1. Degradarea creației spirituale într-o marfă de vânzare duce inerent la moartea clinică a culturii înalte, de elită. Cultura autentică nu poate fi marfă, între cele două categorii există o dihotomie perfectă.
2. Popularitatea în cultură se obține doar printr-un sistematic rabat calitativ. Cantitatea subminează, compromite și chiar suprimă calitatea autentică.
3. În cercurile intelectuale de creație, principiul stalinist „Cine nu e cu noi e împotriva noastră” a fost depășit întru totul în sens negativ. În aceste sfere înalte ale culturii se aplică principiul: „cine nu e cu noi, pur și simplu nu există”. Ignorați din toate țările, uniți-vă!
4. Am convingerea că literatura devine tot mai mult o simplă marfă, practic o activitate de nișă care a glisat în mod ireversibil de la valoare la succes. Unicul criteriu de succes al unei cărți este cifra de vânzări a acesteia, restul e poezie sau ficțiune.
5. Drama generației mele născute și crescute în socialism, aterizate și maturizate în capitalism, asfixiată și limitată de globalism: metamorfozarea purității în dinamism și dorință de realizare, urmată apoi de lehamitea și pasivitatea generalizată.
6. Dacă nu îi vom învăța pe copii să sufere puțin, să aibă mici lipsuri, să se zbată un pic pentru bunuri, să își atingă o parte din dorințe prin propriul efort, vom crește generații de monștri inadaptați, iresponsabili, slabi în toate, incapabili de o viață privată și socială normală.
7. Stimați concetățeni, nu disperați! Există întotdeauna mai jos. Oamenii de bine sunt întotdeauna în minoritate.
8. Previziunile mele jurnalistice se adeveresc în mare parte. Arma mea secretă e pesimismul personal, care din nefericire are câștig de cauză în majoritatea prognozelor mele.
9. Mulți își transformă zona de confort într-o fortăreață, într-o adevărată cazemată. Cu timpul, ei abia mai sunt în stare să iasă din ea și o transformă practic într-o închisoare cu confort sporit. Într-adevăr, libertatea de afară incumbă foarte multe riscuri, dar și voluptăți.
10. Ar fi mai bine pentru lumea întreagă dacă Occidentul și-ar recâștiga puterea de seducție și atractivitatea în loc să-și încordeze permanent mușchii și să facă totul prin forță.
11. Împotriva virusului fricii nu există niciun fel de vaccin sau antidot, doar imunitatea naturală a curajului.
12. Fiecare își caută febril drumul în viață. Mugurii înțelepciunii încep să încolțească atunci când omul distinge direcția vieții de sensul existenței.
13. De cele mai multe ori mediocritatea reprezintă cheia supraviețuirii de lungă durată, atât la nivel individual, cât și colectiv.
14. Mișcarea corporală, mimica, gesticulația, pozițiile trupului sunt infinit mai expresive și de efect decât cea mai reușită metaforă sau figură de stil. Muzica, dansul și teatrul sunt atavice, arte străbune, plăsmuite de profunzimile ființei umane.
15. Nimeni nu se naște erou, foarte puțini devin în mod întâmplător, dar cei mai mulți trăiesc în mod laș și mor nemântuiți.
16. Între o societate care are ca valoare supremă viața și alta în care valoarea supremă este martirajul, incompatibilitatea este insurmontabilă. Între ele nu poate exista o conviețuire pașnică, pentru că niciuna nu recunoaște dreptul la existență al celeilalte. Singurul mod de comunicare rămâne forța.
George Vigdor
2 Comments
Azi îmbrățișez cu convingere nr.7…un optimism sucit dar evident corect.
4. Cred că e vorba de succesul imediat, cel de durată e mai sold şi are la bază alte criterii
13. Depinde cum defineşti durata şi… succesul