REACŢII la NEGAREA HOLOCAUSTULUI sub CUPOLA ACADEMIEI ROMÂNE

În 14 februarie, cu prilejul lansării Enciclopediei regimului comunist din România, istoricul Vladimir Iliescu, profesor la Universitatea din Aachen, afirma că Holocaustul din România este “minciună enormă, pe plan cosmic”, discursul său fiind primit cu aplauze. Cele petrecute sub cupola Academiei Româna au stârnit indignarea unor personalităţi din mediul academic care au adresat scrisori deschise preşedintelui Academiei Române


În 14 februarie, cu prilejul lansării Enciclopediei regimului comunist din România la Academia Română, istoricul Vladimir Iliescu, profesor al Univesităţii din Aachen (Germania), abordând “problema evreiască” a afirmat că : «În România au fost persecuţii împotriva evreilor. Academicianul Cajal spunea acelaşi lucru. Au fost persecuţii 100 până la 120.00 de evrei au murit, dar nu a fost Holocaust, dovada cei peste 300.000 care au supravieţuit în Regat. Au murit mare parte din prostie. Sigur 20 – 30.000 au fost împuşcaţi pe drum. Bătrânii cădeau îi împuşcau, dar majioritatea au murit că au fost băgaţi în colhozuri şi au venit primele epidemii… Românii răspund de asta, dar asta nu este Holocaust… ». Mai departe profesorul Vladimir Iliescu a deplâns cât de rău face imaginii României o astfel de incriminare. « România fiind declasată în mod inutil pentru un lucru care nu a avut loc. Holocaust a avut loc numai în Ungaria şi în Germania » a mai arătat el, încheind « într-o notă veselă » chemând la înfiinţarea unui « club al antisemiţilor-filosemiţi ». Discursul istoricului Vladimir Iliescu în Aula Academiei, a fost primit cu vii aplauze din partea audienţei. Cele petrecute sub cupola Academiei Române, în 2013, la ani buni de la adoptarea Raportului Wiesel au stârnit indignarea unor personalităţi din mediul academic care au adresat următoarele scrisori deschise preşedintelui Academiei Române :

 

Stimate Domnule Preşedinte

Joi 14 Februarie 2013, în prezenţa dumneavoastră, in aula Academiei Romane, un anume Vladimir Iliescu a numit Holocaustul din Romania “o minciună de proporţii cosmice”. Asertiunea D-lui Iliescu contravine adevărului istoric şi rolului pe care Academia Romana îl are în stabilirea şi comunicarea destinului sutelor de mii de victime ale politicilor de curăţire etnică şi exterminare organizate de guvernul Romaniei in perioada 1940-1944.

La începutul discursului său degradant şi jignitor pentru memoria victimelor Holocaustului din România, Dl. Iliescu şi-a arogat dreptul de a re-interpreta cel mai tragic episod din istoria evreilor din România pe baza faptului că face parte dintr-o generaţie de istorici care a dat 6 academicieni si pentru că s-a născut la Cernăuţi. Criteriile de competenţă inventate de Dl. Iliescu sunt, evident, lipsite de orice semnificaţie, dar par să fi fost acceptabile celor care, alături de dumneavoastră, au participat la această încercare de a nega Holocaustul din România.

Cu aceeaşi tăcere a fost primită aserţiunea D-lui Iliescu că în România au pierit “100 până la cel mult 120 de mii de evrei”. După Dl. Iliescu, aceşti evrei au fost victimele “persecuţiilor”. Impermisibil, în aula Academiei Române, cineva manipulează aritmetica şi semantica unei imense crime împotriva umanităţii, doar pentru a absolvi Romania de stigmatul Holocaustului.

Ştiu că nu împărtăşiţi ideile D-lui Vladimir Iliescu. Acelaşi lucru îl pot spune despre acad. Marius Sala si despre majoritatea colegilor dumneavoastră, prezenţi la discursul lui Vladimir Iliescu. Vă cer însă, in numele victimelor şi a celor care le perpetuează memoria, să delimitaţi public Academia Română de această încercare de negare a Holocaustului.

Cu deosebit respect,

Peter Manu
Professor of Medicine
Hofstra University
Hempstead, New York

Membru de onoare
Academia de Stiinte Medicale din Romania

 

 

 

Stimate domnule preşedinte acad. Ionel Haiduc

Semnatarii acestui mesaj ne alăturăm d-lui prof. Peter Manu si celorlalți care protestează împotriva discursului tendențios antisemit susținut în aula Academiei Române de către dl. Vladimir Iliescu joi, 14 Februarie 2013, care a numit Holocaustul din România “o minciună enormă pe plan cosmic” fiindcă, după “știința” dânsului, în România ar fi murit „doar 100-120 de mii” de evrei sau fiindcă în Cernăuți, datorită unui primar luminat, ar fi murit „doar o treime” din locuitorii evrei. Ne dezgustă profund conținutul de idei al prelegerii prin care este falsificată istoria. Protestul nostru vi se adresează dumneavoastră, fiindcă lectorul a pângărit memoria celor uciși în Holocaustul românesc și a ofensat pe supraviețuitorii Holocaustului românesc și pe urmașii acestora, de la tribuna celui mai înalt for științific al țării. Sute de mii de persoane, printre care bunicii, părinții, alte rude ale multora dintre noi au murit, au jelit moartea celor dragi lor sau au suferit de pe urma politicilor anti-semite și acțiunilor de nimicire în masă din perioada 1940-44, coordonate de către guvernul României. Nu putem accepta ca tragedia evreilor din România celui de-al doiea război mondial să fie redimensionată, cu atât mai puțin ca ea să fie anulată printr-un discurs desfășurat sub înaltul patronaj al Academiei Române.

Ne-au surprins extrem de neplăcut aplauzele pe care le-a primit lectorul din partea celor prezenți la fața locului, care ne indică existența unui context politico-ideologic favorabil antisemitismului și utilizării acestuia ca instrument de confruntare politică cu țări precum Ungaria, unde astăzi naționalismul a luat avânt.

Fiind încredinţaţi că nu numai oamenii de știință ai academiei, ci și majoritatea persoanelor care doresc bună înțelegere cu compatrioții lor se delimitează de discursuri prin care sunt comparate dimensiuni de ordinul sutelor de mii de victime ucise prin exterminare pe motive etnice, ne adresăm Dvs., de a cărui probitate nu ne îndoim, în speranţa că în cadrul instituției pe care o conduceți, adevărații istorici ai Academiei vor lua atitudine împotriva acestei manifestări falsificatoare.

Prof. univ. Dr. Maria Roth

Univ. Babeș-Bolyai

Director al Departamentul de Asistență Socială

 

Îmi exprim solidaritatea faţă de cele afirmate în scrisorile de mai sus şi certific acest lucru cu semnătura mea, în speranţa că apelurile lansate vor fi luate în considerare.

Andrea Ghiţă

 

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

One Comment

  • toma hirt commented on March 17, 2022 Reply

    jidanu tot jidan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *