Raoul Wallenberg la Haifa

Puțini știu că Raoul Wallenberg, cel care a salvat mii de evrei din Ungaria în decursul celui de-al Doilea Război Mondial, a locuit și a lucrat un timp la Haifa. Înainte de a-și începe activitatea de diplomat, în decursul anilor 1930, Raoul Wallenberg a lucrat ca funcționar la Banca Olandei, care își avea sediul la Haifa, în Orașul de jos, pe Strada Băncilor, colț cu actualul Bulevard HaMeginim. Actualmente, în acest loc se află un imobil de birouri, pe care a fost instalată o placă comemorativă menționând acest fapt istoric.

David Nesher, directorul firmei Audiophone de la Haifa, fiul unei evreice originare din Budapesta care a fost salvată de Wallenberg, a cercetat istoria șederii lui Wallenberg la Haifa și mi-a relatat următoarele:

Wallenberg a fost trimis la Haifa în 1936 de către tatăl său, om de afaceri suedez, ca să lucreze la Banca Olandei cu care avea legături de afaceri. În decursul acestei perioade, Wallenberg a locuit într-o cameră închiriată în apartamentului unui funcționar al băncii, evreu de origine germană. Între tânărul Raoul Wallenberg și fiica acestui funcționar s-au dezvoltat relații prietenești. Aceasta a fost prima dată când Wallenberg i-a cunoscut pe evrei. În felul acesta Wallenberg a fost introdus în cercul evreilor originari din Germania, locuitori la Haifa, care reușiseră să evadeze din cel de-al Treilea Reich înainte de închiderea granițelor. El s-a împrietenit cu acești refugiați, aflând astfel despre situația și dificultățile existenței lor. Perioada de lucru a lui Wallenberg la Haifa a fost întreruptă de boala tatălui său care l-a rechemat la Stockholm. După cum se știe, întâlnirea cu acești evrei germani a avut o mare influență asupra lui Wallenberg în perioada următoare, la Budapesta, când a depus mari eforturi pentru a salva cât mai mulți evrei din Ungaria.

Clădirea unde a locuit Wallenberg la Haifa, pictură de David Baron.

Clădirea unde a locuit Wallenberg la Haifa se află pe strada Arlozorov no. 17, între Casa Struck (muzeu dedicat artistului grafic cu același nume) și colțul străzii Michael. Considerând aparența actuală a clădirii, este greu de crezut că acel om de afaceri, descendent al unei familii nobile suedeze și viitor diplomat ar fi locuit aici.

În urmă cu vreo 20 de ani, primăria orașului Haifa a executat lucrări de renovare a clădirii, în urma cărora a dispărut placa comemorativă care amintea de Wallenberg. David Nesher, descoperind acest lucru, a interpelat organele respective, cerând instalarea unei noi plăci. Primind răspuns negativ motivat de lipsa de buget, Nesher s-a oferit să doneze fondurile necesare. Noua placă, cu text în ebraică, engleză și arabă, a fost instalată pe fațada clădirii, în memoria mamei lui Nesher, salvată prin acțiunea lui Raoul Wallenberg la Budapesta.

Pe placa memorială de pe fațada casei unde a locuit Wallenberg scrie: “Raoul Wallenberg, Drept între popoare, a trăit în această clădire în 1936, în timpul angajării sale la Holland Bank în Orașul de jos al Haifei. În 1944 a fost trimis de către guvernul suedez într-o misiune diplomatică în Ungaria, unde a acționat pentru a salva viețile a mii de evrei, punându-le la dispoziție case protejate și acte de identitate suedeze. În 1945 a fost arestat de rușii care au eliberat Ungaria ocupată de naziști. Soarta lui nu este cunoscută nici până astăzi.”

Odată cu eliberarea Ungariei, în 1945, Wallenberg a fost arestat de către sovietici și se atunci i s-a pierdut urma. Toate tentativele și eforturile de a-i clarifica soarta au eșuat. Rușii susțin că Wallenberg ar fi decedat în închisoare în 1947, dar nu există niciun fel de dovezi.

În anul 1966, Institutul Yad VaShem i-a acordat titlul de Drept între Popoare pentru activitatea sa prin care a salvat în jur de 20.000 de evrei din Ungaria.

David Baron, Arch., Ph.D., Haifa.

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

2 Comments

  • AndreI Leber commented on December 29, 2022 Reply

    Felicitari si urari de An Nou Fericit tuturor baabelienilor!
    As vrea sa citez un paragraf din Vechiul Testamant: “Mi kol melandai hiskalti”( Am invatat de la toti cei care ma invata).
    Ma simt rusinat ca locuitor al orasului Haifa, de cca 45 de ani, de faptul ca nu am stiut de istoria comuna a lui Wallenberg si a orasului nostru. Stiam ca exista o strada care ii poarta numele in cartierul Ramat Eshkol, dar nu aveam nici o idee ca a locuit la Haifa. Cunosc foarte bine Strada Arlozorov si chiar am in fata cladirea unde a locuit; la numarul 8 se afla cea mai buna cofetarie din Haifa (LEBEL) unde poti savura Dobos, Ischler si Cremschnitt. Cand stau la terasa cofetariei vad vis a vis cladirea!
    La proxima ocazie ma voi apropia ca sa citesc placa comemorativa. Multumesc autorului pentru articolul interesant!

  • Hava Oren commented on December 29, 2022 Reply

    Foarte interesant! Chiar nu cunoșteam acest capitol din viața lui Raoul Wallenberg.
    Bine ați venit la Baabel și sper ca acesta să fie începutul unei colaborări fructuoase.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *