Obezitatea – o boală (încă) incomplet controlată

Una dintre plăcerile trupești este mâncarea, dovadă este creșterea continuă a numărului de obezi în țările dezvoltate și nu numai acolo.

Despre obezitate s-a mai scris la Baabel (Dr. Ivan Schwartz, chirurg: https://baabel.ro/2023/02/obezitatea-o-afectiune-medicala-tratabila/, Dr. Tiberiu Ezri, anestezist:https://baabel.ro/2023/07/cum-e-mai-bine-sa-fii-subponderal-sau-supraponderal/), dar din alte puncte de vedere. Oricum, subiectul rămâne actual prin noi progrese terapeutice.

Obezitatea este singura pandemie care nu se termină, ci din contră, se întețește. O statistică a Organizației Mondiale a Sănătății din 2022 indică procentajele de obezi, cu un indice de masă corporală sau BMI (Body Mass Index) de peste 30 Kg/m2 în 191 de țări.(1) Surprinzător (cel puțin pentru mine care văd zilnic mulți rotofei în jurul meu), România (locul 19 cu 38% din populație) și Ungaria (locul 22 cu 34%) sunt cu mult înaintea Israelului (locul 98 cu 23%). În frunte se află Tonga cu 70.5% obezi, iar lista o încheie Vietnam cu numai 2%. SUA este pe locul 13 cu 43%, iar Rusia pe locul 71 cu 28%.

Se observă că procentajul de obezitate nu depinde neapărat de gradul de bunăstare din țară. Nu puține țări din lumea a treia au un procentaj mare de obezi (probabil pentru că alimentația lor se bazează pe făinoase și grăsimi), pe când unele țări înstărite au un procentaj redus (de exemplu Japonia ocupă locul 183 cu numai 5%). Cele mai populate țări din lume, India și China, au un procent redus de obezi: 7%, respectiv 8%. În obezitate, un rol important îl joacă alimentația și practicarea exercițiilor fizice, dar și genetica.

Obsesia surplusului de greutate crește tot timpul. Și definirea stării supraponderale s-a schimbat. Pe vremea studenției mele la Timișoara, regretatul profesor de endocrinologie, Gheorghe Băcanu, ne prezenta “obezi” care cântăreau chiar sub 80 kg la o înălțime de 1.75 m. Același lucru mi s-a întâmplat și mie în anii 1980, când devenisem specialist în anestezie în Israel. Ajunsesem la 80 kg (la o înălțime de 1.78 m) și încercam diferite cure de slăbire. Făceam și sport, dar în timpul gărzilor, mai ales noaptea, între două operații, “rădeam” tot ce era în frigider. Așa am ajuns la o “vrăjitoare” bătrână care mi-a prescris o dietă: să trăiesc o săptămână numai dintr-o iarbă “specială” și apă. După patru zile am renunțat… Omul e din natură omnivor (culegător și vânător), nu erbivor. Medicamente de slăbire nu am luat niciodată, deși după cei doi ani în SUA și serviciul în armată ca medic militar, mă apropiam vertiginos de 100 de kg. Chiar și acum am un BMI de cca 29, dar nu rezist dulciurilor, mai ales prăjiturilor care nu lipsesc niciodată din casa noastră (pentru nepoți…)

Slăbirea poate fi și nedorită. Bolile terminale, mai ales cancerul, produc o lipsă totală a poftei de mâncare. Boli psihiatrice ca anorexia sau bulimia pot duce la slăbire catastrofală. Alte cauze pot fi boli digestive sau tulburări de absorbție.

Încă un motiv de slăbire este lipsa hranei. În mod normal, în funcție de nivelul de activitate, nevoia zilnică de calorii este de 2000-3000 la bărbați și 1600-2400 la femei. Deportații din lagărele de concentrare naziste primeau în jur de 500-700 de calorii pe zi și trebuiau să lucreze din greu. La fel s-a întâmplat și cu cei răpiți de teroriștii Hamas, unii au slăbit peste 30 de kilograme într-un an! Din păcate, milioane de oameni au murit de foame: în Ucraina anilor 1932-33, la asediul Leningradului din al Doilea Război Mondial, în China lui Mao, în Cambodgea lui Pol Pot, în Coreea de Nord (1994-1998), în diverse cazuri de secetă din Africa etc.

O problemă legată de subalimentația îndelungată este sindromul de realimentare (refeeding syndrome). Dacă omul primește, în sfârșit, hrană și mănâncă prea mult deodată, se pot produce tulburări metabolice grave, chiar mortale. Probabil că așa a murit unchiul meu Șandor, imediat după eliberarea din lagărul Auschwitz. Realimentarea trebuie făcută treptat, după protocoale bine stabilite.

Metode de slăbire de-a lungul istoriei
Încă pe vremea lui Hipocrate se recomandau diete de slăbire. În plus, grecii și romanii foloseau plante cu efect purgativ, diuretic sau care provocau greață și vărsături. Ei nu știau că în tratamentul obezității, foarte importantă este păstrarea echilibrului sistemelor vitale, nu trebuie să lipsească apa și mineralele, altfel organismul nu poate funcționa. În India antică se recomandau comprese și masaje, iar Avicenna (Ibn Sina) recomanda o baie înainte de mâncare, folosirea alimentelor cu tranzit intestinal rapid (care nu produc constipație) și exerciții fizice.

În secolul al XVI-lea, când Cristofor Columb a adus din America tutunul, acesta a intrat în uz ca tratament al obezității, pentru că el reduce pofta de mâncare și crește consumul energetic al organismului. Și oțetul, un purgativ, a devenit un tratament al obezității. Alții recomandă metode naturiste, de exemplu ceaiul de ghimbir. Acupunctura a fost și rămâne, cel puțin în ochii unora, un leac pentru multe boli, inclusiv obezitatea.

În 2021, cercetători britanici au propus o tehnică controversată: pacientului i se închide gura cu ajutorul unor magneți montați pe dinți, lăsând doar o deschidere 2 milimetri. Pacientul poate să respire, dar alimentația este limitată la lichide.(2) Problema este că unele lichide (sucuri, ciocolată de băut, alcool, înghețată topită) sunt foarte bogate în calorii, așa încât această metodă a eșuat.

Celebrul tenor Mario Lanza (1921-1959) era ca un “acordeon”: când gras, când slab, după cum o cerea rolul din următorul film. În 1959, aflându-se la Roma, s-a internat pentru o cură de slăbire la spitalul Valle Giulia, unde se folosea o tehnică specială de slăbire: pacientul era legat de pat și sedat pe perioade îndelungate. Dar cum Mario suferea de o flebită cronică la piciorul drept, un cheag de sânge de la picior i-a provocat o embolie pulmonară și el a murit în spital la 38 de ani. (3) Pe atunci încă nu se știa că imobilizarea duce la stază venoasă cu formarea cheagurilor de sânge. Nu mă pot abține să adaug un clip al idolului meu:


Tratamente medicamentoase ale obezității – riscuri și complicații
Amfetaminele (vezi https://baabel.ro/2024/08/mai-mult-mai-repede-mai-bine/) au apărut pe piața medicamentelor contra obezității în 1932, deși substanța a fost sintetizată încă în 1887 de Lazăr Edeleanu care lucra în Germania. Într-adevăr, ele scad pofta de mâncare, dar în același timp contractă vasele de sânge, inclusiv pe cele coronare, cu riscul de a provoca infarct miocardic. Ele pot cauza excitabilitate excesivă, însă îi calmează pe cei cu tulburare hiperactivă cu deficit de atenție (ADHD – Attention Deficit Hyperactivity Disorder). Dar cea mai mare problemă este că ele produc dependență. Un derivat de amfetamină (metilfenidat – ritalin sau concerta) este folosit și astăzi la copiii cu ADHD. Unii derivați din canabis pot reduce pofta de mâncare, dar cu riscul dependenței, al depresiei și al tendințelor suicidale.(4)

Un medicament nou pentru slăbire: semaglutida

Concepția de tratament medicamentos al obezității s-a schimbat complet în ultimii ani și au apărut diferite medicamente noi. Unul dintre cele mai apreciate, semaglutida, mărește secreția de insulină (efect folosit la tratamentul diabetului de tip 2) și în același timp scade pofta de mâncare: stomacul se golește mai încet, senzația de foame este atenuată, pacientul se simte sătul și mănâncă mai puțin.

Preparatul autorizat pentru curele de slăbire (împreună cu un regim alimentar adecvat și activitate fizică) se numește Wegovy și se administrează sub formă de injecții săptămânale. Doza trebuie crescută treptat, până la obținerea efectului dorit și tratamentul trebuie continuat pe termen lung. Scăderea în greutate este lentă (cca 15% în 15 luni).

Medicamentul poate avea efecte secundare precum constipație sau diaree, balonare, grețuri, vărsături și uneori chiar insuficiență renală, pancreatită sau hipoglicemie. (5) În plus, sunt și persoane la care tratamentul nu reușește.

Ca anestezist am avut pacienți care primeau acest medicament. Datorită problemelor digestive, există riscul ca în timpul anesteziei acești bolnavi să regurgiteze conținutul stomacului și să îl aspire în plămâni, cu repercusiuni grave. De aceea este indicat ca injecțiile să fie oprite cu o săptămână înainte de operații elective. (Pacienți care primesc tablete de semaglutidă pentru diabet trebuie să întrerupă tratamentul cu o zi înainte de operație.)

În bibliografie veți găsi 25 de recomandări utile pentru a scădea în greutate în mod sănătos (6) și dacă sunteți supraponderali, merită să încercați stilul de viață descris în articol și o dietă, eventual sub supravegherea unei dieteticiene. Dacă acestea nu ajută, puteți încerca medicamente prescrise de medic. Numai în cazuri extreme, și mai ales dacă suferiți de boli metabolice, hipertensiune sau boli de inimă, puteți apela la operații bariatrice care reduc mărimea stomacului. În felul acesta cantitatea de hrană consumată la fiecare masă va fi limitată și cu timpul se va ajunge la o scădere în greutate. Altă posibilitate este o procedură prin care se reducea lungimea intestinului, limitând astfel absorbția. Dar cele mai multe cazuri pot fi rezolvate fără a apela la metode atât de drastice, numai cu voință și disciplină.

Vă doresc sănătate!

Tiberiu Ezri

Bibliografie

  1. https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_obesity_rate
  2. https://www.otago.ac.nz/news/newsroom/researchers-develop-world-first-weight-loss-device
  3. https://en.wikipedia.org/wiki/Mario_Lanza#:~:text=Hollywood%20columnist%20Hedda%20Hopper%20writes,at%20the%20age%20of%2038
  4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK581942/
  5. https://obesitymedicine.org/blog/5-common-weight-loss-medications-their-side-effects-obesity-medicine-association/#:~:text=Common%20side%20effects%20include%20constipation,%2C%20or%20hypoglycemia%2C%20among%20others
  6. https://www.healthline.com/nutrition/25-best-diet-tips

Sursa imaginii:https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Before_and_after_comparison_of_weight_loss_2015-06-25.png Asanagi, CC0, via Wikimedia Commons.

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

15 Comments

  • klein ivan commented on April 23, 2025 Reply

    Am citit cu atenție articolul. Ce păcat că nu se poate slăbi citind articole pe acest subiect.

    • Tiberiu Ezri commented on April 23, 2025 Reply

      Da, mare păcat!

  • Marina Zaharopol commented on April 20, 2025 Reply

    In SUA a facut multa valva un studiu privitor la relatia dintre obezitate si mortalitate. Rezultatul acestui studiu a fost surprinzator: persoanele mai in varsta care depaseau usor asa-numita greutate optima (conform recomandarilor medicale,) adica cei care erau usor “overweight,” dar nu chiar obezi, au o mortalitate redusa fata de cei considerati slabi.
    Forurile medicale prestigioase, cum ar fi Harvard School of Medicine, au contestat acest rezultat. Totusi, repetarea studiului,chiar de catre alti cercetatori, au confirmat validitatea acestui rezultat.
    Se pare ca un strat subtire de grasime joaca un rol protector dupa o anumita varsta!

    • Tiberiu Ezri commented on April 21, 2025 Reply

      Îți mulțumesc Marina pentru importanta informație.

  • gabriel+gurman commented on April 18, 2025 Reply

    Visul meu de tânăr specialist ATI era de a deschide un cabinet de slabire prin…anestezie!
    Adică de anesteziat ”pacientul” vreme de 3-4 saptamani, în care timp primeste intravenos un anumit număr de calorii (bine inteles plus lichide si mineralele necesare), și în felul acesta sa-l fac să scada 10-15 kg fără sa sufere…
    Au trecut mai bine de 60 ani de atunci….
    GbM

    • Tiberiu Ezri commented on April 18, 2025 Reply

      Buna idee.

    • Andrea Ghiţă commented on April 18, 2025 Reply

      Era o idee proprie sau este o metodă care a dat roade altundeva? Pare foarte comod pentru pacient, dar şi foarte costisitor.

      • gabriel+gurman commented on April 19, 2025 Reply

        E originală și netransformată în realitate, pentru ca e irealizabila!
        GbM

        • Tiberiu Ezri commented on April 19, 2025 Reply

          Riscurile anesteziei prelungite și ale imobilizării pot fi mari – vezi cazul Mario Lanza. Deci cum scrie Gabi ideea este bună dar irealizabilă.

  • Eva Grosz commented on April 18, 2025 Reply

    Nu știam povestea lui Mario Lanza. Ce voce !
    Disciplina și voința sunt ,și eu cred, tratamentul care are șanse mari de reușită.

    • Tiberiu Ezri commented on April 18, 2025 Reply

      Asta e ce îmi lipsește mie..

  • Hava Oren commented on April 17, 2025 Reply

    Toate metodele de slăbire descrise în articol au valoarea lor, dar niciuna nu e garantată, nici măcar operația bariatrică.

    Cunosc o persoană foarte obeză, probabil din cauze genetice (nu e singura din familie). La recomandarea medicilor a făcut o operație pariatrică prin care volumul stomacului i-a fost micșorat. Dar după o vreme a început să mănânce tot mai mult, stomacul s-a dilatat și ea s-a îngrășat la loc.

    • Ezri Tiberiu commented on April 17, 2025 Reply

      Așa cum nu există nici un tratament care are 100% succes.

  • Tiberiu ezri commented on April 17, 2025 Reply

    Eu nu am ambiție.

  • Andrea Ghiţă commented on April 17, 2025 Reply

    Da, obezitatea e o problemă globală, iar slăbitul e cumplit de greu. Există tot felul de diete şi reţete. Eu v-o divulg pe a mea. Îmi plac foarte mult prăjiturile de patiserie, dar îngraşă şi nici nu-mi fac bine. Am găsit o metodă care mă ajută să mă abţin de la ele. Intru într-o patiserie, inspir profund aroma de vanilie şi scorţişoară, mă uite pe îndelete la produsele apetisante din galantar socotind pe care l-aş alege. Apoi decid că de data asta nu cumpăr nimic şi ies cu băgare de seamă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *