De vorbă cu Suleiman

Dr. Suleiman e medic la spitalul în care lucrez. Brunet, înalt, bine făcut, e o apariție plăcută. A terminat facultatea de medicină la București. Lui Suleiman îi face plăcere să vorbească limba română și când suntem singuri, vorbim românește. Călătorește des în România și se întâlnește cu prieteni și colegi. Îi place mâncarea și fotbalul românesc.

Într-una din zile am mâncat împreună la cantina spitalului. De mult timp nu mai schimbasem o vorbă.

Unde ai dispărut, Suleiman? – l-am întrebat. Nu te mai vede omul.

– Nu prea apar în public, mi-a răspuns. Dimineața intru în sala de operații și de acolo plec direct acasă.

– De ce? – l-am întrebat, cu toate că presimțeam care va fi răspunsul.

– De la 7 octombrie încoace trec printr-o criză teribilă. Simt privirile dușmănoase ale unor colegi. Încerc să nu intru în discuții legate de acest eveniment trist. Eu nu sunt religios, nu am nimic de-a face cu Hamas, la fel ca mulți alți arabi israelieni.

– Totuși, ce părere ai despre măcelul din acea “sâmbătă neagră”? – l-am întrebat.

– Nimic nu poate justifica măcelul din acea zi. Am fost șocat când am văzut știrile. Koranul interzice omuciderea, să nu mai vorbim de femei și copii. M-a înfuriat că semenii mei au comis aceste crime. Eu sunt beduin, nu mă consider palestinian, ci arab israelian. Tatăl meu a servit în armata israeliană timp de cinci ani, la cercetași. Deseori îmi spunea să nu țin seama de propaganda antiisraeliană. „Noi locuim aici, în Israel, împreună cu evreii, pe același pământ”, spunea tata. „Trebuie ne respectăm unii pe alții, precum și legile țării.” Nu că n-aș avea multe pe suflet, reproșez autorităților că ne neglijează în multe privințe, dar e totuși țara noastră.

– Ce crezi că se va întâmpla de-acum încolo cu relațiile dintre arabii israelieni și evrei? – l-am întrebat pe colegul meu.

– Sper că nu se vor schimba. Oamenii vor să trăiască liniștiți, să-și crească copiii, să-și vadă de meserie… Ai văzut cum în sâmbăta de pomină, în 7 octombrie, toți medicii arabi au lucrat cot la cot cu medicii evrei? Aveam cu toții un scop comun, să salvăm cât mai multe vieți, și am reușit! În acea seară, la ieșirea din Urgențe, mama unui soldat a venit la mine și m-a îmbrățișat: „Am auzit că mi-ai salvat copilul, îți mulțumesc din suflet!”

– Cât de complicată e viața pe acest pământ! – a spus Suleiman. Acum, dacă tot stăm de vorbă, trebuie să-ți spun că imaginile din Gaza mă impresionează. Morții, printre care și copii și femei, mă tulbură, mă revoltă. Aș fi vrut să nu fi fost deloc victime civile, dar știu că e imposibil.

– Hamasul folosește populația din Gaza ca pe un scut de protecție, i-am răspuns. Sub spitale, școli, case particulare au săpat nenumărate tuneluri pline de armament, de lansatoare de rachete, de aceea sunt atât de multe victime inocente. Crede-mă că și pe mine mă întristează că mor civili, copii și femei. Ca toți cetățenii țării aștept și eu sfârșitul războiului. Sper că se va găsi o formulă potrivită pentru a înlocui Hamasul de la guvernarea Gazei.

– Guvernul actual, mai ales Netanyahu, nu dorește ca Autoritatea Palestiniană să înlocuiască Hamasul, dar eu cred că aceasta e singura soluție logică: Gaza e locuită de palestinieni și trebuie să fie guvernată de palestinieni.

I-am dat dreptate și sper că în curând vom avea alegeri și actualul guvern va fi înlocuit.

– Mulți prieteni și chiar membrii familiei mele au părăsit Israelul sau se gândesc s-o facă, a continuat Suleiman. Ca arabi, ei nu văd niciun viitor în țara care s-au născut. E foarte trist, pentru prima oară în viață mi-au trecut și mie prin cap asemenea gânduri.

– Nu credeam că se va ajunge aici, că oameni ai căror strămoși au trăit de generații pe acest pământ, s-au adaptat și s-au integrat în viața țării, se gândesc să plece sau chiar au plecat.

– Te-am cunoscut ca pe unul dintre cei mai optimiști colegi ai mei, a spus Suleiman. Cum crezi că vor evolua lucrurile în țara asta?

Am tăcut o bună bucată de vreme, îmi căutam cuvintele.

– Trăim vremuri grele, e clar, dar sunt sigur că după 7 octombrie multe se vor schimba, ce a fost nu mai va fi. Schimbarea se va produce mai curând sau mai târziu. Garanția pentru aceasta o văd în conduita societății care a intervenit cu forțe proprii în situațiile în care guvernul s-a dovedit neputincios, în unitatea și hotărârea rezerviștilor care, la fel cum sunt uniți în luptele crâncene din Gaza și din nordul țării, vor fi uniți și în hotărârea de a schimba acest guvern și mersul lucrurilor în țară.

Suleiman m-a privit îndelung, a zâmbit pentru prima oară de când am început discuția și a spus:

– Cred, vreau să cred că ai dreptate, eu îmi doresc aceleași schimbări ca și tine. Poate că aceasta este explicația faptului că am renunțat la ideea de a părăsi acest pământ…

Cu două luni mai târziu, lui Suleiman i s-a născut un fiu. La sărbătorirea acestui eveniment important au luat parte, cot la cot, colegii evrei și arabi, la fel ca în acea sâmbătă neagră…

Andrei Schwartz

24/03/24

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

8 Comments

  • Anca Laslo commented on April 4, 2024 Reply

    Puterea dialogului, acest mod de a rezolva conflicte, de a le dezamorsa, pare-se este uitat și ignorat de mai marii lumii. Vorbeam cu o prietenă despre cum se întrec popoarele în dorința de a se înarma și ne întrebam ca femei (blonde) ”Dar de ce oare nu vorbesc unii cu alții și nu încearcă să se înțeleagă?” Știu că vorbesc utopii dar totuși…
    Un articol din care răzbate căldura umană!

  • George Konig commented on April 4, 2024 Reply

    Interesant cum vezi tu lucrurile, parcă ai uitat cum a fost situația dinainte de 7 octombrie. Toată debandada care au făcut-o cei, care in numele democratiei n-au vru să primească rezultatele alegerilor si prin toate mijloacele vor răsturnarea guvernului, inclusiv folosirea armatei impotriva guvernului. Stânga revolutionară, anarhistă s-a mândrit prin arderea a 10000 de ordine de incorporare, că pilotii rezerviști au semnat o petitie in care nu se vor prezenta la exercitii, cei care au refuzat semnătura au fost expulzati din rândurile armatei, așa că, pe data de 7 oct. armata a fost complet nepregătită, nevorbând de serviciu de informare. Acuma scrii ca rezerviștii care, la fel cum sunt în aceasi unități in luptele crâncene din Gaza vor fi uniți în hotărârea de a schimba acest guvern, din contra vor fi uniți in pedepsirea vinovatilor care au adus la acest dezastru, incepand cu conducerea armatei. Acuma mai scrii ca arabi nu văd niciun viitor în țara in care s-au născut, asa sunt si multi evrei, unii pleaca, altii vin, unii iși scot banii din tară numai să submineze economia….Mai scrii ca Autoritatea Palestiniană care sprijină terorismul impotriva evreilor, trebuie să schimbe hamasul, eu cred altfel. Mai pot să-ți aduc aminte, că atunci ,din când in când, stânga a ajuns la putere, guvernele Rabin, Barak, Sharon, Olmert, Benet-Lapid, au adus un dezastru cumplit țării. Si, din această cauză, au si fost de scurtă durată.

    • Marica Lewin commented on April 5, 2024 Reply

      D- le Kõnig, sa nu uitam ca din 2018 s- au succedat citeva alegeri in Israel, singura preocupare era destituirea lui
      Bibi, nu securitatea, economia , relatiile diplomatice ale tarii noastre.
      Nu mai exista nici un principiu, Meretz s- a unit cu Iamina, Israel Beiteinu cu Ram, Ieș atid ne oferea un ” viitor luminos” Am preferat nume de partide in loc de politicieni.
      In 2014 Hamasul trebuia infrint, nu lasat sa prospereze atît. A contribuit poate si naivitatea lui Bibi.
      Soldatii si rezervistii nostri mor pe front ca sa salveze existenta Israelului, luptam pe 4 fronturi si pentru eliberarea ostaticilor. În schimb hoardele dezlanțuite de la Ayalon au o singura idee fixa in cap, inlaturarea lui Bibi.
      Nu sunt bibista, dar lipsa de caracter si de morala a celorlalti care pun in jos supraviețuirea Israelului, ma dezgusta.

  • Tiberiu Ezri commented on April 4, 2024 Reply

    Andrei scrie despre un subiect sensibil, insa, cred eu, arabii israelieni o duc bine si nu au de ce sa plece din tara.

  • gabriel+gurman commented on April 4, 2024 Reply

    Pură coincidență.
    Despre acelasi subiect, in Realitatea Evreiască, semnat GG:, luna Martie

  • Andrea Ghiţă commented on April 4, 2024 Reply

    Dincolo de optimismul nezdruncinat şi de dragostea de oameni, specifice medicului şi Omului Andrei Schwartz, întrezăresc îndemnul către dialog. Cred că dacă doreşti să stai de vorbă vei găsi interlocutorul care te va înţelege şi te va ajuta să înnozi firul către reconciliere.

  • Hava Oren commented on April 4, 2024 Reply

    Veșnicul optimist! E o plăcere să-ți citesc articolele.

  • Eva Grosz commented on April 4, 2024 Reply

    Andrei Schwartz, când am citit acest articol , parcă toate speranțele au revenit și oamenii au devenit mai buni. Ce talent ai !!! Și ce om bun ești !!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *