Kamala Harris văzută prin prisma unui israelian

Dintotdeauna evreii americani au susținut liberalismul, democrația și egalitatea între diferite grupuri etnice.(1) Astfel, încă de la sfârșitul anilor 1920, majoritatea lor tinde să voteze cu partidul democrat. Pe de altă parte, istoric, republicanii au sprijinit Israelul mai mult decât democrații. Unul din principale motive este solidaritatea evangheliștilor americani cu Israelul.(2)

Rezultatul este un paradox: republicanii sprijină Israelul în ciuda faptului că majoritatea evreilor americani votează cu democrații. Acest lucru continuă să se accentueze și pentru că tineretul evreiesc american își exprimă mai rar solidaritatea față de Israel. În schimb, o statistică publicată recent la televiziunea israeliană arată că 80% din israelienii care au drept de vot în SUA votează cu republicanii.

Zilele trecute, un bun prieten care trăiește în America m-a avertizat: “Dacă Harris va fi președinta SUA, voi, israelienii, veți avea o viață mai grea.” Aceasta a fost și impresia mea în urma declarației publice a lui Harris după întâlnirea cu Netanyahu. Același text care descrie doar parțial realitatea: “Trebuie să măriți ajutorul umanitar celor din Gaza; nu este posibil să moară atâția civili nevinovați în Gaza; trebuie să opriți războiul.” Dar ostaticii israelieni din Gaza cât ajutor umanitar au primit? Zero! Nu aud că doamna vorbește despre ajutorul umanitar necesar cetățenilor israelieni (zeci de mii) refugiați din localitățile din sudul și nordul Israelului. Cine fură o bună parte din masivul ajutor umanitar pe care Israelul le acordă civililor din Gaza? Hamas! Cine folosește populația civilă, inclusiv pe copii și pe bolnavii din spitale, drept scut viu împotriva atacurilor israeliene? Hamas! Recent, Sinwar nu s-a sfiit să se exprime absolut clar: “La noi nu contează câți mor; contează să învingem prin ideologie.” Hizbollah a ucis doisprezece copii în nordul țării și a rănit încă zeci de tineri cu o rachetă lansată din Liban. Ce părere au Biden și Harris despre aceste acte teroriste?

Dar să revenim la Kamala Harris. Are 60 de ani și s-a născut în SUA. Tatăl ei era din Jamaica și mama din India. În 2016 a intrat în Senat ca reprezentată a partidului democrat.(3) În 2017 l-a condamnat pe Trump pentru boicotul musulmanilor. În 2020 a fost calificată drept cea mai stângistă senatoare din SUA.(4) Există un grup special de nouă stângiști extremiști, numit The Squad (echipa). Printre fruntașii acestei grupări se numără islamista declarată Ilhan Omar, originară din Somalia, anti-israeliană convinsă și foarte agresivă. Ea sprijină curentul rasist BDS. Ceilalți opt din Squad aparțin cu toții unor minorități, dar în grup nu este niciun evreu. Ziaristul american Chris Matthews de la revista The Hill îi recomandă lui Harris ca în calitate de candidată la președinție să se distanțeze de gruparea extremistă de stânga The Squad.(5) New York Times a numit-o o pragmatică moderată. Cei din Squad și-au exprimat mulțumirea pentru numirea lui Harris ca locțiitoare a președintelui Biden.(6)

În martie 2024, Harris a cerut Israelului să întrerupă războiul din Gaza, având în vedere suferința populației civile de acolo.(3) Cu toate acestea, Harris și-a exprimat de mai multe ori sprijinul față de Israel și a condamnat BDS.(3)

Ea este o adeptă a soluției celor două state. Chiar dacă este măritată cu un evreu, acest lucru nu pare să-i influențeze pozițiile politice. Ea manifestă o simpatie mai mare față de palestinieni decât Joe Biden.(7)

În cazul în care va fi aleasă, îi doresc doamnei Harris succes ca prima președintă femeie și pe deasupra afro-asiatică, sperând că nu va neglija sprijinul necondiționat al Israelului așa cum a promis în anii 2017-2019 și chiar nu demult, în timpul vizitei lui Netanyahu la Casa Albă.

Tiberiu Ezri

Bibliografie

1.https://www.washingtonpost.com/news/monkey-cage/wp/2015/03/24/why-most-american-jews-vote-for-democrats-explained/

2.https://www.bbc.com/news/world-us-canada-67422238

3.https://en.wikipedia.org/wiki/Kamala_Harris

4.https://en.wikipedia.org/wiki/Political_positions_of_Kamala_Harris

5.https://thehill.com/homenews/media/4786170-chris-matthews-advice-kamala-harris/

6.https://www.foxnews.com/politics/squad-dems-line-up-behind-kamala-harris-replace-biden  

7.https://www.thejc.com/news/usa/what-would-a-kamala-harris-presidency-mean-for-jews-and-israel-xkmg80ye   

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

51 Comments

  • Gabriel Farkas commented on August 8, 2024 Reply

    Dna Medrea,

    “Jamaica’s population is ethnically diverse, with the majority of people being of African descent:
    Afro-Jamaican: 76.3%
    Afro-European: 15.1%
    East Indian and Afro-East Indian: 3.4%
    Caucasian: 3.2%
    Chinese/Afro-Chinese: 1.2%
    Other: 0.8%”

  • Veronica Rozenberg commented on August 5, 2024 Reply

    Virgil, nu am spus nimic neadevarat, iar misionarii evrei dinaintea lui 70 AD nu nu cred ca sunt importanti in ziua de azi.
    Tu esti insa un caz care a cazut in plasa misionarismului Habad din zilele noastre, credcl ca pot intelege. Situatia mondiala, inmultirea si caderea Europei sub influentele nestapanite, pare se, ale islamistilor, este intr adevar o plaga pt istoria omenirii, aceea care speram sa capete o linie mai putin sinuoasa dupa WWII.
    Religia devine atotstapana, iar faptul ca unii dintre noi am ramas inca departe de ea, o atribui si vietii noastre sub regimul comunist.

    Din cele scrise de tine nu e clar de ce la sedintele amintite, ar fi fost cazul ca cineva sa se ocupe de convertirea altuia.

  • Marica Lewin commented on August 5, 2024 Reply

    Partidul democrat, considerat liberal, deschis, tolerant in privința apartenenței etnice si opozant al prejudecăților, a fost partidul in care au intrat majoritatea sudistilor dupa Războiul civil american. Adică fostii proprietari de sclavi si de plantații, aliatii si susținătorii lor.
    Partidul Republican fondat de Abraham Lincoln, a avut
    ca principiu integritatea Statului American, a luptat pentru ca statele din Sud sa nu se desprinda
    din cadrul Uniunii.
    Asa s- au pus bazele marii Puteri Americane de astăzi.

  • Veronica Rozenberg commented on August 4, 2024 Reply

    Imi dau si eu cu parerea:

    A spune ca indienii sunt inteligenti este cred o observatie foarte la locul ei, pentru ca nu se refera la TOTI indienii, ci doar la unii indieni, cu care cel care face observatia a avut contact. De altfel si eu am avut aceeasi experienta, si este cunoscut cat de multi indieni se gasesc in USA, avand profesii care necesita o inteligenta deosebita, de asemenea nu putini s-au afisat in lumea academica. Despre “misionarism”, exista o serie de categori religioase care o practica, chiar si printre evrei exista (evreii mesianici, de exemplu).A fi indian nu este o religie, de aceea sigur ca nu pot fi misionari, banuiesc ca apartin la diferite religii.

    Va recomand sa urmariti Centrul de Studii Indiene, infiintat la Unversitatea Babes-Bolyai de tanara si neobosita cercetatoare Mihaela Gligor,

    • Virgil Duncan commented on August 5, 2024 Reply

      Veronica – despre “misionarism” – toate religiile au avut in trecut (ex. Judaismul) si au astazi ca Islamul si crestinii. Judaismul a renuntat la misionarism dupa caderea Ierusalimului in 70AD.
      Trebuie adaugat ca ei vizeaza pe necredinciosi in primul rind. Credeti-ma pentru ca eu sunt amestecat sedinte la care participa diferite religii. Se discuta acolo cum se poate face pace intre diferite religii dat ca Biblia spune lucruri care nu le intelegem.Niciodata nimeni nu a deschis o discutie in care sa sondeze daca nu vreau sa ma convertesc. Dimpotriva crestinii apreciaza evreii credinciosi si nu se ating de ei. Cu musulmanii este acelasi lucru dar nu in ME – ei inca vor tot globul sa fie musulman si le dam sperante vazand bisericile goale in Europa.

  • Vera Medrea commented on August 4, 2024 Reply

    Mă miră că în rândurile celor care colaborează la acest săptămânal electronic unii operează cu prejudecăți, generalizări în ce privește caracterul, inteligența, etica muncii a unor grupuri etnice sau religioase, în timp ce cu toții sunt, pe drept cuvânt, indignați, jigniți, contrariați de antisemitism, care nu e altceva decât operarea cu prejudecăți, generalizarea unor trăsături de caracter sau obiceiuri legate de evrei. Sincer? Sunt nedumerită și mi-e rușine.

    • Tiberiu Ezri commented on August 4, 2024 Reply

      La ce vă referiți? Vă este rușine că unii scriu despre tendința islamismului să se infiltreze în SUA și Europa?

    • Tiberiu Ezri commented on August 4, 2024 Reply

      Mie nu-mi plac insinuările. Eu vorbesc deschis și nu am conflicte de interes pe care poate le aveți dumneavoastră. Israelul și eu personal respectăm toate religiile și pe cei pe care nu ne doresc distrugerea. Eu cel puțin pot să mă laud și nu numai să fiu demagog că am ajutat la salvarea miilor de copii palestinieni și din încă 60 de alte țări prin proiectul “Save a child’s heart”.
      Iubesc America, am lucrat acolo doi ani și sunt conștient că noi în Israel depindem de ea. Nu știu la ce aluat vă referiți.
      Această revistă ne da posibilitatea să ne exprimăm părerile și nu o dată mi-am exprimat la fel ca alți colaboratori nemulțumirea față de unele măsuri pe care le-a luat actualul guvern sau guvernele din trecut. Sau poate e mai bine ca toți să spunem “Da tovarășe “ ca în anii dinainte de 1989?

      • Andrea Ghiţă commented on August 4, 2024 Reply

        Nu mi se pare că observaţiile Verei Medrea ar fi insinuări. Ea observă anumite generalizări ca de pildă: “Indienii sunt inteligenți și nu sunt misionari ca unele religii. Am avut plăcerea să lucrez cu câțiva în SUA. Le merge mintea strună” care – horribile dictu – face referire (de data asta pozitivă) la trăsăturile atribuite unei întregi populaţii, fapt de care şi eu mă feresc. Cred că ar trebui să ocolim expresii care vizează o populaţie întreagă pentru că asta vrând-nevrând aduce a rasism. Pe de altă parte, nu înţeleg referirea la conflictul de interese , o sintagmă care defineşte o situație în care o persoană sau organizație este implicată în mai multe interese financiare sau de altă natură, ce pot corupe sau afecta major luarea deciziilor corecte și imparțiale de către acea persoană sau organizație. Nu ştiu în ce conflict de interese financiare sau de altă natură pot fi implicaţi doi comentatori din Baabel. Mă tem că autorul nu a înţeles exact comentariul Verei Medrea.

        • Tiberiu Ezri commented on August 4, 2024 Reply

          Autorul a înțeles exact observațiile doamnei Mendrea și de ce doamna Ghiță a luat partea doamnei Mendrea. Toate lucrurile pozitive pe care le-am scris despre indieni înseamnă rasism? Si nu este adevărat ca unele religii sunt misionare. De exemplu avem prieteni creștini Americani în Israel care sunt misionari. Pe mine, nefiind religios nu mă deranjează. Si tot ce am scris este bazat pe surse pe care le-am citat. Oare este interzis să comentăm și despre niște lucruri pe care unii le cred taboo, de exemplu critica tendinței partidului democrati care printre altele a tolerat mișcările studențești antisemite și chiar arderea drapelului american pe pământul Americii. Din nefericire doamna Ghiță a comentat despre ceea ce am scris la comentarii în loc să se refere la critica doamnei Mendrea despre articolul meu. Da, insinuări, jumătăți de fraze, acuzații nebazate pe realitate despre cică rasism, toate imaginare. Oare am exagerat când am scris despre anti-israeliismul grupului de senatori democrato Squad? Oare nu se știe din presa Americană ca Harris a fost considerată foarte stângistă? Dacă nu știați vă rog să citiți. totuși mi-am încheiat articolul în speranța ca dacă ea va fi aleasă președintă poate ca va acționa spre binele tuturor, inclusiv al Israelului. Este de-a dreptul jignitor ca doamna Ghita ii ia apărarea unilaterală doamnei Mendrea. Nu eu sunt acela care nu am înțeles-o pe cititoare ci ea nu mi-a înțeles articolul dacă mă acuză de rasism. Domnul Duncan este mult mai pesimist în legătură cu viitorul Americii sub consilierea Kamalei Harris. Dacă doamna Ghiță îmi interzice să-mi exprim opiniile, mă voi conforma și voi scrie numai lucruri neutrale care nu vor “jigni” pe nimeni dar nici nu vor interesa pe nimeni.

          • Andrea Ghiţă commented on August 4, 2024 Reply

            Îmi cer iertare dacă l-am jignit (involuntar) pe dl. Tiberiu Ezri, un valoros autor al acestei reviste. Nu am apărat ideile doamnei Medrea, ci am exprimat ideile mele. Cred că nu e corect să generalizăm calităţile (pozitive sau negative) ale unui popor sau grup etnic, inclusiv ale noastre. Cât priveşte rasismul, m-am exprimat cam exagerat. Totuşi, deşi rasismul este perceput ca o ideologie care discriminează, dar prin definiţie: Rasism constituie orice acțiune, practică sau convingere care reflectă o viziune despre lume bazată pe conceptul rasial, care la rândul lui definește convingerea că oamenii sunt împărțiți în entități biologice separate și exclusive numite „rase”, și că există o legătură cauzală între caracteristicile fizice cu care se definește acest concept și personalitatea, capacitatea intelectuală, aptitudinile morale sau alte caracteristici comportamentale umane, și că anumite rase sunt prin naștere superioare altora. Cât priveşte acuzaţia că eu aş interzice cuiva să-şi exprime opiniile, este o exagerare enormă. Ceea ce pretinde linia revistei Baabel (nu eu personal) este să nu ofensăm persoane şi să nu promovăm ideologiile toxice (nu era cazul). Îmi cer scuze încă o dată şi din punctul meu de vedere acest dialog este încheiat.

            • Tiberiu Ezri commented on August 4, 2024 Reply

              Mulțumesc doamna Ghiță.
              Tibi

    • Virgil Duncan commented on August 4, 2024 Reply

      Dna Vera Medrea – prejudecati?? ia sa ne uitam la realitate: Fostul prim ministru al Angliei indian, numarul 2 din partidul republican al SUA indian, citiva CEOs de companii foarte mari indieni… si acesta este numai varful icebergului – eu am lucrat intr-o companie unde 40% erau cercetatori si manageri indieni si vad o realitate pe care dvs nu o vedeti. Antisemitismul este o problema mintala care unii se nasc cu ea si asta de 3000 de ani. Toti sunt enervati de anti-islamism si il compara cu antisemitismul dar uita ca numai musulmanilor le place terorismul. Toti musulmanii? De loc, dar multi simpatizeaza cu terorismul sau le e frica sa ia atitudine si pe buna dreptate. Lucrurile nu sunt in alb-negru. Sunt chiar si evrei care sunt antisemiti. Sa ne ferim de generalizari si extremisme nu conteaza de unde.
      Tibi multumesc pentru articol. Este echilibrat si umple un gol la Baabel.
      Andrea, in calitate de membru fondator Baabel nu inteleg de ce luati partea Dnei Medrea. Este de asteplat sa ctionati ca moderator.

      • Andrea Ghiţă commented on August 4, 2024 Reply

        Domnule Duncan, mi-am exprimat opinia (în calitate de redactor fondator şi responsabil). Părerea mea coincide cu cea a Verei Medrea şi sunt sigură că nu sunt singura. În acelaşi timp să nu uităm că au fost (şi probabil mai sunt) şi terorişti nemusulmani, membri ai diferitelor organizaţii de extremă (dreaptă sau stângă) care au semănat teroarea de-a lungul timpului.

        • Virgil Duncan commented on August 5, 2024 Reply

          Dna Andrea – cred ca am mai discutat in trecut aceasta problema – eu ma uit la Baabel ca o revista care incurajeaza, discuta si respecta schimbul de idei. Nu am inteles de ce Dnei Medrea ii este rusine – rusine de ea ca participa la discutiile Baabel care nu ii plac – sau rusine autorului si altora care emit aceste pareri gresite.
          Sigur ca intre indienii de azi pe care i-am mentionat si situatia saracilor din India este mare diferenta.
          Dar trebuie sa fim realisti – nu toate neamurile din lume sunt “egale” – cum ne explicam ca finala de 100metri toti au fost de origine africana? La fel, putem gasi popoare dotate intelectual mai mult ca altele. Asta nu inseamna ca sunt superioare. Trebuie sa intelegem aici ca KM va face o politica in care va diminua inflenta barbatilor albi (intre care si evreii care sunt deja desemnati ca asupritori). Nepotii mei au o mare problema azi sa fie admisi in universitati de prestigiu si va pot spune ca minoritatea cea mai discriminata in SUA este minoritatea asiatica care are cele mai bune note si se izbesc peste tot de un “numerus clausus” – evreii cunosc ce inseamna asta..

        • tiberiu ezri commented on August 5, 2024 Reply

          Statistic, majoritatea grupărilor teroriste din lume sunt jihadiști/ islamiști care promovează activ Shariya și/ unii fac și acte teroriste. Bibliografia apare pe internet. A nu se confunda cu termenul musulmani. Majoritatea musulmanilor vor să trăiască în pace.

      • Medrea commented on August 5, 2024 Reply

        Tatăl e din Jamaica, care nu e în Africa… Și Dvs. nu sunteți moderat deloc. Aveți tot dreptul să aveți preferințe dar e cert că operați cu generalizări și prejudecăți pozitive și negative. Și aș vrea să știu cum te poți naște antisemit doar pentru că el există de 3000 de ani? Este genetic?

        • Tiberiu Ezri commented on August 5, 2024 Reply

          Stimată doamnă Medrea
          Cred că în mare ideile noastre seamănă și despre Statele Unite despre Israel si aprecierea valorilor umane. Cat despre a vorbi frumos despre reprezentați ai unui anumit popor, nu cred ca am făcut un păcat. Prin asta nicidecum nu am negat meritele altor popoare. Cat despre cine va fi în președinte american mai bun pentru Israel, vom afla în viitor. Discuția nu mi-a făcut sânge rău fiindcă mi-am dat seama ca eu nu am înțeles exact la ce va referiți și dumneavoastră nu ați înțeles adevărata mea intenție. Doamna Ghiță m-a ajutat să înțeleg. Cu multă stimă.

        • Tiberiu Ezri commented on August 5, 2024 Reply

          Stimată doamnă Medrea
          Eu mă bazez pe ce scrie în internet: “the first Afro-American and Afro-Asiatic woman vice-president. Nu contează dacă tatăl s-a născut în Jamaica, Trinidad Tobago sau Israel. Si asta nu din rasism ci o categorisire etnica pe care nu eu am descoperit-o.
          Dacă sunt moderat sau nu asta nu puteți ști. A fi moderat însemna în primul rând ce faci și nu ce cred alții ca faci după cum scrii. Ani de zile am votat și continui să votez cu partidele din centru. De zeci de ani pregătesc voluntar rezidenți evrei, arabi și creștini pentru examene, ca șef de departament am primit la rezidențiat din toate etniile și m-am comportat în mod egal cu toții și am participat la proiectul internațional save a child’s heart așa cum am mai scris. A fi moderat înseamnă în primul rând cum te comporți în viața. Dar cum pot rămâne moderat ca opinie când văd antisemitismul studențesc din USA? Si da, deosebirea dintre noi doi este ca eu trăiesc intr-o țară care din păcate trece printr-un război existențial.
          Cu respect
          Tibi

          • Veronica Rozenberg commented on August 5, 2024 Reply

            Draga Tibi, nu pot decat sa
            👏👏👏
            cu drag adevarat🙂

            • Tiberiu Ezri commented on August 5, 2024 Reply

              Mulțumesc dragă Veronica!

        • Tiberiu Ezri commented on August 5, 2024 Reply

          Stimată doamnă Medrea

          …De asemenea am primit pentru specializare fellows din Tanzania, Kenya, Nigeria, Etiopia, Uzbekistan, Rep. Moldova, România, Cehia, Serbia, Bulgarian, Georgia. Pentru acest proiect pe care l-am preluat de la prietenul nostru Prof. Gebriel Gurman (Ben Meron), in 2016 mi s-a acordat premiul prezidențial al Federației Mondiale a Anestezistilor – WFSA. De asemenea am ținut în mai multe spitale din Israel prelegeri în favoarea pacienților transgen. Am scris despre asta și la Baabel.
          Dacă mai doriți să vă trimit și alte dovezi că nu sunt rasist și extremist vă pot trimite.
          Cu respect
          Tibi

    • Tiberiu Ezri commented on August 4, 2024 Reply

      Stimată doamnă Mendrea
      Îmi ore rău de neînțelegere și totuși cred ca viața ne controlează prin political correctness exagerat. Oare dacă lauzi un popor înseamnă ca eu îi desconsider pe alții? Iar cei care ii consideră pe evrei speciali sunt rasiști farsa de alții? Pe mine nu mă deranjează misionarismul creștinilor americani la Ierusalim.

  • Marina Zaharopol commented on August 3, 2024 Reply

    Mie, Kamala Harris îmi pare o moderata si nu de extrema stanga. Rashida Tlaib, de origine palestiniana si membră fondatoare a grupării Squad, nu a susținut candidatura la președinție a lui Harris fiindcă nu o considera suficient de pro-palestiniana pentru un endorsement.
    Dar sa vedem ce surprize ne rezerva acest viitor plin de necunoscute.
    Mi-a placut mult, Tibi, ca ai scris acest articol – precum mentionezi într-un comentariu – ca să-ți clarifici anumite nelamuriri si ambiguități.

    • Tiberiu ezri commented on August 3, 2024 Reply

      Mulțumesc Marina!

    • Virgil Duncan commented on August 4, 2024 Reply

      Marina – KH a fost votata de presa ca cea mai de stanga senatoare dupa voturile ei din Senat (cea mai de stanga din 100 de senatori)- nu o poti compara cu Rashida Talib- una are putere, cealalta face numai zgomot.

  • gabriel+gurman commented on August 3, 2024 Reply

    Cu cât Kamala Harris e mai puternică , și cu șanse mai mari, cu atât victoria lui Trump îi va accentua ego-tripul….
    GbM

    • Tiberiu Ezri commented on August 3, 2024 Reply

      Adevărat!

  • Veronica Rozenberg commented on August 1, 2024 Reply

    Da, imi pare rau, in cele din urma Israelul este aliatul de totdeauna al USA, indiferent de cine ii va sta in frunte.

    • Tiberiu ezti commented on August 1, 2024 Reply

      Adevărat!

      • Vera Medrea commented on August 4, 2024 Reply

        Așa este dar pe dos, USA este aluatul Israelului.

        • Tiberiu Ezri commented on August 4, 2024 Reply

          La ce vă referiți?

          • Medrea commented on August 5, 2024 Reply

            Ztimate domnule Ezri, am greșit o literă. U și i sunt unul lângă altul pe tastatură. Voiam să scriu aliat.
            Îmi pare rău că am creat sânge rău prin comentariul meu. Eu nu pot vedea lumea cu ochelari politici. Cred că Harris este o democrată și umanistă și că oponentul ei, al cărui nume nu îl voi pune pe hârtie, este o rușine pentru umanitate și NU reprezintă de fapt partidul pe care îl terfelește. Din două așanumite ,,rele” prefer pe cea care nu vrea o dictatură. Domnule Ezri, nu e loc aici pentru supărări. Și numele este Medrea. Rămân cu stimă la părerea că nu originea etnică sau religioasă este ceea ce ne face mai mult sau mai puțin valoroși, dar cred că Statele Unite trebuie să rămână aliate cu ÎNTREAGA lume democrată, inclusiv Israelul, care este și țara mea…unde nu mă simt reprezentată de șeful guvernului și nici de aliații lui.

    • Virgil Duncan commented on August 2, 2024 Reply

      Nu fiti asa de siguri – ajutorul american devine din ce in ce mai “conditionat” – pe Republicani poti conta mai mult – sunt mai religiosi si conservativi si se identifica cu alegatorii din Likud di Israel.
      Marele noroc al Israelului este comunitatea crestina evangelica. Sunt 40 de milioane de voturi si organizatia “CUFI” (Christians United for Israel) are 10 milioane de membri.
      Sa ne rugam sa nu iasa KH – antisemitismul american este 95% in partidul democrat. Faptul ca sotul lui KH este un avocat evreu liberal nu conteaza, chiar agraveaza situatia.

      • Tiberiu Ezri commented on August 2, 2024 Reply

        De acord! De aceea am scris articolul fiindcă nu sunt sigur.

  • Eva Grosz commented on August 1, 2024 Reply

    Zâmbește ca la reclamele de albire a dinților….poate e la mine deformație profesională .
    Altfel politica americană nu e prea simplă, dar sigur mai simplă ca a Israelului. Două partide pentru un continent ajung, dar în Țara Sfântă nu știi dacă mâine ,fiecare om va fi sau nu un partid aparte….
    Eu nu sper de la ea… mi se pare sora lui Obama.

    • Tiberiu Ezri commented on August 1, 2024 Reply

      La fel cred și eu, iar Obama mi s-a părut un musulman deghizat în creștin.

      • Vera Medrea commented on August 4, 2024 Reply

        Zău așa? Let’s get serious. Deghizat?

        • Tiberiu Ezri commented on August 4, 2024 Reply

          A învățat intr-un madras în Indonezia.

  • Elena Stoican commented on August 1, 2024 Reply

    Sunt prea multe exemplele de președinți de state care… una au zis prin campaniile electorale și alta au decis de pe funcție.

    • Tiberiu Ezri commented on August 1, 2024 Reply

      Caracteristic politicienilor.

    • Virgil Duncan commented on August 2, 2024 Reply

      Am o alta explicatie: dupa ce sunt alesi, trebuie sa reprezinte pe toti si de asta pozitiile se schimba. Singura exceptie e KH care nu recunoaste nimic din politica ei in trecut si bineinteles este crezuta de multi. Bineinteles pozitiile din trecut nu sunt apreciate de majoritatea alegatorilor.

      • Tiberiu Ezri commented on August 2, 2024 Reply

        Ok

  • Tiberiu Ezri commented on August 1, 2024 Reply

    Adevărat dar totul despre politica în lumea liberă sunt doar speculații.

  • Hava Oren commented on August 1, 2024 Reply

    Cine știe ce ne rezervă viitorul? Și orice ar fi, tot nu avem nicio influență asupra lui, așa că toate speculațiile nu sunt de prea mare folos. Om trăi (sper!!) și-om vedea.

  • Veronica Rozenberg commented on August 1, 2024 Reply

    Articol echilibrat despre Kamala Harris, care dupa cum tu insuti spui nu e de origine afro-asiatica, dar nu e dintre cei mai mari simpatizanti ai Israelului. Pe de alta parte, Trump are initiative, nu pare sa fie, sa fi fost sau sa devina cel mai echilibrat presedinte al Americii.
    Oare cat de implicata o fi dna K.H in apropierea vaselor de lupta americane de tarmurile Mediteranei?

    Viitorul este sub un destul de antipatic si nesigur semn de intrebare. Iar K.H, ar putea sa fie una dintre figurile care ii vor da un raspuns. Interesant cine ii sunt apropiatii? In afara de membrii Squad.

    • Tiberiu Ezri commented on August 1, 2024 Reply

      Ai pus întrebări foarte logice.
      Doar corectură: Em an scris ca ea este de origine afro-asiatică și nu invers.

      • Virgil Duncan commented on August 2, 2024 Reply

        maica-sa a emigrat din India si taica-sau este african american. se identifica cu comunitatea negrilor pentru ca da mai multe voturi. Cei proveniti din India sunt si ei milioane dar voteaza echilibrat intre cele doua partide.
        Sunt extraordinar de capabili – CEO lui Google si Microsoft sunt indieni iar Nikki Haley si Vivek Ramaswamy vor fi ministri daca Trump cistiga alegerile. S-a pus deja intrebarea: de ce comunitatea indiana nu are nevoie de ajutoare si promotii speciale?

        • tiberiu ezri commented on August 2, 2024 Reply

          Indienii sunt inteligenți și nu sunt misionari ca unele religii. Am avut plăcerea să lucrez cu câțiva în SUA. Le merge mintea strună. Nikki Haley (născută în SUA cu numele Nimarata Nikki Randhawa din parinti indieni Sikh, din Punjab, a fost o luptătoare pentru interesele Israelului la ONU. O sinceră prietenă de-a noastră. Sper că Trump nu se va răzbuna pe ea că a avut curajul să concureze cu el la candidatura pentru conducerea partidului republican…

  • JOHANAN VASS commented on August 1, 2024 Reply

    DOAMNE FERESTE

    • Tiberiu Ezri commented on August 1, 2024 Reply

      Nu știm. Doar suspectăm.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *