Untul libertății și un inaspectuos tort Joffre

La fiecare sfârșit de an mă gândesc la acele zile din decembrie 89. Mă ajută și faptul că încă îmi mai păstrez jurnalul din acea perioadă. Ca prin minune, pentru că restul caietelor în care scrisesem în copilărie și adolescență s-au rătăcit pe parcursul repetatelor mele mutări.

Mă bazez, deci, nu doar pe amintiri, ci și pe descrieri detaliate și zilnice pe care le-am făcut din 22 și până în 28 decembrie.

În 22 decembrie 1989, pe la amiază, făceam fără tragere de inimă exerciții la matematică. Eram în clasa a zecea, iar perspectiva de a continua și după treapta a doua la un liceu cu profil de matematică-fizică mă îngrozea. Eram total nepricepută la matematică, fizică și chimie, iar nivelul la care se preda era atât de ridicat, încât abia puteam să țin pasul cu colegii mei. Părinții îmi găsiseră o profesoară tânără și prietenoasă care să mă ajute, dar pe care reușisem să o exasperez cu pasivitatea mea. Adevărul e că eram complet demotivată și refuzam să lucrez suplimentar, inventând felurite pretexte copilărești.

Asta făceam și în dimineața de 22 decembrie, pierzând timpul și uitându-mă cu coada ochiului la setul de probleme pe care le aveam de rezolvat până după-amiaza când trebuia să mă duc la meditații.

Mă gândeam la filmul pe care îl văzusem la cinema cu o seară înainte, mă tot uitam pe geam, îmi sunam prietenele, ca să treacă ziua mai ușor.  Ca să-mi găsesc de lucru, am deschis radioul și am înlemnit. Era tocmai momentul în care elicopterul cu soții Ceaușescu își lua zborul de pe clădirea Comitetului Central. Uimită și speriată, l-am sunat pe Tata la servici și l-am întrebat dacă știe ce se întâmplă la București. Mi-a răspuns pe un ton exaltat, aproape strigând, că suntem, în sfârșit, liberi.

Pentru că nu reușeam să înțeleg prea bine ce se întâmpla, recunosc că principala mea bucurie a fost că scap de ora de matematică. Tata a spus să rămân acasă și să-l aștept.

Apoi un coleg din blocul de vis-a-vis m-a strigat la geam și mi-a spus că la Alimentara s-a băgat unt. Am înșfăcat o plasă și banii și am fugit să mă așez la coadă. Cartela de alimente și cartela de pâine erau în grija mea. Cumpăram o franzelă și jumătate pe zi, porția cuvenită pentru trei persoane. Tot eu ridicam lunar rația de făină, zahăr și ulei. Era contribuția mea la bunul mers al gospodăriei noastre. Și tot eu stăteam la cozi atunci când se zvonea în cartier că urmează să ”se bage” ceva la Alimentara.

În ziua asta de 22 decembrie, coada la unt nu era foarte lungă, iar când mi-a venit rândul vânzătoarea mi-a spus că pot să cumpăr câte pachete doresc. Am făcut aroganța să cer patru pachete și nimeni n-a avut nimic împotrivă.

Îmbătată de acest succes neașteptat, am ieșit din magazin și am început să strig pe sub balcoane: la alimentara se dă uuuuunt! Am cumpărat untul libertățiiiii! Agitam pachetele în aer și nu-mi era rușine de exaltarea mea, pentru că toată lumea din jur se comporta la fel. Strigam, râdeam, ne îmbrățișam. Am văzut la scurt timp și alți vecini cum ies alergând din blocuri și fugind să cumpere … untul libertății.

Adnotarea din jurnal din 24 decembrie mă tulbură cel mai tare. Deja din noaptea de 23 decembrie a început să se tragă și la Brăila. Și pentru că blocul meu era la doar câteva sute de metri de județeana de partid, nu doar auzeam gloanțele, dar le și vedeam cu ricoșează în clădirile vecine. Îmi amintesc că am astupat ferestrele cu pături și că n-am dormit deloc, stând întinși pe covor, speriați de zgomote și de zvonurile că teroriștii intră în case și măcelăresc familii întregi.

La Brăila au murit atunci 42 de oameni și 101 au fost răniți.  Printre ei, un soldat în termen, împușcat  în zona capului, care s-a refugiat la noi în bloc. L-am văzut într-o baltă enormă de sânge, palid și respirând greu. Am ieșit în stradă și am chemat în ajutor un alt soldat pe care l-am întâlnit la câteva sute de metri de clădire. În urma rănitului a rămas o cantitate uriașă de sânge și câteva gloanțe, pe care, împreună cu N, prietena mea de-o viață, le-am adunat și le-am dus în casă. N-am avut curaj să le spunem părinților despre captura noastră, pe care am ascuns-o într-o cutie de carton, la mine în cameră. Îmi amintesc și astăzi culoarea arămie a cartușelor și cea gri metalizată a gloanțelor propriu-zise, dar și răceala lor catifelată. După două zile în care ne-am frământat și ne-am făcut tot felul de idei despre ce am putea face cu ele, le-am pus într-o pungă și am ieșit să le predăm soldaților care patrulau pe lângă blocul nostru. Nu se mai trăgea deja, însă toată lumea era din cale afară de speriată și nervoasă. Soldații pe care i-am abordat, toți tineri un pic mai mari decât noi, ne-au înjurat pe mai multe voci și ne-au gonit, spunându-ne că ne-am pierdut mințile de umblăm pe acolo ca pe bulevard.  Noi însă ne imaginam că suntem ca Ecaterina Teodoroiu sau măcar ca Măriuca din Borzești, iar adrenalina ne făcea să nu sesizăm pericolul unui glonț rătăcit care ar fi putut să ne nimerească.

Alte fapte de vitejie nu am mai comis, asta și pentru că părinții ne-au interzis să mai ieșim din casă. Ne-am petrecut restul zilelor tricotând cu rândul un fular albastru pe care niciodată nu l-am terminat. Și pentru că trebuia să folosim cumva untul libertății, am căutat în cartea de bucate a Silviei Jurcovan o rețetă de prăjitură care să conțină cât mai mult unt, un lux pe care nu ni-l mai permiseserăm de foarte mulți ani.

Am ales împreună cu N. o rețetă de tort Joffre deosebit de complicată, în care intrau 10 ouă și două pachete de unt. Probabil că ai mei erau prea prinși la televizor, așa că ne-au lăsat să ne facem de cap în bucătărie. Am muncit aproape o zi întreagă, topind unt, frecând gălbenușuri, cântărind zahăr și cacao. Rezultatul a avut un aspect îngrozitor și un gust divin. L-am mâncat cu lăcomie, uitându-ne fără pauză la televizor.

N. mi-a povestit de curând că în pandemie, din plictiseală și nostalgie, a încercat din nou rețeta noastră de tort Joffre. Îmi trece și mie prin cap în fiecare an decembrie să o încerc, însă numărul enorm de calorii și metabolismul care parcă dă semne de încetinire mă face să mă tot răzgândesc.

Nici pe andrele n-am mai pus mâna și parcă aș vrea să încep iar să împletesc, să văd dacă e adevărat ce se spune că și tricotatul e ca mersul pe bicicletă.

Nu există o morală la povestea asta. Există doar nostalgie și amintirea unei înflăcărări pe care niciodată de atunci n-am mai trăit-o.

Doina Borgovan

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

16 Comments

  • Ivan Avraham Schwartz commented on December 23, 2022 Reply

    N-am fost martorii evenimentelor tragice din Decembrie 1989. Eram in Africa de Sud pentru un an de studii, dar vestile si multe imagini au ajuns repede si acolo. Aproape de necrezut ca in Romania spiritul si dorinta de libertate au reusit sa inlature guvernul totalitar,izolat de realitatea existenta, orbit de dorinta de putere si dominare prin forta cu ajutorul celor care l-au sustinut. Articolul lui Doina este impresionant, sensibilitatea unei adolescente continua sa traiasca in memoria si inima ei, iar prisma deosebita prin care a reusit sa se exprime mi-a reinviat amintirile din anii in care lipsea nu numai untul! La 4 dimineata se statea la coada la macelarie pentru a primi un kilogram de carne (de fapt doar 700gr. restul oase) , rafturile magazinelor erau goale si chiar si pentru un ziar de sport aveai nevoie de relatii! Trista realitate a anilor 70 in Cluj.
    Felicitari autoarei!

  • Eva Grosz commented on December 23, 2022 Reply

    Noi eram în Israel în Decembrie 89. Zile în șir s-a vorbit la radio Israel și s-a difuzat la TV Israel multe amănunte despre ce se întâmplă în România. Îmi amintesc de un cronicar care vorbea tot timpul despre tot ce se întâmpla
    Ascultam tot timpul și nu ne venea să credem. Vorbeam cu cunoștințele noastre de origine din România și cu familiile noastre din România. Emoția era de nedescris!
    Articolul e foarte frumos conceput ! Mulțumim !
    Nu se poate uita !

  • Monica Ghet commented on December 23, 2022 Reply

    Felicitările mele cele mai calde, Doamna Doina Borgovan (permiteți-mi să mă rezum la ”Doina”…)
    Da, avem fiecare și cu toții povești de neuitat ale acelor zile. Și, dincolo de oroarea, teribil de reală, ne înflăcărau atâtea speranțe!

  • Marina Zaharopol commented on December 23, 2022 Reply

    Articolul reuseste sa transmita cititorului intensitatea trairilor din acele momente de rascruce. Starile emotive se succed in ritm ametitor: de la euforia sperantei in zorii unei ere noi la spaima de violenta care urmeaza, la nevoia de a presta o munca fizica – in cazul acesta o reteta complicata de tort joffre – care sa calmeze nervii.
    Relatarea realizeaza efectul maxim prin insistenta evocarii in excusivitate a acelor momente – ca o retraire a lor – si evitarea oricarui fel de comentariu sau privire retrospectiva care ar prejudicia perspectiva adolescentina. Show, don’t tell!

  • Veronica Rozenberg commented on December 23, 2022 Reply

    Ceea ce îmi aduc aminte rândurile tale, Doina, sunt momentele acelei zile de 22 Decembrie 1989, o zi de vineri, o zi scurtă cum se spune aici, astfel puţini dintre lucrătorii marii întreprinderi Elbit, se aflau la lucru. Iar eu, mă învârteam între etaje şi pe culoare, vestea evenimentelor mă acapara deja şi doream să găsesc cui să împărtăşesc emoţia, căutam pe cineva din locurile în care evenimentele urcau acum către “ceruri”.

    Dar nu am găsit mai pe nimeni şi am trebuit să-mi înghit simţămintele, până când în cele din urmă, am întâlnit o bună prietenă şi fost colegă de liceu. Dar atunci, când am încercat s-o fac părtaşă la ce simţeam eu, am dat de un sac de paie, de indiferentă, care, precum probabil şi alţi români, unii chiar plecaţi în urma mea, nu au avut nici o stare emoţională specială, aflând, despre aceste evenimente, vestitoare ale unei ere noi.

  • Radu Zaharopol commented on December 23, 2022 Reply

    Va multumesc pentru articol si pentru ca ne reamintiti perioada anilor 89-90. Eu eram in US si ca si Herta Muller nu am inteles nimic din descrierile prietenilor din Romania.

    Pina nu au avut loc evenimentele anilor 89-90, eu nu credeam ca va ave loc o schimbare de regim in timpul vietii mele. Impresia mea a fost ca multi oameni (din Romania) gindeau ca mine.

  • Anca Laslo commented on December 22, 2022 Reply

    Foarte frumoasa evocare, atat de reala si sensibila. Asa cum spune autoarea, povestea nu are o morala anume dar are multa forta si reaminteste acea stare de gratie a unor zile istorice de iarna pe care nu le uitam. Felicitari!

  • JOHANAN VASS commented on December 22, 2022 Reply

    VA FELICIT PENTRU MODUL SENSIBIL SI TALENTAT IN CARE NE-ATI REDAT ACELE MOMENTE ISTORICE.NOI CARE NU MAI TRAIAM IN ROMANIA DE ANI AM AVUT ACELEASI SENTIMENTE SI PUTERNICE EMOTII CIND AM INTELES CE SE INTIMPLA IN TARA UNDE NE-AM NASCUT SI AM CRESCUT.

  • Hava Oren commented on December 22, 2022 Reply

    Nu-mi amintesc aceste evenimente, pentru că am avut norocul să nu le trăiesc în mod direct. Am plecat în 1972 și când am revenit în 1981, la întâlnirea de zece ani la liceu, am suferit așa un șoc, încât multă vreme n-am mai îndrăznit să mă întorc în România. Și încă am auzit de la prieteni; „În 1981 încă era bine!”

    Am urmărit revoluția cu sufletul la gură la televizor și m-am bucurat ca toată lumea. Dar mi-a rămas în amintire o scenă prezentată la televiziunea israeliană: Un om, plin de însuflețire, a spus: „O să avem democrație! N-o să mai trebuiască să muncim!” N-aș fi crezut, dacă nu aș fi auzit cu rechile mele. După atâția ani de regim totalitar, mulți nici măcar nu mai știau ce e democrația!

    • Veronica Rozenberg commented on December 22, 2022 Reply

      A nu sti ce este democratia, nu are nici o legatura cu regimul totalitar, cel putin in 1989, nestiutorii (eufemism), au fost o constanta a tuturor timpurilor.

  • Veronica Rozenberg commented on December 22, 2022 Reply

    Draga Doina,

    Cele scrise de tine sunt interesante, si desigur imi aduc in memorie si mie, lucru care de altfel se intampla in fiecare an si nu-l uit, desi eram atat de departe de Bucuresti, de Romania. Este o abordare originala si diferita de cele obisnuite, prin imaginea descatusarii dintr-o stransoare fizica si spirituala, pe care personal nu am cunoscut-o niciodata nici in Romania si nicaieri altundeva. Nu stiu daca si la Bucuresti existau cartele pentr alimente, poate ca doar in orasele provinciei. Au trecut 33 de ani de atunci !!
    Pe de alta parte insiruirea emotiilor, percepute de adolescenta de 16 ani, la vremea aceului infrigurat decembrie, sub imaginea elicopterului, care parca indrepta destinul catre alte lumi, lasand iluzia, dar apoi si realitatea, desi implementata foarte lent la inceput, sa zboare catre noi orizonturi, ramane intiparita in constiinta colectiva.
    Iti doresc sa refaci cu o ocazie acel tort Joffre si sa-l si duci la capat asa fel incat sa nu-ti para rau ca l vei gusta.

    La Multi Ani 2023 cu noi peripetia si sanatate !!

  • Andrea Ghiţă commented on December 22, 2022 Reply

    Acest articol, din condeiul talentatei şi sensibilei Doina Gecse-Borgovan, m-a impresionat prin faptul că descrie modul în care a perceput Revoluţia din 1989 o adolescentă, o elevă din Brăila, aflată la periferia evenimentelor sângeroase din decembrie 1989. Unitatea de măsură a schimbării a fost untul şi am putea descifra în compoziţia cremei pentru a tortului Joffre cât de dulce era speranţa primelor zile după căderea regimului. Iar forma inaspectuoasă a rezultatului strădaniei celor două adolescente poate sugera şi faptul că îmbătaţi de libertate eram incapabili să coagulăm un regim politic stabil.

  • gabriel gurman commented on December 22, 2022 Reply

    Am să mor ignorant!
    N-aveam ideie că în 1989 era cartele de alimente, desființate în anul 1954.
    Și cum să nu te miri că unii încă îl mai plâng pe Odiosul…..
    GbM

  • Serena commented on December 22, 2022 Reply

    Am citit cu emotie acest crampei de viata, momentul de atunci, care a fost si al meu. Descaturare,eliberarea gandirii, speranta si atat de multe sentimente bune, pozitive. Felicitari autoarei!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *