Cartea despre care doresc să vă împărtășesc câteva gânduri a apărut în luna noiembrie a acestui an la editura orădeană Ratio et Revelatio. Nădăjduiesc ca, prin aceste succinte note de lectură, să vă stârnesc interesul pentru a o citi. Este o carte-document care aduce mărturie despre momente ale istoriei recente, zbuciumate și apăsătoare, istorie care a spulberat destine, le-a învălmășit și continuă să le influențeze.
Cartea este alcătuită sub forma unui dialog care transcende decenii și reunește autorul, Adalbert Rosinger, cu fiica lui, Veronica Rozenberg Rosinger. Este un dialog excepțional care se transformă într-o structură de rezistență a unei construcții de adevăr și istorie trăită, suferită.
Adalbert Rosinger a fost orădean, el s-a născut în 1909 în acest oraș caracterizat prin multiculturalitate și, iată, parcă printr-un joc al destinului, după 113 ani, memoriile lui regăsite în carte sunt publicate tot în orașul lui natal.
Subtitlul cărții, O lume care se prăbușește, se referă la prăbușirea lumii ideilor marxist-leniniste dar, citind cartea, ne dăm seama că însăși lumea lui Adalbert Rosinger s-a prăbușit chiar de mai multe ori pe parcursul vieții lui. El a fost deținut de mai multe ori, din postura de comunist, din cea de evreu și, mai apoi, din cea de acuzat pe nedrept, fiind silit să-și ia mereu viața de la capăt.
Rosinger și-a desăvârșit educația până la nivel de bacalaureat în Oradea, urmând apoi cursurile politehnicii din Budapesta și aderând de tânăr la ideile comunismului. A fost arestat de mai multe ori de Siguranța Statului în Oradea și București ca membru al mișcării revoluționare muncitorești. În anul 1941 a fost internat în lagărul pentru deținuți politici din Târgu Jiu. În septembrie 1942 a fost transferat la Vapniarka, în Transnistria, de unde a fost eliberat în 23 august 1944. Despre lagărul din Vapniarka se găsesc foarte puține mărturii, iar memoriile lui Adalbert Rosinger în care sunt descrise pe larg condițiile vieții de acolo se constituie în documente istorice extrem de importante.
Din anul 1946 Adalbert Rosinger a început să lucreze la Întreprinderea de Stat pentru Comerț Exterior (ISCE) ajungând în 1949 directorul general al Românoexport. A activat în acest domeniu până în anul 1961, contribuind la stabilirea de relații comerciale ale României în diferite regiuni ale lumii, îndeplinind misiuni complicate în acest domeniu și servind interesele țării noastre.
În anul 1961 a fost arestat și supus anchetei Securității timp de trei ani, ca în 1964 să fie pe nedrept implicat în procesul împotriva lotului de evrei din Românoexport. ”Procesul de subminare a economiei naționale”. În 1961 a fost arestat sub ochii fiicei lui de nouă ani. A fost condamnat și s-a întors acasă abia după mai bine de opt ani. Se despărţise de fiica sa iubită, elevă în clasele primare, şi a regăsit-o adolescentă, în pragul bacalaureatului, cu multe întrebări și dileme legate de tatăl ei.
Memoriile lui Adalbert Rosinger s-au născut din intenția de a-i explica Veronicăi întreaga situație, întregul eșafodaj de acuzații false, și de a o ajuta să înțeleagă cum viața și istoria nu încetează să te supună nedreptăţilor.
Este meritul extraordinar al fiicei sale, Veronica Rozenberg Rosinger, de a fi păstrat, cercetat și publicat aceste memorii, aproape 50 de ani mai târziu, în demersul de a face cunoscut adevărul despre tatăl său. O citez mai jos cu o frază care cred că exprimă totul: ”Recitirea repetată a rândurilor așternute pe hârtie, în timpul celor trei ani pe care viața i-a oferit cu zgârcenie tatălui meu, continuă să-mi producă bătăi de inimă și o durere profundă în suflet, acum, la o jumătate de secol de când ne-am despărțit”. Este vorba despre ultimii trei ani de viață ai lui Adalbert Rosinger, ani pe care i-a petrecut alături de familie, în Israel, după emigrarea din 1978, și în care a lucrat la consemnarea memoriilor cuprinse în această carte, până la decesul lui prematur, la Haifa, în 1981.
Am citit cartea cu emoție și admirație și o recomand călduros, deoarece este scrisă de o manieră care prinde și reține atenția cititorului, povestea curge și îl determină pe cititor s-o urmeze, prilej cu care va afla informații excepționale despre locuri și despre momente ale unui trecut recent care încă ne bântuie prezentul.
Anca Laslo
23 Comments
nu cred că cineva era silit să laude orânduirea socialistă, era o înclinare a carieriștilor de care societatea nu ducea și nu duce lipsă, singura certitudine era interdicția de a critica regimul, asta era clar, personal, deși am fost membru pcr timp de aproape trei decenii, nu am lăudat nici regimul, nici pe lideri, am fost sancționat că nu ascultam cuvântarea tovarășului NC
Cine a spus asa ceva ?
Pentrucă am avut norocul și ajutorul Veronicii R. Rosinger să primesc cartea memoriilor tatălui ei și pentrucă am citit cartea pagină de pagină ,revin la articolul D-nei Anca Laslo ca să-mi exprim aprecierea și emoția cu care am citit acest document al unui om deosebit în vremuri deosebite. Eu nu am citit o carte de acest gen de o asemenea bogăție documentară în ce privește circumstanțele în care a trăit Adalbert Rosinger și în același timp cu fermitatea omului de a păstra caracterul drept și integru în cele mai grele condiții. Este adevărat; Este o poveste deosebită ! Felicitări autoarei Veronica, care nu a lăsat să piară acest document prețios !
Iti multumesc foarte mult, draga Eva, pentru emotia si identificarea ta, pe care mi-ai transmis-o in cursul atat de scurt al citirii tale din scoarta in scoarta a Jurnalului de memorii, scris de tatal meu in ultimii sai ani de viata, aici in Israel (1979-1981). Cu cateva lacrimi in ochi…
Recomand cititorilor prezentarea amănunţită a acestei cărţi, de către Dan Romaşcanu, pe site-ul său dedicat noilor apariţii editoriale: https://romascanu.net/memorii-neterminate-carte-adalbert-rosinger-o-lume-care-se-prabuseste/?fbclid=IwAR24Uhi4MajQ2gkkl3Xh9lsz-bycmVYCunziHdeMIR8QYmzrUsCvmDzNz_o
Articolul ne cheamă sa auzim un strigat transpus intr-o carte . K.I.
O prezentare excelenta, draga Anca, a unei carti de memorii remarcabile si a ceea ce numim “a labor of love” care a facut posibila publicarea aceste carti valoroase.
Multumesc mult Marina!
DORESC SĂ menționez o caracteristică a evoluției existenței sociale a evreilor în țările socialiste Începând cu URSS. care a servit drept exemplu. EVREII erau discriminați sub regimul anterior celui socialist. AȘA SE EXPLICĂ participarea peste procentul demografic a unor evrei la instaurarea noului regim pecerist.dar deja după 1952, după campania contra medicilor evrei la MOSCOVA, CHIAR MAI ÎNAINTE AU ÎNCEPUT ÎN ȚĂRILE SOCIALISTE epurarea liderilor evrei chiar din poziții înalte, ex. CEHOSLOVACIA,, iar excluderea ANEI PAUKER avea o tentă antisemită. SUB ceaușescu ERAU PUȚINI EVREI ÎN CONDUCERE, în 1989 NU MAI ERAU APROAPE DELOC. SUNT convins că procesul lucrătorilor din comerțul exterior în 1961-64 avea o tentă antisemită, nedeclarată. ACEST antisemitism de culoare național-comunistă avea un argument în plus – antiisraelismul copiat după sovietici, deși ceaușescu se decara neutru. .
Desigur că publicarea Notelor de Lectură ale Ancăi, necesită nu numai exprimarea recunoştinţei şi mulţumirii mele faţă de efortul făcut pentru a citi cartea şi a o reda într-un articol scurt şi foarte la obiect, dar mai ales aprecierea pentru sesizarea multor probleme care apar în carte, şi care, practic, au afectat oameni, faţă de care, Anca, tânăra noastră scriitoare nu a fost chiar foarte aproape. Cu atât mai mare îi este meritul în prezentarea cărţii.
Documentele pe care le-am păstrat timp de peste jumătate de veac au rămas ca o povară sufletească pentru mine, deoarece nu am putut să le transform într-o lucrare scrisă, pe măsura valorii lor documentare şi istorice, ca să nu mai vorbesc de cea personală. Manuscrisul tatălui meu a fost scris în cei foarte puţin ani în care a mai avut şansa de a trăi în Israel, după ce, zecile de încercări pe care le-a făcut de la eliberarea să după 8 ani şi 2 luni de detenţie comunistă (la Malmaison, Jilava şi închisoarea Aiud – la 16 August 1969) au fost respinse de către toate forurile partinice sau juridice româneşti. Am încercat să merg, pe urma multora dintre aceste memorii şi scrisori adresate de el imediat după eliberare, pentru a cunoaşte mai bine ce s-a întâmplat. Puţine dintre memorii le-am găsit la Arhivele Naţionale ale României, câteva aflându-se şi în Anexa cărţii. Părinţii mei au sosit în Septembrie 1978 în Israel, în urma intervenţiei directe a senatorului Abraham Ribicoff, pe lângă preşedintele Ceauşescu, aflat în aprilie 1978 în vizită la preşedintele SUA, Jimmy Carter. Această intervenţie a fost consecinţa unor demersuri personale, adică făcute de mine, în decursul primilor trei ani în care am fost în Israel. Adalbert Rosinger a aşternut pe hârtie paginile memorialistice din carte, mai întâi sub forma unui rezumat extins (36 de capitole), iar până la decesul sau a reuşit să finalizeze doar 12 dintre ele. Încă în timpul vieţii, manuscrisul a fost transcris în întregime de mama mea, iar ulterior a fost şi tipărit la o maşină de scris de către o fostă funcţionara de la Romanoexport, Eger Brana, care locuia atunci lângă Naharia. Pe lângă aceste circa 150 de pagini scrise de mână, au existat şi alte articole de câteva pagini cu diferite subiecte adiacente, pe care tatăl meu le-a scris în acea vreme.
Poate că e greu de înţeles cum nu am avut interesul, energia, capacitatea de a transforma aceste documente, imediat după schimbarea regimului la Bucureşti, într-o carte cu caracter memorialistic, dar asta a fost situaţia, pentru că prezentul la vârsta tinereţii (aveam atunci chiar mai puţin de 40 de ani) te împinge cu o forţă incredibilă înainte, îţi adăugă perechi de aripi şi de speranţe, şi cumva, puţini cred sunt acei “copii” care se opresc din zborul către orizonturi îndepărtate, pentru a a privi în urmă. Cred că la baabel, am avut ocazia să cunosc, cel puţin un astfel de copil (mai bine zis copilă 😊).
Deci dacă aceste Memorii ar fi avut un impact extraordinar odată cu prăbuşirea sistemului comunist din România, desigur că impactul lor e cu mult mai palid, acum, după ce au trecut atâtea decenii şi de la scrierea lor, dar şi de la neuitatul 22 Decembrie 1989 – se vor împlini ani peste câteva zile 33 de.
Şi totuşi datorită unei întâlniri fericite, datorată pe de-o parte, cercetătoarei Olga Ştefan, în prezent doctorandă la universitatea A.I.Cuza din Iaşi, dar mai ales prezenţei la acel eveniment al Ralucăi Vereş Lazarovici, redactoarea şi cofondatoarea editurii Raţio&Revelaţio din Oradea, aceste Memorii şi documente ataşate, s-au transformat într-o carte emoţionantă, o epopee personală, a tatălui meu Adalbert Rosinger, care parcurge aproape întregul secol XX, numit “al Extremelor”, de către marele istoric englez Eric Hobsbawm. Tempoul gradat şi tensiunea în crescendo, pe care ar simţi-o, bănuiesc, orice cititor, face această carte jurnal, percepută în parte, ca un mănunchi de răspunsuri la întrebări puse de mine, la vârsta adolescenţei, să fie, după părerea mea – poate nu prea modestă –, candidată la execuţia unui film documentar. Cine ştie dacă se vor găsi persoanele şi fondurile necesare pentru o asemenea realizare. Dar pentru că, uneori, nu aduce anul ce aduce ceasul, îmi pot păstra speranţa 12.
Vă doresc Sărbători fericite şi La Mulţi Ani 2023, cu speranţe de mai puţine vaccinuri, boli, incertitudini şi necazuri de tot felul. Veronica
PS. Cartea poate fi desigur procurată în România, la editura Raţio&Revelaţio, dar şi la Humanitas, Cărturăreşti, Librarium. În lună martie voi participa, sper, la câteva lansări ale cărţii la Bucureşti, Oradea şi Cluj.
Multumesc Veronica, faci precizari bine venite care cer un articol scris de tine, cred. Abia astept lansarea cartii care deja are succes!
Din raiul iluziilor comuniste, în iadul legionar. Apoi într-un rai? terestru, probabil destul de mulțumitor , frumos, ca să nu prea țină mult…. Și caruselul continuă cu alt iad, comunist. Poate că după astea n-a mai fost vreun alt iad, au fost prea multe, pentru un singur om, ci o viață, fără rai și iad, împlinită alături de cei dragi …. Frumoasă prezentarea cărții. Cartea, sigur, merită…..
Trebuie să precizez atât pentru dvs dle Rotaru, cât poate şi pentru dragul şi apreciatul meu prieten baabelian Tibi Ezri următoarele lucruri:
1. Nu s-a pus problema de nici un “rai comunist”, probabil pentru nici unul dintre cei care au aspirat pe vremea aceea la dreptate socială şi naţională, era vorba de un grup de oameni, mulţi evrei (cel puţin în Ardeal), care sub ameninţările apropierii naziste, a legilor rasiale din România, au preferat apropierea de o doctrină, care dădea impresiei unor soluţii pe aceste planuri. Dar nu a fost iluzia unui RAI pământesc.
2. Tatăl meu, Rosinger Adalbert, care a fost arestat adeseori de Siguranţă, în perioada interbelică, nu a fost arestat, bântuit sau persecutat de către legionari. De ce? Probabil destinul, întâmplarea sau modul în care i s-a desfăşurat viaţa.
Voi cita mai jos un fragment din carte, poate nu este complet edificator, dar aceasta era opinia sa:
“De ce am afirmat că rasismul roşu este foma cea mai perversă a rasismului? În plină eră hitleristă, în timpul legionarilor şi a mareşalului Antonescu sau în vremea lui Horty, a existat un antisemitism făţiş. Evreii au fost declaraţi pe faţă „duşmanul public numărul 1” şi cauza principală a tuturor relelor sociale. În primii ani ai erei crucii încîrligate, evreii de obicei puteau să plece unde voiau, respectiv unde puteau. Din Germania lui Hitler, din România lui Antonescu sau din Ungaria lui Horty, emigrările au fost permise. De altfel, niciun evreu nu a trebuit să elogieze sau să slăvească regimul fascist. Nu s-au exercitat presiuni asupra evreilor, ca pe coloanele ziarelor, revistelor sau în cursul şedinţelor publice, să preamărească regimul. Şi tocmai în asta constă perversitatea rasismului roşu.”
Nu ştiu cât este de convingător, dacă nu, mai puteţi încerca procurându-vă un exemplar al cărţii 🙂
DACĂ NU MĂ ÎNȘEL AUTORUL A LOCUIT PE STR. CRÂNGULUI, înainte de a fi arestat, vizavi locuia un unchi de al meu, PETRE SUCIU-SCHERF.
CUNOSC OARECUM DRAMELE COMUNIȘTILOR EVREI CARE AU SUFERIT O PRIGOANĂ MIZERĂ DIN PARTEA ANTISEMIȚILOR COLEGI DE PARTID.
Dle Mehr, aveti o imaginative foarte bogata, nu credeam in trecut ca unele lucruri pe care le sustineti ar putea fi de domeniul imaginatiei, ca de exemplu ceea ce scrieti acum. E adevarat, ca pomeniti de-o1 indoiala, dar sunteti departe ANI LUMINA de realitatea referitoare si la tatal meu, la adresa unde a locuit, la ceea ce mentionati in a doua propozitie, pe care o scrieti ca si cum ar fi o generalitate globala, valabila in toata tara romaneasca.
Credeti-ma treburile, nu numai cele dintre Rusia si Ucraina, sunt cu muuuuuuuuuuuuuuult mai complicate, pardon au fost.
Voi comenta curand, aceasta recenzie facuta cu suflet si cu minte agera, de catre Anca Laslo careia ii multumesc foarte mult !!
mulțumesc pentru replica lămuritoare, nu țin să polemizez, aveți alți amatori aici, vin doar cu unele precizări. PE STR. CRÂNGULUI din cartierul PRIMĂVERII a locuit un înaly funcționar din COMERȚUL EXTERIOR, arestat în 1961, NU-I ȘTIU NUMELE, era evreu, unchiul meu îl cunoștea.ANTISEMITISM exista în ROMÂNIA, EXISTĂ ȘI VA EXISTA, ca în multe țări, chiar și fără evrei. CÂT PRIVEȘTE comentariul ref. la războiul din UCRAINA, nu are nicio legătură cu subiectul articolului. FIIND născut în RUSIA, AVÂND RUDE LA KIEV, cred că știu mai multe decât dvs. despre realitățile de acolo, DAR IMAGINAȚIE CRED CĂ AM FIIND CU VOIA CITITORILOR ȘI POET. CU BUNE URĂRI, nu revin. ,
Andrea, cum va fi cu ordinea cartilor scrise de Veronica ?
Cred ca va trebui sa arunci cu ZARUL. !! 🙂
PS. Nu eu am scris cartea. Ea este o carte scrisa de tatal meu. Ici colo, am intervenit cu unele adaosuri, dar acestea sunt relative minore, ele provin din mici inexactitati, sau surplus de informatii, pe care in drumul meu spre elucidarea proceselor din Comertul Exterior, am considerat ca pot contribui la clarificarea unor situatii sau intamplari.
Felicitări pentru frumoasa recenzie făcută de Anca Laslo și pentru editarea cărții memoriilor lui Adalbert Rosinger ,în îngrijirea și complectările aduse de fiica lui Veronica Rozenberg !
Nu e un lucru simplu și nici de fiecare zi să faci față în mod obiectiv și mai ales sufletește unui asemenea proiect .
Regimul comunist nu a recunoscut nici măcar pe cei care cu adevărat sunt de partea lui . Mai ales când era vorba de evrei !!! Cartea este dezvăluirea unuia din aceste exemple.
Cartea este de exceptie si povestea ei de asemenea, va multumesc mult pentru comentariu!
Fiecare om și povestea lui sunt o excepție!
Nu toate poveștile au norocul să fie scrise !
Toată aprecierea pentru Veronica, care a făcut efortul de a da viață memoriilor tatălui.
Un articol scris din suflet despre un om neindreptatit: “Az ember TRAGÉDIÁJA “ drama scrisa de MADÁCH Imre. Pe vremurile legionarilor evreul Rosinger a fost intemnitat ca era comunist iar pe vremurile comunistilor l-au inchis sustinand ca nu era un adevarat comunist. Cum spune zicala ebraica: “Lucruri pe care le vedem de aici, nu le vedem de acolo”.
O zicală extraordinar de înțeleaptă. Mulțumesc Tibi!
Abia aştept să citesc această carte – pe care am şi comandat-o – întrucât, dincolo de sorgintea ei emoţionantă şi de povestea de viaţă impresionantă, cred că scriind-o, Veronica Rosenberg se alătură fiicelor devotate (unele celebre precum, Anna Freud şi Erika Mann) care s-au dedicat păstrării memoriei tatălui lor.