O lume nebună, nebună

Desemnarea Qatarului ca gazdă a Campionatul Mondial de Fotbal 2022 a dat naştere la controverse, preocupând presa sportivă şi nu numai.

Argumentele împotriva organizării a campionatului tocmai în Qatar au fost numeroase. Întâi de toate, desfășurarea în luna noiembrie era nepotrivită, pentru că toate campionatele naționale trebuiau întrerupte pentru o lună de zile. Qatar este o țară mică, unde fotbalul e mai puțin cunoscut decât în Europa, America Latină sau Africa și după unele zvonuri, conducerea FIFA ar fi fost mituită pentru alegerea acestei țări. Să nu mai vorbim de numeroasele victime printre muncitorii străini care au lucrat la construcția stadioanelor. Comitetul de organizare a campionatului din Qatar a interzis orice activitate a organizației LGBT și orice manifestare de intimitate în public, indiferent dacă perechile erau căsătorite sau nu etc., etc. În mod normal, campionatul nu ar fi trebuit să aibă loc într-o țară care nu respectă libertățile elementare ale omului.

FIFA ar fi trebuit să combată orice manifestare de segregare sau discriminare în funcție de rasă, sex, vârstă, sau religie, dar nu au fost decât încercări timide de a boicota campionatul din Qatar din partea federațiilor de fotbal din Anglia, Germania și Australia. Pe Netflix a fost difuzat serialul Fotbal, bani și putere care demască corupția conducerii FIFA, inclusiv pe Sepp Blatter, președintele organizației, Michel Platini, președintele UEFA și mulți alții, nemaivorbind de implicațiile politice care nu fac obiectul acestui articol.

În 20 decembrie 2022 a început mult disputatul Campionat Mondial de Fotbal. Surprizele au început chiar a doua zi: echipa Argentinei a pierdut meciul cu Arabia Saudită cu 2-1!!! Spectatorii arabi de pe stadion erau în extaz: o echipă din Orientul Apropiat a învins o echipă legendară, de două ori campioană mondială, și încă cu celebrul Messi pe teren!!! Surprizele au continuat: Germania a pierdut meciul cu Japonia și a fost eliminată din optimile de finală. Franța, dublă campioană mondială, a fost învinsă de Tunisia în ultimul meci din grupa lor, dar s-a calificat, pentru că avea suficiente puncte. Echipe valoroase, aflate pe primele locuri în clasamentul federației mondiale de fotbal, precum Belgia, Danemarca sau Germania, au fost eliminate din optimile de finală. În schimb, în această etapă s-au calificat echipe care păreau să nu aibă nicio șansă, ca de exemplu Maroc, Japonia, Senegal și Coreea de Sud. A fost o nebunie curată: Portugalia a fost eliminată de Maroc! Brazilia, una din candidatele la titlu, a fost descalificată după ce a pierdut meciul din semifinală cu Croația!

Echipa Marocului a fost surpriza acestui campionat, calificându-se pentru prima dată în semifinalele campionatului mondial de fotbal. A pierdut în fața puternicei formații franceze, într-un meci spectaculos, jucând un fotbal de calitate. La sfârșitul meciului, publicul entuziasmat a aplaudat minute în șir, în timp ce jucătorii celor două echipe se îmbrățișau. Nu mai puteai deosebi echipa care a câştigat de cea care pierduse meciul!

În cele din urmă a venit finala dintre două echipe legendare, foste campioane mondiale, Argentina și Franța. A fost un meci dramatic, cu fotbal de cea mai bună calitate, cu vedete cunoscute și venerate de public, precum Messi, Mbappé, Griezmann. La sfârșitul întâlnirii, după prelungirile regulamentare, scorul era de 3-3 şi au urmat penalty-uri. Practic, acest meci a oferit tot ce-și poate dori un iubitor de fotbal. Argentina, favorita publicului, a ajuns campioană mondială pentru a treia oară. A fost “cântecul de lebădă” a lui Leo Messi, un jucător de fotbal de talia maeștrilor: Pele, Maradona și Eusebio. Messi, la vârsta de 35 de ani, a fost motorul proaspetei campioane mondiale, iar finala a fost meciul carierei lui. Publicul i-a sărbătorit pe jucătorii ambelor echipe și în special pe Messi, mulțumindu-le pentru spectacolul excepțional.

Spectatorii din tribune au participat și ei la acest eveniment sportiv. Îmbrăcați în culorile naționale ale echipelor, cântând în diferite limbi, au încântat ochii telespectatorilor. Premiul “Oscar” pentru cea mai bună costumație l-au primit suporterii Senegalului. În costumele lor pestrițe au dansat cu atâta foc, încât au reușit să-i atragă în dansul lor și pe suporterii altor echipe. Spre deosebire de marile stadioane europene, suporterii, fanii diverselor echipe nu au fost separați unii de alții și totuși nu s-au înregistrat cazuri de violență.

Campionatul Mondial din Qatar a avut un început îndoielnic, cu multe semne de întrebare, dar pe teren s-a jucat fotbal adevărat, care le-a oferit spectatorilor momente de încântare. Dincolo de culisele acestui campionat cu controversele sportive și politice, întrecerea sportivă a fost încununată de succes. Fotbalul a învins!!!

Andrei Schwartz

24/12/2022

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

4 Comments

  • Andrea Ghiţă commented on December 30, 2022 Reply

    O veste tristă: S-a stins din viaţă Pele, cel pe care eu îl consider adevăratul Rege al Fotbalului. Mă gândesc că poate autorul acestui articol, care a scris un excelent articol la plecarea lui Maradona dintre cei vii https://baabel.ro/2020/11/moartea-unui-artist-in-memoriam-lui-diego-armando-maradona/, va scrie şi despre Pele.

  • Anca Laslo commented on December 29, 2022 Reply

    O lume nebuna dar fotbalul a fost bun! Chiar grozav iar finala a fost teribila …( am luat bataie).

  • Andrea Ghiţă commented on December 29, 2022 Reply

    Da, Campionatul Mondial de Fotbal din 2022 a fost unul atipic. Finala însă a fost previzibilă şi dacă la început am ţinut cu Argentina, în final mi-a părut rău de Franţa.

  • tiberiu ezri commented on December 29, 2022 Reply

    Cred ca a fost cea mai interesanta finala din istoria campionatelor mondiale, cel putin din 1966 incoace de cand am vazut toate finalele.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *