În ultimele câteva săptămâni situația din Orientul Mijlociu s-a schimbat radical și neașteptat. De pe o zi pe alta s-a prăbușit ”axa răului” din regiune, respectiv alianța agresivă Iran-Siria-Houthi plus organizațiile teroriste Hezbollah-Hamas. De-acum strategiile se vor modifica, se întărește rolul unor puteri regionale ca Turcia, Egipt și Arabia Saudită. Se fac și se desfac alianțe, iar în spatele lor se conturează alte grupări care tind să umple niște goluri și despre care nu se știe încotro vor evolua. Deocamdată, după prăbușirea regimului Assad, o parte a Siriei este administrată de organizația de sorginte islamistă, Hayat Tahrir al Sham, (HTS) grupare desprinsă de Al Qaida, care l-a doborât pe Bashar el-Assad și a preluat conducerea țării. Numai că trecutul său este departe de a fi glorios. Pentru ca acesta să fie dat uitării și pentru a se face acceptat de comunitatea internațională, HTS încearcă să-și modifice imaginea și și-a formulat un program în cadrul căruia promite drepturi egale minorităților etnice și religioase din Siria, înțelegere și drepturi pentru femei, în încercarea de a evita apariția unui nou Afganistan. Ele sunt în fază de proiecte, iar în calea realizării lor sunt zeci de obstacole, interne și externe, care pot oricând exploda.
În acest păienjeniș de relații, un rol important și vital îl poate juca Israelul care în actuala situație are în față următoarea alternativă (formulată simplificat): pacea, respectiv o încercare de cunoaștere a noului regim dacă acesta se va dovedi dornic de o apropiere cu sistemele occidentale sau suspiciunea, neîncrederea, apărarea preventivă, luarea unor măsuri dure care i-ar îndepărta pe sirieni, vecini cu israelienii. Acum forțele armate israeliene au ocupat partea siriană a înălțimilor Golan, cu toate că deocamdată Siria nu a pornit niciun fel de acțiune dușmănoasă către Israel.
Sigur, așa cum a explicat guvernul israelian, forțele militare și strategii, nu se știe când va apărea vreun inamic, ce grupări se vor infiltra pe acest teritoriu, cine va ataca și de unde, așa că cei care au ales această variantă au o justificare. Israelul este implicat în cel puțin trei fronturi, dacă nu mai multe. Un atac din partea siriană ar face dificilă regruparea forțelor israeliene de la un alt front. Dar aici vorbim de o strategie ipotetică. Deocamdată nimeni nu a inițiat ceva. În aceste condiții, oare nu ar fi fost mai rațional ca în locul unei atitudini războinice, vecinul israelian să fi manifestat o atitudine mai pacificatoare, mai reținută și înainte de a recurge la măsuri dure, ca ocuparea unui teritoriu străin însoțită de declarația că nu se știe când se va retrage, să urmărească mai întâi desfășurarea evenimentelor, poate chiar să aibă un dialog cu noile structuri siriene care se formează și să acționeze în consecință – fără să renunțe bineînțeles la măsuri de securitate? Să nu uităm că la această tensiune a situației s-au adăugat și zvonurile, provenite chiar din cercurile guvernamentale israeliene, despre o eventuală anexare a unor teritorii palestiniene din Cisiordania sau din Gaza.
Cunoscând toate acestea, nu ar trebui să uităm nici câtă simpatie a pierdut în lume Israelul în ultimul an, în pofida tragediei suferite din partea dușmanilor săi de toate categoriile.
Știu că mulți cititori, mai ales israelieni, îmi vor reproșa că nu ar trebui să vorbesc așa, eu care nu trăiesc acolo și nu sufăr decât sufletește întreaga tragedie a poporului evreu, a Israelului. Dar tocmai fiind departe, ne putem da seama mai bine cum ne privesc alții. Oricât de dureros ar fi, trebuie să vedem realitatea, chiar dacă nu ne place. Trebuie să găsim calea, mijloacele, modalitățile care să ne ajute să ne facem prieteni.
Eva Galambos
9 Comments
Acest comentariu e raspunsul meu la cele scrise de Hava (cu omul de rand)
Israelul are nevoie de prieteni, dar – din păcate – are tot mai mulţi inamici. Formaţiunile Houthi (nu ştiu de unde au răsărit şi cine îi susţine financiar) lansează rachete într-o veselie, acordul privind eliberarea ostaticilor, captivi de peste un an şi două luni, întâmpină mereu piedici, Hezbollah nu e învins definitiv şi Siria poate deveni ostilă, peste noapte… O fi mai potrivit proverbul: fereşte–mă, Doamne, de prieteni, că de duşmani mă feresc singur?
N are cred importanta pt ca, precum spuneam, daca au fost vreodata deciziii pozitive li s au vazut consecintele, dar de peste un an observam s pe cei ale caror decizii au dus la o catstrofa.
Deci exista o masura si a “omului de rand” in a aprecia lucruri si chiar decizii.
Din pacate, inductia functioneaza si aici chiat daca mai putin exact ca in matematica.
Draga Eva de acessta data nu te contrazic, am si adaugat un comentariu in acest sens. “Mandria” de a pune steagul pe portiunea cucerita a Hermonului sirian nu mi se pare un act patriotic, ci unul neavenit avand in vedere situatia de ansamblu, bine descrisa de tine, in articol.
Un singur lucru as mentiona, Siria nu a avut o atitudine agresiva impotriva Israelului decat in mod indirect, acceptand prezenta iraniana si a membrilor Hezbollah pe teritoriul sau.
In realitate cu Siria a existat un armistitiu de pace relativ respectat.
Este o situatie contradictorie, ba chiar precum.spui imprevizibila in legatura cu noul “stapan” al Siriei, aparent orientat catre legaturi pacifiste si legatura sa cu Erdogan, cu tendinte ultra religioase si declaratii anti-israeliene repetate.
Nu cred ca prezenta israeliana dincolo de o anume limita este benefica.
Într-adevăr, Israel a prierdut din cauza războiului mulți prieteni “formali’ neadevărați.
Am scris și eu la Baabel câteva articole pe acest subiect. Prietenii adevărați (puțini) continuă să ne fie prieteni.
Și încă cum avem nevoie de prieteni!! Și mie mi s-a părut ciudată intrarea neprovocată a armatei israeliene în Siria, chiar dacă numai pentru a ocupa poziții strategice de apărare. Dar ce știm noi? Putem numai să speculăm, dar nu putem critica hotărârile guvernului, pentru că nu avem acces la informațiile pe care s-a bazat. Poate că au dreptate?
Intrarea Israelului in zona tampon, as intelege o, distrugerea rapida a oricaror arme in posesia fostei armate siriene, inca de inteles, dar mandria si inaintarea mai departe incep a devine ciudate si chiar ma surprinde ca statele europene nu prezinta o actiune critica. In plus, cum poti spune draga Hava ca “nu putem critica actiunea guvernului”? In general, dar cu atat mai mult dupa anul + care a trecut.
Nimeni nu stie, tor ce ar sta la baza deciziilor guvernamentale, fiecare stie cat poate, cat il intereseaza🤔.
Ceea ce mi se pare periculos este insa o vesnica dorinta a populatiei religioase, nu foarte religioasa (haredim) de a se intinde, peste tot.
Incercarile lor de a reface asezarile din Gaza, pretentii expuse de curand prin mass media de a detine unele “posesiuni” din Liban si acum poate se vor mai in ridica asemenea pretentii in Siria.
Crezi cu adevărat că omul de rând poate ști de se întâmplă în culisele puterii? Eu nu.
Nu cred ca cred importanta pt ca, precum spuneam, daca au fost vreodata decizii pozitive li s au vazut consecintele, dar de peste un an observam pe cei ale caror decizii au dus la o catstrofa.
Deci exista o masura si a “omului de rand” in a aprecia lucruri si chiar decizii.
Din pacate, inductia functioneaza si aici chiar daca mai putin exact ca in matematica.