care nu sunt de acord cu liderii nici nu se aude, este greu de crezut că rusofonii care au votat pentru desprinderea de UCRAINA nesiliți de nimeni nu au opinii opuse liderilor KIEVULUI.

  • Ivan Avraham Schwartz commented on October 9, 2022 Reply

    The will of Alfred Nobel from 2 November 1985
    “…and one partto rhe person who shall have done the most or the best work for fraternization between nations and the abolition or reduction of standing armies and the formation and spreading of peace concresses.”

    Wish for thinking!!!!!

  • Ivan Avraham Schwartz commented on October 9, 2022 Reply

    Articol bine documentat si foarte actual pentru vremurile pe care le traim. Au trecut 121 de ani de la acordarea primului premiu Nobel pentru pace. Poate mai mult decat in domeniile stiintifice , alegerea candidatilor si a laureatilor a fost influentata profund de orientarea politica a celor 5 membrii care trebuiau sa ajunga la decizia definitiva. O explicatie pentru felul in care a fost ales arhiteroristul Arafat?
    Pentru iubitorii de istorie si literatura, recomand lectura cartii lui Laurentiu Ulici cu titlul Nobel contra Nobel. Propuneri, prezentari si antologie.
    Subiectivismul a fost intotdeauna decisiv in alegerea lauriatilor . Titani ai literaturii universale n-au beneficiat de acest premiu prestigios.

  • Eva Grosz commented on October 9, 2022 Reply

    Splendid articol ! Mulțumim !

  • tiberiu ezri commented on October 9, 2022 Reply

    Tot respectul pentru activitatea umanitara a premiatilor.
    Eu cunosc doua persoane care nu au meritat acest premiu: Arafat si Obama. Chiar unii membri ai comitetului care le-a acordat acestora premiile, au regretat acest lucru post-factum.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *