Andrea Ghiţă: LEGITIMAŢIA de OM

În limba romani rom înseamnă om…Cu câteva zile în urmă un lider cu pretenţii „regale” al unei comunităţi de romi lansa iniţiativa emiterii unei legitimaţii pentru a atesta…calitatea de rom şi ţara de provenienţă a celui care o poartă! Am înlocuit cuvântul rom cu traducerea lui şi mi-am pus câteva întrebări

În limba romani rom înseamnă om…Cu câteva zile în urmă un lider rom cu pretenţii „regale” a lansat – probabil cu bune intenţii – ideea emiterii unei legitimaţii cu tot dichisul tehnologiei digitale, pentru a atesta …calitatea de rom şi ţara de provenienţă a celui care o poartă (de parca ar fi vorba de un produs vandabil).

Dincolo de revolta iniţială care m-a cuprins la auzul acestei intenţii de etichetare care sfidează drepturile omului, înlocuind cuvântul rom cu traducerea lui, m-am întrebat câţi dintre noi ar merita o Legitimaţie de Om? Şi cine ar fi îndreptăţit s-o emită ?

Cred că atâta timp cât suntem în viaţă această legitimaţie – legitimare o căpătăm sau nu, la prezentul continuu, din partea semenilor noştri, respectând Cele zece porunci sau sinteza lor talmudică „Ce ţie nu-ţi place, altuia nu-i face!” , urmând sfaturile poemului lui Kipling – care ne-a luminat adolescenţa –, având răbdare, încredere, respect, compasiune şi dragoste pentru semenii noştri, manifestându-ne iniţiativa, combativitatea, îmbărbătarea şi, mai ales, capacitatea şi curajul de a acţiona în apărarea şi pentru respectarea drepturilor Omului.

Cred că Legitimaţia de om o primim şi o oferim, la rându-ne, tot timpul, pecetluind-o cu o privire recunoscătoare, un surâs aprobator, o strângere de mână, o bătaie pe umăr, în momentele de graţie care ne leagă de semenii noştri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *