America văzută de jos și de aproape – din New York, unde locuiesc

În anul 2007 am hotărât să-mi exercit dreptul de vot. În America, două mari partide, republican și democrat, se întrec pentru a obține conducerea țării pe o perioadă de 4 ani. Pentru a avea o valoare reală, votul meu, unul din zecile de milioane de voturi, trebuia dat unuia din cele două partide mari, situate pe poziții opuse, și nu vreunui partid mic, fără șanse de câștig. Sub acest aspect, alegerea nu era dificilă, trebuia doar să decid care din cele două alternative e mai bună – sau mai puțin rea. Dificultatea cu care m-am confruntat atunci a fost să înțeleg platitudinile debitate cele două părți. De aceea eu m-am concentrat asupra calităților celor doi candidați la președinție. 

Am votat pentru candidatul republican pentru simplul motiv că cel democrat, Obama, care a câștigat alegerile, mi s-a părut un politician fără vreo realizare care să-i justifice aspirația la funcția de președinte al SUA. Din puținele date care îmi stăteau la dispoziție știam că tatăl lui, venit la studii în America, s-a întors în Kenya, la soția de care nu divorțase, lăsând-o pe partenera lui americană, albă, să-și crească singură copilul, Barak Hussein Obama. Acesta și-a făcut studiile la Harvard, unde a fost directorul revistei studențești Harvard Law Review, fără să scrie un singur rând în această revistă. După terminarea studiilor a activat ca organizator comunitar, adică mergea la comunitățile de negri săraci și îi informa despre ajutoarele la care aveau dreptul. Această activitate l-a făcut cunoscut și apreciat de cei care l-au propulsat ca senator, calitate în care s-a remarcat prin… inactivitate. Dar cine nu muncește nu greșește. Așa a avut timp să scrie o carte, evident destinată alegătorilor negri, intitulată Visurile tatălui meu, în care mama care l-a crescut nici măcar nu e menționată.

În timpul candidaturii sale la președinție, Obama a declarat că poporul e “divizat” și că el va activa pentru “unificare”. Mie mi se părea imposibil de măsurat faptul și rezultatul activității lui, pe scurt era un fel de lozincă, iar lozincile nu rezolvă probleme.

În 2008, America nu ducea lipsă de probleme, atât interne cât și externe. Neglijarea sau abordarea lor incorectă a dus la agravarea lor în perioada Obama 2008-2016.

Pe plan intern, securitatea cetățeanului de rând s-a deteriorat. Semnalul pentru “înmuierea” poliției l-a dat însuși Obama, în a șasea lună de președinție, când s-a grăbit să vorbească despre “stupid police” într-un caz minor în care a fost implicat un polițist alb și un profesor negru. 

Nu e greu de imaginat cum au evoluat evenimentele în întreaga țară, în special în orașele cu conducere democrată. Ar trebui menționate prea multe evenimente în care mase de protestatari s-au dezlănțuit cu violență și jafuri, iar poliția a fost practic inactivă. Protestatarii nu erau “suprematiștii albi”, așa cum încerca media (fără dovezi) să sperie populația, ci erau Black Lives Matter (viețile negrilor contează) și ANTIFA (mișcarea de stânga care se autodefinește ca antifascistă și antirasistă). Media nu a relatat că participanții ar fi fost pedepsiți.

Au fost (și sunt) și cazuri de violență individuală a unora care au mai fost arestați în repetate rânduri, dar eliberați imediat de justiție, iar cetățeanul de rând vede că fiecare trebuie să se apere cum poate. De teama jafurilor / violenței, magazinele se închid, articolele se țin sub cheie (nu le mai iei direct din raft, chemi pe cineva să descuie) și dacă cineva agresează o femeie în metrou, călătorii înregistrează scena pe telefon, dar nu îndrăznesc să intervină. Există și excepții: recent, un fost militar care a intervenit într-o astfel de situație a fost condamnat pentru omor pentru că, în încercarea de a imobiliza agresorul, acesta a decedat.

Justiția democrată acționează cu precădere împotriva opozanților politici, în primul rând Trump și cei din echipa lui, închizând ochii la fapte infinit mai grave ale celor din propria ogradă.

Pe plan extern, pe timpul președinției lui Obama, prestigiul Americii a avut de suferit.

Trump, în timpul președinției sale, a încercat să aducă schimbări pozitive pe plan intern și extern, însă s-a lovit opoziția democraților care considerau că rolul lor să conteste absolut orice. Biden a anulat în bloc toate inițiativele lui Trump, în prima zi a preluării puterii de către democrați, cu obiectivul primordial de a “unifica” națiunea și de a “apăra” democrația.

Cetățeanul american realizează pe zi ce trece care sunt roadele guvernărilor democrate Obama și Biden. La ora actuală America se află la o răscruce și se confruntă cu o multitudine de probleme grave.

În 2016 eu l-am votat pe Trump, pentru că își propunea obiective clare, și serioase și ca președinte, s-a ținut de cuvânt și a activat pentru rezolvarea lor. De aceea intenționez să-l votez și anul acesta.

Indiscutabil că Trump nu e nici Maica Tereza și nici Albă ca Zăpada. El este însă cel mai potrivit pentru abordarea corectă a problemelor Americii. Trump, un miliardar, e drept „mititel”, nu a avut / are nevoie să fie președinte. 

America are nevoie de Trump ca președinte.

Ivan Klein

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

30 Comments

  • Veronica Rozenberg commented on August 10, 2024 Reply

    Draga Ivan, ma simt putin in plus pentru a comenta la articolul pe care l-ai publicat. Oricum este, te felicit pentru ca ti-ai luat inima in dinti ca sa apublici acest articol.

    Nu cunosc amanunte si nici prea multe chestiuni generale privindu-l pe Obama. Citind articolul si unele comentarii am avut sentimentul unui “bias” puternic al celor etichetati prin posturile lor la Baabel, ca fiind persoane puternic de dreapta, de altfel si tu esti printre ei, nu mai vorbesc de Virgil Duncan.
    Am incerca putin sa ma informez si imi spun ca era indicat de a adauga referinte bibliografice, pentru a intari cele spuse de tine, care, chiar daca exprimate ca o parere personala, pot fi probabil contrazise usor de persoane care ar apela la date scrise – desigur nu e vorba de mine – , dar vorbind in dreapta si in stanga, mi s-a comunicat (fara referinte scrise de asemenea) ca politia americana, de totdeauna a avut conditii excelente de a actiona impotriva rau-facatorilor :-), chiar mai bine dotate decat ale celei israeliene.
    Am incercat sa ma confrunt cu afirmatia ca ar fi fost la Harvard Law school cu o functie de conducere si ca nu a scris un rand. Nu stiu cum poate fi posibil, desi uneori directorul unei reviste, poate nu are obligatia de a fi si autor de articole. Totusi am gasit urmatorul comentariu scris de Obama la aceasta revista , probabil mult dupa ce incetase a fi director al revistei. E vorba de articolul “the-presidents-role-in-advancing-criminal-justice-reform”, nu stiu daca cu aceasta contributie s-a spalat pe maini de neparticiparea din trecut.

    Imi amintesc ca atunci cand Obama a fost ales presedinte, mi-am spus in gand, ca aceasta reusita reprezinta pentru USA, un salt calitativ, s-ar putea sa fie o alta exprimare a unei naivitati.

    Voi incheia, sperand ca din tot ce am scris, sa pastrezi doar felicitarile sincere si poate curajul sau rabdarea de a mai contribui si in viitor 🙂

    • Virgil Duncan commented on August 10, 2024 Reply

      Veronica – spui ca eu sunt “puternic de dreapta” – tu nu stii ce inseamna “far right” – nu ai avut ocazia sa citesti si sa intelegi doctrina lor – eu am putut chiar discuta cu ei. Asa cum am spus in trecut, totul este relativ – pentru liberalli din Europa si Israel eu as fi de dreapta, conservativ dar in nici un caz extremist. Pe standardul SUA eu sunt centru dreapta.Citesc si ascult toata media de la far left la far right. Multumesc lui Andrea care m-a incurajat sa comentez in continuare si stiu ca multi baabelisti resping tot ce scriu de la inceput. Din ce vad eu sunt inca 2-3 baabelisti de centru, restul sunt toti liberali de diferite nuante. Baabel este o revista cu o audienta liberala, dar e bine ca comentariile mai conservative nu sunt cenzurate.

      • Veronica Rozenberg commented on August 11, 2024 Reply

        Sunt convinsa ca tu stii cel mai bine cat de la dreapta esti, si oricum scala mea este mult mai putin fin nuantata decat a ta, Hai noroc 🙂

    • Klein Ivan commented on August 11, 2024 Reply

      Dragă Veronica, În primul rînd mulțumesc. Mă simt obligat să răspund evitînd totodată să dezvolt subiectul. Nu privesc realitatea nici din dreapta nici din stînga ci caut să fiu obiectiv asta fiind în interesul meu. Pentru ceeace afirm am certitudine 100% și deasemenea pot aduce alte sute de dovezi în sprijinul lor. Nu am nevoie de referințe bibliografice ca să fiu crezut – se poate selecta și verifica O SINGURĂ afirmație. (am scris de contribuția zero a studentului Obama la revista studențească – recitește,te rog). Pentru polițistul american mai important decît dotarea este cadrul în care acționează, conștiința faptului că i se poate reproșa că e rasist, islamofob sau judecat că a acționat neproporțional ( ți-e cunoscută expresia) față de un agresiv amărît superdrogat care nu știa de el însuși etc..deci nu aplicarea regulamentului are prioritate. Tu ai menționat propria naivitate. E de stînga sau de dreapta?

  • klein ivan commented on August 10, 2024 Reply

    În articol , eu mi-am exprimat punctul meu de vedere bazat pe perceperea mea a realității. Să mă explic.
    – În Romania comunistă, ca cetățean de rînd, vedeam Realitatea așa cum era prezentată de Cenzură care decidea cînd și ce să văd. Cutremurul din Martie 1977 a fost adus la cunoțtiința populației, prin radio, la mai bine de trei ore după ce s-a produs. (Ceaușescu era în Nigeria).
    – În America, cetățeanul de rînd vede Realitatea prin intermediul Mediei care prezintă la nesfîrșit aceleași imagini despre cele petrecute la Washington în Ianuarie 6, 2021. Media, nefiind atît de vigilentă ca Cenzura comunistă, a permis cetățeanului american aflat în fața TV în ziua respectivă să vadă Republicanii, aflați în fața Capitolului, formînd o masă liniștită ca și la alte manifestații precedente, deci total deosebiți de “ceilalți” a căror violență a fost nu odată filmată și nici-odată pedepsită. Despre ce a urmat în ziua evenimentelor, Media a prezentat numai imagini selectate, convenabile versiunii Administrației la putere, versiune total neadevărată conform informațiilor limitate apărute în ultimii 3 ani. Din păcate, ca și în cazul Covid-19, Media și Administrația au acționat împreună pentru acreditarea versiunii lor, căutînd să oprească prin orice mijloace prezentarea dovezilor care o contrazic.
    …. Eu mă opresc aici. Nu știu dacă am trezit interesul cuiva în subiectele atinse în Baabel destul de superficial, Covid și realitatea americană. Dacă da și timpul îmi va permite, pot fi contactat direct via email ori în timpul viitoarei mele prezențe în Romania și Israel.

  • Virgil Duncan commented on August 9, 2024 Reply

    IK – articol foarte bun – explica foarte bine ce multi nu vad.

    • klein ivan commented on August 10, 2024 Reply

      Mulțumesc.

  • klein ivan commented on August 9, 2024 Reply

    Completare la dr. Ezri – președintele american nou ales intră în funcție pe data de 21 Ianuarie. Lista candidaților propuși pentru premiu se închide pe 31 Ianuarie. Pe data de 9 Octombrie a fost decis că Obama primește premiul…..Recunosc că am răspuns pe lîngă la întrebare.

    • tiberiu ezri commented on August 9, 2024 Reply

      Multumesc.

  • klein ivan commented on August 8, 2024 Reply

    Stimate dr. Ezri – După cîte îmi amintesc dezinteresul meu pentru subiectul Obama&Nobel prize datează din Ianuarie sau Februarie 2009 ( președenția deabia începută pe 15 Ianuarie ) cînd a plecat, parcă de la Casa Albă, sugestia ca Obama să fie pus pe lista viitorilor laureați.

  • Andrea Ghiţă commented on August 8, 2024 Reply

    Nu locuiesc la New York şi nu pot aprecia esenţa celor afirmate în acest articol, dar argumentele pentru a-l vota pe Trump mi se par neconvingătoare, cum de altfel mi se par şi acuzaţiile împotriva lui Obama (o veche marotă a autorului). Ceea ce mă sperie este divizarea societăţii americane şi nu numai a celei americane. Întreaga lume e divizată, scindată, cele două tabere părând ireconciliabile. Ar trebui, cred eu, un preşedinte reconciliator, ceea ce Trump – după umila mea opinie – nu este nici pe departe.
    În anul alegerii lui Obama am realizat un interviu cu renumitul sociolog clujean Andrei Roth (1928-2009), sub genericul O lecţie de democraţie. În acest interviu profesorul Roth explică şi “fenomenul Obama”. Merită ascultat: https://www.youtube.com/watch?v=Tnv7-Te1kJk

    • klein ivan commented on August 9, 2024 Reply

      Stimată dnă Ghiță – “acuzaţiile împotriva lui Obama (o veche marotă a autorului)” – 1 – eu nu acuz, menționez fapte.- 2 – nu e o “marotă” , e o îngrijorare,, pentru copiii mei/America/Israel, față de drumul pe care a pornit America începînd din 2009….Nu știu ce putea spune prof. Andrei Roth în Nov. 2008 despre cineva care urma să fie președinte peste două luni și despre care America, în imensa majoritate, nu auzise pînă nu a fost propus candidat la președenție.

      • Andrea Ghiţă commented on August 9, 2024 Reply

        Propun să ascultaţi interviul. De aceea am postat linkul.

    • Virgil Duncan commented on August 9, 2024 Reply

      Andrea – am ascultat interviul dat de Prof Roth. Evident el echivaleaza Sarkozy cu Obama. Este aici o deosebire de cultura si educatie pe care cel intervievat sau o neglijeaza sau simplu nu o vede. Sarkozy nascut in Franta, de mic copil primeste educatie franceza, etc. Obama a intrat intr-o madrsah (scoala religioasa musulmana) cand a fost copil si si-a petrecut tineretea in Havai un stat foarte liberal si departe de problemele SUA. A beneficiat de faptul ca apartine unei minoritati si a fost admis la Harvard. In cei doi ani ca senator nu a votat de loc ca sa nu i se imputa o pozitie politica (foarte destept in felul asta atragi mai multi alegatori). Bill Clinton a spus despre Obama ca el nu a intilnit un altul mai norocos politic. Obama a fost un presedinte carismatic care stie sa vorbeasca. Lupta nu este intre nationalism si democratie, este intre nationalism si globalizare. Bruno Keisky? Va amintiti de conflictul dintre el si Begin? Un conflict specific intre un globalist si un sionist-nationalist.Globalistul trebuie sa aiba grija sa nu devina un antisemit. Acelasi lucru despre conflictul Obama-Netanyahu. Acultandu-l pe Prof Roth mi-am amintit de comunistii evrei romani care spuneau acelasi lucru si care au fost epurati. Sa fim atenti sa nu devenim “useful idiots”.

      • Andrea Ghiţă commented on August 9, 2024 Reply

        Ce să răspund d-le Duncan? Observ că Dvs. înţelegeţi numai ceea ce vreţi să înţelegeţi. Vă mulţumesc că citiţi Baabel şi comentaţi articolele.

        • Virgil Duncan commented on August 10, 2024 Reply

          adica? amanunte? ce nu am inteles? v-am spus ideea generala a interviului.
          Prof Roth se considera patriot roman si ca evreu trebuie sa decida daca ramine evreu (in generatia urmatoare) precum numele sau evreu sionist nationalist.(poate fi sionist si in Romania). Va amintiti de lozinca “Proletari din toate tarile uniti-va”? Este o iluzie ca poti sa iti pastrezi cultura fara o legatura strinsa cu comunitatea ta fie ea minoritara. Este un instinct de supravietuire in fiecare popor. Rezultatele la ultimele alegeri de peste tot, plus diviziunea mondiala intre nationalisti si globalisti le confirma. Democratia americana este cea mai perfecta din lume, dar inca are defecte: oricine poate sa ajunga presedinte – uneori ii invidiem pe englezi.

          • Andrea Ghiţă commented on August 10, 2024 Reply

            Vă citez: “Democratia americana este cea mai perfecta din lume, dar inca are defecte”.

            • virgil duncan commented on August 12, 2024 Reply

              Dna Andrea – credeam ca vreti sa ma completati sau sa ma corectati linguistic – eu am spus “mai perfecta” – puteti compara democratia americana cu democratia franceza, romana sau israeliana? Alta intrebare este: care este deosebirea dintre SUA, Australia si Canada – ar trebui sa fie foarte asemnatoare pentru ca tara-mama este Anglia si in realitate sunt deosebite chiar daca vorbesc aceeasi limba.

      • Marica Lewin commented on August 10, 2024 Reply

        In perioada alegerii ca președinte a d- lui Obama,, se scria ca al doilea sot al mamei sale a fost indonezian, si s- a reintors cu intreaga sa familie, printre care se numara si Barak, fiu adoptiv , in Indonezia. Acolo Barak Obama a urmat studiile la o madrasa si a fost convertit la islamism. A revenit in USA ca student străin si i s- a oferit o bursă.
        Continuarea este expusa de d- l Duncan.
        Redevenit crestin, la Chicago, Barack si Michelle Obama au devenit discipolii unui teolog afro- american ce conducea o secta
        antisemita virulentă.. Obama, imediat ce a devenit Președintele SUA, , a trecut in ilegalitate aceasta secta si pe pastorul de care era fermecat inainte, pe motivul că practică o ură de rasa viscerala.

        • Andrea Ghiţă commented on August 10, 2024 Reply

          Nu am vut cunoştinţe despre aceste amănunte interesante. Eu cred că faptul că Barack Obama a avut norocul de a cunoaşte atât religia musulmană cât şi creştinismul l-a făcut să aibă o viziune mai inclusivă, iar faptul că l-a îndepărtat pe pastorul antisemit este un punct pozitiv. Cred că nu poţi fi un conducător înţelept fără a cunoaşte cât mai mult despre cei care te-au ales, fără a empatiza cu toate categoriile sociale, grupurile etnice şi confesionale, pentru a găsi o cale de înţelegere, de reconciliere.

          • virgil duncan commented on August 12, 2024 Reply

            Pastorul nu era numai antisemit era si antiamerican. Obama a trecut de la islam la crestinism pentru ca alegatorii erau in mare majoritate crestini. L-a indepartat pe pastorul antiamerican tot ca sa fie ales. A fost un scandal destul de mare daca imi amintesc. Pastorul a declarat ca SUA merita sa fie pedepsita (de teroristi!!) pentru toate pacatele ei. Si primul lucru pe care Obama l-a facut ca presedinte al SUA a fost sa isi ceara scuze de la lumea araba direct si in persoana reprezentind SUA sperind sa isi faca prieteni printre extremistii arabi. Asa cum vedem pina in ziua de azi a fost o politica a la Chamberlain..

            • Andrea Ghiţă commented on August 13, 2024 Reply

              Obama era preşedintele SUA deci reprezenta SUA. Fără paşi către reconciliere, cred eu, nu se poate instaura niciodată pacea. Şi fără pace omenirea va pieri mult mai devreme decât ne-am imagina. De fapt se moare “într-o veselie”, cu sutele de mii pentru că nu se vrea să se facă niciun fel de compromis. Fiecare consideră că dreptatea e numai şi numai de partea sa, tabăra lui şi numai tabăra lui poate triumfa. Şi, desigur, între timp se câştigă bani frumoşi pe spinarea nefericiţilor care se încaieră, se bat şi-şi pierd vieţile ca militari şi ca civili (din păcate). Înţelepciunea pare să fi dispărut…

  • Gabriel Farkas commented on August 8, 2024 Reply

    Am citit motivarea cu care Obama a primit premiul Nobel pt. pace de doua ori (e usor de gasit pe web) , si nici acum nu inteleg motivul concret. Cum se spune aici (in America): BS.

    • Andrea Ghiţă commented on August 8, 2024 Reply

      Am verificat şi Barack Obama a primit O SINGURĂ DATĂ PREMIUL NOBEL PENTRU PACE, în 2009: https://www.nobelpeaceprize.org/laureates/?offset2438=1
      După părerea mea este foarte clară motivaţia: eforturile depuse de a îmbunătăţi cooperarea dintre popoare. Urmârind cariera lui cred că acest lucru e adevărat.

      • Virgil Duncan commented on August 9, 2024 Reply

        Andrea – acest premiu Nobel care de obicei se da pentru realizari exceptionale i s-a dat lui Obama numai pentru ca s-a gandit la o lume mai buna in conceptia liberala. Nici o realizare exceptionala pana le decernarea premiului si nici in timpul celor opt ani de presedintie care au urmat. Divizarea a continuat si chiar s-a accentuat.

        • Andrea Ghiţă commented on August 9, 2024 Reply

          Evident, Premiul Nobel pentru Pace şi-a schimbat profilul de-a lungul timpului. Iniţial era conferit unor organizaţii, abia mai apoi l-au primit personalităţile politice. Premiul este acordat de un Comitet special instituit. Contestând competenţa şi buna sa credinţă a acestuia, cred eu, contestăm tote premiile Npbel pentru Pace. Şi atunci ce valoare mai au? Şi dacă nu au valoare aşa de mare de ce ne deranjează că şi lui Obama i s-a acordat un astfel de premiu? Şi de ce ne mândrim cu acelaşi premiu acordat lui Elie Wiesel? Motivaţia acordării Premiului Nobel pentru Barack Obama se află pe pagina dedicată https://www.nobelprize.org/prizes/peace/2009/obama/facts/#:~:text=Among%20the%20reasons%20it%20gave,world%20free%20from%20nuclear%20weapons.

          • Virgil Duncan commented on August 9, 2024 Reply

            Elie Wiesel a fost un gigant pe linga Obama. Nu avem ce sa comparam: Elie Wiesel a fost detinut intr-un lagar si dupa razboi a scris mai multe carti cu valoare literara. Obama a fost un organizator de comunitate pentru minoritatea de origine africana si a profitat de oportunitatile extraordinare care i le-a oferit democratia din SUA. Urmasii lui politici vor sa distruga democratia americana (exemple – distrugere de statui de fondatori, modificarea de constitutie, persecutarea liderilor din opozitie, etc)

          • klein ivan commented on August 9, 2024 Reply

            În 2009 erau 270 de candidați la premiu. Secretarul comitetului a declarat după un timp că a regretat alegerea. Comitetul este schimbat odată la 5 ani.

      • Gabriel Farkas commented on August 10, 2024 Reply

        Andrea, clarific: am citit motivarea de doua ori.

  • tiberiu ezri commented on August 8, 2024 Reply

    Puteți să-.mi explicați pentru ce merite deosebite a primit Obama premiul Nobel?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *