Alfréd Hajós – primul campion olimpic la înot

Acum, când toată lumea vorbește despre natație şi victoria olimpică a lui David Popovici, mi se semnalează faptul că primul campion olimpic, din istorie, la înot a fost un băiat din Ungaria care a învățat să înoate din cauza unei tragedii în familie. Tatăl său s-a înecat în Dunăre când el, băiatul, avea doar 13 ani.

S-a născut în anul 1877 cu numele de Arnold Guttman, într-o familie evreiască. Dar pentru că numele de Guttman nu dădea bine în Budapesta acelor vremuri, mai târziu și-a schimbat numele în Alfréd Hajós (corăbier în maghiară).

Lumea era mai mică atunci, în 1896, când baronul Pierre de Coubertin a inițiat reluarea Jocurilor Olimpice. Pe atunci Alfréd Hajós era student la Facultatea de Arte a Universității din Budapesta. Dorea să concureze la Atena, la prima Olimpiadă modernă, dar pentru asta avea nevoie de aprobarea decanatului. A primit-o cu greu și doar pentru două zile, atât cât durau probele.

Întrecerea de înot a Olimpiadei din Atena s-a desfășurat în Marea Mediterană. Apa era foarte rece, numai 15oC și, în plus, concurenții aveau de înfruntat și valurile din marea deschisă. Hajós a câștigat medalia de aur în proba de 100 m liber. La banchetul din seara competiției, prințul moștenitor al Greciei l-a felicitat și l-a întrebat mirat:

– Unde ați învățat să înotați atât de bine?

Iar el a răspuns firesc:

– În apă.

Primirea de la universitatea din Budapesta a fost însă mult mai puțin festivă.

– Tinere domn, pe mine nu mă interesează medaliile dumitale. Pe mine mă interesează dacă te-ai pregătit sau nu pentru examen, i-a spus decanul.

Alfréd s-a pregătit și chiar atât de bine, încât în afară de sport a devenit și un arhitect renumit. A proiectat printre altele piscina de pe Insula Margareta din Budapesta, piscină care astăzi îi poartă numele.

David Popovici – campion olimpic la 200 m liber, Paris 2024

Și instantaneu mă gândesc la David Popovici, tot student, dar la o altă universitate, cea din București. La fel ca înaintașul său, și David a câștigat primul titlu olimpic la 19 ani, a învățat să înoate dintr-o necesitate devenită apoi pasiune și a dovedit o voință și o capacitate de muncă extraordinare. Multe lucruri s-au schimbat în acești 128 ani și e bine așa. Dar în ceea ce privește firea campionilor adevărați, lucrurile au rămas aceleași – și asta e la fel de bine.

George Uri Schimmerling

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

7 Comments

  • Vera Medrea commented on July 31, 2024 Reply

    David, nomen est omen. E un învingător și mai vine și din Titan! Bravo lui.

  • Andrea Ghiţă commented on July 31, 2024 Reply

    Pe Wikipedia se pot afla mai multe date despre viaţa lui Alfréd Hajós https://en.wikipedia.org/wiki/Alfr%C3%A9d_Haj%C3%B3s
    Pe atunci nu existau sportivi profesionişti, ci doar amatori (poate că boxul era profesionist, totuşi). Acum chiar şi cei declaraţi şi acceptaţi drept amatori sunt, de fapt, profesionişti. Sportul e tot mai mult o afacere. Nu ştiu dacă asta e bine sau rău.

  • Marina+Zaharopol commented on July 31, 2024 Reply

    Ce s-a schimbat – si e bine asa – este aprecierea medalliilor olimpice Sunt convinsa ca decanul Universitatii din Bucuresti i-a facut lui David Popovici o primire mult mai putin aspra decat cea de care a avut parte Alfréd Hajós.

  • tiberiu ezri commented on July 31, 2024 Reply

    Articol binevenit. Și ei am scris la Baabel despre Alfred în articolul David redivivus https://baabel.ro/2020/06/david-redivivus/. Aici trebuie amintit și faptul ca celebrul Tarzan, Johnny Weissmuller a fost și el campion olimpic la înot și s-a născut la Timișoara.

    • George Schimmerling commented on July 31, 2024 Reply

      Mersi Tibi. Si eu am citit articolul tau . Cred ca e adevarata concluzia ca inaintea razboiului, sportul era practicat mai mult in marile orase ceea ce a ajutat sportivii evrei sa se afirme

  • Elena Stoican commented on July 30, 2024 Reply

    Când avea 9 ani, David a câștigat un concurs de natație și Nadia Comăneci i-a înmânat un premiu spunându-i:
    “Dacă eu am reuşit, un băiat crescut în Titan, Pantelimon, complet obişnuit, absolut oricine poate. Prin determinare, perseverenţă şi multă muncă!” A fost ca o premoniție. Campionii, într-adevăr, se aseamănă în multe privințe. Nu-i deosebește decât locul și momentul în care i-au medalii. Mi-a plăcut mult evocarea și paralelismul făcut, domnule George Urî Schimmerling!

    • George Schimmerling commented on July 31, 2024 Reply

      Va multumesc !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *