Riscurile anesteziei generale și ale sedației la procedurile stomatologice

Motto: No patient should die in the dental office. (Niciun pacient nu trebuie să moară în cabinetul stomatologic.) Citat dintr-un articol publicat în literatura anestezică. (1)

Din capul locului precizez că nu intenționez “să bag cititorii în sperieți” – incidentele grave legate de anestezie și sedație în cabinete stomatologice sunt rare. Cititorii vor continua să-și trateze dinții, dar sper că informațiile din acest articol îi vor ajuta să evite pe cât posibil complicațiile survenite la anestezie.

În general stomatologii folosesc anestezia locală. Uneori pacienții se plâng că injecția le-a provocat un puls rapid, amețeli și dureri de cap. E neplăcut, dar nu e periculos. Aceste fenomene sunt adesea atribuite unei reacții alergice, dar nu este așa, ele sunt cauzate de injectarea întâmplătoare a anestezicului local într-un vas de sânge. Sedația și anestezia generală în timpul unor proceduri stomatologice se folosesc rar și numai în cazuri speciale, ca de exemplu la copii care nu pot sta liniștiți în timpul tratamentului, la adulți care au o fobie față de stomatologi sau la cei care au nevoie de proceduri complexe, care durează mai multe ore, ca de pildă implanturile.

Ideea acestui articol mi-a fost sugerată de doamna Hava Oren, după ce i-am povestit în linii generale despre câteva cazuri tragice întâmplate în Israel în ultimii ani. Nu pot intra în detaliile acestor cazuri, dar mă voi referi la altele care au fost publicate.

De la sedație minimală până la anestezie generală
Sedația (din cuvântul latin sedatio = calmare) este administrarea unor medicamente care produc pacientului o stare de calm și somnolență. În general ea este făcută de anesteziști, dar în unele țări poate fi făcută și de stomatologi acreditați pentru acest lucru. Sedația este un proces dinamic și în funcție de doza de anestezic, o sedație superficială (anxioliză) se poate transforma cu ușurință în sedație adâncă și chiar anestezie generală, care afectează funcțiile vitale, mai ales respirația. În plus, nu toți pacienții reacționează la fel și o doză de anestezic potrivită pentru unul poate fi excesivă pentru altul. În sedația adâncă, pacientul poate avea nevoie de intubație și de ventilație, dar unele cabinete stomatologice nu au condiții pentru a oferi aceste tratamente. Ca rezultat bolnavul se sufocă, oxigenarea sângelui scade și în câteva minute se poate ajunge la stop cardiac.

Statistici și cazuri concrete
Cazurile mortale sau de comă permanentă sunt foarte rare la anestezie generală sau sedație în stomatologie. Dar nu toate cazurile sunt raportate. În 2015 s-a apreciat că în SUA în fiecare a doua zi moare un pacient sub tratament dentar, (3) dar aceste cifre mi se par exagerate. Un studiu din 2020, bine fundamentat științific, arată că în clinicile stomatologice din Marea Britanie mortalitatea este de cca 1 la trei milioane de cazuri.(4) Un altul (5) arată o medie de trei cazuri mortale pe an în SUA.

În concluzie, mortalitatea în clinicile stomatologice este rară, dar pentru familia afectată, statistica devine 100%. Erau copii sănătoși care nu ar fi trebuit să moară în timpul tratamentului dentar. (6)

  • O fetiță de trei ani a murit în California după un tratament dentar.
  • Un bebeluș de 14 luni din Texas a murit în timpul tratamentului în prezența anestezistului și a stomatologului.
  • Un băiețaș de șase ani a murit la sfârșitul anesteziei după ce i s-a scos tubul traheal.
  • Un altul, tot de șase ani, a murit la extracția unui dinte cu anestezie generală administrată de același stomatolog care a făcut și extracția.

Presupun că toți acești copii au murit din cauza unor probleme ale căilor aeriene superioare care apar frecvent la copii. Ultimul caz demonstrează că “pentru tango e nevoie de doi”, adică cel care face procedura stomatologică nu poate să administreze și anestezia / sedația și în același timp să monitorizeze bolnavul.

Un prieten, anestezist american, mi-a povestit despre un caz de ignoranță, malpraxis și chiar criminalitate. Un stomatolog din SUA care voia să economisească bani a hotărât să anestezieze un copil fără ca un anestezist să fie prezent. (În Israel, după directivele Ministerului Sănătății, anesteziile și sedațiile adânci sunt executate numai de anesteziști specializați.) Deci stomatologul provincial american a administrat copilului un anestezic, iar acesta a încetat să respire. Stomatologul nu avea nici echipamentul și nici cunoștințele pentru a ventila un bolnav. Spre norocul lui și al copilului, deasupra cabinetului stomatologic se afla cabinetul unui medic generalist care avea echipament de reanimare. El a ventilat și a oxigenat copilul și acesta s-a trezit fără probleme. Dar stomatologul a încercat încă o dată! Copilul a avut din nou stop respirator. Numai că între timp medicul generalist plecase acasă și copilul a murit în mod tragic! Incredibil, dar adevărat!

Adulții care suferă de boli cronice serioase nu trebuie anesteziați în cabinete stomatologice, ci numai în spitale care au unități de terapie intensivă, cu personal calificat care poate interveni în caz de urgență. Dar și adulți sănătoși pot avea complicații atunci când nu au fost monitorizați corect și s-a ajuns la sedație adâncă sau anestezie generală cu stop cardio-respirator.

Ce trebuie să știe pacientul înainte de a fi sedat sau anesteziat într-un cabinet stomatologic? (7)

  • Să discute cu stomatologul și mai ales cu anestezistul despre riscurile anesteziei, chiar dacă problemele sunt rare.
  • Se întrebe dacă în cabinet există echipamentele necesare pentru anestezie, monitorizare și reanimare, dacă ele funcționează, sunt controlate periodic conform standardelor în vigoare.
  • Să întrebe dacă anestezistul dispune nu numai de calmantele și anestezicele necesare, ci și de antidoturile de rigoare.
  • În niciun caz pacientul nu trebuie să accepte ca tratamentul stomatologic și anestezia să fie efectuate de aceeași persoană!! Administrarea sedației sau anesteziei generale necesită prezența unei persoane care se ocupă numai cu administrarea medicamentelor și cu monitorizarea pacientului. Este preferabil ca întâlnirea dintre anestezist și pacient să aibă loc înainte de ziua intervenției. Formularele prin care pacientul își dă acordul în scris pentru intervenție și anestezie / sedație trebuie să conțină toate detaliile explicate bolnavului.

În Israel, cerințele sunt foarte stricte: cabinetele stomatologice au nevoie de o aprobare ministerială pentru a putea trata sub anestezie sau sedare. Medicul anestezist trebuie să aibă diplomă de specialist în anestezie. Tot personalul, inclusiv tehnicienii dentari, trebuie să documenteze că au trecut un curs de reanimare în ultimii doi ani. Dar problema cea mai serioasă este numărul foarte mare de cabinete stomatologice, astfel încât ele nu pot fi controlate suficient de des de către Ministerul Sănătății.

Nu vă sfiiți să cereți toate informațiile înainte de procedură și dacă răspunsul nu este satisfăcător, mergeți la un alt stomatolog. Și nu uitați să semnați aprobarea pentru tratamentul stomatologic și separat aprobarea pentru anestezie / sedație, numai după ce vi s-au explicat în mod detailat procesele, inclusiv riscurile tuturor procedurilor. Dar este și datoria pacientului de a nu ascunde detalii legate de boli și tratamente cronice, numai pentru a avea procedura efectuată cât mai repede. Nu uitați, majoritatea acestor proceduri nu sunt urgente!

Atașez un film scurt despre procesul de anestezie generală în cabinetul stomatologic.

Acestea fiind scrise, vă doresc sănătate și un tratament dentar sigur și eficient.

Tiberiu Ezri

P.S. – Aștept feedback de la colegul stomatolog, dr. Johanan Vass.

Bibliografie:
1.Kramer KJ. A Culture of Safety: Why Reinvent the Wheel? Anesth Prog.2021;68(3):131-132.

2. https://www.asahq.org/standards-and-practice-parameters/statement-on-continuum-of-depth-of-sedation-definition-of-general-anesthesia-and-levels-of-sedation-analgesia

3. https://interactives.dallasnews.com/2015/deadly-dentistry/part2.html

4.Roberts GH, et al. Deaths associated with GA for dentistry 1948 – 2016: the evolution of a policy for general anaesthesia (GA) for dental treatment. Heliyon. 2020 Jan 8;6(1):e02671.
5.Reuter NG, et al. Death related to dental treatment: a systematic review. Oral Surgery, Oral Medicine, Oral Pathology and Oral Radiology 2017;123:195-204.

5. https://theanesthesiaconsultant.com/2016/06/23/general-anesthesia-for-pediatric-patients-in-dental-offices/

6. https://painterfirm.com/medmal/4-questions-you-can-ask-to-help-avoid-anesthesia-malpractice-in-dental-offices/

Sursa imaginii:

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Healthy_Smiling_Teeth.png Liz20151222, CC BY-SA 4.0

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

23 Comments

  • gabriel+gurman commented on March 9, 2025 Reply

    Articol complet! Felicitări , Tibi.
    Unul din cei mai vechi anestezisti israelieni si-a folosit ultima parte a vieții pt a se apăra importiva unei acuzări cu o pacientă decedată pe scaunul stomatilogic. Procesul a continuat si după dispariția anestezistului, pt. ca familia decedatei pretindea daune bănesti…
    GbM

    • Tiberiu Ezri commented on March 9, 2025 Reply

      Mulțumesc Gabi!
      Cunosc cazul despre care scrii.

    • Tiberiu Ezri commented on March 10, 2025 Reply

      Multumesc Gabi.

  • Marina Zaharopol commented on March 9, 2025 Reply

    Inca un articol util, bine conceput, comprehensiv si clar. Nu maqi am ce adauga, Tibi, dacat sa te felicit.

    • Tiberiu Ezri commented on March 9, 2025 Reply

      Multumesc!

  • Veronica Rozenberg commented on March 8, 2025 Reply

    Tibi, ca si Anca nici eu nu am inteles ca practic tu vorbesti despre tratamentul stomatologic sug anestezie generala, nu sub anestezie locala. Practic in ce situatii sunt necesare anestezii stomatologice generale, banuiesc ca situatiile insele sunt neobisnuite medical, dar posibil (daca nu gresesc) sunt efectuate in cazul unor bolnavi cu probleme speciale. Care sunt acele probleme speciale?

    De fapt vad acum la recitire ca ai definit la inceput aceste cazuri speciale. Banuiesc ca nu reprezinta un procent ridicat din totalul interventiilor.

    Multumesc pentru articolul foarte bine venit 🙂

    • Tiberiu Ezri commented on March 8, 2025 Reply

      Anestezia generală se face la cei cu fobia dentală sau la operații foarte complicate, dureroase și prelungite.

  • Agnes commented on March 7, 2025 Reply

    Ceva comic in legatura cu hipnoza in stomatologie. Sunt medic psihiatru şi dupa un curs de hipnoza, soţul meu, Yohanan Vass, medic stomatolog, m-a chemat la cabinet, întrucât există lucrări la case se foloseşte această procedura, la anumiti pacienti. Dar de data asta nu a fost de ajutor. Pacientul a sarit de pe scaun.

    • Tiberiu ezri commented on March 7, 2025 Reply

      Nu la toți prinde.

  • Eva Grosz commented on March 7, 2025 Reply

    În trecutul nu prea îndepărtat când nu existau ampule de lidocaină sau tevacaină cu sau fără adrenalină ,gata potrivite la siringă, ci siringi de sticlă și ampule diferite, medicul trebuia să fie foarte atent , ca să nu aleagă ampula nepotrivită. Eu am cunoscut un caz în Romania când a fost intrrodus în loc de anestezic un acid. Instrumentajul era deficient , acele nepotrivite, sterilizarea primitivă. Astăzi anestezia locală e mult mai ușor de aplicat, deși trebuie mare atenție la anamneza bolnavului și la mecanismul introducerii substanței. Eu cred că în general anestezia generală de scurtă sau mai lungă durată aparține medicului anestezist și e bine de a fi făcută în spital.Chiar dacă stomatologul a făcut un curs de anesteziologie, el nu va avea niciodată competența unui specialist anestezist. De asemenea munca în grup ,precum vedem în videoul din articol,este mult mai eficientă decât munca unui singur medic. Și pentru medic și pentru pacient. Trebuie să li se explice mereu pacienților importanța anesteziei.

    • Tiberiu ezri commented on March 7, 2025 Reply

      Adevărat!

  • Andrea Ghiţă commented on March 6, 2025 Reply

    Un subiect foarte interesant prezentat de specialist. Dacă acum vreo douăzeci de ani aş fi auzit de anestezie generală la intervenţiile din cabinetele particulare mi s-ar fi părut incredibil, dar – de când s-au răspândit implanturile dentare – cabinetele medicale unde se face anestezie generală nu cosntituie o raritate. Am citit că în România au avut loc câteva accidente legate de anestezia generală în stomatologie, mai ales la copii. Cu mai mulţi ani în urmă, o cunoştinţă îmi povestea de utilizarea hipnozei în anestezia stomatologică. Oare acest procedeu poate da rezultate?

    • tiberiu ezri commented on March 6, 2025 Reply

      Hipnoza ajută în reducerea stresului psihologic în stomatologie și alte proceduri chirurgicale și reduce și intensitatea durerii postoperatorii la cei foarte sensibili la dureri. Deși chinezii susțineau că au efectuat și operații pe cord cu hipnoză și acupunctură fără anestezie, eu cred că hipnoza este un tratament complementar și nu în locul anesteziei locale sau generale. La spitalul unde lucram, un medic anestezist care a făcut și curs de hipnoză, folosea tehnica aceasta la calmarea (incompletă) durerii la naștere (considerată a doua ca intensitate după durerea chirurgicală în timpul operației fără anestezie de niciun fel). Practic, gravidele aveau nevoie și de analgezie epidurală la naștere și nu se mulțumeau numai cu hipnoza. În plus, nu toți sunt “medium”, receptivi la hipnoză. Hipnoza nu este un somn adevărat ci o stare de conștiență modificată. Hypnos, zeul somnului în mitologia greacă are nevoie și de ajutorul lui Morpheus (zeul viselor), adică analgezie cu morfină, sau cu alte opiate, sau analgezie locală injectată de medicul stomatolog și chiar de sedative sau hipnotice (farmacologice) că persoana să nu simtă dureri în timpul operației.

      • Andrea Ghiţă commented on March 6, 2025 Reply

        Mulţumesc doctorului Tiberiu Ezri care a dat o explicaţie care ar merita şi un articol, zic eu.

        • tiberiu ezri commented on March 6, 2025 Reply

          Cred ca doamna Andrea Ghita are dreptate.

  • JOHANAN VASS commented on March 6, 2025 Reply

    MULTUMESC PT.ARTICOL. ANAMNEZA E IMPORTANTA PENTRU CA MEDICUL SA HOTAREASCA DACA SA FACA ANESTEZIE CU SAU FARA ADRENALINA. SINGURA CONTRAINDICATIA ABSOLUTA A ANESTEZIEI LOCALE CU ADRENALINA SINT TUMORILE SUPRARENALE. IN PROCEDURILE SIMPLE ANESTEZIA SIMPLA CU TEVACAINA ESTE SUFICIENTA.IN 45 DE ANI DE PRACTICA IN JERUSALIM AM AUZIT DOAR DE DOUA CAZURI DE ANESTEZIE CARE S-AU TERMINAT RAU. PE COLEGII TINERI II SFATUIESC CA IN CAZURILE IN CARE ANESTEZIA GENERALA ESTE NECESARA SA TRIMITA PACIENTUL LA UNITATI MEDICALE CU SPECIALISTI ANESTEZISTI SI SA NU PRACTICE ANESTEZIA GENERALA IN CABINETUL PARTICULAR
    ESTE O OCAZIE PENTRU MINE SI SOTIA MEA MEDIC PSHIATRU SA VA SCRIEM CA ASTEPTAM INTOTDEAUNA ARTICOLELE DVS. ORIGINALE DOCUMENTATE SI DIN CARE AVEM TOTDEAUNA DE INVATAT.

    • Tiberiu Ezri commented on March 6, 2025 Reply

      Vă mulțumesc domnule doctor Vass și sunt 100% de acord cu comentariile dumneavoastră.

  • Anca Laslo commented on March 6, 2025 Reply

    Interesant și util articol. Personal am suferit două operații și multiple extracții, toate cu anestezie locală dar nu am văzut picior de anestezist și nici nu am auzit de colaborări ale cabinetelor stomatologice cu anesteziști. Asta nu înseamnă, eviden,t că ceea ce eu nu știu nu există.

    • Hava Oren commented on March 6, 2025 Reply

      Aicea nu ai înțeles. La anestezie locală nu e nevoie de anestezist, numai dacă te adoarme!

      • Anca Laslo commented on March 6, 2025 Reply

        Pardon!

        • Tiberiu ezri commented on March 6, 2025 Reply

          Exact ce scrie Hava. Bine ca te-ai descurcat fără anestezie generală sau sedatie.

  • tiberiu ezri commented on March 6, 2025 Reply

    Perfect de acord cu Hava Oren!

  • Hava Oren commented on March 6, 2025 Reply

    Articol foarte binevenit. Eu cred că pe cât posibil, toate procedurile care necesită sedație ar trebui făcute numai în spitale, nu în tot felul de cabinete despre care nu suntem siguri că se conformă cerințelor. Better safe than sorry

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *