Eva Galambos: “HABEMUS PAPAM!”

În urma unui vot surpriză, doar după cinci runde, cardinalul de origine argentiniană, Jorge Mario Bergoglio, a devenit noul papă, luându-şi numele de Francisc. Este primul Suveran Pontif neeuropean, după o pauză de peste 1200 de ani, primul dintr-o ţară din America Latină şi primul aparţinând Ordinului Iezuiţilor.

 

În urma unui vot surpriză, doar după cinci runde, cardinalul de origine argentiniană, Jorge Mario Bergoglio, a devenit noul papă, luându-şi numele de Francisc. Alegerea lui ca deţinător al Sfântului Scaun oferă lumii mai multe premiere: este primul papă din afara Europei, de mai bine de 1200 de ani, primul dintr-o ţară din America Latină şi primul Suveran Pontif aparţinând Ordinului Iezuiţilor. Alegerea lui, au apreciat mulţi analişti, este recunoaşterea de către Vatican a ponderii şi importanţei catolicismului în emisfera sudică.

Jorge Maria Bergoglio s-a născut la 17 decembrie 1936, la Buenos Aires, provenind dintr-o familie de italieni imigranţi cu cinci copii, tatăl fiind muncitor la căile ferate. Deţine un masterat în chimie la Universitatea din Buienos Aires, studiind apoi la seminarul din Villa Devoto. A intrat în Ordinul Iezuiţilor la 11 martie 1958. Are o licenţă in filosofie la Colegiul Sfântul Maxim San Jose din San Miguel şi a predat literatură şi psihologie la mai multe colegii din Buenos Aires. A fost ordonat preot la 13 decembrie 1969. Datorită capacităţilor sale, a ocupat funcţii înalte şi în societatea iezuiţilor.A devenit cardinal în 1998 iar la alegerea papei Benedict al XVI-lea, se situase pe locul doi.

Papa Francisc face parte din gruparea de orientare conservatoare de la Vatican, foarte preocupat de problemele sociale. Nu se cunoaşte încă poziţionarea lui politică faţă de conflictul isaeliano-palestinian, dacă în abordarea problemelor Orientului Mijlociu va urma exemplul predecesorilor săi papa Ioan Paul al II-lea sau Benedict al XV lea. Nu va avea o domnie prea uşoară în condiţiile în care Vaticanul se confruntă cu scandaluri financiare, sexuale şi scurgeri de informaţii sensibile. A fost episcop al Buenos Aires-ului în timpul dictaturii militare şi a fost acuzat că ar fi colaborat cu regimul coloneilor, fiind implicat în răpirea unor preoţi iezuiţi Primele măsuri şi decizii ale papei Francisc vor arăta cu claritate orientarea lui teologică şi politică..

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *