Never Again

Sfârșitul lunii ianuarie se plasează sub sloganul Never Again, iar data de 27 marchează Ziua Internațională a Comemorării Victimelor Holocaustului. Cu acest prilej, în sinagoga din Bistrița, devenită centru cultural a avut loc anul trecut spectacolul organizat de colectivul Liceului de Muzică ”Tudor Jarda” din localitate, în cadrul proiectului Never Again.

Proiectul interdisciplinar a fost inițiat de un grup de cadre didactice, cu sprijinul institutului TOLI pentru studierea Holocaustului și a drepturilor omului (înființat în SUA de supraviețuitoarea Olga Lengyel, originară din Cluj) și cu participarea a numeroși elevi ai liceului. Prof. Alina Tomi, coordonatoarea proiectului preciza: ”Plecând de la cel mai oribil moment din istoria României și a Europei, Holocaustul, proiectul încearcă să aducă în spațiul vieții elevilor o latură culturală”, fără a neglija învățătura.

Așa a luat naștere un program de muzică, poezie și teatru prezentat cu mult suflet, dăruire și talent de elevii acestui liceu, instruiți de inimoșii lor profesori (Dragonici Ana-Maria, Costeanu Roxana, Deac Melinda și Tomi Alina).

Concentrându-se pe idea de speranță, pentru că ”niciodată nu trebuie să ne pierdem speranța, chiar atunci când suntem în situații de neînchipuit,” spectacolul a fost intitulat Fragile Hope (Speranță fragilă). Programul constă din tablouri care ilustrează viața evreilor prigoniți din acea perioadă, momente țesute din fragmente ale cărții de memorii ale Olgăi Lengyel, versuri în limba engleză ale altei supraviețuitoare, Ruth Steinberg, născută la Viena și cântece în ebraică și idiș incluse în program la sugestia subsemnatei.

Răspunzând solicitării organizatorilor, formația klezmer a Comunității Evreilor din Cluj, Mazel Tov, s-a declarat onorată să sprijine desfășurarea evenimentului, să furnizeze materialul muzical (partituri și texte ale cântecelor propuse pentru elevi) și să prezinte (pro bono) un scurt program dedicat acestei teme, în deschiderea și la finalul spectacolului.

Muzica klezmer este o muzică veselă, de petrecere, și formația Mazel Tov o promovează de 22 de ani, de la înființarea sa. Dar cum din vastul repertoriu al formației nu lipsește nici muzica sefardă, nici cea israeliană și nici cântecele din perioada neagră a holocaustului, multe născute chiar în ghetouri și lagăre, am putut fi integrați și în acest spectacol comemorativ.

Programul constituit exclusiv din piese legate de holocaust a fost prezentat de un nucleu al formației: Vasile Socea, dirijorul, cu vioara, Daniel Șimon cu clarinetul, Elena Lungu la pian și Sulamita Socea – voce.

Nucleul formației klezmer Mazel Tov a Comunității Evreilor din Cluj, în aceeași formulă de anul trecut (vioară, pian, clarinet și voce), va fi din nou prezent pe scenă cu un program adecvat tematicii evenimentului, diferit de cel de anul trecut.

Anul acesta, la 80 de ani de la eliberarea lagărului de la Auschwitz, la același liceu de muzică din Bistrița, proiectul interdisciplinar se reia sub titlul Surviving Evil, pentru că nu trebuie să contenim a învăța din lecțiile trecutului.

Elevii, coordonați de profesorii Costeanu Roxana, Deac Melinda, Lepădatu Cristian și Tomi Alina, vin din nou în fața publicului, de astă dată în sala festivă a liceului, plină ochi, cu un spectacol intitulat Custodians of Memory (Păzitorii memoriei), îmbogățit cu alte cântece (sugerate și furnizate și de această dată de subsemnata), împletite cu texte semnate de Primo Levi și Miriam Korber-Bercovici.

Am scris aceste rânduri pentru că cred că o acțiune lăudabilă ca cea desfășurată de colectivul Liceului de Muzică din Bistrița în cadrul promovării predării holocaustului în școli și a educării tinerei generații în spiritul cunoașterii istoriei, merită cunoscută, difuzată și apreciată de o lume întreagă.

Sursa imaginilor: Sulamita Socea

Sulamita Socea

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

One Comment

  • Andrea Ghiţă commented on February 6, 2025 Reply

    O cronică a lăudabilei activităţi pe care formaţia de muzică klezmer o întreprinde ca mesager al muzicii evreieşti şi al îndemnului Never again!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *