Ziua de 6 ianuarie 2021 va rămâne pentru mult timp în memoria nu numai a americanilor, ci a milioane de telespectatori din întreaga lume care au urmărit, mai întâi uluiți, apoi îngroziți, scenele de violență desfășurate la Washington, atacul brutal împotriva simbolului democrației americane – clădirea Capitoliului.
Nu era vorba numai de faptul în sine, ci și de momentul ales, nu întâmplător: confirmarea rezultatelor alegerilor prezidențiale, câștigate de contracandidatul lui Trump, democratul Joe Biden. Această situaţie incredibilă – considerată de unii analiști tentativă de lovitură de stat, dar apreciată de aproape toată lumea drept un act gratuit și de-a dreptul rușinos pentru imaginea Americii – a căpătat o notă suplimentară prin faptul că ”agentul provocator” a fost însuși președintele Trump. Demonstranții au sosit la Washington la chemarea sa, iar discursul rostit de el la mitingul acestora a declanșat violența.
Președintele în exerciţiu al SUA, care avea mijloacele necesare să potolească haosul, atât printr-o luare de poziție pentru calmarea spiritelor, cât și prin chemarea unor forțe de ordine, respectiv a Gărzii Naționale, s-a lăsat convins foarte greu de apropiații săi să apeleze la aceste contramăsuri.
Lucrurile s-au mai liniștit, legiuitorii – membri ai Camerei Reprezentanților și ai Senatului – au revenit la Capitoliu și au confirmat legalitatea rezultatelor alegerilor prezidențiale din noiembrie, iar președintele Trump se pare că vrea ”o tranziție ordonată”. În ce măsură se va realiza acest lucru vom vedea pe 20 ianuarie.
Marele semn de întrebare care se conturează în urma acestor acțiuni este motivul: ”Cui prodest?” Un răspuns posibil, după părerea mea, rezidă în firea președintelui. Este o persoană atât de orgolioasă încât nu acceptă înfrângerea, iar caracterul lui imprevizibil îl mână către acțiuni necugetate. Această trăsătură s-a manifestat de-a lungul celor patru ani de mandat, printr-o serie de măsuri și inițiative care se puteau ieşi și mai rău dacă, la sfatul consilierilor, nu ar fi retractat unele decizii, dar nu toate. Eu cred că lipsa de rațiune a unor decizii se explică – și probabil astfel de lucruri s-au mai întâmplat și în cazul altor președinți americani, republicani sau democrați – prin convingerea că Statele Unite, cel mai puternic stat din lume, își pot permite multe, iar consecințele contează prea puțin.
De ce a trebuit Trump să-și încheie președinția cu această imagine incredibilă și rușinoasă, mai ales că ar fi trebuit să știe că era un gest gratuit și inutil?! S-ar fi cuvenit să știe că statele au certificat rezultatele alegerilor, că renumărarea voturilor nu a schimbat rezultatul, că nu s-a putut demonstra falsificarea rezultatelor. Este greu de crezut existența unor fraude atât de masive încât să-i aducă lui Biden șapte milioane de voturi în plus, în condițiile unei administrații republicane, atât la nivel federal cât și în multe state. Trump știa, sau ar fi trebuit să știe că oamenii lui aflați la putere, ca de pildă vicepreședintele Pence, nu vor încălca Constituția, nu vor apela la mijloace folosite mai ales în republicile bananiere. Poate că Trump, în sinea lui, a regretat că nu dispune de mijloace, metode folosite de lideri politici pe care practic îi simpatizează, precum Vladimir Putin sau Kim Jong-un, aleși de quasi-unanimitatea votanţilor.
Este păcat că Trump va pleca lăsând în urmă o imagine nedemnă de un președinte american, umbrind în acest fel realizările mandatului său. Am fi absurzi să vedem numai răul, atunci când au fost înregistrate și o serie de succese. Multe dintre promisiunile electorale pentru care a fost ales în urmă cu patru ani, au fost îndeplinite, unele dintre ele curajoase. Creșterea economică a SUA și reducerea șomajului până la apariția pandemiei de coronavirus s-au datorat măsurilor preconizate de el, practic aducerea înapoi a unor firme americane care s-au mutat în alte regiuni ale lumii. Apropierea dintre Israel și statele arabe anti-iraniene, indiferent de motivele care le-au îndemnat pe acestea din urmă să facă acest pas, a fost un important mijloc în eliminarea unor focare de conflicte în Orientul Mijlociu. Chiar și ieșirea din acordul statelor occidentale cu Iranul, având ca rezultat sancțiuni economice suplimentare pentru Teheran, a reprezentat o încercare de a diminua agresiunea iraniană.
La o analiză a mandatului lui Trump, aceste date nu trebuie uitate, așa cum nu trebuie uitate nici politicile care au întărit izolaționismul american, interpretarea poate eronată a lozincii ”America first”, în condițiile în care o țară ca Statele Unite ale Americii trebuie să fie conștientă de răspunderea sa morală față de comunitatea internațională, oricât de incomodă ar părea de multe ori. Victoria democrației în Primul și în al Doilea Război Mondial s-a datorat în mare parte intervenției Statelor Unite, în pofida retoricii izolaționiste a unei părți a opiniei publice americane.
Revenind la ziua de 6 ianuarie a.c., ceea ce s-a întâmplat a fost rezultatul unei evoluții de decenii, desfășurate sub administrație democrată și republicană. Au avut loc numeroase violențe, atât din partea protestatarilor, cât și a poliției, atacuri armate în școli, atacuri împotriva membrilor unor minorități, inclusiv a unor lăcașuri de cult sau cimitire evreiești.
În ceea ce privește Washingtonul, în urmă cu patru ani, la 20 ianuarie, au avut loc demonstrații anti-Trump ale democraților, și dacă atunci nu s-au înregistrat violențe, aceasta s-a datorat măsurilor organelor de ordine, aceleaşi care acum păreau depăşite de situaţie. Şirul de proteste violente declanșate prin lozinca ”Black Lives Matter” din vara trecută, cu participanți din organizații și mișcări cu cele mai variate orientări politice, au fost doar ”aperitivul” la ceea ce s-a întâmplat în 6 ianuarie. Și nu am amintit un element poate nu atât de vizibil, dar esențial: pandemia de coronavirus, care a concentrat – poate în mod inconştient – furia americanilor, chiar dacă unul dintre responsabilii pentru situația gravă în care au ajuns SUA este tocmai președintele Trump, mulți analiști considerând că acesta ar fi un element definitoriu în eșecul acestuia.
America mai trebuie să treacă un hop – 20 ianuarie, ziua schimbării locatarilor de la Casa Albă. Atunci ne vom da seama ce învăţăminte au tras susținătorii lui Trump în urma evenimentelor din 6 ianuarie. O tranziție pașnică ar fi simbolul maturității cetățenilor americani care recunosc importanța supremă a valorilor democrației.
Eva Galambos
53 Comments
De acord cu opiniile d-lor V.Duncan si Klein. “Importul” american nesabuit de africani, sud-americani sau musulmani au modificat balanta politica a Statelor Unite. Cauza: Albii au evitat muncile grele si acum platesc tributul.
Categorisirea dvs. în “africani, sudamericani şi musulmani” mi se pare foarte generală şi eronată, la fel ca şi cea a “albilor”. Diversitatea populaţiei din SUA e mult mai complexă şi nu cred că situaţia poate fi explicată atât de simplist şi, mai ales, doar cu argumente rasiste.
Cine credeti ca este rsist eu sau iacest antisemit:
Louis Farrakhan, the leader of the Nation of Islam since 1981.
Eu nu v-am catalogat drept rasist. Am am scris că argumentele Dvs. sunt rasiste. Mă întreb cum vă puteţi compara Dvs. înşivă cu acest individ? Mie nici prin gând nu mi-a trecut să vă compar cu cineva.
Acelas lucru il fac si israelienii aducand in Israel femei la lucru din Moldova, India, Filipine pentru a ingriji oamenii bolnavi. Albii evrei nu vor sa munceasca, desi salariile nu mai sunt atat de mici.
Escrocheria cea mai mare, la care e aproape imposibi de crezut ca ministerele statului nu le au in vedere este ca banii platiti de aceste femei, pentru a fi aduse in Israel depaseste 10000 de euro, iar ultima stire pe care o cunosc, de la o moldoveanca sosita de 1 luna, este ca a platiti 18,000 de euro pentru a veni aici.
Acesti bani sunt impartiti intre societatea din Moldova (poate in tarile din Asia s-o fi platind ceva mai putin, nu stiu) si societatea de import din “Israel”.
Daca odata, acesti bani erau 3000 de dolari sau euro, apoi au fost 6000 euro, apoi 10000 euro, au ajuns acum la 18000 de euro.
Si daca tot vorbim de “import”, ce parere aveti de nemti care au importat turci si alte natii?
Penibil si revoltator.
PS. Muncitorii care sunt adusi pentru constructii nu platesc acesti bani, vin in conditii diferite.
TT – asta este unul din factori prin faptul ca nu s-a lasat destul timp pentru “integrarea” acesor emigranti in cultura americana.
Cel mai important factor este “spalarea” creierilor in universitati – universitatile care ar trebui sa fie locuri deschise in care sa se discute toate ideile, noi si vechi si-au inchis mintea si nu accepta alta opozitie.
Studentii conservativi sunt hartuiti si profesorii dau note proaste acelora cu idei conservative. Nu se accepta vorbitori conservativi sau daca se accepta acestia sunt atacati si boicotati. In felul asta se creeaza o pepiniera de liberali care voteaza uneori toata viata cu partidul democrat. In plus aceasta indoctrinare se face si in liceee deja, ajutati de sindicatul profesorilor care sunt defapt o organizatie a partidului democrat. Asa cum am spus, nepotul meu de 12 ani a venit de la scoala extraordinar de bucuros ca Biden a castigat si mi-a spus ca trebuie sa imi para rau ca am votat Trump. In prezent s-a deschis o campanie in care sustinatorii lui Trump sunt concediati. Democratii devin o dictatura marxista cu fiecare zi. Suna similar cu Romania din 1950?
Domnule Rosenberg, tot ceea ce reproșați exista în articol. Oamenii, animati de opiniile.lor tind să neglijeze. conținutul real al celor scrise.
Mă bucură comentariile clare și la obiect ale lui V.G. , comentarii realmente binevenite .Eu , poate par unora pătimaș încercînd să răspund la comentarii anti-Trump însă adevărul e că mă simt probabil ca un neică oarecare adus ca public să asiste la una din judecățile din Romania , în urmă cu trei sferturi de veac , care iese din sală cu părere proprie despre cei condamnați și despre acuzatorii care nu aveau la îndemînă nimic alceva decît ” mînia proletară “… iar a doua zi se întîlnește cu un cunoscut care a înghițit pe nedigerate cele scrise în ” Scînteia ” . – senzația am avut-o urmărind foarte puțin dezbaterile din Congres , menite să ducă la Trump ” impeachment ” . K.I.
Mă îndoiesc că prietenii mei din SUA care au părere contrară – oameni onorabili, credibili şi bine pregătiţi politic – ar semăna cu activiştii sau îndoctrinaţii de acum 50 de ani. La fel cum nu mi-ar fi comod să consider că Dvs. faceţi parte din cealaltă tabără de îndoctrinaţi. E foarte tristă această scindare post-democratică.
Dl Ivan, ai cred o perceptie nu tocmai corespunzatoare realitatii, tinzi sa-l idolatrizezi pe Donald Trump, cu toate avantajele si succesele domniei sale.
Orice persoana aflata la inaltimea la care s-a aflat Trump ar fi avut nevoie de o masura a bunului simt, o trasatura pe care uneori o poseda oamenii simpli, desigur cei educati si ajunsi la inaltime ar fi de asteptat s-o posede, dar o conditie sine qua non ca s-o posezi (aceasta masura) este capacitatea de a INVATA din propria experienta de viata.
Nu oricine poseda aceasta trasatura si de aceea cele intamplate infurie o imensiatate de oameni, chiar indiferent de orientarea lor politica.
Comparatia pe care o faci cu Romania de acum 3/4 de veac, cred ca este neavenita, singura comparatie valabila este a vandalilor de acum, cu minerii de atunci (iunie 1990, la Bucuresti).
V.R. – Citez – ” Comparatia pe care o faci cu Romania de acum 3/4 de veac, cred ca este neavenita, singura comparatie valabila este a vandalilor de acum, cu minerii de atunci (iunie 1990, la Bucuresti) “. – Eu am comparat mere cu mere – ce s-a petrecut în cadru oficial în Romania ( proces ) e bine documentat vs. dezbateri televizate de la Congres .Eu am vorbit de ” senzația mea ” de ” părere proprie ” . Accept să ai părere diferită dar trebuie să începi menționînd că ai urmărit dezbaterile din Congres . Le-ai urmărit ? Comparația ta , n-o mai comentez pe larg – ea uită rolul organizatoric al organelor în Mineriadă – minerii bine primiți în București , dirijată acțiunea lor de sus și cu cadre infitrate în rîndul lor – Despre ce s-a întîmplat la Capitol avem prea puține date ( cei de aici mai multe ) , cît despre instigare / organizare asediu , insurecție nu există decît ce a zis Trump cu săptămîni înainte – veniți la Capitol și o să fie ” wild ” – ( desigur vorbă în plus – suporterii lui . specific ai lui , n-au la activ dezlănțuiri cu jafuri & incendii , caracteristic pentru el – , de data asta cu nervii la pămînt probabil pentru cum s-au desfășurat alegerile și cum s-a căutat ascunderea fraudelor ) . K.I.
Corecție – V.D. în loc de V.G.
EG – citez:”Președintele în exerciţiu al SUA, care avea mijloacele necesare să potolească haosul, atât printr-o luare de poziție pentru calmarea spiritelor, cât și prin chemarea unor forțe de ordine, respectiv a Gărzii Naționale, s-a lăsat convins foarte greu de apropiații săi să apeleze la aceste contramăsuri.” Trebuie sa intelegem aici mai bine: capitala federala Washington nu este un STAT, este un DISTRICT cu politia lui, diferita de politia Parlamentului si FARA garda nationala. Cladirile sub jurisdictie federala sunt numai Parlamentul si Casa Alba si Curtea Suprema. Cand politia Parlamentului nu a putut face fata, au chemat politia orasului care nici ea nu a putut face fata. Dupa politia orasului s-a escalat din nou la garda federala si la garda statelor vecine. Asta a cerut timp ca sa pregatesti soldatii si sa-i pui in autobuze. Plus ofiterii trebuie sa coordoneze ce faci tu si ce fac eu. E un miracol ca nu au murit mai multi. A murit un politist care a primit o lovitura in cap, si o femeie-soldat care a fost impuscata in gat desi era neinarmata. Politistul care a impuscat-o va fi judecat. Ceilalti trei au murit de atac de inima sau stroke. Multi din Europa si Israel care au vazut la tv “huligani” barbosi – multi barbati si-au lasat barba in parte de COVID pentru ca e dificil sa te duci la frizer din cauza pericolului chiar daca porti masca.
“lovitura de Stat”?? imposibil fara arme si fara tancuri asa ca presa din nou umbla dupa senzational prin dezinformare. Cei care au avut arme au fost cei din cladire si paza personala a senatorilor.
Virgil, La Mulţi Ani,
Sperăm într-un comentariu mai serios şi eventual mai credibil, din punctul tău de vedere.
Toate variantele cu diferitele categorii ale Poliţiei, sună puţin a glumă, căci de la început, atunci când iniţiativa a fost luată, de Trump sau alţi acoliţi, era de aşteptat ca TOATE categoriile poliţie, de la cea de District, la cea a Parlamentului, şi până la cea sub jurisdicţie federală trebuiau – într-o ţară aparent organizată ca USA – să fie sub stare de alertă, pregătite.
Se pare că nu au fost, fie că nu s-a gândit nimeni la scenariile posibile, fie în mod intenţionat.
Ceea ce s-a văzut la mass-media, precum am mai spus, a dezvăluit o stare generală de haos, de huliganism, cu o simbolistică violentă. Nu cred că Trump era prea îngrijorat de ce-i văd ochii.
Cui îi pasă de ce s-a întâmplat? Schimbă cu ceva situaţia? Poate în conştiinţa publică, sau la cei care înregistrează fenomenele social-politice pentru viitoarea carte de istorie a momentului 2020 s-a înregistrat gravitatea situaţiei create.
Într-o altă ordine de idei, are dreptate domnul G.R. care a scris că lui Trump nu i se numără şi succesele legate de economie, de relaţiile externe.. Adeseori un eveniment de răsunetul celui din 6 ianuarie, şterge partea apreciabilă a oricui, chiar şi a unui preşedinte. Acum zeci de ani, fără mijloacele vizuale ale comunicaţiei de astăzi situaţia ar fi fost puţin diferită. Dar lumea chipurile “progresează”, astfel un magnat ca Zuckerberg hotărăşte să şteargă contul preşedintelui pentru că nu a fost “cuminte”.
Nici asta nu pare a fi normal pentru unii, mişcarea valorilor e în pericol de a deveni browniană, cine o va mai înţelege în viitorul apropiat?
Un lucru e clar, bolnavii şi cei care au părăsit acesta lume, acolo în UŞĂ, probabil că s-ar fi aşteptat la o altă politică, atitudine, din partea preşedintelui, nu poţi contesta că ceea ce a făcut era o adevărată bătaie de joc. Trump a luat în derâdere ceea ce a pus o lume întreagă în stare de alertă. Nu pe Trump.
E adevărat, cu timpul şi-a schimbat atitudinea, a investit în realizarea galopantă a vaccinurilor. Dar situaţia, peste tot, nu numai acolo (poate cu excepţia Australiei şi a Noii Zeelandă) este încă suficient de problematică. Nu este vina lui Trump, desigur, dar nu a făcut ceea ce s-ar fi putut aştepta de la el.
Şi ştii care e concluzia (împrumutată) apropos de vaccinuri
“ce noroc avem cei din Israel ca sistemul medical păstrează o reţea de sistem medical socialist”.
Cine ar fi crezut, nu era chiar tot de aruncat în lada de gunoi.
Sănătate şi speranţe pentru Noul An !!
Veronica – un An Nou cu sanatate – comentariile mele sunt serioase – incerc sa explic la baabelisti ce se intimpla in SUA, dar imi dau seama ca nu pot sa schimb sistemul de valori pe care l-ati acumulat citind presa liberala; te citez “ce noroc avem cei din Israel ca sistemul medical păstrează o reţea de sistem medical socialist” – adevarat dar iti scapa faptul ca Israelul este o tara diferita de SUA din mai multe puncte de vedere:
1 – Israel este o tara mult mai mica si mai unitara; vaccinul a fost inventat in companii cu conducere evreiasca dar nu in Israel; tu te referi la inplementare dar asta nu face doi bani daca nu ai vaccinul la timp;
2 – Israelul e o tara cu o traditie socialista in primii 40 de ani in timp ce in SUA se spune ca individualul este responsabil si pentru sanatatea lui intre altele – asta se schimba dar foarte incet;
Mai toti “uitati” sa spuneti ca Trump a dat lumii un vaccin cu un an mai devreme- de ce? pentru ca numai el ca om de afaceri ajuns presedinte a stiut cum sa puna impreuna companiile mari farmaceutice cu guvernul care finanteaza si in acelasi timp sa scurteze proiectul – nimeni altcineva nu putea sa faca asta – sau stia cum si nu avea puterea executiva sau avea puterea si nu stia cum sa negocieze cercetarea si aprobarea.
In concluzie Trump a facut acum citeva zile o greseala politica fundamentala prin care a pierdut multi din baza lui de suporteri si care face pe multi sa uite de realizarile lui istorice si pe plan intern si extern. Opozitia lui care l-a “sapat” de cinci ani se bucura. Este clar ca alegerile au fost falsificate de ei unde era important adica in cele cinci state.
Imi pare bine ca nu dai vina pe Trump pentru ce se intimpla in Australia si Noua Zeelanda.
Comentariul tau e in regula, stiu ca scrii lucruri serioase.
“imi dau seama ca nu pot sa schimb sistemul de valori pe care l-ati acumulat citind presa liberala; te citez “ce noroc avem cei din Israel ca sistemul medical păstrează o reţea de sistem medical socialist” – adevarat dar iti scapa faptul ca Israelul este o tara diferita de SUA din mai multe puncte de vedere:”
1. Nu citesc presa 🙁 ascult stiri si ma uit cateodata in Internet, deci in ceea ce ma priveste, sursa opiniilor mele, nu este valabil.
2. In legatura cu afirmatia cu sistemele medicale:
nu se ouna problemea unei comparatii, desigur ca nu se pot face comparatii. Era doar o semi-gluma, care voia sa sublinieze practic ca nu orice lucru conceput de sistemele socialiste e candidat la a fi denigrat.
3. In legatura cu contributia lui Trump la pregatirea rapida a vaccinului, nu stiu care a fost contributia sa, stiu ca a promis ca o va face. Asta nu-i anuleaza greseala de a fi fost iresponsabil mult timp inainte.
In chestiunea falsificarii alegerilor n-am nici o opinie. E prea departe de intelegerea mea.
Sa speram ca mutatiile nu vor omora efectul actualului vaccin si ca o colaborare intre Israel si Pfizer va da roade folositoare pentru orice stat si orice guvern.
M-am uitat cu aceasta ocazie la Pfizer si la CEO-ul sau, mentionat de Bentanyahu la TV, Albert Bourla.
Poate e interesant. acest domn de 59 de ani, e nascut in Salonic unde a si studiat la Unviersitatea Aristotel medicina veterinara :-).
Restul il gasiti singuri.
Draga VR apreciez ca vezi in comentariile mele ceva serios. Imi amintesc cum aproape ma luai in deridere acum 2-3 luni. Majoritatea citittorilor din Baabel gandesc asa cum am gandit eu inainte de sa ma mut in SUA. Asa ca inteleg mai ales ca am in familia mea citiva ca tine si ca AG.
Acum citeva noutati: FBI-ul a avertizat politia Parlamentului cu o zi inainte sa se organizeze pentru 6 Ian, dar nu a fost luat in serios – imposibil sa te gandesti la ce s-ar fi putut intimpla cand ultima data ceva similar a fost acum 150 de ani. Inca ceva: aici fiecare e responsabil pe domeniul lui si TREBUIE sa ceara ajutor, daca ai nevoie – dar daca ai un sef care e incompetent, n-ai ce face. Acum s-a declarat starea de urgenta inainte de inaugurare asa ca nu o sa fie probleme. Toate trupele sunt pe pozitie. Toata situatia asta imi aminteste de o situatie de divort in care partile nu pot sa se inteleaga de multi ani. Singura solutie e sa declari divortul sau sa aduci un terapist. Multi din liberali inclina spre fascism, au inchis accesul pe internet a opozitiei care este o violare masiva a libertatii cuvintului inscrisa in Constitutie prin un paragraf special. Lucrurile nu arata bine – actiunea mai ales daca arata a razbunare provoaca reactiune si populatia are peste 300 de milioane de arme de foc.
Albert Bourla, Pfizer CEO e evreu grec spaniol;
Stephane Bancel Moderna CEO evreu francez probabil tot spaniol
Tal Zaks Moderna Chief Medical Officer – israelian
Toti au putut sa produca vaccinul in timp record in companii americane sub conducerea de proiect a echipei Trump-Pence.
În Rusia s-a realizat vaccinul, sub conducerea lui Putin. În China s-a obţinut vaccinul sub conducerea lui Xi Jiping. Toate acestea nu denotă decât faptul că nivelul ştiinţei mondiale este cam acelaşi în ţările dezvoltate şi că cercetătorii acestor ţări s-au dedicat cu competenţă unui scop urgent şi foarte important. Şi că au beneficiat de finanţare.
Dl. Duncan: M-ati convins ca alegerile din USA au fost falsificate.
Citind articolul si potopul de comentarii m-am intrebat de ce oare nimeni nu a gasit ceva pozitiv in cei 4 ani de Presedentie ale lui Trump? Oare faptul ca economia Statelor Unite e mai buna ca oricand, faptul ca somajul e foarte scazut si ca valul de imigrari ilegale a scazut la minimum, nu reprezinta nimic pozitiv in istoria Statelor Unite? Nici faptul ca a reusit sa aduca la o masa comuna state din Orientul Apropiat, state care pana acum nici macar nu recunosteau existenta Israelului iar acum exista tratate intre Israel si aceste statee nu spune nimic celor care au uitat lucruri pozitive din cei 4 ani de presedentie. Istoria desigur nu va uita ceea ce a fost in 6 Ianuarie, precum nu va uita nici lucrurile pozitive care le-a facut presedintele Trump pentru tara sa. Eu ca un Israelian si probabil multi ca mine aduc o mare recunostinta pentru meritele lui in rezolvarea PASNICA a multori dispute din regiunea noastra , care oricum sta pe un butoi cu praf de pusca. Nimeni deocamdata nu stie cum va fi presedintele ales, Joe Biden, si nimeni nu poate evalua cum va arata lumea cu un presedinte care are 80 de ani, despre care in timpul campaniei electorale se manipula ca va preda imediat dupa alegeri conducerea tarii vicepresedintelui. Sant convins ca toate aceste lucruri trebuie luate in considerare cand privim activitatea de 4 ani ai presedintelui Trump
Eva Galambos, autoarea articolului, a atins, cu obiectvitate, toate chestiunile enumerate în acest comentariu. A arătat că mandatul lui Trump a avut şi părţi bune. Articolul se referă la sfârşitul incredibil al preşedinţiei lui Trump, dar nu neglijează aspectele demne de aprecieri.
Ai dreptate GR – Trump este un presedinte istoric pentru Israel, pe acelasi nivel cu Washington care a spus ca accepta ca evreii americani sa ramana evrei si nu americani de religie israelita, cu Truman care a recunoscut statul Israel, Trump care a recunoscut ierusalimul ca capitala si faptul ca toate teritoriile dupa 1967 sunt in disputa si nu automat teritorii arabe.
Biden va fi Obama numarul 2 poate chiar si mai rau din cauza arabilor si palestieninilor din partidul democrat. Exact, asta intreb si eu pe cei care il urasc “din suflet” pe Trump: “spuneti-mi a facut omul asta ceva pozitiv in acesti patru ani” – toti raman cu gura deschisa ca la dentist si nu pot sa spuna nimic – ura lor le intuneca ratiunea.
multi din cei care comenteaza aici nu inteleg istoria si felul de a gandi al americanilor din SUA:
1 – SUA nu este o democratie, este o republica constitutionala, este un hibrid dintre o democratie occidentala si un imperiu;
2 – SUA este singura tara din lume care a obtinut independenta castigand doua razboaie cu Imperiul Angliei; in consecinta ei vor lupta pana la moarte pentru dreptate si libertate; falsificarea alegerilor este perceputa ca o mare nedreptate de 40% din populatie; popularitatea lui Trump a crescut dupa acest incident, desi acest incident i-a anulat toate realizarile ca presedinte!
3 – asa cum am mai spus, Trump lasa in urma lui o miscare care foarte probabil va da nastere unui nou partid;
4 – despre incompetenta garzii Parlamentului – nu puteau face mai mult – este o cladire imensa si foarte greu de aparat in fata unui asediu de 50000 de persoane violente – trist ca are nevoie de garduri si ziduri in prezent.
In consecinta nu va excitati prea tare – impreuna cu criza COVID-ului este una din cele cel putin 10 crize din care SUA au iesit cu succes – este o lupta interna intre marxism si capitalism deocamdata fara varsare de sange, si asta e bine.
demonstrațiile în forță nu au rezolvat nimic, nici de stînga, nici de dreapta
Ivan, chiar nici după cele întâmplate unde rolul de instigator al lui.Trump era clar, ii mai iei apărarea? Este păcat astfel de sfârșit care umbrește și realizările lui în cei patru ani despre care am amintit în articol..Nu trebuie sa citești presa democraților ca sa-ti dai seama de erorile lui Trump. Si voi credeți în continuare în povestea falsificării alegerilor?Pai nici măcar republicanii de bun simt nu au admis-o.
EG – alegerile au fost falsificate pe mai multe nivele:
1 – activistii democrati au vizitat alegatori acasa si au votat impreuna – va mai amintiti cum erau alegerile in Romania pe la 1955? daca nu te prezentai la vot cineva te vizita acasa si votai acasa ca sa iasa 99.99%? ilegal in SUA;
2 – legea electorala s-a schimbat cu votarea prin corespondenta fara participarea adunarii legislative in statele democrate – neconstitutional;
3 – buletine de vot trimise chiar daca nu au fost cerute – posibilitate pentru unii sa voteze in locul altora falsificind semnatura;
4 – semnaturile nu au fost verificate – multe buletine de vot acceptate fara semnatura;
5 – numaratoarea s-a facut in multe locuri fara participarea observatorilor republicani; in plus multe centre s-au inchis noaptea la 10 fara sa termine numaratoarea – peste noapte au “aparut” baloturi noi si desi Trump conducea, dimineata a pierdut, statistic imposibil.
6 – curtile de judecata nu au acceptat declaratiile facute sub juramint pentru Trump pentru ca au vrut pace si liniste pe strazi; nu s-a acceptat nici infiintarea unei comisii de zece zile care sa ancheteze toate neregularitatile si violarilor de constitutie.
Dar recunosc schema a fost geniala – lucrata pe mai multe planuri si greu de dovedit, si daca dovedesti nu e timp de judecata si de schimbari.
Punctul 6 din argumentul Dvs. este incredibil. Dacă e adevărat – şi dacă Dvs. ştiţi acest fapt, probabil că alte sute de mii de oameni ştiu – atunci nici SUA nu mai are credibilitate. Eu refuz să cred acest lucru pentru că pic în conspiraţionism. Explicaţia cu frauda e instrumentul etern celor care pierd.
AG – iti scapa faptul ca daca Trump castiga oficial era aceeasi nebunie pe strazi ca asta vara de data asta organizata de Antifa, Black Lives Matter si altele. Declaratii sub juramint sunt bune, in mod obisnuit declanseaza faza de “discovery” adica ancheta care trebuie platita de stat si executata de justitie.. Aceasta faza dura foarte mult si nu era timp pentru ea. Constitutia americana lucreaza cu date fixe. Asta a fost motivul pentru care Curtea Suprema a refuzat 5-2 sa se uite macar la caz.
E.G. – Nu știu ce rezultat ar fi avut alegerile prezidențiale dacă ar fi fost curate – în avans de ele cu o lună am exprimat părerea că Trump va pierde , deoarece am apreciat că spălarea creierului maselor timp de 12 ani și denigrarea lui Trump timp de 4 ani s-a făcut cu deosebită eficacitate . Convingerea mea este că n-au fost curate – Judicial Watch a arătat că în 29 de state au apărut mai multe voturi decît erau cetățeni pe listele de vot ( 1,8 milioane total în plus – ??!! ) și alte multe minuni. Echipa lui Trump în frunte cu Giuliani – care ca primar republican al N.Y. timp de 8 ani a avut rezultate deosebite în lupta împotriva gangsterilor , criminalilor , răufăcătorilor de orice fel – nu a reușit ca justiția să pornească vre-o acțiune deși au prezentat dovezi de falsuri în alegeri ( 10.000 pagini ) . Eu nu știu cine sînt acei republicani cinstiți la care vă referiți dar lista celor care l-au trădat pe Trump mimînd cinstea e foarte lungă – oameni din cercul intim care l-au înregistrat în secret , în momente de sinceritate , pe el ( președinte al S.U.A. ) , pe soția lui , la Casa Albă etc., etc.. K.I.
Articol bine scris descriind recentele evenimente văzute cu ochii mediei deosebit de răuvoitoare – motivația mediei n-o cunosc -. Recomand un articol – ce exprimă corect realitatea – Democrats Were For Riots Before They Were Against Them / Daniel Greenfield ( este în L.E. – necunoscătorii L.E. , interesati , să ia direct contact cu mine , deasemenea cei ce doresc anumite lămuriri ) .-
V.G. – /// lovitură de stat ”agentul provocator” președintele Trump. Demonstranții au sosit la Washington la chemarea sa, iar discursul rostit de el la mitingul acestora a declanșat violența./// ( – 1 – n-a chemat la violență , dar a fost ferm pe poziția că sistemul permite / a permis fraude și că nu s-a permis corectarea sistemului de vot , iar justiția nu a acceptat dovezi de fraudă – 2 – într-o masă mare de oameni se găsesc întotdeauna faliți și agenți provocatori , aceștia din urmă acționînd în favoarea cui prodest ) – /// pandemia de coronavirus ….unul dintre responsabili …președintele Trump /// – ( serios ? ce trebuia să facă ? – părerea mea personală despre COVID e legată de un comentariu mai vechi în care citam o statistică a numărului de decese în S.U.A. în primele șase luni , pe perioada 1999-2020 , practic un număr identic ) .
Ce înseamnă media răuvoitoare? Nu a a avut loc asaltul asupra Capitoliului? Nu Donald Trump i-a chemat acolo pe protestatari? Nu Donald Trump a ezitat ore şi ore ca să-i trimită acasă? Şi atunci când a făcut-o a fost neconvingător? Mă mir cum de vă legaţi de “exagerări” fără să fiţi revoltat împotriva faptului în sine?
AMedia în cvasitotalitate a fost împotriva lui Trump timp de mai bine de 4 ani . Vă trimit direct articolul de excepție la care m-am referit mai sus . Nu contest cele întîmplate , nici chemarea lui Trump spre protest de masă , făcută cu 2+ săptămîni în urmă – lui Trump i-a mers gura ca de obicei , dar nu a organizat protestul , iar participanții în imensa majoritate au fost pașnici și … neorganizați – presupun că cei violenți au fost instigatori ( n-ar fi primul caz în istorie – cui prodest ? ) . Eu nu cred că Trump avea cu cine să comunice – cred că protestul nu avea o structură / conducere organizatorică – și nici nu avea cum , folosindu-se în fapt de Twitter ( care i-a tăiat pe urmă accesul ) , în timp ce TV era disponibil pentru Biden ( acesta din urmă a apărut pe ecrane TV ca president elect probabil de 100 de ori mai des ) . Media dictează – ce , cînd , cu cine poate comunica Trump și chiar prezentînd ceva trunchiat , media își permite prin intermediul a numeroase comentarii să deformeze / denigreze cele spuse de Trump . E greu de crezut într-adevăr . K.I..G. –
Domnule Klein, l-am auzit pe Trump cu urechile mele, nu am avut nevoie de media ca să mi-l explice. Lucrul cel mai trist e scindarea societăţii americane.
CIUDAT, PARTIDUL DEMOCRAT NĂSCUT ACUM aproape două secole în sudul sclavagist este numit / devenit neo-marxist, antirasist, iar TRUMP este comparat cu mulți dictatori. TRUMP iese din istorie călare pe un măgar, oare ce gândește măgarul?
Măgarul – simbolul partidului democrat – e mulțumit că a cîștigat – N.B. – simbolul republicanilor e elefantul K.I.
Boris – Mesiah vine calare pe magar alb, asa ca Trump va fi foarte multumit sa fie aratat ca fiind calare pe magar. Trump nu o sa mai poata sa fie presedinte din nou, si daca republicanii il dau afara, o sa infiinteze al treilea partid. In acest partid au sa intre toti populistii republicani si democrati.
Trecerea în revistă a epocii Trump e făcută competent, cum era de așteptat.
Momentul 6 ianuarie 2021 este un seism puternic pentru democrația americană și occidentală.
49 la suta din economia aia cea mai mare din lume prefera minicuna si inselare pe fata decat politicieni uscati si mincinosi
Excelentă analiza Eva. Întrebarea cea mare este ce s-a întâmplat cu poliția federală care trebuia să țină demonstranții la distanță de Capitoliu. Este așa o greșeală uriașă încât nu se poate explica fără să ții seama că poliția federala știe cum să țină ordine. Au făcut-o imediat după atac și ai văzut cum au curățat teritoriul în jurul Capitoliului. Deci cineva a decis să nu aibă securitate corespunzătoare pentru o demonstrație care avea clar menirea de a opri activitatea Congresului. Te rog să mă crezi că poliția federală tine în frâu demonstrații de peste un milion de oameni și aici erau doar 30-40 de mii și doar câteva mii au atacat Capitoliul.
Vom afla după ce se va face o investigație.
M.K. – Cîte intrări are clădirea ca să permită atacul simultan a cîtorva mii ? De acord că o să fie o ” INVESTIGAȚIE ” pentru evenimente așa cum o să fie o ” INVESTIGAȚIE ” pentru activitatea fiului lui Biden . K.I.
MK – NU exista “politie federala” – exista “secret service” care pazeste pe lideri, “capitol police” care pazesc cladirea Capitolului, Washington police care sunt responsabili pe oras! Exista National Guard care de fapt sunt armata de rezervisti sub control statal si federal. Si nu uita ca cei care au asaltat Parlamentul nu sunt studenti sau mame cu copii – sunt conservativi care multi sunt pensionati din armata si politie – uita-te numai cum s-au urcat pe zid! Lucrurile nu sunt chiar asa de simple! Dupa ultimele investigatii au fost si agitatori platiti infiltrati, si unii spun ca lipsa de pregatire a politiei Capitolui a fost intentionata politic.
Dragă Andrea, ai pus întrebarea prea simplist. Tradiția democrației este atât de puternic înrădăcinată în conștiința americanilor încât întotdeauna se vor găsi persoane, organizații, partide care să nu permită derapajul final. Asta nu exclude eventuale episoade care contravin democrației dar eu cred că, deocamdată, America are capacitatea de a se autoregla.Chiar văzând scenele îngrozitoare, am avut ferma convingere că Congresul va reveni și Biden va fi confirmat. Ce fel de președinte va fi, este o altă poveste.
Un scandalagiu ajuns la conducerea (fostei) celei mai mari democratii din lume.
T.E. – Cînd îmi aleg un doctor , trec în revistă la început părerile negative și le elimin pe cele la nivelul ” doctorul m-a primit îmbrăcat în blugi ” . K.I.
Sper, totuşi, domnule Klein, că veţi alege un doctor competent şi nu un showman.
G.A. – Mulțumesc . Asta am spus și eu . K.I.
Cele intamplate isi vor gasi explicatia si justificarea in comentariile baabelistilor nosti pro-Trump, pe care le astept cu o oarecare curiozitate.
Desi nu am urmarit decat foarte partial scenele incredibile de ieri, 6 ianuarie, as dori sa spun ca mie mi-au trezit un profund sentiment de tristete, deoarece in ultima instanta pentru foarte multi oameni, poate chiar dintre cei mai putin implicati politic, dar care provin dintr-o dictatura, imaginea Statelor Unite avea o tenta de “stralucire”, sau poate mai curand speranta de libertate, prin multiple carcateristici pe care l-am auzit, vazut, inteles, poate aprobat tacit uneori, dezaprobat alteori,
Imaginile celor care au patruns la Capitol, in Camera Senatului si a Reprezentatilor, intr-un cuvant incercand sa “violeze” Congresul, sa-si impuna un punct de vedere si o prezenta amenintatoare, mi-au amintit, desi eram departe de Mineriada de la Bucuresti, oricat de diferite ar fi contextele.
Atunci cand hoardele populatiei frustrate incearca sa-si faca dreptate, extremistii politici au sanse de succes. Istoria a dovedit-o in repetate randuri.
Oare, oamenii ordinei publice, si-au facut datoria? Se pare ca numeric au fost reduceri semnificative in politie, mai ales acolo unde guvernatorii democrati au avut puterea, pentru binele socio-economic al celor care au dreptul sa se revolte. Tot aceia au venit ieri la Congres, ca sa-si exprime dezacordul fata de rezultatele unui vot democrat, o fi fost cu adevart asa?
Congresul a certificat in cele din urma , alegerea lui Joe Biden ca urmatorul presedinte al SUA multi spun ca aceasta realtiate nu va fi de lunga durata, si ca adjuncta sa ii va lua locul.
Eva, multumesc pentru rapiditatea luarii de atitudine si echilibrul articolului pe care l-ai scris 🙂
Aseară urmărind imaginile incredibile de la Washington, m-am întrebat oare cine poate trage de urechi SUA dacă o ia pe un traseu nedemocratic? Mă tem că nimeni.
Pierderea simţului realităţii este unul din multele caracteristici comune ale liderilor de genul acesta. Nu numai partidul republican în America și o parte a poporului american (a nu uita și alți despoți
în istorie au avut, și au!! majorități elective) cât și o lungă serie de lideri de valoare ambiguă au acompaniat mai din calcul, mai din simpatie, acest impostor pe un drum, pe care noi (evrei/romãni), din păcate, ar trebuit să-l cunoaştem foarte bine. După părerea mea, în lunile următoare multe așa-zise “realizări pozitive” ale administrației Trump vor reveni ca boomerang în fata acelora, care cred că politica și înțelegerea între oameni pot fi dictate de sus şi în mod unilateral.
Eu nu as admonesta organele de ordine, dimpotriva i-as lauda din tot sufletul. Nu sunt specialista dar scenele din Capitoliu erau atat de ingrozitoare incat nu pot crede ca in marea majoritate a statelor , fie ele si democratice, refacerea ordinii nu s-ar fi facut printr-o baie de sange. Poate ca gresesc dar imi vine sa-i aplaud.
Oricum situația din America văzută la TV a șocat o lume intreaga
A socat o lume intreaga pentru ca ati uitat de revolutia americana si de razboiul civil american. Trebuie sa stiti ca Constitutia SUA prevede dreptul cetatenilor de a fi membri ai diferitelor militii “patriotice” asta ca sa fie siguri ca guvernul nu o sa ia razna. Aceste militii exista si in ziua de azi si se antreneaza separat de armata sau politie.
Societatea americana nu este chiar asa de socata pentru cei care nu au uitat istoria.