Ați votat deja

În 15 noiembrie 1987 au avut loc alegeri locale în Republica Socialistă România. Terminasem facultatea de doi ani și lucram în Banat, într-o comună bogată unde fusesem repartizați, eu și soțul meu, după cutuma timpului – aceea că te duceai unde țara avea nevoie de tine și îți repartiza un loc de muncă prin sistemul economiei planificate.

Fiul meu abia împlinise doi ani și învățase să meargă și să vorbească. Țin minte ziua alegerilor de parcă ar fi fost ieri, era ploioasă și rece, o zi de toamnă tipică. Secția de votare era amenajată în școală, așa cum se face și în prezent. Am așteptat toată dimineața ca ploaia rece să stea, nu aveam cu cine să las copilul, tatăl lui fiind plecat din localitate în acel moment. Apoi am așteptat ca băiețelul meu să-și facă somnul de prânz și, pe la ora trei după amiază am pornit cu el de mână spre secția de votare.

Am intrat în școală, mi-am scos buletinul cu coperți cenușii în care aveam mutația pentru comuna în care venisem „la lucru” și am intrat în clasa unde era amenajată secția de votare. Nu mai era acolo nimeni altcineva din sat, vreun cetățean care să voteze, doar comisia formată din bărbați așezați la catedra acoperită cu o pânză maronie, în încăperea cu aer sumbru.

Nu știu de ce, fiul meu a început dintr-o dată să plângă, deși nu-i era deloc felul s-o facă fără motiv. Am salutat, m-am legitimat și am așteptat să primesc buletinul de vot. Unul dintre cei de la masă a verificat numele meu pe o listă, a ridicat privirea și, uitându-se în ochii mei fără nicio jenă, mi-a spus: „Ați votat deja.”

Mă simțeam pălmuită. Amuțisem. L-am ridicat pe Mircea în brațe și i-am spus în șoaptă să nu mai plângă… Nu am avut curajul să întreb „comisia” cum se face că votasem deja. Încercam să-mi opresc copilul din plâns, deși îmi venea și mie să fac la fel. Mi-am luat buletinul de identitate și m-am întors spre ușă. Atunci l-am auzit pe bărbatul de la masă spunându-mi „La secția noastră votarea s-a încheiat, am predat procesele verbale.” Tot fără să spun nimic am ieșit din clădire. Niciodată nu m-am simțit mai lașă ca în acel moment.

Deci se consfințise mascarada votării prin predarea proceselor verbale, înainte de termenul legal, acela al orei 21, până la care mai erau câteva ore bune. La fel cum planul cincinal se îndeplinea – mincinos – în patru ani și jumătate… Totuși, ceea ce trăisem de data aceasta depășea însăși noțiunea de simulacru.

N-o să uit niciodată umilința pe care am simțit-o în după amiaza de 15 noiembrie 1987. Mă umiliseră ei, dar mă umilisem eu însămi prin lipsa de reacție. Două zile mai târziu am aflat prin intermediul postului de radio Europa Liberă că la Brașov mii de oameni se revoltaseră și că fusese grevă în marile uzine brașovene. Totul fusese înăbușit desigur, dar nu fără urmările pe care aceste semințe plantate în 1987 aveau să le determine în decembrie 1989. A fost începutul sfârșitului.

Ceea ce am lăsat să mi se întâmple atunci este motivul pentru care scriu acest articol.

Cetățenii unei țări au drepturi: dreptul de a plăti impozitele cuvenite, dreptul de a se supune legilor țării, dreptul de a învăța și de a munci pentru țara lor, dreptul de a-și apăra țara. Și dreptul de a vota.

În anul 2024 ar trebui să aibă loc în România patru rânduri de alegeri:

  •  în luna iunie alegerile pentru Parlamentul European, care se desfășoară la fiecare cinci ani prin vot universal direct, când sunt chemați să voteze 400 de milioane de alegători din 27 de țări membre (cel mai amplu proces electoral transnațional din lume);
  • alegeri locale, în țară, când se aleg primarul, consiliul local, președintele consiliului județean și consiliul județean, desfășurate o dată la patru ani;
  • alegeri generale, organizate din patru în patru ani, când se alege parlamentul țării ca va emana majoritatea politică ce va alcătui guvernul.
  • alegeri pentru funcția supremă în stat, aceea de președinte al Republicii (în două tururi), o dată la cinci ani.

Ceea ce se întâmplă în acest an este atipic, în mod normal diferitele alegeri se decalează în așa fel încât într-un an electoral normal sunt doar două tipuri de alegeri, nicidecum patru. Este deci foarte rar și necaracteristic, dar nu consider că o asemenea excepție poate fi un pretext pentru anumite manevre legislative prin care să se organizeze comasarea unor alegeri. Îmi voi prezenta mai jos punctul de vedere, încercând să nu alunec spre explicații prea tehnice, plictisitoare.

Cu câteva zile în urmă, la mijlocul săptămânii trecute, cei doi președinți ai partidelor aflate în coaliția de guvernare și-au anunțat public intenția de a face mai multe modificări legislative legate de alegeri, precum și de calendarul alegerilor – asta în condițiile în care cu șase luni înainte de data unui scrutin este neconstituțional să se facă astfel de modificări.

Discuția asupra organizării acestor alegeri din 2024 a început de săptămâni bune, învârtindu-se în jurul costurilor ridicate pe care le-ar presupune cele patru scrutine, de parcă nu se știa dintotdeauna despre aceste costuri firești. Nu mi se pare nici corect și nici înțelept să se pună în discuție economiile eventuale, care nici măcar nu sunt precizate în termeni reali, când vine vorba de exercitarea democrației. Onorabilul nostru Guvern s-ar cuveni să facă economii în cu totul alte părți și nu în exercițiul democratic al alegerilor libere.

Se pune în discuție și faptul că alegătorul român ar ”obosi” să se prezinte de atâtea ori la urne într-un singur an, că s-ar crea confuzie în mintea românului care, chipurile, ar gândi ”iar trebuie să votez?, acum ce mai votez?”. Totul este prezentat de politicieni ca o încercare de a ”scuti” alegătorii, spre binele lor, de a-și exercita un drept democratic fundamental. De aici ni s-a prezentat ”necesitatea” desfășurării simultane a două scrutine și anume cel pentru alegerea Parlamentului European și cel pentru alegerile locale, în luna iunie.

Legal, constituțional, conform bunului simț și corect este să se dea credit cetățeanului alegător că acesta este dornic să-și exercite drepturile, că nu este chiar atât de ușor de obosit și că nu va deveni confuz în fața unui buletin de vot. Guvernul oricărei țări are în ”fișa postului” său organizarea alegerilor astfel încât fiecărui alegător să i se ofere posibilitatea de a-și exercita acest drept, iar curentul de opinie care se încearcă a se induce tocmai de către guvernanți este că alegerile sunt sâcâitoare, scumpe, aproape o pierdere de vreme. Serios?

Mai apare problema participării pe liste comune a candidaților provenind din partide total opuse în spectrul politic. PSD (stânga) și PNL (dreapta) și-au anunțat intenția de a participa la alegerile pentru Parlamentul European pe liste comune, ceea ce nu este ilegal – legea permite alianțe electorale – dar nu e nici tocmai moral. Asta miroase de departe a evitarea electoratului și alunecarea spre ștergerea unui principiu fundamental al democrației, acela al pluripartitismului. Am avut partidul unic, știm cum este. Sunt convinsă că pățania mea din secția de votare de acum 37 de ani au mai avut-o și alții în România partidului-stat.

În anul 2024, din cele 27 de țări membre în Uniunea Europeană, 17 au și alte alegeri decât cele pentru Parlamentul European. Sunt deci și alții în situația noastră. E adevărat că unele dintre aceste 17 state comasează scrutine dar, hai să fim sinceri, niciunul dintre ele nu a trecut prin dictatura prin care am trecut noi, destul de recent, ca să ne permitem să nu fim ultra grijulii cu exercitarea drepturilor democratice ale cetățenilor, drepturi negate timp de zeci de ani.

Când văd conducerea țării noastre spunându-ne că patru rânduri de alegeri în același an sunt prea multe și că, spre binele nostru, al alegătorilor, ei comasează alegeri și desființează conceptul democratic de pluripartitism prin alianțe oneroase care servesc doar interesele lor și pe care le pretextează în numele stabilității și securității țării, mă aștept să mi se spună în curând „ați votat deja”…

E umilitor să văd cum politicienii momentului consideră că omul simplu, cetățeanul loial căruia îi pasă de soarta cetății în care trăiește, poate fi păcălit cu nerușinare prin explicații al căror substrat este „facem ce este mai bine pentru voi” când, de fapt, aceste manevre sunt făcute ca să-și securizeze pe cât posibil accesul la putere pentru viitor. Nu vreau să discut aici calitatea profesională a celor care fac asta și care este, în opinia mea, înspăimântătoare, dar îmi permit să-i sfătuiesc să nu creadă că nu vedem ce fac și că, în opacitatea lor autosuficientă, nu sunt, de fapt, transparenți. Și, mai cu seamă, să nu-și închipuie că bunul simț comun a dispărut cu totul și că malversațiunile lor nu vor avea consecințe care îi vor lovi peste față, chiar de lângă urna de vot.

Anca Laslo

Referințe:

https://www.hotnews.ro/stiri-international-26792070-asteapta-europeni-2024-sinteza.htm

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

22 Comments

  • Marica Lewin commented on March 4, 2024 Reply

    Saptamîna trecuta au avut loc si in Israel alegerile municipale. Amînate cu 4 luni din cauza razboiului.
    Pentru primari si pentru membrii in consiliul orăşenesc dintr- o multime de ” comitete ṣi comiții”
    Scriu, pentru ca nu s- au terminat inca, in multe localitați, ca Haifa, urmeaza sa aiba loc al doilea scrutin, prima electie nefiind decisiva.
    Prezenta la vot nu a fost prea numeroasa,din cauza razboiului, , dar si pentru ca alegerile locale nu sunt considerate prea importante. Nu este asa; in Haifa ne- am confruntat in ultimii ani cu porci mistreti, care se plimbau agale, demn,
    linistit, urmati de puii lor, adica intregi familii. Desigur ca primareasa actuala nu a mai rămas in functie.
    A fost, si inca este o perioada distractiva, adica rīs cu plīns. Multi candidati,la postul de primar, si fiecare trimite citeva mesaje pe zi la tel celular aproape fiecarui locuitor. De ce distractiv? Pentru ca in toiul unui asemenea război dezolant, cu mari pierderi si suferinte, in care luptam pentru supraviețuirea noastra, echipele de la primarie au grija sa te bata la cap in fiecare zi, sa te convinga de excelenta fiecarui candidat.
    Va multumesc d- na Anca Laszlo, o tema in adevar actuala, cred, pe toate meridianele globului.

    • Anca Laslo commented on March 4, 2024 Reply

      Mulțumesc și eu!

  • klein ivan commented on March 3, 2024 Reply

    Fiind interesat în egală măsură de trecutul și prezentul Romaniei apreciez articolul dvs. pentru prezentarea a două tablouri, aflate la decenii distanță.

    • Anca Laslo commented on March 3, 2024 Reply

      Va mulțumesc pentru interesul pentru textele mele.

  • Vera Medrea commented on March 3, 2024 Reply

    Îngrijorătoare (i-)moralitatea politică din țară. Desigur, articolul ar merita un ecou mai mare…dar din păcate nu putem dirija ce citește electoratul unei țări.
    Mulțumiri pentru elocventul efort.

    • Anca Laslo commented on March 3, 2024 Reply

      Mulțumesc și eu!

  • BORIS MEHR commented on March 2, 2024 Reply

    bun semnal de alarmă, păcat că nu-l citesc cei răpunzători-

  • Hava Oren commented on February 29, 2024 Reply

    Văzând titlul articolului, m-am gândit „Ce treabă am eu cu alegerile din România?” Dar foarte curând m-am convins că nu e deloc așa, pentru că libertatea și datoria de alege sunt universale.

    În altă ordine de idei, îmi amintesc că era un complex uriaș de sere la Vladimirescu, lângă Arad. Ai lucrat cumva acolo?

    • Anca Laslo commented on February 29, 2024 Reply

      La Recaș am lucrat doi ani, lângă Timișoara. Acolo s-a întâmplat pățania mea traumatizantă. Alegerile libere sunt din categoria valorilor universale pe care nu e voie sa le luam drept garantate.

  • Tiberiu Ezri commented on February 29, 2024 Reply

    Un articol care atrage atenția asupra corupției la alegerile “democratice”. Manipulații la alegeri s-au întâmplat și în Israel. De exemplu, la alegerile municipale anterioare (nu cele curente), mai mulți primari din diferite orașe au avut grijă să fie candidați unici la poziție. Cum au făcut asta? Se comenta pe media că unii și-au mituit adversarii potențiali prin a li se crea funcții fictive la primărie, mașină și secretară…Corupția la alegeri există și în alte țări democratice. Asta nu înseamnă că trebuie s-o acceptăm.

    • Anca Laslo commented on February 29, 2024 Reply

      Unii politicieni sunt in stare de orice manevre in beneficiul lor, de asta atrag și eu atenția cat pot!

  • klein ivan commented on February 29, 2024 Reply

    Mi-a plăcut foarte mult relatarea experienței proprii a autoarei. În ceeace privește de cîte ori să se prezinte cetățenii la urne eu aș fi, judecînd simplist, pentru cifra unu. Fiind vorba de ceva important pentru viitorul țării aș alege cifra care ar aduce la urne cei mai mulți cetățeni care ar ști să voteze conștient pentru binele țării.

    • Anca Laslo commented on February 29, 2024 Reply

      Mulțumesc pentru comentariul d-voastră. Deschideți o nouă ramură a discuției ceea ce e foarte bine. Opinia mea este că cetățeanul s-ar cuveni să fie informat și implicat când vine vorba de a vota/alege. Știu că realitatea e diferită adesea, totuși în procesul susținerii exercițiului democratic informarea corectă și participarea sunt esențiale.

      • klein ivan commented on March 4, 2024 Reply

        Am exprimat o părere de cum ar trebui procedat într-o realitate bine descrisă de – Oamenii inteligenți sînt minoritari, iar democrația se bazează pe dorința majorității.

  • Monica+Ghet commented on February 29, 2024 Reply

    Îngrijorătoare perspectivă.! Dincolo de imensa, bine justificata lehamite, trebuie mers la vot. tocmai de aceea!!

    • Anca Laslo commented on February 29, 2024 Reply

      Absolut! Dacă n-o facem ne răzbunăm pe noi înșine.

  • gabriel+gurman commented on February 29, 2024 Reply

    În toamna lui 1945 au avut loc alsa zisele ultimele alegeri libere în România.
    În Buhușul copilăriei mele comuniștii au ars urnele de vot, declarând că voturile nu trebuie numărate întrucât ”noi stim că poporul e cu noi”.
    Iată deci, din punct de vedere istoric, prima măsluire comunistă in alegeri
    GbM

    • Anca Laslo commented on February 29, 2024 Reply

      Și cât de mult rău au adus aceste măsluiri, a urmat regimul criminal pentru zeci de ani.

  • Florentino Himelbrand commented on February 29, 2024 Reply

    În Israel soldații răniți au putut vota în plicuri duble, dar familiile lor – aflate pe coridoarele spitalelor – NU.
    Nu există soluții corecte sau universale. Există doar oameni şi alegerile lor. Prin urmare, ești ceea ce ești datorită alegerilor pe care le faci şi fiecare alegere îți poate schimba viața în bine sau rău.
    Chiar şi atunci când nu alegi, de fapt ai ales să nu alegi.

    • Anca Laslo commented on February 29, 2024 Reply

      Sunt întru totul de acord cu opiniile d-voastră, cu singura observație că individul trebuie să aibă posibilitatea de a-și face alegerile.

  • Andrea Ghiţă commented on February 29, 2024 Reply

    Comparaţia dintre “alegerile” din 1987 şi cele care se pregătesc pe repede înainte pentru această vară şi toamnă pare abruptă, dar articolul relevă îngrijorarea pentru ceea ce se poate întâmpla în viitorul apropiat. Pe de o parte perspectiva unei conduceri autoritare din partea unei coaliţii care nu mai are niciun profil ideologic şi are lideri mediocri, pe de alta rezultatele şi mai grave ale votului nemulţumirii generale care poate avea drept consecinţă exact ascensiunea naţionaliştilor-populişti. Cei care îşi motivează “ingineriile electorale” prin pericolul dreptei extremiste, ignorând capacitatea de a alege a cetăţenilor din România, se pot înşela amarnic. Tentaţia de a nu te mai duce la vot e foarte mare, atunci când cineva te crede tâmpit şi gândeşte (votează, de fapt) în locul tău, în timp ce îndoctrinaţii populiştilor nu vor ezita să pună ştampila pe aceştia.

    • Anca Laslo commented on February 29, 2024 Reply

      Foarte adevărat, posibil și periculos!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *