Moise și Germania de Est

N-am nicio îndoială, titlul de mai sus va provoca un mare semn de întrebare și multe sprâncene se vor ridica instinctiv la citirea lui. Sper, însă, că poveștile ce urmează vor fi suficiente pentru a înlătura orice dram de nedumerire.

Deci, să începem cu Moise. Una din explicațiile pentru lungul drum de 40 ani între Egipt și Canaan, făcut de evreii scăpați din sclavia faraonului, a fost intenția lui Moise de a întra în Țara Făgăduinței doar cu noua generație, cea născută în deșert, în libertate și care nu a cunoscut robia și dependența de proprietar.

Nu știu cât de adevărată e această teorie, dar cel puțin e verosimilă. Cu timpul, sclavul devine dependent de stăpânul său care îi oferă pâinea cea de toate zilele și în mâna căruia se află soarta sa și a familiei sale. Și când sclavia durează mai bine de 400 ani, nu e de mirare că mentalitatea de sclav devine o realitate clară și ușor de înțeles, care se moștenește de la o generație la alta. Iar când dorești să creezi un popor nou, într-o țară (să-i zicem, de dragul poveștii) nouă/veche, ai nevoie de indivizi care nu au cunoscut robia și care sunt în stare să construiască o viață complet diferită, într-un climat geopolitic complet nou.

Până aici lucrurile par logice. Dar unde e legătura cu Germania de Est, mai ales azi, când Germania e reunificată de peste 32 ani și diferențele dintre vest și est se estompează pe zi ce trece?

Treizeci și doi de ani nu sunt patruzeci, și totuși… Oare nu e timpul ca această diferenţă să dispară şi la nivelul opiniei publice?

Ei bine, se pare că nu.

Bineînțeles, mai există anumite diferențe, uneori semnificative, între modul și nivelul de viață a celor două părți ale Germaniei, nu e ușor să distrugi ceea ce a fost (pentru că era rău) și să construiești ceva nou, cu certitudinea că va fi mult mai bine. Dar să pactizezi cu cel care ți-a făcut viața amară timp de aproape o jumătate de secol?!

Da, cunosc situații similare și în alte părți ale fostului bloc sovietic. Mi s-a spus (și cred că e adevărat, deși nu am date clare) că mai există în România indivizi, în general vârstnici, care duc dorul Odiosului. Tuturor acestora le recomand cu căldură să citească Orizonturile Roșii, cartea lui Mihai Pacepa, pe care o recitesc acum. Ea mi se pare panaceul pentru orice urmă de nostalgie după epoca ceauşistă.

Dar povestea din regiunile estice ale Germaniei, cele care odinioară făcuseră parte din RDG, e mult mai clară și, aș zice, mai îngrijorătoare. Ea a devenit evidentă în ultimul an, de la declanșarea invaziei rusești în Ucraina. Datele statistice indică o atitudine (pentru mine) cu totul surprinzătoare, de-a dreptul pro-rusească! Iată câteva.

44% din respondenții la un sondaj recent efectuat în estul Germaniei au fost de părere că Putin acționează corect, lupta sa fiind împotriva unei elite globale, care dorește instalarea unui guvern mondial. Același procentaj declară cum că Ucraina a făcut întotdeauna parte din Rusia, războiul declanșat de ruși e necesar pentru a înlătura guvernul fascist ucrainean, iar 33% din cei întrebați au fost de părere că actualul război a fost de fapt provocat de NATO.

La o demonstrație din centrul Dresdei, participanții care arborau pancarte cerând ”Pace pentru Rusia” și steaguri rusești au fost întâmpinați cu aplauze furtunoase pe tot traseul. Sloganurile rostite cu acest prilej cereau încetarea imediată a ajutorului occidental pentru Ucraina.

Această situație nu a apărut din ceea ce se numește în biologie ”generație spontanee”. Încă în 2021, deci înaintea invaziei rusești, un sondaj efectuat în Germania arăta că 50% din populația regiunilor de est dorea legături mai strânse cu Rusia, în comparație cu numai 25% în rândurile populației din vestul țării.

A pune toate cele de mai sus în cârca vechii mentalități ar fi o dovadă de superficialitate.

Se pare că situația economică a estului Germaniei este influențată într-o măsură serioasă de Rusia. Principala conductă de gaz Nord Stream de pe coasta Mării Baltice depinde de relațiile comerciale cu Rusia, ca și importanta rafinărie de petrol din Schwedt, de la granița cu Polonia. Penuria surselor de energie, creată de embargoul occidental din ultimul an, afectează de-ajuns de serios viața individului, iar locuitorii estului Germaniei nu pot uita suferințele din perioada imediat după reunificare și compară situația de acum cu cea din anii 90 ai secolului trecut.

În plus, prezența sovietică în fosta RDG a lăsat urme. Un procent de-ajuns de serios a învățat limba rusă și a folosit-o în activitatea de zi cu zi din acele timpuri. Cultura sovietică era simțită la tot pasul în acea jumătate de țară, la fel ca cea americană în cealaltă jumătate.

După 1989, fosta Societate de prietenie germano-sovietică s-a transformat în Societatea de prietenie germano-rusă. Mulți est-germani nu uită că în acele vremuri nu exista șomaj și că nivelul de viață era cu mult superior celui din celelalte țări ale blocului sovietic.

Toate la un loc fac ca organizații politice pro-rusești, ca de exemplu Alternativa pentru Germania, să fie încurajate de tot mai mulți cetățeni; în aceste zile ea se bucură de sprijinul a 27% din populația estică, față de numai 12% în vestul Germaniei. Iar refugiații ucraineni pripășiți prin estul Germaniei sunt nu o dată primiți cu ostilitate vădită, care se opune încercărilor naturale de adaptare.

Evident, datele de mai sus au fost culese din surse de informații aflate la îndemâna oricui. Dar m-a surprins ce nu am găsit în ele.

Datele nu fac nicio deosebire între populația vârstnică și noua generație a est-germanilor. Mi se pare logic că atitudinea tinerilor ar trebui să fie mai puțin înclinată spre Rusia și mai mult spre politica globală a vestului Europei.

Cu alte cuvinte, întorcându-mă la Moise și foștii sclavi evrei, tineretul est-german ar trebui să fie mult mai adaptat la situația din întreaga țară și mai puțin influențat de rămășițele existenței sub regim comunist.

Situația descrisă mai sus pare a fi specifică regiunii denumite pe vremuri RDG. Nu am auzit de atitudini similare în alte țări din Europa de Est, deși nu m-ar mira să dau de știri de proveniență poloneză, sau cehă, care să confirme teoria că „poți scoate omul din comunism, dar e greu să scoți comunismul din om”.

Iar la urmă, un amănunt complet nebazat pe date statistice. În convorbirile mele cu israelieni născuți în URSS/Rusia, e drept mai spre vârsta de 50 ani, nu o dată mă lovesc de idei și opinii care în mod clar încearcă să justifice invazia rusă a Ucrainei.

Oare și ei au nevoie de o ”pribegie” de vreo 40 ani pentru a se lepăda de cele trăite odinioară?! Dacă da, deșertul Sinai le stă la dispoziție!

Gabriel Ben Meron

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

19 Comments

  • Lidia Streja commented on March 2, 2023 Reply

    You write so well.

    • gabriel gurman commented on March 4, 2023 Reply

      Don’t say!!
      GbM

  • BORIS MEHR commented on February 24, 2023 Reply

    AR TREBUI SĂ SE REȚINĂ câteva aspecte – PUTIN este susținut de o majoritate, iar finalul războiului este departe , GERMANIA a profitat de gazul rusesc până când conductele de gaz din MAREA NORDULUI au fost lovite de , așa se pare, de rachete SUBMARINE AMERICANE. SCHIMBAREA regimului în RUSIA nu se poate produce cu forța. A SE VEDEA ATITUDINEA LUI MACRON. DESIGUR democrația este încă greu de cucerit, iar de război nu este nevoie, nici de confruntare NATO-RUSIA.

    • gabriel gurman commented on February 25, 2023 Reply

      A propos la ce?
      GbM

    • theodor toivi commented on February 25, 2023 Reply

      DOI BATRANI STAU DE VORBA INTR-UN PARC DIN MOSCOVA:
      – Ce bine era pe vrema lui Stalin!
      – Ce bine era pe vrema lui Stalin!
      Un trecator intervine:
      -Cum puteti sustine asa ceva?
      -Pai aveam numai 20 de ani!

  • evagalambos commented on February 24, 2023 Reply

    Germania de Est a fost vitrina sistemului socialist, astfel că nu au existat, sau au existat într-o măsură mult mai mică privaţiunile de care am suferit noi. Probabil că noua generație a moștenit idei de la părinți iar, chiar după 42 de ani, nivelul de trai dintre Est și Vest nu s-a echilibrat întru totul. Acestea se adaugă la problema energiei și a scumpirilor, de-aici aceste reacții.

    • gabriel gurman commented on February 25, 2023 Reply

      Cred ca aveți dreptate…
      GbM

  • Andrea Ghiţă commented on February 23, 2023 Reply

    Cred că la orice schimbare de orânduire ar fi bine venită o “peregrinare prin deşert” şi probabil nu ar ajunge 40 de ani. Inerţia mentalităţii este imensă, Opinia publică din toate statele (nu numai est-europene) este împărţită în legătură cu actualul conflict ruso-ucrainean şi nu numai că e împărţită, ea poate fluctua în funcţie de modul în care – la un moment dat – populaţia ţării respective resimte pe propria piele efectele acestui conflict. Unii ies în stradă, alţii stau acasă şi tac dar pot împărtăşi aceleaşi opinii şi, evident, viceversa. Eu aştept pacea şi mă doare sufletul pentru nefericiţii care cad victime de o parte şi alta a baricadei.

    • gabriel gurman commented on February 24, 2023 Reply

      Am o veste tristă pt dvs (bazată pe o experiență de o viață): pacea nu va veni, adică în momentul în care e liniște într-un loc , apare conflictul în alt loc….
      De aceea în ”cărțile noastre” ceea ce se urează e o pace de….numai 40 ani!
      GbM

  • Ivan Avraham Schwartz commented on February 23, 2023 Reply

    In Romania sunt multi cetateni care se gandesc cu nostalgie la anii comunismului! la locul de munca,salariul lunar, educatia gratuita si o pensie din care se putea trai. Toate aceste ” sigurante sociale” s-au schimbat in rau. Politicienii actuali sunt acuzati de coruptie, orientare politica gresita, EU fiind considerata cauza principala a situatiei actuale. Nimeni nu plange dupa URRS , noua generatie a ales calea trista de a fugi din Romania, iar cei ramasi apartin unei societati in care contrastele si inegalitatea socio-economica devine tot mai evidenta. Oare in Germania de Est situatia e mai buna?

    • gabriel gurman commented on February 24, 2023 Reply

      Așa-i….
      Grădina zoologică față de junglă!
      GbM

  • Lucian-Zeev Herscovici commented on February 23, 2023 Reply

    Dar sa luam inca un aspect, domnule doctor. Desi procentul celor de partea lui Putin din vestul Germaniei e mai mic, ei exista. Motivul: criza de energie, dependenta de gazul rusesc, teama de razboi nuclear. Imi aminteste de o scene din SUA in anul 1975 (desigur nu e unica in perioada 1973-1975, cand lumea araba a folosit “arma petrolului”). La demonstratii, organizate de renumita organizatie Thunderbolt, lozinca era: “Henry (Kissinger), Oil, no Jews!”. Sa speram ca istoria nu se repeta…

    • gabriel gurman commented on February 24, 2023 Reply

      Dvs știți la fel de bine ca mine că istoria se repetă….
      GbM

  • Tiberiu ezri commented on February 23, 2023 Reply

    Din discutiile mele cu cetateni din Republica Moldova, se pare ca unora le e dor de epoca Sovietica, fiindca atunci traiau mai bine. Insa nu as spune ca moldovenii ii iubesc pe rusi…

    • gabriel gurman commented on February 23, 2023 Reply

      Intrebarea e care procentul de ruși azi in Republica Moldova, dupa ce atât de mulți moldoveni au părăsit țara de baștină?
      GbM

      • tiberiu ezri commented on February 23, 2023 Reply

        Intrebare logica.

      • tiberiu ezri commented on February 24, 2023 Reply

        In orice caz, cei care mi-au spus asta erau romani din Republica Moldova si nu rusi.

  • Hava Oren commented on February 23, 2023 Reply

    Niciodată nu m-am gândit la acest aspect, al interdependenței economice dintre Germania (mai ales estul, dar nu numai) și Rusia. E logic, într-o lume globalizată, unde ficeare depinde de ceilalți. Și dacă doi se ceartă, amândoi vor avea numai de pierdut! Oare Putin nu a înțeles acest lucru, când a pornit războiul?

    • gabriel gurman commented on February 23, 2023 Reply

      Sperăm că se va dovedi nu pra târziu ca Putin a greșit din multe puncte de vedere
      GbM

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *