Confortul și lenea intelectuală ajută la instaurarea dominației absolute a inteligenței artificiale, a digitalizării excesive, a algoritmilor și protocoalelor din viața cotidiană. Nu mai e nevoie să calculezi, să-ți folosești memoria, să formulezi un text, să traduci, să concepi un plan de afaceri sau să faci un bilanț, să redactezi o cerere, adresă, rezoluție sau chiar sentință.
Nu va fi nevoie să te deplasezi nicăieri să rezolvi o problemă, să mergi la bancă, la primărie, să plătești taxele la utilități și telefon, să mergi la școală ori la servici, să te întâlnești cu prietenii, ba nici la medic sau avocat în chestiunile simple. Vei rezolva totul de acasă, prin mijlocirea app-urilor miraculoase, de la muncă, administrație, cumpărături, învățământ, cultură, distracție, ba chiar turism. Vei obține totul în mod steril, virtual, fără contact uman.
Stai acasă, că stai bine, important e să nu interacționezi în niciun fel cu semenii tăi, nici măcar cu rudele sau prietenii apropiați. Stai acasă în nodul tău de rețea, izolat, ca nu cumva să contribui la emisii nocive de carbon ori la propagarea pandemiilor. Stai acasă izolat, nu carecumva să-ți treacă prin cap să organizezi cu ceilalți ceva liber, spontan, fără aprobarea autorităților.
Ca să nu ai probleme tehnice deosebite, vei fi însemnat cu un chip bun la toate, care te va identifica cu ușurință și cu care îți vei putea rezolva din fotoliu orice problemă uzuală, de orice natură.
Se va pune în practică faimosul „oraș de 15 minute”, proiect legislativ al UE, acceptat deja și chiar testat de mari metropole din lume, potrivit căruia, pe o rază a unei deplasări de 15 minute pe jos, cetățeanul poate obține toate serviciile necesare desfășurării unei existențe normale. Toate limitările aduse libertății de mișcarea individului fiind subsumate imperativului reducerii amprentei de carbon personale.
Magicul cod QR cu care vei fi asimilat îți va permite accesul virtual la binefacerile noii epoci globaliste și la deliciile socializării la distanță, în rețea.
***
Spirala sinucigașă a Europei continuă cu o frenezie care va intra în analele psihopatologiei colective. Guvernul ultraliberal și globalist al Olandei își decapitează economic și financiar propriii fermieri, renumiți pentru hărnicia și tehnologia de vârf cu care cultivă diverse plante furajere, flori și cresc animale. Agricultura și zootehnia olandeză au fost și sunt un vârf biotehnologic, un model mondial.
A venit vremea distrugerii lor sub stindardul directivei europene de minimalizare a emisiilor de carbon. La fel sunt vizați vajnicii și ultramodernii pescari olandezi, ale căror ambarcațiuni mici au devenit brusc foarte poluante și trebuie fie casate, fie dotate prin cheltuieli astronomice cu motoare electrice. Se tinde clar spre distrugerea unor întregi sectoare prospere, unde preponderentă este mica proprietate privată. Sub faldurile ideologice ale noii absurdități obligatorii, sute de mii de existențe prospere vor fi distruse pentru noua ordine economică mondială.
Celebra democrație liberală de la Haga scoate blindatele pe stradă împotriva propriilor agricultori, cetățeni onești și corecți, buni plătitori de impozite, care au contribuit decisiv la belșugul Olandei.
Proteste violente ale fermierilor disperați au avut loc concomitent în Italia, Franța și Spania. La această situație de criză s-a adăugat un nou conflict agrar european, generat de impunerea depozitării și comercializării recoltei de grâu ucrainean de anul trecut în state precum România, Bulgaria, Ungaria, Slovacia și Cehia, o măsură abuzivă impusă de Consiliul Europei care a dus în pragul falimentului mii de fermieri din statele respective.
Mai mult, Europa geme sub povara incompetenței, aroganței și agresivității elitei globaliste care o conduce direct spre dezastru, sub stindardul fals al coeziunii sancțiunilor împotriva Rusiei. S-a vehiculat în media mainstream că al 11 lea pachet de sancțiuni este unul inteligent. Să fi fost o recunoaștere involuntară a faptului că primele zece au fost… proaste?
Am asistat timp de un deceniu la transformarea mișcărilor civice ecologiste în partide verzi militante, anarhiste. A urmat accederea lor la cârma guvernamentală, în coaliții politice în majoritatea statelor occidentale. Lobby-ul verde a fost propulsat prin diverse ONG-uri, universități de vârf și agenți de influență financiari în top-ul Comisiei Europene, OMS, OCDE, ONU, FAO și al altor organizații internaționale cu mare influență pentru a-și impune agenda politică.
Mai recent, partidele ecologiste și rețeaua lor de presiune s-au transformat în executante globaliste ale unui program ideologic extremist de radere a complexului agro-industrial actual, bazat pe o agricultură și zootehnie intensivă, dar cu tentă tradițională. Aceeași agendă sinucigașă, care vizează încetarea creșterii vacilor, oilor și găinilor, sistarea încălzirii cu lemne, încetarea pescuitului cu ambarcațiuni cu motor clasic, va duce în foarte scurt timp la o criză alimentară de proporții care se va pune bineînțeles în cârca Rusiei agresoare și personal a lui Putin.
Suprapunerea crizei pandemice care e susținută latent, cu criza de combustibili, energie și cea alimentară, ne va duce cu siguranță în abisuri existențiale nebănuite și netrăite până acum.
Last but not least, ne putem confrunta şi cu spectrul unui război devastator, eventual nuclear.
***
Șansa istorică a alegerii libere a unui șef de stat minoritar în România a fost compromisă de însăși prestația submediocră a actualului președinte Johannis. Conștientul colectiv al națiunii române a avut un moment de grație, chiar vizionar, cu prilejul alegerilor prezidențiale din 2014. S-a petrecut ceva miraculos, similar cu aducerea la conducerea României a dinastiei Hohenzollern, prin persoana regelui Carol, a primului monarh străin.
Din păcate, această unică ocazie creată de cetățenii români în speranța unui viitor mai bun, mai consolidat, mai sincron cu Occidentul, a fost irosită de însuși beneficiarul acestui demers național original.
***
Trăim prin excelență vremurile orizontalei, ale existenței la firul ierbii, sub burta broaștei, expansivă dar ancorată strict într-o geografie variabilă, în realitatea materială brută. Sensul uman și divin al verticalei l-am pierdut aproape cu desăvârșire. Cu toate că se zboară intens prin văzduh și la mari înălțimi cu avioane, drone, rachete, sateliți și alte obiecte neidentificate, verticala umană în sine este aproape inexistentă. Orizontala a triumfat asupra verticalei, omenirea înaintează pe axa perfectei platitudini.
***
Intru în fibrilație când văd ce frison războinic a cuprins națiunea, după ce ne-a picat fisa cu integrarea deplină în Europa, precum un bolovan în cap. Singura mea speranță e să nu atacăm simultan Austria și Rusia, până și nemții au pierdut războaiele desfășurate pe două fronturi concomitent.
***
Noul capitalism românesc de cumetrie e foarte inventiv. A fost depășită cu brio epoca socialismului primitiv, când se obținea doctorat fără bacalaureat. Acum, în capitalismul bruxellez dâmbovițean, se obțin doctorate pe bandă rulantă prin plagiat făcut și el de scribăii intelectuali de servici. De bacalaureat ce să mai vorbim, o chestiune de bani mărunți sau relații locale pentru potentații momentului.
***
Fosta doctrină economică de succes a liberalilor de odinioară (Vintilă Brătianu) – „Prin noi înșine!” – a fost înlocuită cu un insucces sigur de către pseudoliberalii de astăzi prin deviza „Pentru noi înșine!”
***
Pace contra teritorii. Cheia păcii impusă de comunitatea internațională. Israel da. Kosovo da. Armenia da. Ucraina nu. Etalonul păcii e diferit pentru țările lumii.
George Vigdor
5 Comments
Ceea ce mi se pare cel mai grav, e faptul că oamenii in vârstă care:
1.sunt singuri
2.nu au apucat să progreseze în acelaș ritm cu tehnologia
sunt lăsați să se descurce singuri, fără niciun ajutor.
Sunt puțin la număr? Mulți?Nu contează. Societatea n-a găsit încă calea să rezolve problema lor.
GbM
Cumplit și foarte adevărat. Analiză de zile mari la a unei situații la care nu încetez să reflectez. Cauze strălucit identificate și ”demascate”. Dată fiind foarte probabila imposibilitate de stăvilire a IA, asupra căreia atenționează până și Elon Musk, vom asista la dezastre de neconceput. Doar o singură observație: nu Ucraina a atacat Rusia, ci invers. Știu bine că realitatea e dincolo de alb și negru, dar mai există repere. Elementare…
Aş dori să risipesc pesimismul autorului arătând că 1. lumea a privit cu aceeaşi teamă calea ferată, televizorul şi chiar computerul, cu care priveşte acum Inteligenţa Artificială. Sunt convinsă că Omul va reuşi să găsească avantajele ei şi s-o strunească dezvoltând acele valenţe ale inteligenţei şi talentelor sale pe care IA nu le poate depăşi. 2. Facilităţile moderne ajută omul să economisească timp pentru viaţa privată, pentru hobby şi creativitate. Nu va pierde timp în sălile de aşteptare sau la r’nduri interminabile, ci va face mountain byking, creative writing sau altele În acelaşi timp bătrânii şi persoanele cu handicap se vor descurca mult mai uşor accesând de acasă serviciile. În plus nu vom mai fi expuşi dispreţului funcţionarului din spatele ghişeului. 3.Din păcate, emisiile de carbon necontrolate vreme îndelungată ne pun în faţa unor acţiuni drastice, dacă nu dorim să fim anihilaţi de dezastrele naturale. Să sperăm că vor exista şi mijloace alternative faţă de teroarea amprentei de carbon. Don’t worry be happy! Mi-a plăcut observaţia cu orizontala şi verticala. Deşi recunosc că uneori şi orizontala e binevenită.
Nu văd pesimism ci luciditate. Totodată, pesimismul și luciditatea pot fi mai creative decât ”optimismul”. Singurul optimism din ce înțeleg până aici (pe verticală și orizontală) e strădania de-a trăi bine ziua de azi. (Cam greu pentru părinții copiilor mici, recunosc…)
Complet de acord cu opiniile d-voastra.