Pentru mine, septembrie rămâne una dintre cele mai frumoase luni din an. Încă pot simţi fierbinţeala zilelor de august în miezul zilei, dar dimineţile şi serile sunt răcoroase şi plăcute. Încă port sandale şi mă pot bucura de pielea mea bronzată şi de parfumul meu cu miros de muson şi condimente, încă ma încântă foşnetul unei fuste maxi mătăsoase şi turcoazul unui colier care îmi aduce aminte de mare…
Pentru mine, septembrie rămâne una dintre cele mai frumoase luni din an. Încă pot simţi fierbinţeala zilelor de august în miezul zilei, dar dimineţile şi serile sunt răcoroase şi plăcute. Încă port sandale şi mă pot bucura de pielea mea bronzată şi de parfumul meu cu miros de muson şi condimente, încă ma încântă foşnetul unei fuste maxi mătăsoase şi turcoazul unui colier care îmi aduce aminte de mare…
Pe de altă parte, septembrie este şi perioada în care programez şi fac cele mai multe evaluari de garderoba: triez la greu hainele purtate şi răspurtate până acum, pregătesc garderobele pentru toamnă, inventariez ce lipseste, construiesc ţinute pentru perioada asta de tranzitie, care nu e nici vara, nici toamnă. De aici şi subiectul articolului de faţă. În loc de a vă împacheta şi pune deoparte hainele de vară, vă invit să le purtaţi cât mai mult timp, până la sfârşitul lui octombrie. Găsiţi-le noi parteneri, jucaţi-vă cu suprapuneri, inventaţi noi combinaţii! Cine vă opreşte?
Asadar, iată câteva idei de pus în practică, pentru ca rochiile şi fustele voastre de vara să “trăiască” şi toamna.
În mod evident, prima piesă de ajutor este cardiganul. În spirit sic-urban sau smart casual, alegeti unul din bumbac, mătase sau alte fibre subţiri, cu o linie apropiata de corp şi cu o lungime până în dreptul taliei. Dacă are mânecile trei-sferturi e şi mai bine! Întreaga alură devine mai feminină şi mai conturată. Se va potrivi minunat rochiilor maxi ample, celor care urmează cu respect linia siluetei, fustelor creion, clos sau plisate, chiar unei fuste-pantalon cu croiala ’70s.
Aceeaşi notă feminină poate fi data de suprapunerea unei helanci, a unui pulover subţire cu torsade sau de purtarea unei cămăşi puţin mai groase (sau din denim), înnodată în talie.
Ales cu o linie mai lejera şi mai lung, cardiganul va face un frumos parteneriat cu o rochie boemă, din dantelă, cu una în stil romantic (cu imprimeu floral, de pildă) sau cu una chemise, din denim. Se va mai potrivi unei fuste trapezoidale din denim şi unei rochii-tricou, din bumbac. Lungi sau scurte rochiile sau fustele, prea puţin contează – ideea e că rochiile sunt lejere, de weekend, de timp liber. Această combinaţie – cardigan lung şi amplu + rochie casual – nu poate fi purtată la birou, nici măcar vinerea. În cazul ambelor tipuri de cardiganuri, gândiţi-vă să vă încingeţi talia (pe deasupra cardiganului) cu o curea, un cordon sau o centură.
A doua optiune evidentă sunt bluzoanele: din piele întoarsă sau alt fel de piele, din denim, din doc kaki (in stilul hainelor milităreşti sau gecilor parka). Dacă aveţi chef să înveseliţi o rochie neagră sport de vară, suprapuneţi-i un bluzon bomber din mătase imprimată (de preferat cu detalii negre şi cu o căptuşeală subţire), iar dacă rochia are o nota clasic-elegantă, aruncaţi-vă pe umeri o jacheta din tweed, cu guler rotund şi croiala inspirată de cea a taiorului Chanel.
Dacă garderoba pe care o luaţi acum la purtare este dedicată strict orelor de muncă şi se încadrează mai curând într-un dress code business, sacourile şi blazerele sunt varianta cea mai potrivită. Croiala lor semi-ajustată şi linia definită dau oricărei rochii sau fuste de vară o notă de autoritate.
Pe lângă aceste variante evidente, aveţi la îndemână tricouri cu mâneci lungi şi cămăşi (de purtat pe sub rochii), eşarfe din bumbac, in sau mătase, veste din piele, topuri din jerseu, dresuri colorate…
Acordaţi o atentie specială culorilor: Căutaţi să nu purtaţi nuanţe incandescente (prea estivale), şi nici pasteluri (prea primăvăratice). Tranziţia cromatică înseamnă adăugare de griuri, tonuri de bej, ocru, caramel, ciocolatiu, ruginiu, nuanţe de vişiniu, verde smarald, galben muştar, albastru petrol.
Câteva ultime cuvinte despre încălţăminte şi genţi. Încă nu este cazul să treceţi la botine, diminetile de septembrie nu sunt chiar geroase! Acum e momentul în care puteţi purta sandale cu barete late şi dres semi-gros (sau şosete!), pantofi din piele întoarsă în culori delicioase de toamna, botine decupate în varf şi la călcâi, mocasini, tenişi şi bascheţi din pânză, sandale cage… Dacă aveţi nevoie de inspiraţie, studiati fotografiile postate mai sus. Acelaşi sfat despre cromatica vestimentaţiei se aplică şi pentru încălţăminte şi, prin extensie, pentru genţi.
(preluare de pe blogul autoarei http://www.stylediary.ro)