Ivan Truţer: LEGITIMAŢIA de ROM – o idee nebunească

La Sibiu – Capitala culturală europeana 2007- s-a desfăşurat un congres al unei organizaţii internaţionale a romilor. Florin Cioabă cunoscut şi drept “rege internaţional al romilor” sau “primul rege al romilor din lume” a lansat în mass media ideea introducerii: ”Legitimaţie de rompentru toţi romii din lume.Motivaţia sa frizează nebunia: legitimaţia ar servi drept informaţie pivind originea persoanei de etnie romă care comite fapte ilegale, antisociale, penale etc.

 

La Sibiu – Capitala culturală europeana 2007- s-a desfăşurat un congres al unei organizaţii internaţionale a romilor. Florin Cioabă cunoscut şi drept “rege internaţional al romilor” sau “primul rege al romilor din lume” a lansat în mass media ideea introducerii: ”Legitimaţie de rompentru toţi romii din lume.

Motivaţia sa frizează nebunia: legitimaţia ar servi drept informaţie pivind originea persoanei de etnie romă care comite fapte ilegale, antisociale, penale etc.

Consider că o asemenea idee este deosebit de periculoasă pentru orice minoritate din lume, putând fi o reeditare a certificatelor de “origine etnică” din anii 1940 , fiind înrudinte cu ideologia unor organizaţii de extremă dreaptă, legionare, fasciste, cu tentă extremistă.

În aceasta Europă în care manifestările antiminoritare, rasiste, xenofobe şi anti-semite sunt la ordinea zilei, o astfel de legitimaţie etnică” este “bomboana de pe tort” !

Consider că autorităţile competente, organizaţiile cetăţenilor aparţinătoare minorităţilor naţionale – cu sau fără reprezentare parlamentară – trebuie să ia o poziţie fermă faţă de această debitată în Secolul XXI.

O astfel de intenţie trebuie respinsă cu un NU ferm şi răspicat, pentru a nu da prilej unora s-o întoarcă împotriva minorităţii rome sau oricărei altei minorităţi naţionale din România şi Europa.

Sper că CNDC se va sesiza din oficiu şi va lua toate măsurile legale prevăzute de legislaţia în vigoare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *