În mod cert, odată cu victoria zdrobitoare a lui Donald Trump în alegerile prezidențiale din SUA , hegemonia narativei progresist neoliberale s-a făcut țăndări.
Eșecul ei este devastator, impactul ei real va scădea vertiginos în următorii ani.
Bula dominantă nu a ținut din motiveșe pe care voi încerca să le schițez în cele ce urmează.
1. Imaginea unui lider decrepit și inadecvat este contraproductivă.
Oricâte merite și experiență politică a avut președintele Biden, oricât a reprezentat un factor de echilibru în interiorul Partidului Democrat, prestația sa jalnică în multe momente publice a contribuit la dezastrul din alegerile prezidențiale. Pe termen lung, starea precară a sănătății mentale și fizice a unui conducător de stat nu poate fi camuflată de media. Aduceți-vă aminte în acest context de fostul conducător al URSS, Leonid Brejnev.
2. Schimbarea bruscă și nedemocratică a liderului în ultimul moment nu aduce rezultate pozitive, dimpotrivă.
Debarcarea bruscă a președintelui Biden din cursa prezidențială, doar cu trei luni înaintea de startul acesteia, a fost o greșală flagrantă, practic un puci în interiorul Partidului Democrat. După susținerea hilară a narativei potrivit căreia Biden este absolut apt de a fi președinte, împotriva tuturor evidențelor de bun simț, s-a recurs la alegerea vicepreședintei Harris, o figură ștearsă, fără anvergură politică, absolut asimilată administrației Biden și tuturor neîmplinirilor acesteia. Colac peste pupăză, stimata doamnă Harris nu a avut un mesaj electoral coerent, doar a repetat câteva lozinci mobilizatoare găunoase și l-a demonizat în mod exagerat pe Trump.
3. Dacă tot faci o schimbare la vârf intempestivă, aduci o personalitate din afara conducerii, pentru ca să aibă autenticitate.
În mod evident, de-a lungul întregii campanii s-a văzut clar lipsa acută de personalități de anvergură din Partidul Democrat, vechile staruri apuse precum Obama și familia Clinton nu au făcut decât să stârnească ostilitatea majorității populației.
4. Realitatea economică rămâne primordială pentru majoritatea populației.
Agenda progresistă vehementă cu drepturile minorităților de tot felul, în speță a celor sexuale, respectiv propaganda cu diversitatea, cu introducerea noilor norme sociale pentru cei defavorizați nu a avut o incidență deosebită asupra „maselor populare”. Acestea sunt interesate în primul rând de scăderea inflației, a taxelor, a prețului galonului de benzină, de stabilitatea locurilor de muncă, de combaterea criminalității datorate imigranților, de acordarea de ajutoare sociale milioanelor de boschetari, de stimularea posibilităților de câștig ale clasei mijlocii.
5. Divizarea electoratului în multe clase, categorii, minorități de tot felul distruge șansele de a câștiga alegerile.
În mod exagerat, narativa democrată a tăiat țesutul organic al societății americane în felii artificiale și a dorit să fie un „tătuc” pentru toți, un filantrop grijuliu pentru toată lumea, mai ales pentru minortitățile rasiale și sexuale. Pur și simplu, pragul senzitiv al majorității nu a fost atins de acest discurs pseudosocialist.
6. Forțarea agendei externe a administrației democrate, forțarea rolului global american pe arena internațională a fost total contraproductivă. Potrivit datelor statistice, nu mai mult de 6% din populația SUA este interesată de politica externă. În aceste condiții a pune accent mediatic pe necesitatea continuării războiului din Ucraina, ca pe o cauză de primă importanță este o gravă gafă electorală. Când nivelul de trai a zeci de milioane de americani scade, nu ocupi spațiul mediatic cu un război irelevant pentru propria opinie publică și îndemni la cheltuieli astronomice din bugetul de stat.
7. Asimilarea elitelor nepopulare cu curentul progresist-neoliberal a dăunat axiomatic acestei tabere politice.
Hollywood nu mai reprezintă demult un fanion național și internațional, ci un vedetism îmbuibat care irită opinia publică majoritară. Apariția multor vedete americane alături de Kamala Harris nu a fost de natură să ajute obținerea de noi voturi, ci dimpotrivă, a intrigat majoritatea opiniei publice americane, pornită împotriva bogăției excesive a marilor staruri.
8. Crearea în media a unor realități paralele, detașate flagrant de unica realitate din teren și de cea a oamenilor de rând, a stârnit dezaprobare și chiar furie în rândul majorității populației.
Propaganda pro vaccin, pro războiul din Ucraina, pro woke, pro cancel culture, pro BLM, pro export de democrație, anti-valorile fundamentale ale Constituției americane, pro Hamas și anti-Israel au coagulat un front al refuzului și chiar al împotrivirii. Progresiștii liberali nu au învățat nimic din eșecul lamentabil al propagandei comuniste și al narativei unice din epoca comunismului și au comis aceleași greșeli. Impunerea unui adevăr unic nu este posibilă în niciun regim politic.
9. Încurajarea imigraței ilegale prin diverse metode mediatice și administrative, tolerarea de către autorități a violențelor și abuzurilor comise de miile de interlopi și infractori ajunși necontrolat pe teritoriul SUA.
Culmea acestei politici iresponsabile, care a dus probabil la existența a cca 20 de milioane de imigranți ilegali în SUA, a fost aceea de a putea vota fără niciun act de identitate. În timpul pandemiei Covid ai avut dreptul să cumperi alimente la băcănia din colț doar cu certificat de vaccinare. În mod paradoxal, dreptul fundamental cetățenesc îl poți exercita fără act de identitate. Majoritatea tăcută a sancționat această stare de fapt anormală.
10. Existența unui singur adevăr, lipsa dialogului și confruntării reale de idei și argumente, dominația aproape absolută a narativei mainstream au adus după sine ostilitatea indivizilor capabili încă de o gândire rațională și independentă.
Transformarea majorității mass mediei într-o anexă a puterii de la Washington, după decenii de funcționare reală și de calitate, ca apărătoare a valorilor democratice ale societății americane, a generat un val de împotrivire masiv la discursul progresist-neoliberal.
11. Amintirea abuzurilor și nedreptăților flagrante comise de autoritățile democrate împotriva drepturilor elementare ale omului în cursul pandemiei Covid.
Odată cu timpul scurs de la sfârșitul oficial al pandemiei, o mare parte a opiniei publice a realizat că măsurile adoptate au fost exagerate, abuzive, de multe ori absolut fără rost. Mulți și-au pierdut slujbele sau micile afaceri în acea perioadă. Mulți cetățeni suferă de efectele secundare grave ale vaccinurilor. Aceste efecte coroborate s-au acumulat în mod negativ în raport cu administrația Biden.
12. Sugrumarea ideologică și intelectuală a mass mediei și universităților americane, cu comandamentele procentajelor obligatorii ale diversității, integrității și corectitudinii politice.
Competența și talentul au fost practic izgonite din multe instituții de învățământ atât de stat, cât și particulare din SUA, fiind înlocuite cu originea rasială, etnică, sexuală, socială, asemănător cu politica de „cadre de nădejde” din comunism. De pildă, multe cadre universitare conservatoare, tradiționaliste, au fost date afară din universitățile americane și s-a aplicat în mod vădit o contraselecție bazată pe procente dinainte impuse.
13. Excluderea treptată a majorității tăcute și a meritocrației din vârful administraței și a marilor firme.
În baza aceleiași „politici de cadre” a diversității, foarte multe persoane nepregătite au ajuns în poziții de vârf nemeritate, aducând grave prejudicii funcționării eficiente a sectorului privat, dar și public: administrație, poliție, armată și servicii secrete. Rezultatele se văd cu ochiul liber, SUA nu se mai află pe loc de frunte în multe domenii din economie, tehnologie, servicii, cultură și învățământ.
14. Incoerențe grave la nivelul politicii externe, ideologizarea acesteia și impunerea cu forța a noului set de valori progresiste restului lumii.
Politica externă ambivalentă față de Iran, Israel, Uniunea Europeană, China, Arabia Saudită, chiar și Ucraina, au generat sau au întreținut multe conflicte pe arena internațională. Impunerea ideologiei progresiste și neoliberale a fost un eșec de proporții în lumea arabă, în America de Sud, în Turcia și India. Forțarea războiului din Ucraina și susținerea necondiționată a Israelului, cu orice preț intern pentru societatea americană, au determinat reacția negativă a majorității electoratului.
15. Demonizarea continuă a lui Trump, hărțuirea fiscală și penală neîncetată a acestuia, echivalarea lui cu Hitler și cu un dictator în general, au constituit un bumerang ce a spart eșafodajul cu picioare de lut al establishmentului democrat.
Toată cohorta de experți și universitari ai democraților nu a valorat nici cât o para chioară, deoarece au negat și au ideologizat axiome ale psihologiei colective, potrivit căreia victimizarea unui contracandidat generează automat un val de simpatie de partea acestuia.
George Vigdor
5 Comments
Mi-a plăcut mult articolul, bine pus la punct si 99% adevărat.
Ce nu e adevărat? Procentajul efectelor secundare ale vaccinului antiCOVID e minim, mai ales în comparație cu cel al mortalității printre cei nevaccinați, mai ales cei în vârstă.
Și o nedumerire: Cum poți vota fără să te identifici și fără să se evite dubla sau tripla votare?
GbM
POATE CA SINT NAIV DAR SINT OPTIMIST.EU CRED CA IN PERIOADA TRUMP VOR INCETA RAZBOAIELE DIN UCRAINA SI ORIENTUL APROPIAT SI SITUATIA AMERICANULUI DE RIND SE VA IMBUNATATII.PE DE ALTA PARTE NU TREBUIE SA UITAM AJUTORUL PRESEDINTELUI BIDEN IN TIMPUL RAZBOIULUI.DE ASEMENEA NU SE VORBESTE DE CELE DOUA VIZITE FACUTE IN ISRAEL IN TIMPUL RAZBOIULUI DE PRIM-MINISTRUL ROMANIEI.
George Vigdor trece în revistă în mod realist-critic factorii care au favorizat rezultatul alegerilor din SUA. Cât priveşte “bula mediatică”, din păcate, ea este reală. Pe de o parte fiecare tinde să se informeze doar din “bula” convenabilă, pe de alta, diverşi factori foarte vigilenţi se străduiesc să configureze o bulă din care cititorul interesat iese extrem de greu. Am să mă refer doar la informaţiile privind conflictul ruso-ucrainean. Dacă nu ştii ruseşte (sau măcar ungureşte) ai şanse foarte mici să-ţi faci o imagine obiectivă asupra situaţiei.
Tot ce a scris domnul George Vigdor este absolut adevărat. Dar, până la urmă, principalul motiv pentru pierderea alegerilor partidului democratic, condus de doamna Kamala Harris, a fost că nu a primit suficiente voturi și nu a putut aduna suficienți electori pentru a susține partidul.
Nealegerea lui Kamala Harris nu a fost motivul principal. Motivul principal este lista lui George Vigdor, lista care probabil e incompleta. Nealegerea lui Kamala Harris a fost rezultatul.