Andrea Ghiţă: LEGITIMAŢIA de OM

În limba romani rom înseamnă om…Cu câteva zile în urmă un lider rom cu pretenţii „regale” a lansat – probabil cu bune intenţii – ideea emiterii unei legitimaţii cu tot dichisul tehnologiei digitale, pentru a atesta …calitatea de rom şi ţara de provenienţă a celui care o poartă (de parca ar fi vorba de un produs vandabil).

Dincolo de revolta iniţială care m-a cuprins la auzul acestei intenţii de etichetare care sfidează drepturile omului, înlocuind cuvântul rom cu traducerea lui, m-am întrebat câţi dintre noi ar merita o Legitimaţie de Om? Şi cine ar fi îndreptăţit s-o emită ? Cred că atâta timp cât suntem în viaţă această legitimaţie – legitimare o căpătăm sau nu, la prezentul continuu, din partea semenilor noştri, respectând Cele zece porunci sau sinteza lor talmudică „Ce ţie nu-ţi place, altuia nu-i face!” , urmând sfaturile poemului lui Kipling – care ne-a luminat adolescenţa –, având răbdare, încredere, respect, compasiune şi dragoste pentru semenii noştri, manifestându-ne iniţiativa, combativitatea, îmbărbătarea şi, mai ales, capacitatea şi curajul de a acţiona în apărarea şi pentru respectarea drepturilor Omului.

Cred că Legitimaţia de om o primim şi o oferim, la rându-ne, tot timpul, pecetluind-o cu o privire recunoscătoare, un surâs aprobator, o strângere de mână, o bătaie pe umăr, în momentele de graţie care ne leagă de semenii noştri.

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *