Shlomo Leibovici Laiş: FILE din ISTORIA SIONISMULUI ROMÂNESC: SIONISM la CLUJ

Încerc de astă dată să redau ceva legat şi de Cluj. Cred că după ce au trecut atâţia ani, se poate de acum dezvălui. România a jucat un rol dublu, chiar cu două feţe, în relaţiile ei cu Statul Israel, abia înfiripat.

Oprirea alia-lei a fost un act neprietenos

, mai ales hotărârea fermă a regimului comunist nu numai de a desfiinţa, prin HCM, organizaţiile sioniste, ci de a interzice emigrarea oricărui sionist,

chiar atunci când deschidea robinetul plecărilor în Israel. În faţa acestei situaţii şi, mai ales, având în vedere că a început arestarea conducătorilor şi a activiştilor sionişti, au fost căutate drumuri ilegale de scăpare.

Una dintre acţiunile cele mai îndrăzneţe – au fost şi altele – a fost cea iniţiată de Bnei Akiva, pentru scoaterea din România a conducerii sale. Am reuşit să obţinem din Viena 16 certificate de naştere ale unor evrei gazaţi în lagărele de exterminare germane. Cu aceste acte ne-am prezentat la Ambasada austriacă din Bucureşti care, pe baza celor prezentate, ne-a eliberat 16 paşapoarte austriece. Pentru valorificarea lor era nevoie de o hârtie că în tot acest răstimp posesorii acestor paşapoarte erau înscrişi la secţia de supraveghere a străinilor, de la Securitate. Prin intermediul unor cunoştinţe, şeful acestei secţii a Securităţii din Alba Iulia a fost dispus să ne elibereze aceste dovezi – bineînţeles contra cadoului respectiv – acele foi galbene (noi le-am botezat Pata Galbenă), căci asta era culoarea formularelor. Ni se pusese condiţia să dovedim unde am trăit în perioada de la război încoace.

Ne-am tot gândit cui să ne adresăm. Îl cunoşteam pe profesorul Haţieganu, şeful clinicii universitare de la Cluj, dar ezitam să-l amestecăm în aceasta afacere riscantă. Întâmplare îţi vine nu o dată în ajutor. L-am întâlnit pe Şlomo Hirsch, un învăţător, vechi militant sionist, cu care m-am sfătuit – fără a-i împărtăşi prea multe amânunte – cum să procedăm. De la el am aflatcă fratele său, profesorul doctor Hirsch era şeful secţiei de ftiziologie la clinica universitară din Cluj. Profesorul Hirsch ne-a eliberat certificate potrivit cărora în toţi aceşti ani posesorii paşapoartelor austriece am fost internaţi în secţia lui şi cu ajutorul acestor certificate am obţinut „Pata Galbenă”. Din păcate acţiunea a eşuat încă înaintea depunerii cererilor pentru obţinerea vizei de ieşire. Dar asta este o altă poveste.

(Va urma)

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *