Mike Klein: LA WASHINGTON AU ÎNFLORIT CIREŞII

Înflorirea cireşilor durează doar câteva zile şi este destul de greu pentru turiştii din ţară sau din străinătate să-şi facă planuri de vizită fiindcă cireşii înfloresc în date diferite, de la an la an, depinzând de multe evenimente meteorologice. Anul acesta  bobocii florilor de cireş s-au deschis în 8 aprilie şi s-a dat veste în oraş şi ţară că evenimentul anual, aşteptat de sute de mii de vizitatori este în plină desfăşurare.

Locuind de aproape 30 de ani în zona Washingtonului, ne-am obişnuit să mergem anual la ritualul de vizitare a cireşilor înfloriţi. Aceşti pomi minunaţi sunt în zona turistică a oraşului, în jurul lacului artificial construit pe malul râului Potomac, având legătură directă cu golful Chesapeake. Fiind sub influenţa fluxului şi refluxului din Oceanul Atlantic, a primit numele de Tidal Basin.

 

Buletin meteo pentru…înflorirea cireşilor

Recunoscută de mulţi ani ca una din cele mai pitoreşti atracţii turistice, înflorirea cireşilor produce privelişti extrem de fotogenice care frizează kitch-ul prin frumuseţea pură a florilor de cireş pe fundalul maiestuos al monumentelor istorice din Washington. Înflorirea cireşilor durează doar câteva zile şi este destul de greu pentru turiştii din ţară sau din străinătate să-şi facă planuri de vizită fiindcă cireşii înfloresc în date diferite, de la an la an, depinzând de multe evenimente meteorologice. Şi la buletinul meteo se anunţă prognoza pentru înflorirea cireşilor, dar adesea ele nu se adeveresc şi se revine cu corecţii. De pildă anul acesta prognoza sa modificat de 3-4 ori din cauza frigului care se instalase în ultimele săptămâni din martie şi vremea s-a îmblânzit abia la începutul lui aprilie.   Bobocii florilor de cireş s-au deschis în 8 aprilie şi s-a dat veste în oraş şi ţară că evenimentul anual, aşteptat de sute de mii de vizitatori este în plină desfăşurare.

Înarmat cu aparatul foto şi trepiedul, mi-am luat şi eu câteva ore libere să merg şi să admir această privelişte feerică. Este extrem de spectaculos să vezi mii şi mii de cireşi, înfloriți la unison în jurul lacului şi pe lângă monumentele din împrejurimi, dându-ţi impresia că eşti pe un tărâm de basm.

Istoria cireşilor de la Washington

Istoria acestor cireşi este lungă. A început în anul 1885 când doamna Eliza Scidmore după o vizita în Japonia a rămas extrem de impresionată de frumuseţea cireşilor ornamentali din Ţara Soarelui Răsare, mai ales în răstimpul de “Satura” – cum numesc japonezii înflorirea cireşilor, considerată un echivalent simbolic al evanescenţei vieţii umane şi având un rol important în cultura japoneză de-a lungul secolelor. Timp de 25 de ani s-a străduit D-na Scidmore să convingă autorităţile urbane din Washington să importe cireşii ornamentali din Japonia şi să-i planteze pe malul râului Potomac. La început n-a ascultat-o nimeni, însă perseverenţa ei a dat roade în 1906, când David Fairchild, de la ministerul agriculturii, a importaţi circa o sută de cireşi ornamentali pentru moşia lui din Chevy Chase ( o suburbie a oraşului). Peste un an, văzând că cireşii s-au adaptat foarte bine, a mai comandat 300 de cireşi ornamentali pentru asociaţia locuitorilor din Chevy Chase care au plantat cireşii pe străzi. Aceşti cireşi delectează şi azi locuitorii acestei suburbii. În timpul înfloririi cireşilor mii de locuitori din împrejurimi vin să admire frumuseţea florilor de cireşi. Unii chiar spun că sunt mai frumoşi decât cei din Washington.

În 1909, după alegerea noului preşedinte William Taft, d-na Scidmore a scris o scrisoare soţiei preşedintelui, cu rugămintea de a o ajuta la adunarea de fonduri necesare pentru a importa cireşii ornamentali din Japonia. D-na Taft a fost de acord, iar când s-a adresat ambasadei Japoniei, ambasadorul a oferit un cadou de 2.000 de cireşi. Din păcate cei 2,000 de cireşi nu au fost plantați pentru că un inspector de la ministerul agriculturii a observat că erau contaminaţi cu insecte, aşa că au fost arşi.

 

Japonezii nu au renunţat aşa de uşor şi primarul oraşului Tokyo, Yukio Ozaki a propus din nou un cadou de 3,020 de cireşi ornamentali de tipul “Yoshino”. Cireşii au sosit la Washington în martie, 1912 şi au fost plantaţi în jurul lacului şi de-a lungul monumentelor. Primii doi cireşi au fost plantaţi de d-na Taft şi soţia ambasadorului Japoniei la Washington. Acești cireşi sunt în floare şi în prezent şi reprezintă un simbol al prieteniei dintre poporul american şi japonez.

Război şi pace pe tărâmul cireşilor

Bineînţeles în 1941, după atacul japonez asupra bazei navale de la Pearl Harbour, unii erau supăraţi pe japonezi şi intr-o noapte, patru cireşi au fost tăiaţi de un grup de vandali anonimi în semn de protest faţă de japonezi. Ca să prevină alte acte de vandalism, guvernul a decis să schimbe denumirea din “cireşi japonezi” în “cireşi orientali”.

În 1952, după război, cireşii din Tokyo de pe malul râului Arakawa din care se trag cireşii din Washington erau distruşi din cauza neglijenţei în timpul războiului. Americanii i-au ajutat şi au trimis altoi din cireşii primiţi în 1912, reuşind să salveze cireşii originali din Tokyo. Iată că cireşii au redevenit promotori ai prieteniei şi înţelegerii între diferite popoare.

De-a lungul anilor, mulţi dintre cireşii originali au murit, dar au fost plantaţi alţii noi. Un eveniment important a avut loc în 1965m când guvernul japonez a trimis din nou 3.800 de cireşi Yoshino la Washington. Lady Byrd Johnson, soţia preşedintelui Lyndon Johnson, împreuna cu soţia ambasadorului japonez, au plantat din nou primii cireşi lângă monumentul Washington.

Începând din 1932, perioada de înflorire a cireşilor în Washington este însoțită de “ Cherry Blossoms Festival”, care durează paisprezece zile, având o paradă anvergură şi multe alte manifestări culturale.

Plimbarea în jurul lacului “ Tidal Basin” este extrem de plăcută şi o facem de câteva ori pe an. În timpul înfloririi cireşilor este aproape imposibil să te plimbi, sutele de mii de turişti stau claie peste grămadă şi blochează trecerea. Noi ne facem pelerinajul dimineaţa devreme când încă nu sunt aşa de mulţi turişti. Este o plimbare extrem de plăcută, în două ore se poate merge lejer în jurul lacului, pe lângă monumente şi de-a lungul râului Potomac, pentru o experienţă minunată. Chiar şi atunci când cireşii nu sunt în floare, o plimbare în jurul lacului este foarte frumoasă, itinerariul include frumoasele monumente Washington, Jefferson, Roosevelt şi Martin Luther King. De asemenea se poate vizita pagoda de piatră, monument primit de la japonezi pentru comemorarea tratatului de pace şi cooperare semnat în 1864.

Washington-ul este centrul puterii politice şi administrative al Statelor Unite şi de multe ori este numit în mod pompos în presă ca “ cel mai important oraş din lume” dar pentru noi, locuitori în zona oraşului ni se pare doar “cel mai feeric” oraş, mai ales când înfloresc cireşii.

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *