Irina Markovits: VREAU OCHELARI

Ar trebui să port ochelari. Cândva purtam – şi îi uram din tot sufletul (o pereche am spart-o jucând baschet, o alta mi s-a rupt la prima mea încercare de a schia, mi se abureau, imi alunecau pe nas…). De curând, însă, mi-am dat seama că vreau să port iarăşi ochelari.

 

Ar trebui să port ochelari. Cândva purtam – şi îi uram din tot sufletul (o pereche am spart-o jucând baschet, o alta mi s-a rupt la prima mea încercare de a schia, mi se abureau, imi alunecau pe nas…). De curând, însă, mi-am dat seama că vreau să port iarăşi ochelari.E o schimbare interesantă de percepţie, este o dorinţă surprinzătoare, iar ăsta e un lucru pe care vi-l pot confirma toate cele care în copilărie sau în adolescenţă au fost “ochelariste”.

La maturitate, pe cât de multe întrebări ne adresăm cu privire la alegerea ţinutei noastre – mă avantajează croiala? e lungimea bună? mi se potriveşte culoarea? mi-am asortat bine încălţămintea? -, pe atât suntem capabile să ignorăm ceea ce ne este în dreptul nasului: ramele ochelarilor. Suntem atât de obişnuite să ne privim “prin” sau “dincolo” de lentile, încât nu le mai observăm, ochelarii par să nu mai existe. Big, big mistake!

Există similitudini între a purta ochelari şi a purta o mască: ambele ascund ceva, dar ne subliniază privirile; sunt fantezie şi ambiguitate; sunt accesoriu, dar şi necesitate.  Ochelarii, spune un amic de-al meu francez, exista “pour habiller le regard” – pentru a îmbrăca privirea.

Poţi camufla un defect fizic cu ajutorul vestimentaţiei, dar nu îţi poţi ascunde intenţiile din priviri (decât atunci când porţi ochelari de soare). În cazul unor femei, privirea devine mai importantă decât fizicul: poate fi puternică, discretă, cochetă, intimă. În priviri ne recunoaştem, prin priviri ne exprimăm emoţiile: tristeţea, încântarea, mulţumirea, afecţiunea, dezamăgirea, durerea…

Revenind la partea practică a lucrurilor, ramele de ochelari prost alese sunt un dezastru pentru aspectul nostru general, la fel cum o poate face o pereche de pantofi urâţi sau o geantă demodată. Putem fi îmbrăcate în cea mai scumpă sau cea mai frumoasă rochie a noastră, în cel bine croit taior, dacă persistăm în a purta aceleaşi rame de acum 10 ani.

Aşadar, please, uitaţi-va cu atenţie în oglindă, dacă purtaţi ochelari. Întrebaţi-vă: ce spun ochelarii despre voi? Sunt severi şi retro? Sunt fantezişti şi amuzanţi? Sunt moderni şi arhitecturali? Ce expresie a fizionomiei voastre transmit: încruntare, senzualitate, sobrietate, cuminţenie?

Ce NU ar trebui să faceţi:
– să cumpăraţi o pereche de ochelari ieftini, cu o ramă oarecare, lipsită de personalitate
– să alegeţi un model cu ramă invizibilă (un “must” în urmă cu 10 ani), sunt perfecţi dacă vreţi să vă banalizaţi fizionomia
– să luaţi cei mai trăzniţi, hiper-originali ochelari: în formă de papion atât de haios, presăraţi cu strasuri! În cel mai galben galben şi cu logoul atat de vizibil! cu braţele din arcuri elastice, atât de albastre şi atât de high tech! Stop, nu sunteţi la circ!

Ce AR TREBUI sa faceti:
– să treceti întâi pe la coafor, iar în ziua Z (cea în care vă hotărâţi în privinţa achiziţiei ochelarilor) să fiţi îmbrăcată în ţinuta voastră preferată
– să mergeţi la un optician profesionist, pasionat de meseria lui, care să nu vă propună doar rame branduite (Chanel, D&G, Cavalli etc) sau ultra-comerciale, ci care să vă poată recomanda câteva mărci de nişă sau unele cu adevărat prestigioase, specializate doar in eyewear (Mikli, L.A. Eyeworks, Cutler & Gross, Oliver Peoplesmy absolute favourites!), un specialist care să fie atent la preferinţele voastre estetice, să fie deschis la o discuţie informativă,  o persoană care să îşi poată petrece o oră întreagă cu voi fără sa îşi piardă răbdarea
– sa încercaţi monturi simple, dar puternice (rame de grosime medie şi culoare închisă, dar cu forme clasicizate). Nu, nu o să fii confundată cu un hipster.
– să vă priviţi într-o oglindă, în întregime. Rama ochelarilor nu trebuie doar să se potrivească proporţiilor fetei (forma trăsăturilor faciale, dimensiunii nasului, liniei sprâncenelor), dar şi pigmentaţiei, culorii părului, întregii siluete şi întregului tău stil vestimentar
– să îţi faci o poză, liniştită, cu telefonul, pentru a te putea gândi acasă şi a o studia.

Întrebări?

PS: dacă aveţi chef să descoperiţi online ochelari de soare cu personalitate, mergeţi pe Sunglass Curator, veti avea niste suprize foarte cool!

text preluat cu acordul autoarei de pe blogul http://www.stylediary.ro

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *