Învățând despre America. Perspectiva mea asupra schimbării politice neașteptate.

Scriu aceste rânduri din apartamentul meu modest din New Jersey, la doar o aruncătură de băț de forfota New York-ului. Cu doar șapte luni în urmă am părăsit Bucureștiul meu natal pentru a-mi face o familie și a începe o nouă viață aici, în Statele Unite. Nu îmi închipuiam atunci că voi fi martoră la unul dintre cele mai tumultuoase momente din istoria politică recentă a Americii.

Încă îmi amintesc uimirea pe care am simțit-o când am auzit știrile: Președintele Joe Biden se retrăgea din cursa pentru realegere, recomandând-o pe Kamala Harris, vicepreședintele din acest moment drept candidat la președinție din partea Partidului Democrat. Ca nou venită pe aceste meleaguri, mă străduiesc să înțeleg complexitățile politicii americane, dar chiar și eu am simțit greutatea acestui moment.

În prima zi după anunț am fost într-o plimbare la New York și nu puteam să nu surprind din reacțiile oamenilor la evenimentul din ziua precedentă. Pe străzile aglomerate din Manhattan am surprins frânturi de conversații, amestecate cu zgomotul specific al orașului.

– Nu-mi vine să cred, spunea o femeie în costum office, vorbind la telefon.

Ce înseamnă asta pentru noi? – se întreba un bărbat mai în vârstă, discutând cu prietenul său pe o bancă în Central Park.

Am intrat într-o cafenea din Brooklyn și am auzit alte opinii. Lângă mine, doi tineri discutau aprins.

– Poate că asta e șansa noastră pentru o schimbare reală, spunea unul din ei, cu ochii strălucind de entuziasm.

Celălalt părea mai puțin convins:

– Nu știu, mă îngrijorează instabilitatea.

În schimb, în New Jersey nu am auzit oamenii vorbind în mod direct despre politică comentând. Își văd de viețile lor, de muncă, de familie, au conversații obișnuite despre problemele zilnice, dar chestiunile politice nu le prea regăsesc în conversațiile lor.

Asta nu înseamnă însă că sunt total indiferenți. Uneori auzi unele păreri unde te aștepți mai puțin. De exemplu, într-un orășel mic, oprind la un restaurant local, am auzit comentarii mult mai sceptice.

– Nu sunt sigur că Harris înțelege ce probleme avem noi aici, spunea un bărbat între două vârste. Biden măcar făcea impresia că ne înțelege.

M-am întors acasă cu capul plin de gânduri contradictorii. Ca nou-venită în această țară, sunt uimită de diversitatea de opinii.

Curioasă să înțeleg mai bine, am început să urmăresc îndeaproape știrile și talk-show-urile politice. Am fost surprinsă să văd cât de divizate sunt opiniile experților. Unii văd în Harris o speranță pentru politici mai progresiste, în timp ce alții se tem că această schimbare bruscă i-ar putea costa pe Democrați victoria la alegeri. Însă am observat cum reacțiile inițiale de șoc încep să se transforme în ceva mai nuanțat. În timp ce făceam cumpărături într-un supermarket din New Jersey, am auzit o conversație interesantă între două femei tinere.

– Știi, spunea una din ele, la început am fost șocată, dar acum încep să văd potențialul. Harris ar putea fi exact ceea ce avem nevoie.

Talk show-urile de la posturile de televiziune dezbat foarte mult această schimbare. Într-o seară, urmărind un talk-show popular, am văzut cum un senator republican critica dur această schimbare, numind-o “un semn de slăbiciune”. În contrast, în aceeași emisiune, un lider democrat lăuda “curajul și viziunea” lui Harris.

Și chiar dacă au trecut abia două zile de la acest anunț, încep să simt că America încearcă să se adapteze treptat la noua realitate.

De asemenea, nu pot să nu fiu impresionată de modul în care media și rețelele sociale au jucat un rol crucial în formarea opiniei publice în această perioadă. Am urmărit cu fascinație cum diferite narațiuni au evoluat și s-au răspândit online.

Reflectând asupra acestei experiențe, îmi dau seama cât de mult am învățat despre America în aceste momente intense. Văd o națiune complexă, cu opinii diverse și adesea contradictorii, dar unită printr-un interes profund pentru procesul democratic.

În timp ce scriu aceste rânduri, America se pregătește pentru o campanie electorală care promite să fie una dintre cele mai interesante din istorie. Nu știu ce va aduce viitorul, dar sunt recunoscătoare că am ocazia să fiu martoră la acest moment crucial din istoria americană. Ca nou-venită în această țară, mă simt privilegiată că pot să observ și să învăț din aceste evenimente extraordinare.

Indiferent de rezultatul final al alegerilor, sunt sigură că această experiență va mai rămâne mult timp cu mine, oferindu-mi o perspectivă unică asupra democrației americane și a spiritului său rezilient.

Cristina Toma Salomon

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

7 Comments

  • Gabriel Farkas commented on August 8, 2024 Reply

    Stimate Cristina,

    Ca unul, care e in America de aprope 50 de ani, va atrag atentia la un fapt: in America politica e un subiect tabu in discutii.

  • Virgil Duncan commented on August 2, 2024 Reply

    Bun venit si mult noroc Cristina – este foarte laudabil ca incerci sa inrlegi ce se intimpla. Trebuie sa incepi cu inceputul fondarii SUA, singura tara care a luptat si a invins Imperiul Britanic, sclavia, razboiul civil, cele doua razboaie mondiale, si rolul ei ca mare putere care pentru prima data nu are nevoie de teritorii noi. Situatia de azi este de diviziune intre liberali si conservativi care in extrem poate duce la razboi civil sau secesiune.Si nu uita ca tara este mare cat un continent si ce vezi tu in jurul tau nu e totul. Si inca ceva: SUA este o tara mai conservativa decit Europa si trebuie sa asculti toate opiniile ca sa intelegi situatia. Eu locuiesc nu departe de tine si daca ai intrebari putem discuta.

  • Ioana Nitescu commented on July 26, 2024 Reply

    Mă bucur, dragă Cristina, să te “ascult” în acest nou format ziaristic. Ne lipsești, mie și Angelei, la manifestările de la JCC, de la Templu sau Muzeu. Era mai ușor să acoperim totul în 3!!!! Dar te felicit! Simt nervul și documentarea ziaristului de radio, așa cum la Eva simt condeiul comentatorului și la Andrea imaginea. Iată ce frumos ai fost primită în acest minunat colectiv (pe care îl respect) al baabelienilor ! Succes în tot și toate!

  • klein ivan commented on July 25, 2024 Reply

    Bun venit in USA si la BAABEL! În legătură cu titlul – Prima jumătate mi s-a părut corectă. A doua jumătate exprimă puțină grabă. Nu se poate avea altceva decît o perspectivă în formare, sperînd a avea una clară și corectă pînă la alegerile din Noiembrie 2027. Pînă atunci m-ar interesa articole în care se tratează această perspectivă în formare comparativ cu cea asupra Romaniei.

  • Veronica Rozenberg commented on July 25, 2024 Reply

    Tanara doamna care isi incepe viata intr o lume noua, mi a placut in mod deosebit felul in care va implicati in lumea ce va inconjoara, ii acordati atentie si importanta, astfel imbinand spiritul de observatie, de altfel o minunata caracteristica a multor baabelieni, dupa cum veti observa, daca veti citi articolele lor, cu intelegerea mijloacelor oficiale ale mass mediei.
    Va doresc o integrare usoara si increzatoare, chiar in lumea cea complexa si contradictorie pe care o sesizati. Noroc⚘ si bun venit in USA si la BAABEL !

  • Tiberiu ezri commented on July 25, 2024 Reply

    Succes in noua țară!

  • Andrea Ghiţă commented on July 25, 2024 Reply

    America e în schimbare, o schimbare profundă. Ar fi bine să încercăm să învăţăm, să înţelegem cât de cât în ce constă această schimbare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *