Steagul alb

Noah era agricultor, avea o fermă de flori în sudul țării. Fiind căpitan în rezervă în trupele speciale, era deja a doua oară concentrat în 2023. Era într-o misiune într-o localitate în teritoriile ocupate, lângă Șhem, (cunoscut în presa internațională sub numele de Nablus). Erau cazați în corturi, nu departe de oraș. De fiecare dată când era chemat la datorie, încredința afacerea unui muncitor thailandez, Huan, în care avea încredere. De data acesta, Huan tocmai era plecat pentru un scurt concediu în țara lui. Nu a găsit altă soluție decât să-l roage pe bătrânul său tată să se ocupe de flori. Oare se va descurca? se întreba Noah.

Ca de obicei, misiunea plutonului era capturarea unor teroriști palestinieni vinovați de uciderea unor cetățeni israelieni. În marea majoritate a cazurilor, acțiunile militare aveau loc seara sau noaptea. Într-o dimineață, când trupa se odihnea, Noah a ieșit din cort, a pornit să alerge, ceea ce acasă făcea în fiecare zi. Era pe o pajiște verde smălțată cu flori de păpădie. Deodată a apărut în fața lui o minge de fotbal și împreună cu ea un copil localnic de vreo 6-7 ani, cam de vârsta lui Avi, fiul lui cel mare. Noah s-a oprit din alergare și l-a privit pe băiatul cu mingea. Purta un trening cu însemnele echipei F.C. Barcelona.

– Vrei să jucăm fotbal? – l-a întrebat băiatul în arabă.

– Numai noi doi? – a răspuns mirat Noah care vorbea bine limba arabă.

– Jucăm la două porți mici pe care le facem din pietre, a răspuns Mustafa, (așa se numea copilul cu mingea), dar dacă vrei, mai chem și alți copii și facem două echipe.

Fără să aștepte răspunsul, a fluierat strident și de după un copac au apărut încă doi copii cam de aceeași vârstă. Lui Noah îi plăcea să joace fotbal, așa că a fost de acord.

– Care e echipa ta preferată? – l-a întrebat Mustafa pe Noah.

– Real Madrid, a răspuns căpitanul.

– Atunci tu faci echipă cu Ibrahim care e tot suporter al lui Real Madrid, a spus Mustafa, arătând spre un copil înalt, cu pielea tuciurie. Eu și Jamal suntem F.C. Barcelona. De acord?

Au jucat aproape o oră, cu o pauză de zece minute. Învingătorul a fost F.C. Barcelona.

A doua zi, cam la aceeași oră, Mustafa apărut cu trei jucători, cei doi din ziua precedentă la care s-a asociat și Ismail.

Salaam aleikum, soldatule, l-a salutat Mustafa pe Noah.

Aleikum salaam, i-a răspuns Noah. Cum jucăm azi? Suntem cinci.

– Nu poți să chemi încă un soldat căruia îi place fotbalul? – l-a întrebat Mustafa.

În câteva minute Noah a revenit cu un coleg, Avișai, și s-au împărțit în două echipe de câte trei jucători.

În seara următoare plutonul lui Noah a arestat câțiva din teroriștii dați în căutare. În timpul operațiunii au avut loc schimburi de focuri între soldații israelieni și palestinieni înarmați, doi din dintre cei din urmă au murit în timpul luptei. Grupuri de tineri localnici au atacat cu pietre vehiculele militare israeliene. A doua zi s-a declarat grevă în Șhem.

Plutonul lui Noah și-a terminat misiunea și se pregătea de plecare. Totuși Noah a mai ieșit la o scurtă alergare. Deodată l-a zărit pe Mustafa apropiindu-se cu un steag alb într-o mână și o minge de fotbal în cealaltă.

Salaam aleikum, soldatule. Putem să mai jucăm fotbal azi? – a întrebat Mustafa.

Noah s-a uitat lung la copil, i-a explicat că nu mai avea timp, după care l-a întrebat:

– De ce ai venit cu un steag alb?

– Ca să-ți arăt că eu vreau pace, a răspuns Mustafa… Vreau să-ți dau cadou mingea aceasta de fotbal. E semnată de toți copiii cu care ai jucat. Și fără să mai aștepte răspunsul, i-a întins mingea și a dispărut…

L-a mai zărit încă o dată pe copil înainte de a ieși pe șosea; mai flutura steagul alb…

Povestirea se bazează pe fapte reale.

Andrei Schwartz

13/04/2023

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

10 Comments

  • Klein Ivan commented on April 23, 2023 Reply

    E o poveste ( nu seamănă cu ce știu din viața reală ) sau nu e poveste ( scrie 2023 nu a fostodată ca niciodată ) . Mi-a plăcut . K.I.

  • SCHWARTZ commented on April 21, 2023 Reply

    Conflictul Israeliano Palestinian nu are rezolvare pe calea armelor . Singura rezolvare e dialogul și compromisurile .La ora actuală din păcate nu sunt șanse Orice floare răsărită contribuie însă la venirea primăverii !

  • Peter Rosenthal commented on April 20, 2023 Reply

    Fiecare scinteie poate aprinde un foc.
    Merci Andrei Schwarz

  • Eva Grosz commented on April 20, 2023 Reply

    Se întâmplă….miracole.

  • Andrea Ghiţă commented on April 20, 2023 Reply

    Acestă scriere – specifică viziunii lui Andrei Schwartz – dovedeşte încă o dată că dacă vrei poţi găsi o punte de comunicare chiar şi cu inamicul. În cazul de faţă pasiunea pentru fotbal a reuşit să aducă împreună membrii taberelor ostile. În povestea din filmul “Crescendo”..muzica a fost aceea care a reuşit să aducă pe aceeaşi platformă tineri isrealieni cu tineri palestinieni. Cred că dialogul este esenţial, Fără dialog nu cred că există şanse de reconciliere-

  • Veronica Rozenberg commented on April 20, 2023 Reply

    Intr-adevar povestirea descrie o situatie aproape incredibila, si totusi este o situatie care probabil ca exista si pe care putine dintre mijloacele de broadcasting le fac publice.
    In avionul in care am zburat spre Romania acum 2-3 zile statea in stanga mea, dar cu un rand mai in fata un barbat arab si fiul sau iar spre culoare o tanara din Romani. Sotia si ceilalti doi copii arabi erau asezati in spate, o fetita venea din cand in cand si primea de la tata si frate ba o jachetica, ba o punga cu de-ale rontaielii, ori pus si simplu cateva cuvinte in limba araba. Si totusi, ascultand chiar fara sa vreau observam ca baiatul, cam de 14 ani vorbea incontinuu cu tanara din Romania, iar la fiecare propozitie aproape, se auzea cuvantul “EVREII”, si din cand inc and “LA NOI”. Mi-am ascutit auzul pentru ca devenisem curioasa, intai si-ntai probabil mama copiilor era din Romania (sunt foarte multe femei romance casatorite cu arabi israelieni, crestini si musulmani, aici probabil ca era vorba de un arab crestin, casatorit cu o femeie din Romania) iar copilul vorbea o romaneasca cu un accent usor stricat, si vorbea binisor.
    Nu am putut sa aud aproape nici o propozitie intreaga, iar curiozitate mi-a ramas nesatisfacuta, desi nu o data ma simteam impinsa la a ma ridica si a intreba, sau doar plimba pe culoar pentru a prinde motivul pentru care acest copil ii amintea cu atata persistenta pe EVREI.
    Nu cred insa ca ii amintea de bine :-(.
    Poate ca daca ar fi jucat si el fotbal cu echipa de suporteri de mai sus, si-ar fi schimbat opinia 🙂

  • tiberiu ezri commented on April 20, 2023 Reply

    Wishful thinking! Andrei, ceea ce ne lipsește, sunt câteva milioane de arabi și evrei pacifiști ca tine.

  • George Konig commented on April 20, 2023 Reply

    Frumoasa poveste, foarte emotionant

  • gabriel gurman commented on April 20, 2023 Reply

    Din păcate, cu o floare nu se face premăvara…
    Dar Andrei, tu continua să cauți (si să găsesti) ”case reports”.
    GbM

  • Anca Laslo commented on April 20, 2023 Reply

    Oamenii simpli suferă cel mai mult în cazul conflictelor și sunt cei care le doresc cel mai puțin. Emoționantă poveste!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *