Un băiat pe nume Oscar

La naștere părinții i-au spus Oscar. Colegii de la Liceul Israelit i-au spus Oszi. Când a ajuns în Palestina, singur la 13 ani, i s-a dat numele patriarhului Abraham.

Zilele astea Abraham Klein a revenit în orașul în care s-a născut. Nu singur, ci însoțit de soția Braha, copiii Amit și Sharon și toți ceilalți 12 membri ai familiei. Niciunul n-a lipsit, pentru că Abraham a organizat temeinic excursia, a pregătit-o minuțios. Cum era în fotbal, așa e și în viață.

În curtea casei părinteşti

Au venit cu toții să cunoască orașul în care Oszi și-a petrecut primii 13 ani. Și-a revăzut casa părintească din cartierul Iosefin și liceul unde învățase alături de colegi care au devenit mai apoi medici, ingineri, arhitecți. Poate că el ar fi rămas un anonim, dar un costum prost croit i-a schimbat destinul. S-a dus la un croitor să i-l repare și acesta l-a chemat după aceea să-l însoțească la un meci de fotbal pe care îl arbitra. Neșansa croitorului, dar șansa sportului a făcut ca acest croitor să facă o întindere de ligament în timpul meciului.

– Intră tu și arbitreaza în locul meu, i-a cerut atunci Jonas, croitorul, lui Abraham.

– Dar nu știu regulile!

– E simplu. Dacă vezi un fault, fluieri. Și Abraham a fluierat – atât de bine încât după meci, oamenii l-au felicitat. În acel moment el și-a descoperit vocația care l-a dus la trei campionate mondiale. La unul din ele a arbitrat și finala. Nimic nu ar fi fost posibil dacă nu exista pasiune. Înaintea primului meci internațional pe care trebuia să-l arbitreze s-a dus la Napoli să vadă cum reziști unui vulcan, nu unuia geologic, ci unuia format din 80.000 de oameni pe un stadion, care vor să-ți influențeze deciziile. Înaintea Campionatului Mondial din Mexic a petrecut o lună în America de Sud ca să cunoască mai bine jucătorii sud-americani care încercau să-i păcălească pe arbitrii europeni prin căderi simulate în careu.

Conferinţa de la Universitatea de Vest

Au fost trei zile intense în care mulți au ținut să-l întâlnească pe cel mai mare arbitru pe care l-a dat România. Au fost acolo notabilități ale orașului – primarul Dominic Fritz și viceprimarul Cosmin Tabără, ca și deputatul Ovidiu Gantz. La întâlnirea de la Universitate, arbitrată de data acesta de excelentul jurnalist și om de cultură Marcel Tolcea, au venit să-l salute personalități ale fotbalului românesc.

– I-am întâlnit acolo pe Emeric Dembrovschi, legenda de la Guadalajara, pe Dan Lața, unul din cei mai inteligenți mijlocași ai Timișoarei, precum și pe marele arbitru Ioan Igna. Poate că și lui Igna i s-ar cuveni un moment ca acesta, îmi spune Abraham după întâlnire.

Două legende ale fotbalului: Emeric Dembrovschi şi Abraham Klein

Tot acolo au fost pomeniți colegii lui de arbitraj, Nicolae Rainea și Andrei Rădulescu. Apoi, la întâlnirea de la sinagogă, soțul nepoatei, Nadav Ben-Ozer, el însuși nepotul unei timișorence, a cântat la saxofon, acompaniat de Alex Reisz, nepotul unei lugojence și fiul reputatului profesor Robert Reisz, plecat prea devreme dintre noi. Demult zidurile sinagogii nu au captat un Adon Olam mai emoționant.

Nadav Ben-Ozer cântă în sinagogă

Au fost și copii, zeci de copii care, la inițiativa doamnei Luciana Fridmann, președinta comunității, i-au adus mingi ca să le semneze. Dar cu adevărat mișcat a fost în prima zi, în care copiii și nepoții i-au citit un mesaj de suflet. Atunci omul acesta asertiv, care nu s-a sfiit să-i arate cartonașul roșu lui Maradona, a redevenit Oscar, băiatul blajin din strada Preyer pe care cuziștii l-au aruncat în Bega în iarna lui 1937. „Jidane, dacă vrei să supraviețuiești, înoată.” Și Oscar a înotat.

– Eu nu am învățat înotul din pasiune, ci din necesitate, pură necesitate, spune el.

Timișoara anului 2023 e mult schimbată față de cea din 1937. Orașul l-a primit cu brațele deschise pe cel care fusese nevoit să-l părăsească în toamna lui 1947. Amintirile plăcute din aceste trei zile le-au estompat pe cele de atunci. De fapt orașul s-a schimbat nu doar în formă, ci mai ales în fond.

Abraham Klein semnează mingi

Într-o zi din 1984, la un meci pe care îl arbitra la New York, Abraham Klein primește vizita unui oaspete neașteptat. Este Jonas croitorul, cel datorită căruia Abraham a devenit arbitru.

– Vino cu mine după meci, vreau să-ți prezint un prieten, îi spune el lui Jonas.

Când vede cine e prietenul, Jonas înlemnește. În fața lui se află marele Pele care se ridică de la masă și îi întinde mâna:

– Prietenii lui Abraham sunt și prietenii mei.

Jonas e chiar fericit că-și scrântise glezna la acel meci.

– Ia mai lăsați-mă cu Maradona și cu Messi. Cel mai mare a fost Pele și nu doar ca fotbalist, mai întâi de toate ca om. Cum se spune la noi: a fost un Mentsch, fiindcă nu a uitat niciodată de unde a plecat.

„La fel ca tine, Oscar” – completez eu în gând.

Tricouri de familie cu inscripţia TEAMisoara

George Schimmerling

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

9 Comments

  • Wittenberger Mihai commented on July 21, 2023 Reply

    Superb material. Ma duc sa pun o piatra pe monumentul din parcul din Cluj
    Shalom

  • Strul Moisa commented on July 6, 2023 Reply

    Mă înclin în fața D-lui Oscar-Osi Abraham Klein, cel mai mare arbitru internațional de fotbal pe care l-a dat România, pentru tot ceea ce a făcut și reușit; personal, mă bucur şi pentru entuziasmul cu care a fost primit în Timişoara, oraș ce l-a părăsit în 1947.
    Dragă George, scenele descrise de tine se rostogolesc val-vârtej peste cititor, la fiecare scenă oferindu-i acestuia o surpriză suplimentară. Iar sincopele tale (desigur nemuzicale; în limbaj pseudo-tehnic s-ar denumi ”turbulență”), au un efect contrar: dau lecturii fluență. Descrierea întâlnirii cu ”Perola negra”/”regele” Pele/omul care a fost OM OM OM, bine orchestrată, completează cu un farmec deosebit cele prezentate.
    Pentru întregul articol, SINCERE felicitări !

    PS. Fostu-mi vecin de stradă, Lică Grünberg, z.l, a fost arbitru de fotbal la categoria ”A”; iar noi, copiii, eram cei mai bucuroși că un exponent al orașului nostru (la Dorohoi mă refer) e la ”categ. A”. Odată – anul 1960? – a fost programat să arbitreze la Arad. Fiind un om blajin, a fost obligat de noi, fanii săi, să ne povestească toată săptămâna (desigur, câte trenuri a schimbat, unde erau legăturile, câte ore a făcut pe drum, dacă n-a ajuns obosit la meci, etc). Cam de prin anii 1958 (?), anumite meciuri importante din București erau transmise la radio; comentatorul sportiv era Ion Ghițulescu (tata izbutise să achiziționeze un aparat: o cutie neagră, ce se numea Radio Popular. Seara se ascultau alte anumite ”voci”; n-am înțeles niciodată ce puteau auzi și înțelege pe fundalul acelui total bruiaj). Se întâmpla ca și nene Lică să fie programat cu arbitraj la București; iar pentru noi, fanii, când auzeam în transmisie ”Grünberg arbitrul”, păunul nu se putea compara cu noi.

    • George Uri Schimmerling commented on July 7, 2023 Reply

      Va multumesc foarte mult pentru apreciere. Venită de la cineva cu simț tehnic pe lângă cel artistic, e cu atat mai valoroasă .

  • .Andrei+schwartz commented on July 6, 2023 Reply

    Abraham Klein. e o legenda a fotbalului.El sI Menachem Askenazi doi arbitri israelieni au intrat in istoria fotbalului mondial !

  • Abraham Bela commented on July 6, 2023 Reply

    Mulțumesc pentru articolul emoționant și frumoasele comentarii !

  • Veronica+Rozenberg commented on July 6, 2023 Reply

    Foarte frumoasa, dar mai ales emoționantă aceasta istorisire despre viața arbitrului Abraham Klein, un adevărat cetățean al lumii.

    Lumea pe care dl Klein a străbătuta-o in anii carierei sale, ca arbitru, era pare-se o lume mai liniștită, aparent mai promițătoare, decât cea, pe care ultimii ani, o conturează pentru generațiile viitoare.
    Oricum, vizita familiala alături de o familie numeroasa, făcută de curând in Timisoara natala, probabil la împlinirea vârstei de 80, este un apogeu !!

  • Andrea Ghiţă commented on July 6, 2023 Reply

    Povestea lui Abraham Klein e foarte interesantă. În perioada interbelică, unul din verişorii de gradul doi ai tatălui meu era tot croitor şi arbitru, aceeaşi combinaţie ca la Jonas. Şi unchiul meu, Laci, inginer de căi ferate, a fost ani de zile arbitru de fotbal. Mi-a povestit cât de dificil este să alergi 90 de minute şi să fii atent la tot ce mişcă pe teren. Darmite când tribuna vuieşte ca un vulcan! Jos pălăria pentru Abraham Klein, adică Osi, pentru tot ceea ce a făcut şi pentru faptul că deşi a părăsit Timişoara în adolescenţă, nu a uitat-o.

  • Elena Stoican commented on July 6, 2023 Reply

    Doamne, ce emoționant! Astfel de articole îmi merg la suflet, mai ales când e vorba despre oameni care datorează mult altor oameni și o recunosc într-un mod atât de firesc! Minunat ați surprins firescul de calitate, domnule George Schimmerling! Felicitări!

    • George Uri Schimmerling commented on July 6, 2023 Reply

      Multumesc !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *