Vederi și viziuni din balon (3) 

O epocă în care nu este admisă o a treia opinie, în care trebuie să fii în mod univoc pro sau contra se numește totalitarism. Unul din beneficiile colaterale ale prelungitului război proxy din Ucraina este spălarea pe creier a opiniei publice mondiale. Aceasta e obligată pe față și subliminal să fie de partea Ucrainei cu entuziasm revoluționar și să înfiereze Rusia la modul extrem. Mass media globală occidentală permite doar propaganda de război pro Ucraina și pro atlantică, nu se admite nicio opinie în favoarea păcii.

Totalitarismul mediatic occidental este o realitate alarmantă și tristă. Suntem la un pas de totalitarismul economic al statului combinat cu cel al companiilor transnaționale gigant.

Suntem la o aruncătură de băț de totalitarismul social și securitar impus de supra-reglementarea și supra-fiscalitatea draconică, respectiv de controlul digital al populației.

Practic, la ora actuală doar Vaticanul, China și Ungaria îndrăznesc în mod oficial să ia atitudine deschisă în favoarea încetării focului și a păcii în războiul din Ucraina.

*

Cu chiu cu vai m-am obișnuit deja cu faptul că mișcărilor de pace de pe mapamond li s-a pus călușul democrației în gură și nu au dreptul să scoată un cuvințel până la noi ordine.

În schimb, sunt de-a dreptul consternat de faptul că nici partidele sau organizațiile ecologiste, verzi nevoie mare, au fost trimise în concediu medical pe perioada conflictului din Ucraina.

Agenda absurdă și nocivă a emisiilor de carbon zero continuă neabătută, cu corolarul stupefiant al obligativității reducerii drastice a consumului de carne tradițională. Fermele de animale din Occident și industria avansată a prelucrării cărnii poluează în mod periculos, pe când uriașul echipament militar folosit intens de părțile beligerante din Ucraina reprezintă o binefacere pentru mediul înconjurător și echilibrul ecologic regional.

Câtă lașitate, impostură, ipocrizie și servilism grețos!

*

Iranul și Arabia Saudită au semnat un acord istoric de reconciliere și pace sub intermedierea diplomatică abilă a Chinei. Cele două state inamice până de curând, reprezentând bastioanele șiite și sunnite conducătoare din cadrul lumii musulmane au convenit să reia relațiile diplomatice la nivel de ambasadă, după cel puțin două decenii de rivalitate și chiar elemente de beligeranță.

China a punctat decisiv sub nasul SUA, al Israelului și chiar al Rusiei, devenind un jucător geostrategic esențial în complicata ecuație a Orientului Mijlociu. Beijing-ul se afirmă consecvent ca o superputere pe arena internațională și sunt sigur că va avea un rol decisiv și în finalizarea războiului proxy din Ucraina.

Din nefericire pentru Israel, recenta înțelegere istorică dintre Teheran și Riyadh îndepărtează șansele unui acord istoric de pace între Statul Evreu și Arabia Saudită, care ar fi reprezentat triumful final al acordurilor lui Abraham dintre Israel și Emiratele Arabe Unire, respectiv Bahrein.

Mai mult, pasul înapoi făcut de Arabia Saudită se manifestă și în retorica tot mai combativă a Arabiei Saudite de susținere a cauzei palestiniene. Prin acest pas diplomatic decisiv al Riad-ului, anvergura regională a reușitei acordurilor de pace Abraham se restrânge la minimum.

Practic Israelul rămâne singur în regiune în fața amenințării nucleare și militare generale a Iranului, deși părea că Riyadh-ul va fi un aliat de nădejde chiar dincolo de aparențele oficiale.

Noua reconciliere cu Iranul reprezintă un pas îndrăzneț al prințului moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, de ieșire de sub tutela economică, financiară și chiar militară a SUA, demers început în mod simbolic cu ocazia vizitei de anul trecut al președintelui Biden la Riyadh. Cu această ocazie, prințul moștenitor l-a umilit atât verbal cât și protocolar pe cel mai puternic om al planetei, dar dincolo de gesturile simbolice de frondă, Mohammed bin Salman a făcut tocmai invers în raport cu cele cerute de șeful executivului american: a redus producția de petrol a țării sale și a OPEC și a crescut prețurile la exportul de țiței. Mai mult, omul forte al Arabiei Saudite a trecut la înlocuirea hegemoniei petrodolarilor cu petroyuani. Arabia Saudită și-a mărit drastic volumul exportului de petrol către China, cu decontare în yuani, respectiv există indicii clare că în ciuda sancțiunilor, importă ieftin petrol din Rusia, pe care-l revinde scump în statele dependente de aurul negru. 

Un fapt și o tendință sunt clare: SUA își pierd treptat dominația în Orientul Mijlociu, iar aliatele lor din regiune se orientează treptat spre alte puteri și sprijinitori. După Irak, Siria, Kurdistan, Libia și Afganistan, dar mai ales odată cu războiul proxy din Ucraina, focusul strategic al Washingtonului se îndreaptă spre flancul estic al Europei, spre China – principalul rival geostrategic, spre Taiwan și zona Pacificului. 

*

În calitate de cetățean israelian rezident în străinătate, de om care poate din depărtare vede lucrurile dintr-o perspectivă mai largă, așa mai din balon, îmi permit următoarele observații, deloc originale, deloc unice, ci doar ca o datorie civică de a-mi exprima profunda îngrijorare:

– Israelul este amenințat direct de pericolul nuclear și balistic iranian, probabil că Teheranul are deja bomba atomică într-o formă mai primitivă, dar suficientă ca la o adică să lovească decisiv ținte strategice ale Statului Evreu cu urmări care pot fi devastatoare.

– Trebuie reformat urgent tot sistemul politic israelian, cu accent pe majoritatea de 61 de locuri în Parlament necesare formării unei coaliții de guvernământ. Acest sistem învechit și birocratic produce instabilitate politică și este inadmisibil ca în decurs de trei ani să aibă loc cinci alegeri generale.

– Într-un stat amenințat încă cu lichidarea fizică de Iran, dar și organizații teroriste potente precum Hamas, Hezbollah, Jihadul Islamic, ISIS, Al Qaeda, accentul trebuie să cadă pe puterea și stabilitatea guvernelor alese în mod democratic care să promoveze o agendă geostrategică și de securitate coerentă, respectiv un program economic și financiar previzibil și rațional de lungă durată.

– Nu e normal ca presiunea străzii să decidă raportul sensibil dintre puterea executivă și judecătorească în stat. Această mediere dintre cele trei puteri în stat ar trebui făcută de președinte și de un grup de experți în justiție independenți. În multe state din lume, pentru instituirea unei democrații de fațadă, se marșează pe lărgirea prerogativelor Curții Supreme de Justiție, pentru ca la o adică, printr-o simplă hotărâre a celei mai înalte curți, aflate sub o influență ocultă, să fie anulate hotărâri guvernamentale juste, sau decizii ale Parlamentului Național luate la unison cu dorința majorității opiniei publice.

– Ar trebui să înceteze isteria stângist liberală, instrumentată cu sprijinul unei mari părți a evreimii americane liberale și progresiste împotriva executivului liber și democratic al lui Bibi Netanyahu. Cunoaștem aceste presiuni instrumentate în multe state ale Europei, unde rezultatul alegerilor nu este pe gustul și așteptările Washington-ului, Bruxelles-ului, NGO-urilor sorosiste și ale altor centre de putere civice. Întotdeauna se apelează la presiunea străzii și a unor grupări de influență intelectuale și minoritare pentru a crea instabilitate în statul respectiv și a determina proclamarea de noi alegeri generale, până la obținerea rezultatului dorit.

– Translatarea nesupunerii civile asupra obligației sacrosancte de până acum de a servi în serviciul de rezervă al armatei, atacă însuși fundamentele Statului Israel, forța lui intrinsecă de a supraviețui amenințărilor unor forțe ostile.

– Recurgerea la foruri străine, la mass media internațională, funciarmente stângist liberală, la ajutorul unor guverne străine de către personalități israeliene de opoziție sau pur și simplu a unor cetățeni israelieni cu renume internațional este practic un act de trădare națională, care slăbesc fundamentul și legitimitatea Statului Evreu.

– Israelul este cel mai puternic stat din Orientul Mijlociu, din punct de vedere tehnologic, economic și militar, dar dacă disensiunile și tensiunile interne vor continua, ele vor șubrezi forța și legitimitatea Statului Evreu. Există șansa reală ca țara evreilor reconstituită și reînflorită ca o minune după două milenii de tragedii și peregrinări să se prăbușească nu din cauza dușmanilor externi, ci din cauza diviziunilor interne.

George Vigdor

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

18 Comments

  • BORIS MEHR commented on March 27, 2023 Reply

    interesant articol

    • Virgil Duncan commented on March 28, 2023 Reply

      Excelent articol, nu numai interesant. Fiecare punct pe care il mentionezi este la obiect si mai ales doua din ele:
      – a fost un miracol ca aceasta criza constitutionala sa afecteze Israelul numai dupa 75 de ani si nu mai devreme;
      – nesupunerea civila care afecteaza serviciul de rezervă al armatei, atacă însuși fundamentele Statului Israel, forța lui intrinsecă de a supraviețui amenințărilor unor forțe ostile” – cu alte cuvinte daca nu imi place guvernul, nu servesc la miluim. Asta inseamna politizarea deschisa a armatei. Armata, judiciarul, politia si in general tot ce este in serviciul public trebuie sa fie apolitic. Nimeni nu iti spune cum sa votezi, dar taci din gura, altfel slabesti aceasta tara in razboi.
      Asta face si 70% din evreimea americana: nu imi place guvernul de dreapta din Israel, sunt si impotriva Israelului.

  • Maria Roth commented on March 27, 2023 Reply

    Dle Vigdorovici, nu ma refeream la Dvs, scuze ca nu am precizat ca sintagma a fost folosita de dna Izsak Martha. Dvs va referiti doar la isteria stangist liberala. Asta nu am mai comentat, ca nu am vrut acum sa abordez, la schimb, tema istericei aparari a familiei traditionale si a valorilor limitative ale credintelor propriului neam sau natii monolite

  • Vigdorovits György commented on March 26, 2023 Reply

    Distinsă Doamnă Roth, mă citați tendențios, eu niciodată nu mi-am permis să scriu : ” ciuma roșie stîngistă ” ci am scris ” isteria stângist liberală “. Baabel este cu adevărat o revistă liberală, fapt care mă bucură și îmi dă prilejul să-mi exprim liber opiniile, chiar folosind figuri de stil cu iz de pamflet, dar niciodată invective sau jigniri. Eu însumi am fost liberal în tinerețe și am devenit pe bună dreptate conservator, mai mult din stringența apărării valorilor fundamentale ale umanității: familie, națiune, credință. Demagogia liberală pe care o reproduceți în mod mecanic cu Rusia, China și alte țări standard nu mă impresionează. Ele nu sunt argumente. Stinga și-a pierdut obiectul muncii, adică clasa muncitoare și în general păturile sărace și defavorizate. Liberalii au părăsit marile lor valori și se ocupă cu chestiuni de extremă stîngă precum woke, cancel culture, blm, creșterea taxelor și impozitelor, impunerea de cote în instituții, absurditatea emisiilor de carbon zero, introducerea forțată a energie verzi fără o fundamentare tehnologică etc. Stinga liberală reprezintă în mare parte elitele și marile consorții, deci ați rămas fără obiectul adorației.

  • Vigdorovits György commented on March 26, 2023 Reply

    Și pentru mine, George Soros a fost o referință, un model filosofic și managerial, am crezut în societatea deschisă promovată de Dânsul și în toate instituțiile pe care le/a creat timp de peste 20 de ani. Cu mențiunea că conceptul de societate deschisă provine de la filosoful austriac Karl Popper. Cu vremea, mi/am dat seama că marele om de afaceri și filantrop a deviat de la ideile generoase ale democrației liberale către un lobbysm foarte dăunător, de arhitect mondial al amestecării națiunilor, al centralizării piețelor, al exacerbării creditelor, al dominației LGBTQ și al unui stângism demolator al valorilor fundamentale occidentale. Rețeaua de NGO uri pe care le/a înființat, prin metode culte, acționează asupra elitelor și mass mediei. Chestiuni evidente, pentru care în multe state, inclusiv în Israel, ele au fost eliminate în mare parte.

    • Andrea Ghiţă commented on March 26, 2023 Reply

      Bănuiesc că nici Dvs. nu credeţi în “dominaţia LGBTQ”. Deocamdată – din câte văd eu – nu au obţinut nici măcar egalitatea de şanse. Lui Soros i se impută foarte multe, a devenit un fel de Bau-Bau universal. Unde sunt argumentele? Pe de altă parte, şi conceptul de “stângism” acoperă o serie de lucrur mai mult sau mai puţin de stânga. Ambele subiecte (Soros şi stângismul) ar merita câteva articole lămuritoare scrise de specialişti, aşa tot putem să ne duelăm cu enunţuri, că nu ajungem nicăieri. Poate reuşim să capacităm pe cineva (un specialist, sociolog sau fiolosof) care să ni le prezinte. Am impresia că şi Dvs. vorbiţi în “sloganuri”…dar de partea cealaltă a baricadei “imaginare”. Desigur că unele mişcări sunt mai agresive decât ar cere realitatea, dar multe inegalităţi au fost puse sub obroc decenii de-a rândul şi au răbufnit, cu exagerările de rigoare. Din păcate trăim într-o lume superficială, care nu mai are răbdare şi acţionează radical.

  • Maria Roth commented on March 26, 2023 Reply

    Nu ma asteptam ca in rubricile Baabel sa citesc expresii precum “Ciuma liberal stangista”. Ma consider un exemplar dintre putinii liberali de stanga de azi, crezul meu fiind democratia si drepturile omului (inclusiv dreptuile femeilor, ale copiilor, ale minoritatilor, ale persoanelor cu dizabilitati, ale refugiatilor, ale pacientilor …), asa cum au fost ele convenite de de ONU. Cred, de asemenea, in schimbul civilizat de idei. Doriti sa revenim la trecutul sovietic bolsevic, unde, ca si acum, ciuma era ideologia capitalista vestica care propaga drepturile omului? Din pacate stanga liberala e din ce in ce mai redusa ca numar si ca forta politica, La fel, si democratia, care e si ea din ce in ce mai subreda, dar continua sa supravietuiasca pe alocuri, dar nu in Rusia, Siria, China, Coreea, Turcia sau in alte locuri guvernate de faimosi conducatori autoritari. … In finalul comentariului revin la dorinta mea umila de a evita formulari de genul ‘ciuma stangista liberala’. Cred ca ne putem pozitiona foarte bine si fara invective.

  • Andrea Ghiţă commented on March 24, 2023 Reply

    Mă uimeşte siguranţa cu care afirmă autorul citez: ” Cunoaștem aceste presiuni instrumentate în multe state ale Europei, unde rezultatul alegerilor nu este pe gustul și așteptările Washington-ului, Bruxelles-ului, NGO-urilor sorosiste și ale altor centre de putere civice. Întotdeauna se apelează la presiunea străzii și a unor grupări de influență intelectuale și minoritare pentru a crea instabilitate în statul respectiv și a determina proclamarea de noi alegeri generale, până la obținerea rezultatului dorit.”. Nu cred că cei care nu sunt de acord cu extremismul de dreapta şi fanatismul religios, cu modificarea legilor justiţiei pentru a.servi intereselor clasei politice, au nevoie să fie mobilizaţi de Bruxelles, Washington şi ONG-urile “sorosiste”, Am demonstrat şi eu împotriva unor abuzuri de acest fel şi nu a fost nevoie să fiu mobilizată de nimeni, pentru a-mi ridica glasul. Apropo, ce înţelege autorul prin “sorosist”?

  • Vigdorovits György commented on March 24, 2023 Reply

    Formal încă nu avem totalitarism. Este permisă și opinia contra, dar fără reprezentare în media sau pe platformele de socializare. Progresiștii sunt perfizi și ipocriți. Poți să fii contra, dar vorbești la pereți sau lampă. Dacă totuși devii cumva mai popular, ești ostracizat, marginalizat, scos din rândul oamenilor de bine. La fel a fost și cu vaccinarea obligatorie, ai putut să te opui, dar ai fost dat afară din servici, izolat sau înfierat de confrați. Deci avem totalitarism mascat.

    • Virgil Duncan commented on March 28, 2023 Reply

      Dl Vigdorovits esti perfect la obiect. S-a format sau este in curs de formare aproape in toate tarile o prapastie imposibil de negociat intre stanga liberala si dreapta si chiar centru-dreapta. Asa cum spui stanga a devenit ipocrita si perfida si a inlocuit dreapta acaparind marile companii, sindicatele, media si chiar judiciarul. Tendinta este sa monopolizeze conducerea statului si din cauza asta alunecam din democratie liberala in democratie “iliberala” si de aici dictatura si chiar razboi civil. Fanatismul nationalist si religios este compensat de extremismul fascist de stanga, in timp ce centrul este foarte slab sau chiar inexistent.

  • Vigdorovits György commented on March 24, 2023 Reply

    Distinsă Doamnă Roth , Am avut plăcerea intelectuală de a citi din cei trei iluștrii filosofi menționați de Dvoastră. Din păcate pentru starea de fals democratic actuală, ei sunt depășiți de regresul penibil al democrației liberale. La rândul meu vă recomand trei filosofi foarte actuali ce analizează pertinent totalitarismul în devenire de azi: Roger Scruton, Jordan Peterson și John Mearsheimer.

    • Maria Roth commented on March 26, 2023 Reply

      Dle Vigdorovici, optiunea dvs. pentru conservatorism nu e un obiect al discutiei. Dar totalitarismul incepe pe undeva unde vrea sa duca Scruton societatea, adica acolo unde sa fie inchegata de autoritate si de ascultare si nu de drepturile omului.

  • George Schimmerling commented on March 24, 2023 Reply

    Definitia dată de tine totalitarismului este din păcate eronată. Din câte știu intr-un regim totalitar nu poți fi decat pro.

  • Izsak Martha commented on March 24, 2023 Reply

    Felicitari pentru acest articol.Din pacate aveti dreptate.Ciuma liberal stangista ia amploare.Israelul are si alti dusmani interni,in afara de evrei.Acei straini care au acceptat Israelul ca sursa de profit pentru familiile lor si care vor fi primii care vor fugi in tarile lor de bastina.Gandirea profunda ,obiectiva nu are ce cauta in abordarile actuale.Din pacate si media e aservita …

    • Marica Lewin commented on March 24, 2023 Reply

      Va impartăşesc opiniile, D- na Martha Izsak. Multi dintre neevreii care au imigrat in Israel din diferite motive, dar nu sionism, isi doresc un Israel fara iudaism si sunt foarte activi in manifestatiile impotriva Guvernului actual.
      Anumiti conducatori ai opozitiei au stiut sa atraga oficial grupuri de evrei si neevrei oferind avantaje materiale, sociale.
      Media este complet subordonata opoziției, nici nu mai urmaresc TV sau radio, nu suport ura si instigarea nedreapta impotriva PM Nethaniahu.
      Desigur, nimeni nu este perfect, dar Bibi are viziune si a contribuit la un Israel avansat si democratic.

  • Marica Lewin commented on March 24, 2023 Reply

    Sunt cu totul de acord cu parerile dvs politice exprimate in Balon 3.
    China devine o superputere, Israelul, desi o tara puternica si dezvoltata rămăne cu aliati minimali in Orientul Mijlociu, Iranul se aliaza cu Rusia si China.
    Statele Unite ii sustin pe arabii palestinieni in pofida terorismului si crimelor lor, si Israelul este divizat.
    O justitie cu prea multe drepturi incalca legile democratiei.

  • Maria Roth commented on March 23, 2023 Reply

    Definitia totalitarismului data de Dvs e foarte originala. S-a scris foarte mult despre totalitarism, si esenta lui este ca nu permite alt mod de gandire decat cel al guvernarii. Polarizarea societatii civile este o cu totul alta mancare de peste. Pt defintii, nu trebuie sa mergeti mai departe de wikipedia, sau chatgpt, dar daca sunteti chiar interesat, v-as recomanda Karl Popper, Hanna Aredt, Raymond Aron.

  • Hava Oren commented on March 23, 2023 Reply

    Ma bucur ca suntem de acord cel putin intr-o prvinta: cand doi se cearta, al treilea castiga. Vai noua daca va fi asa!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *