Poporul ales?

De ce ne-a pedepsit “Creatorul” și ne-a ales tocmai pe noi, poporul evreu?

Pe parcursul istoriei “poporul ales” a avut doar de suferit: exilări, pogromuri, prigoane pe toate meridianele lumii și totuși majoritatea oamenilor continuă să creadă în acest creator. Știu ce mi se va răspunde: Fără această credință, noi evreii ne-am fi asimilat în națiunile din jur, practic am fi încetat să fim un popor. Nu mă îndoiesc că au dreptate, doar port o discuție cu “Creatorul”.

Pentru mulți, Dumnezeu a murit la Auschwitz. Șase milioane de evrei au dispărut în fumul crematoriilor. Am rămas fără bunici, veri, mătuși și unchi uciși de naziști. Niciodată nu m-am plâns de situația mea materială, nici eu, nici părinții mei.

“Doamne”, nu ți-am cerut să mă faci un Rotschild, ți-am cerut doar un singur lucru: să fim apăraţi de dușmani. Europa anilor treizeci a refuzat evreilor dreptul la existență, naziștii i-au deportat și i-au ucis în lagărele de concentrare sub privirile indiferente al Europei. După război a apărut dictonul Never again, în care mulți au crezut, dar în zilele noastre el și-a pierdut semnificația. În multe țări din Europa civilizată evreilor li s-a recomandat să plece în Palestina, iar când a luat naștere Israelul, “țara ta”, el a fost atacat din toate părțile de armatele țărilor arabe învecinate. Unde ai fost, Doamne”, în acela momente? La fel ca evreilor europeni ai anilor treizeci, și Israelului i s-a refuzat dreptul de existență. Au urmat nenumărate războaie și conflicte. În ciuda tuturor greutăților, Israelul a devenit o țară prosperă, democrată, unde era bine să trăiești. Am avut impresia că a început să-ți pese de poporul tău, dar nu pentru multă vreme. Anul 2022 ne-a adus un guvern de ultra-dreapta, care a început prin a ataca sistemul judiciar și dacă atacul va reuși, Israelul va înceta să mai fie o democrație. Te întreb pe tine, “Doamne”, de ce timp de 75 de ani, de când există statul Israel, sistemul judiciar a fost bun și de ce nu mai corespunde azi? Vrei să avem o dictatură?

7 octombrie a dovedit că Never again nu există. Mii de oameni au fost măcelăriți, torturați, sute de femei violate în mai puțin de opt ore, și, bineînțeles, Europa a rămas din nou nepăsătoare! Guvernul ales(?) a rămas perplex timp de peste zece ore. Unde ai fost, “Doamne”, în acele clipe? Forțele de securitate și-au revenit repede; azi, când scriu aceste articol, Hezbollah a rămas fără conducere, e dezorganizat, iar Hamas este fărâmițat.

Dar până când acest popor pe care l-ai ales va mai avea de îndurat? Am o propunere, “Doamne”. Renunță la poporul evreu, poate îți alegi un alt popor, sau mai bine nu, fii doar un simplu spectator al lumii.

Andrei Schwartz

11/10/2024

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

11 Comments

  • DORA+FRADIS commented on October 17, 2024 Reply

    EXTRAORDINAR ARTICOL. NE RASCOLESTE SUFLETUL

  • Veronica Rozenberg commented on October 17, 2024 Reply

    O discutie “serioasa” cu cei care au plecat la Uman, trezind reactii potrivnice cred ca ar putea sa i ofere autorului un raspuns.

  • andrei schwartz commented on October 17, 2024 Reply

    Tevie Lăptarul a lui Sholem Alehem a vorbit și el cu “Creatorul”. De acolo mi-a venit ideea articolului

    • Eva Grosz commented on October 17, 2024 Reply

      Exact cum spui Andrei Schwartz. Și Tevi lăptarul a lui Shalom Alechem a rugat pe Creator să aleagă un alt popor . Haim Topol joacă excelent acest rol în Fiddler on The Roof .

  • Ionel Schlesinger commented on October 17, 2024 Reply
    • Hava Oren commented on October 17, 2024 Reply

      Excepțională și poezia, și interpretarea! Păcat că nu scrie nicăieri cine e autorul. Știți cumva?

  • Tiberiu Ezri commented on October 17, 2024 Reply

    Da, noi suntem poporul ales ca sa sufere.

  • Andrea Ghiţă commented on October 17, 2024 Reply

    Articolul lui Andrei Schwartz reia o temă la fel de veche precum alegerea poporului “ales”. O temă-întrebare fără răspuns care însă poate fi privită şi sub o altă persepctivă: “poporul care a ales.”.

  • Hava Oren commented on October 17, 2024 Reply

    Minunat ai scris! Felicitări.

  • Eva Grosz commented on October 17, 2024 Reply

    Andrei Schwartz , doresc și eu același lucru și poate mulți dintre noi. Splendid articol !

  • klein ivan commented on October 17, 2024 Reply

    Tristețe cu gust amar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *