Ați vrea să știți când se va termina pandemia cu coronavirus??
Din păcate nu sunt eu acela care vă va da vestea bună. Am încercat doar să stau de vorbă cu varianta Omicron în tête-à-tête. Discuția a avut loc nu demult, în timpul zborului meu de la New York la Tel Aviv. Pe bord se aflau 260 de pasageri, candidați la infecția cu Covid, e drept, toți erau mascați și cu PCR negativ (cine oare s-a gândit că P.C.R. va fi din nou prezent în viața noastră?!) și, bineînțeles, Omicron.
– V-ați cam făcut de cap, voi ăștia din încrengătura coronavirus, am început eu discuția. Scuză-mă că-ți distrag atenția de la căutările tale pentru o nouă victimă.
– Nu, nu mă deranjezi deloc, mi-a răspuns virusul; noi n-am făcut nimic altceva decât să urmăm cursul natural al speciei noastre. Noi provenim din marea familie a coronaviridelor cu patru genuri: alfa, beta, gama și delta, având peste trei sute de tipuri și subtipuri diferite.
– Bine, bine, dar pe vremuri erați mult mai cuminți, făceați parte dintre virusurile care provocau rinofaringita, sau “răceala”, cum i se spunea, o boală banală. Acum, cu evoluția voastră exponențială, de doi ani ați reușit să dați lumea peste cap. 343 de milioane de infectați și 8 milioane de decese, printre care și copii și femei gravide, ca să nu mai vorbim de enormul impact economic, cu recesiunea la care suntem martori. Numărul mare al șomerilor, lipsa mărfurilor din magazine, prăbușirea turismului, aspecte psihologice, dezorganizarea învățământului etc. Eu personal sunt și mai supărat, împreună cu cei de vârsta mea care s-au pensionat sperând că în sfârșit pot să călătorească oricând vor, dar au rămas doar cu visele. Știi dumneata la câte congrese și simpozioane internaționale nu am putut participa din cauza voastră? Să fiu sincer, în ciuda prezenței nedorite a familiei dumitale, mi-am luat inima în dinți și după un an în care am fost închis în casă, am zburat de trei ori în diverse țări, dar de fiecare dată am avut emoții la primirea rezultatelor nenumăratelor teste PCR pe care a trebuit să le fac. Cât timp mai doriți voi ăștia cu corona voastră să ne deranjați pe noi oamenii? – l-am întrebat. Vezi matale că avem vaccinuri, medicamente, e drept încă nu v-am putut veni de hac, dar o să reușim.
– Nu știu de ce vă plângeți, față de ravagiile gripei spaniole din 1917-18, noi suntem doar o glumă, mi-a răspuns încoronatul. Acum, de când noi, omicronii, suntem dominanți, formele de boală sunt mult mai ușoare și mor mai puțini oameni.
– Nu încerca matale să înfrumusețezi faptele, voi continuați să provocați suferință oamenilor, i-am răspuns. Ni se spune că trebuie să ne obișnuim cu prezența voastră și să trăim alături de voi, dar nu pare să fie o conviețuire pașnică. Am o propunere: să vă întoarceți la perioada când erați doar unii din virusurile care provocau răceala banală și atunci într-adevăr vom conviețui pașnic. O, mai am o idee: ce ar fii dacă voi, coronaviridele, în loc să atacați celulele sănătoase, le-ați distruge doar pe cele canceroase? Astfel am putea deveni chiar prieteni!! Nu trebuie să-mi dai răspunsul acum. Take your time. Eu am răbdare…
Andrei Schwartz
24/01/2022
4 Comments
Mi-placut dialogul tau cu virusul. M-a deranjat doar faptul ca gagiul nu e tare la gramatica: numele lui ca virus mascul trebuia sa fie unmicron, iar daca era femeia, trebuia sa se numeasca omicroana.
Daca era femela.
Andrei Schwartz ce idee să stai de vorbă cu virusul!
Și cum ai încheiat discuția ” O, mai am o idee: ce ar fii dacă voi, coronaviridele, în loc să atacați celulele sănătoase, le-ați distruge doar pe cele canceroase? Astfel am putea deveni chiar prieteni!! Nu trebuie să-mi dai răspunsul acum. Take your time. Eu am răbdare…”
Poate se va întâmpla și minunea asta !
Trebuie să recunosc (cu mândrie) că Baabel este un loc unde se manifestă volubilitatea coronaviruşilor. Dacă Peter Biro a luat primul interviu (Interviu cu un coronavirus https://baabel.ro/2020/04/interviu-cu-un-coronavirus/). Sper ca după discuţia publicată în acest articol să se termine şi pandemia.