Încheierea alegerilor americane este evenimentul important al săptămânii precedente. Victoria lui Trump este văzută în mod diferit de comentatori.
În mod normal, la anunțarea rezultatului, candidatul înfrânt acceptă verdictul alegătorilor și iese în fața masei de susținători să le mulțumească pentru participare în campania electorală. Nu a făcut-o la vremea ei nici Hillary Clinton, nu a făcut-o nici Kamala Harris. Amândouă și-au lăsat simpatizanții să aştepte apariția candidatei cu o vorbă de mulțumire. Kamala a făcut chiar mai rău. După ce rezultatul alegerilor a fost clar și Trump își încheiase deja discursul victoriei, colaboratorii și simpatizanții Kamalei au așteptat în zadar ca favorita lor să le adreseze o vorbă de mulțumire. Până la urmă au fost trimiși acasă cu promisiunea că Harris le va vorbi în ziua următoare; fidelii s-au adunat din nou a doua zi, la ora unu la prânz, apoi la patru după-amiază, ora anunțată şi de media. Îmi permit să-mi exprim bănuiala că schimbarea orei s-a datorat neînțelegerilor din cadrul echipei care se ocupa cu scrierea discursurilor Kamalei. Pe la patru și jumătate, Kamala Harris a vorbit (sau mai curând și-a citit discursul) în fața mulțimii care o aștepta emoționată, mulți chiar cu lacrimi în ochi.
Nu analizez conținutul discursului, indiscutabil compus de echipa ei. Kamala Harris nu a vorbit niciodată liber, nu a acceptat interviuri – cu o singură excepție: la o întrebare directă legată de economie a dat răspunsul “Acum nu-mi vine nimic în minte”. Și parcă tot atunci a răspuns, fără nicio legătură cu întrebarea: “eu provin din clasa de mijloc…, eu am fost procuror…”, afirmații pe care le repeta la fiecare discurs electoral. De atunci, Kamala nu a mai acceptat interviuri. Aceste replici memorabile pot fi recepționate de cei dispuși să le audă și să le înțeleagă – afirmație valabilă și pentru cele scrise în continuare.
Orașul New York s-a schimbat mult în ultimii 16 ani. Partea carosabilă a străzilor, pe vremuri în stare foarte bună, a devenit mult mai problematică, deși se fac adesea reparații. Pe vremuri coșurile de gunoi de pe străzi erau căptușite cu saci de plastic, dar acum ei adesea lipsesc. Cutiile poștale, în care se puteau introduce chiar pachete de mărimea unei cutii de pantofi, au fost înlocuite cu altele în care se poate introduce numai un plic, pentru a împiedica furtul conținutului. Cu toate acestea, recent s-au raportat câteva cazuri în care cutiile poștale au fost smulse de la locul lor și pur și simplu au dispărut. Dacă în trecut furturile din magazine erau cazuri de excepție, săvârșite de indivizi singuratici, astăzi nu numai magazine de lux, ci și cele obișnuite sunt prădate în plină zi de grupuri de atacatori. Unele magazine pun sub cheie chiar și produse cu valoare de 4-5 dolari.
Crimele, jafurile, violurile pe străzi, în metrou şi în parcuri sunt la ordinea zilei; fiecare buletin de știri începe cu enumerarea noilor “evenimente” de acest fel. Iar Primăria (potrivit presei), îi întreține cu bani și locuinţă chiar și pe unii dintre cei care comit aceste infracţiuni, de multe ori imposibil de prins sau de pedepsit. Desigur, aceste aspecte ale realității poți să le vezi sau să le treci cu vederea, dar creșterea galopantă a prețurilor este mult prea evidentă pentru a fi compensată cu discursuri despre “democrația noastră”, bunele intenții / realizări mărunte și “corectitudinea politică” a măsurilor conducerii.
Într-un cuvânt, situația se deteriora pe zi ce trecea. Dar conform mass-mediei, evoluția societății era ascendentă. Așa arată evoluția societății? Explicația e simplă: se raportau numai evenimente pozitive, considerate “istorice” – primul președinte negru, prima femeie latino admisă la Curtea Supremă, primul gay cu funcție de ministru, etc. În ce măsură erau potriviți pentru postul ocupat – acest subiect nu era discutat. Rezultatele promovării pe alte criterii decât pe merit au devenit evidente în anul electoral 2024 și ca atare populația a votat pentru o reală schimbare, readucându-l la conducere pe Trump.
Ce va aduce viitorul e greu de apreciat. Indiscutabil, Trump va încerca să schimbe direcția negativă în care a evoluat America. Dar va reuși el oare să facă ceea ce își propune, să oprească tsunamiul care a mutat peste hotare o mare parte a industriei americane și a adus zeci de milioane de imigranți ilegali? Vor exista condiții internaționale favorabile, sau dimpotrivă, va apărea o criză economică mondială ca cea din 1929-1933, în fața căreia chiar și un președinte american de excepție ca Herbert Hoover a apărut neputincios? Un lucru e clar: prin propria alegere, America nu va mai fi pe o pantă descendentă.
Ce a fost, a fost. Și de ce a fost așa – acesta e subiectul pe care trebuie să îl dezbată conducerile celor două partide și, desigur, comentatorii mediei. De acum, important este ce va fi – Que sera, sera!
Ivan Klein
6 Comments
Dl. Klein a prezentat cu sinceritate impresiile şi sentimentele sale post-victoria lui Donald Trump. Toamna blândă din fotografia de frontispiciu pare un mesaj liniştitor care precede diplomatic iarna aspră care anunţase deportări masive şi schimbarea drastică a politicii militare internaţionale a SUA. Am citit despre experienţa neplăcută a newyorkezului I.K., dar nu ştiu în ce măsură preşedintele SUA poate suplini îndatoririle primarului şi poliţiei. Eu înlocuiesc citatul din titlu cu un altul, mai neaoş: Vom trăi şi vom vedea, la care adaug o precizare de argou: “vorba orbului”.
Oare D.T le-a mulțumit susținătorilor după rezultatul alegerilor din 2020? Oare și-a recunoscut înfrângerea? Oare nu a incitat la atacul din 06. ianuarie asupra Capitolului? Amnezia nu ar trebui să fie selectivă. Urât din partea Kamalei Harris că nu a apărut în fața susținătorilor decât cu întârziere. În ce privește însă interviurile, ea a facut 60 minutes și multe altele…era bine pregătită și NU a improvizat precum candidatul republican veșnic nepregătit sau pregătit să insulte și să denigreze…să promită imposibilul și să împrăștie neadevăruri. Sper totuși să treacă cei patru ani fără prea mari pierderi în ce privește democrația americană și sper ca nu doar cei avuți să aibă parte de avantaje. Și sănătate multă doresc tuturor celor care nu își vor putea permite o asigurare și nici bani puși deoparte nu au.
“..ar trebui să.. surprindă..pe orice cititor Baabel.. anume faptul că.. dna Vera Medrea..se avîntă să analizeze realitatea politică din Statele Unite, înainte de a o analiza pe cea din țara de reședință, Germania.” – scriam într-un comentariu pe 2 Noiembrie la articolul dvs. din 31 Octombrie. Consecvent acestei idei, îmi permit să decid care afirmații neadevărate să le combat. Altfel mă văd pus în situația de nedorit cu un puști de patru ani care e în stare să repete la infinit “da,
de ce?”.
Perfect de acord, cel puțin cu titlul.
„Ce-o fi, o fi” exprimă indiferența, neputința sau resemnarea cuiva în fața unei stuații. (vezi m.dex.ro/fi)
În cazul meu este resemnarea în fața unei situații pe care nu o pot schimba, mai ales că nici nu sunt convinsă că alternativa ar fi fost mai bună.
Și atunci ce îi rămâne babei de făcut? Să se pieptene!
Semnez și eu.
” nu sunt convinsă că alternativa ar fi fost mai bună” – Mă bucură această afirmație a dvs. Chinezii spun că “cea mai lungă călătorie începe cu primul pas”. Mă bucur că vi se alătură și dna Medrea.