În ultimii 15 sau 20 de ani a devenit o obișnuință să asistăm, de-a lungul și de-a latul țării, la fel de fel de festivaluri – manifestări de o mare varietate a temelor abordate sau a domeniilor acoperite, toate menite să-i facă pe participanți să se bucure și să serbeze împreună diverse momente. La rădăcina cuvântului românesc festivalstăcuvântul latin festivus (sărbătoresc sau festiv), care provine el însuși din festus (bucuros, vesel). Cuvântul festival a ajuns la noi trecând prin franceza veche care l-a preluat desigur din latinescul festivare (a serba). Și cum suntem un popor destul de vesel și deschis la bucurii împărtășite, festivare aproape că ne îndeamnă să găsim lucruri de sărbătorit! Așa că, unul din festivalurile organizate la Oradea an de an, în primul sfârșit de săptămână al lunii iulie, este Festivalul Medieval, când celebrăm perioada medievală a Cetății orădene atestată documentar din secolul al XI-lea (1083-1085).
Deși Evul Mediu a fost o perioadă istorică îndeobște considerată ca destul de întunecată, în urbea noastră ea a adus dezvoltare, creștere și dobândirea de importanță istorică, strategică, științifică și socială a zonei.
Deja de câțiva ani, la început de iulie, frumos renovata Cetate din Oradea devine gazda atentă și primitoare a sute de oameni pasionați de istorie, din țară, dar și din țări vecine sau îndepărtate, care își petrec aici câteva zile. Trecând prin poarta cetății noastre, ei intră în lumea unor povești captivante, unde readuc la viață personaje medievale.
În acest an Festivalul Medieval de la Oradea a avut loc între 4 și 6 iulie și a strâns peste 800 de participanți și mii de spectatori entuziaști și plini de admirație îndreptățită față de pasiunea acestor oameni care sunt în stare să străbată distanțe mari ca să vină pentru câteva zile la Oradea, îmbrăcați în costume medievale confecționate din materiale specifice timpului, demonstrând meșteșuguri medievale, gătind mâncăruri după rețete medievale, făcând demonstrații de luptă, de dresură și întreceri fel de fel. Anul acesta participanții au venit din Polonia, Cehia, Slovacia, Croația, Ungaria, Serbia, Belgia și România, cu toții aducându-și contribuția la reușita unuia dintre cele mai mari festivaluri medievale din țara noastră. Ei readuc la viață, pentru un scurt și prețios timp, cavaleri luptători, menestreli talentați, meșteșugari iscusiți, jongleri și dresori, așa cum îi știm din poveștile Evului Mediu, pe parcursul unui program plin de momente interesante și inedite care fac deliciul publicului. Este o experiență unică, ea ne poartă pe un tărâm de poveste, îmbinând istoria cu spectacolul cultural de divertisment.
Cetatea a fost în aceste zile o autentică așezare medievală plină de farmec și de autenticitate, iar reconstituirea istorică a perioadei este extrem de educativă, mai ales, dar nu numai, pentru copiii și adolescenții participanți în număr mare care au fost încântați de toată manifestarea. Atmosfera locului este minunată, eu însămi am fost plină de admirație față de pasiunea oamenilor care participă la reconstituirile istorice de acest fel care ne întorc în timp.
Participanții de toate vârstele par desprinși din filme istorice, iar pasiunea cu care se adâncesc în rolurile lor este admirabilă, chiar dacă în viața de zi cu zi ei sunt oameni cu activități obișnuite deloc legate de domeniul istoric. Doar pasiunea lor este neobișnuită și trezește entuziasmul privitorilor pentru că ei dedică mult timp cercetării științifice riguroase a perioadei pe care o ilustrează și tocmai de aceea aceste festivaluri pe teme antice sau medievale sunt ideale sub aspect educativ.
Am ilustrat articolul cu fotografii sugestive, încercând să redau cât de cât bogăția de activități desfășurate și aerul cu adevărat medieval cu care s-a încărcat Cetatea Oradea. Cel mai bine ar fi însă dacă ați consulta adresa de mai jos, unde veți găsi imagini extrem de grăitoare a tot ce a însemnat atmosfera acestor zile, când sunetul tobelor și zăngănitul săbiilor a deschis porțile imaginației spre o lume trecută.
https://www.facebook.com/festivalulmedievaloradea
Ca de obicei, s-au găsit și cârcotași care se întrebau de ce avem nevoie de astfel de manifestări pentru care autoritățile locale cheltuiesc sume considerabile. Este adevărat că se cheltuiesc bani pentru organizarea acestor evenimente, dar se și încasează destul de mult, beneficiile sunt mult mai mari decât cheltuielile. Pe de altă parte, banii ar fi fost cheltuiți oricum și nu neapărat pe lucruri care să ne aducă bucurie și să ne facă să celebrăm împreună acest loc special – Cetatea medievală a orașului.
Festivalul Medieval de la Oradea este o tradiție de dată recentă și an de an parcă crește și se face tot mai spectaculos cu ajutorul oamenilor pasionați și spre bucuria publicului spectator.
Foto credit: Anca Laslo
Anca Laslo
6 Comments
Foarte interesant articol!
Mulțumesc!
Interesant și informativ. Se simte sincera apreciere a evenimentului. Problema cu capitala europeană, propunere făcută de doamna Veronica Rozenberg, este că circulația spre Oradea e dificilă din est pentru că nu există de o vreme tren, nemaivorbind de autostradă …
Adevărat, foarte mare inconvenient este lipsa trenului și a unei autostrăzi iar lucrările înaintează extrem de greu. Capitala europeană culturală…poate mai târziu.
Inedit eveniment atat de colorat prin explicatiile si ilustratiile variate ale Ancai, pune din nou in lumina reflectoarelor virtuale, sau pentru cei prezenti, reale, o initiativa neobisnuita si originala pentru inca o valorificare a orasul de pe Cris. Nu ar merita Oradea titlul de capitala europeana?
Ar merita, sigur! Adevărul este că orașul nostru trăiește vremuri bune acum. Mulțumesc Veronica!