Cu ani în urmă, de sărbători, cutia noastră de scrisori era doldora de plicuri. De la cele de format mic – cu fotografii alb-negru sau desene colorate de sezon –, pe al căror verso abia încăpea mesajul expeditorului, până la cele de dimensiuni mari, pudrate cu praf de sticlă şi imprimate în relief cu urări în diferite limbi, trimise din străinătate. De Crăciun şi de Anul Nou primeam cele mai multe. Le înşiram pe birou şi apoi le răspundeam pe rând, mulţumind şi întorcând urările. Ne străduiam să găsim texte adecvate pentru fiecare destinatar, sperând să-i aducem un zâmbet pe buze.
O vreme am păstrat felicitările primite într-o cutie de metal, rânduite cronologic. Nu mă înduram să le arunc pentru că reprezentau semnul palpabil al gândurilor bune.
De o vreme încoace felicitările vin din spaţiul virtual, multe dintre ele având mesaje standard, expediate via e-card sau Youtube, fiind individualizate doar prin numele expeditorului, fără însă a înceta să reprezinte evidenţa virtuală a unei urări, a faptului că cineva s-a gândit la mine şi mi-a dorit binele, măcar preţ de un e-mail sau de o postare pe Facebook.
Şi totuşi nu trece o zi fără să deschid cutia poştală de la parter şi a-i cerceta, cu speranţă, conţinutul şi fără a încerca dezamăgirea că plicurile din pântecul ei de tablă sunt doar vehiculele facturilor şi înştiinţărilor oficiale. Mi-e dor de felicitările din hârtie velină sau mătăsoasă, ilustrate cu fulgi de nea, steluţe, clopoţei, îngeraşi şi Moşi Crăciuni, cu săniuţe şi copii voioşi şi, mai ales, purtând pe verso urările scrise de mână ale celor care s-au învrednicit să mi le adreseze mie personal.
Până la urmă m-aş mulţumi cu ele şi dacă… ar fi scanate şi trimise via e-mail, pentru că cine-şi mai poate permite în goana zilei de azi să se ducă la poştă să cumpere timbre şi să expedieze felicitarea? Şi unde sunt poştaşii mustăcioşi şi bonomi de odinioară, cu tolba burduşită, ca cel din cartierul adolescenţei mele?
Adevărul adevărat este că, lăsând nostalgizarea la o parte, mă încearcă un sentiment de bucurie şi dacă îmi găsesc Inboxul doldora de mesaje cu felicitări de Hanuka, Crăciun şi Anul Nou, pentru că şi aceşti mesageri electronici sunt vectori ai gândurilor bune şi urărilor trimise de cei care şi-au amintit de mine, măcar în scurtul răstimp în care mi-au adăugat numele la lista destinatarilor. Şi, cu un efort de imaginaţie, atunci când le deschid, pot distinge foşnetul hârtiei scoase din plic şi atingerea mătăsoasă sau reliefată a hârtiei…Un sentiment revigorant care, alături de parfumurile amestecate ale omătului abia nins, al cetinei şi portocalelor, de uimirea şi bucuria din priviri şi de dorul de copilărire, este propriu sărbătorilor de iarnă, de când lumea.
Şi pentru că nu mă deosebesc cu nimic de expeditorii felicitărilor pe care le primesc, nici anul acesta – deşi m-am oprit să admir oferta bogată de felicitări pictate de mână sau decorate ingenios – nu am cumpărat nici măcar una ca s-o scriu de mână, s-o pun în plic, s-o timbrez şi s-o expediez, rezumându-mă să aleg felicitări de pe Net şi să le trimit via email sau postându-le pe Facebook, străduindu-mă să alcătuiesc o listă cât mai completă a destinatarilor cărora le urez sărbători magice şi un An Nou 2018, aducător de pace (politică, socială şi sufletească), de sănătate la trup şi la minte, de cât mai multe prilejuri de bucurie şi, pe cât posibil, împliniri şi belşug. Ceea ce le doresc şi tuturor cititorilor Revistei Baabel!
Andrea Ghiţă
(text publicat în decembrie 2014, actualizat… pe ici-colo)
9 Comments
Tot ceeace faceți prin efortul de a fi la curent cu diversele evenimente din țară și de pe plan mondial și de a le transmite tuturor cititorilor Dvs. reprezintă mai mult decât se poate exprime printr-o simplă felicitare de sărbători.
Vă felicit din toată inima pentru deosebita Dvs. preocupare și vă urez să puteți duce această activitate în continuare pentru 2018 și următoarele decade, cu acelaș succes.
Primind cu regularitate ziarul Dvs. electronic, îl transmit mai departe unui număr mare de prieteniși colegi din diaspora americană,
Numai bine și să aflăm numai de vești bune.
Cu deosebit respect și considerație,
.
Nostalgie și optimism, ilustrații dintr-o lume naivă și mai curată dintr-un articol-poem.
La mulți și buni ani, tuturor colaboratorilor și cititorilor Baabel-ului.
Multumim mult, Iulia Deleanu!
Felicitari virtuale. dar reale, tuturor. Un Craciun Fericit celor care pastreaza aceasta sarbatoare, un An bun si La multi ani. Atat calitatea, cat si cantitatea!
Lucian-Zeev Herscovici
Ceea ce mentine in viata BAABEL-ul este faptul ca in marea majoritae a materialelor, ca si in cel de fata cu multa prisosinta, sunt exprimate ganduri si fapte care merg direct la sufletele autorilor si cititorilor.
Pe langa multumiri, pe care le adresez celor care mentin aceasta magica creatie,simt placerea si bucuria de a adresa tuturor celor ce exista in jurul revistei multa sanatate, impliniri ale dorintelor personale, cat mai multe bucurii.
Stimate domnule Plugaru, vă mulţumim pentru urări! permiteţi-mi să completez că, în primul rând, cititorii sunt cei care ţin în viaţă revista Baabel şi dumneavostră sunteţi unul dintre cititorii noştri constanţi. Vă mulţumim şi vă doresc Sărbători fericite!
La fel simt si eu…doar ca nu stiu sa exprim atat de frumos!.Bucurii, sanatate, numai bine Baabelienilor ( am imprumutat termenul de la Mirjam Bercovici), celor ce scriu, celor ce citesc, familiilor si prietenilor lor. La multi ani!
Si eu la fel.Recunosc,spre deosebire de Andrea,nu am trimis felicitări nici macar pe mail. Asa că profit de ocazie sa vă transmi t ot.binele din lume.
Cât de adevărat şi de valabil pentru noi toţi e ce ai scis tu mai sus. !!
Tuturor Baabelienilor le urez sănătate şi la mulţi ani !!
Mirjam