În continuare vom discuta despre pâine şi miere. Două ingrediente vechi de când lumea, subiectul unor mituri pe care vom încerca să le spulberăm. Prezentarea o voi face în aceeaşi manieră comparativă a opiniilor dr. Mihaela Bilic, MD şi ale subsemnatului George Hida PhD.
În continuare vom discuta despre pâine şi miere. Două ingrediente vechi de când lumea, subiectul unor mituri pe care vom încerca să le spulberăm. Prezentarea o voi face în aceeaşi manieră comparativă a opiniilor dr. Mihaela Bilic, MD şi ale subsemnatului George Hida PhD.
11. Este adevărat că pâinea îngraşă?
Bilic, MD:
FALS. Nu pâinea îngraşă, ci produsele care asociate cu ea. O felie de pâine are 80 calorii, iar o felie de caşcaval, 180 calorii. Bineînţeles că o pâine întreagă îngraşă, dar 1-2 felii la masă sunt obligatorii.
Hida, PhD:
ADEVĂRAT.Pâinea cu un conţinut bogat în amidon îngraşă; la fel şi unele produse cu care este asociată. O felie de pâine are 80 -150 calorii, iar un baghel 300 calorii. 2-3 felii de pâine pe zi aduc cam 400 calorii în organism, ceea ce poate însemna o pondere de 20-25% din aportul zilnic de alimente al unei persoane cu o greutate de 60-70 kg.
Aici, în America, se comercializează o pâine mai săracă în amidon, dar cu un aport crescut de proteine vegetale: seminţe de in. Făina din seminţe de in este măcinată în aşa fel, încât să nu-şi piardă uleiurile şi elementele nutritive.
Reţetă de pâine Foccia (cu un conţinut ridicat de făină de in)
Pâinea Focaccia se coace intr-o tigaie în care se presează aluatul şi apoi taie în cele mai diferite forme şi dimensiuni, după gust. Se poate folosi pentru sanvişuri (vezi un exemplu mai sus) sau se poate consuma ca atare. Are o textura mai puţin fină, semănând foarte mult cu cea a pâinii negre. Conţine mult mai puţini carbohidraţi, precum şi fibre provenind din seminţele de in. Este un aliment potrivit pentru cei care vor să scadă conţinutul de carbohidraţi din dietă.
Ingrediente:
2 ceşti (400-450 g) cu făină de seminţe de in
1 lingura de praf de copt
1 linguriţă cu sare
1-2 linguri de zahăr, facultativ, sau o cantitate echivalentă de înlocuitori de dulce naturali sau artificiali
5 ouă bătute
½-ceaşcă de apă (125 ml)
⅓-ceaşcă de ulei (80 g)
Preparare:
Încălziţi cuptorul la 175-180oC. Pregătiţi o tigaie tapetată cu hârtie pergament şi. Eventual, unsa cu un film subţire de ulei.
Amestecaţi prafurile: făina de in, praful de copt, sarea şi eventualul agentul de îndulcire, până la omogenizare. Separat amestecaţi lichidele: ouăle bătute cu apă şi ulei. Adăugaţi partea lichidă, în porţii mici, la compoziţia de făină, amestecând tot timpul, până la omogenizare.
Lăsaţi aluatul astfel obtinut cam 2-5 minute până se îngroaşă, dar nu prea mult, ca să se poată întinde în tigaie.
Turnaţi aluatul în tigaie, începând cu periferia ei, astfel încât să evitaţi formarea de aluat îngroşat in mijloc. Încercaţi să creaţi grosimea dorită. Puneţi tigaia la cuptor şi coaceţi cam 20 minute sau până când, după apăsare, pâinea îşi revine la grosimea iniţiala şi are o culoare maronie.
Lăsaţi-o să se răcească şi tăiaţi-o în felii de mărime dorită. Nu este nevoie de cuţit. Focaccia se poate porţiona cu o spatula.
12. Painea prajita e mai puţin calorică?
Bilic MD:
FALS. O felie de pâine prăjită are exact acelaşi număr de calorii ca una proaspătă, deoarece prin prăjire se pierde numai apa, deci este mai uşoară ca greutate.
Hida PhD:
Hmmm! O să vorbim altă dată despre pâinea prăjită – „toast”
13. Pâinea proaspătă “umflă” burta?
Bilic MD & Hida PhD:
(foarte) ADEVĂRAT. în procesul tehnologic de pregătire al pâinii crescute cu drojdie de bere, perioada completă de fermentaţie este circa 12 ore. De aceea este recomandat sa fie consumata pâine “veche” de o zi.
14. Grahamul sau pâinea cu tărâţă nu ingrasa?
Bilic MD:
FALS. Pâinea neagră sau intermediară conţine mai multă tărâţă (fibre) care ajută digestia, însă conţinutul caloric este uşor inferior pâinii albe (230 calorii/100g faţă de 280 calorii/100 g). Pâinea neagră (1 felie = 35g) este mai grea decât pâinea albă (1 felie = 25 g) şi, în final, se ajunge la echilibru, adică 1 felie pâine albă (25g) = 1 felie, pâine neagră (35g) = 80 calorii.
Hida PhD:
DEPINDE. Pâinea neagră sau intermediară conţine, într-adevăr, mai multă tărâţă (fibre) care ajută digestia, iar conţinutul caloric este inferior pâinii albe, aşa cum afirmă Dr. Bilic (230 calorii/100g pâine integrală, faţă de 280 calorii/100 g pâine albă). Pâinea integrală (1 felie = 35g) este mai grea decât pâinea albă (1 felie = 25 g) diferenţa fiind cortexul sau tărâţa, mult mai săracă în calorii decât făina.
15. Nu trebuie să asociem carnea cu pâinea sau cartofii?
Bilic MD:
FALS. Alimentaţia corectă şi sănătoasă prevede ca fiecare masă să contina toate principiile alimentare, deci este normal ca proteinele din carne să fie asociate cu glucidele lente din garnitură, pentru a se absorbi adecvat. Disocierea dintre proteine şi carbohidraţi se face pe perioade scurte, de maxim 2 săptămâni şi are ca scop slăbirea rapidă (dar incorectă) dictată de probleme stricte de sănătate.
Hida PhD:
DEPINDE.Alimentaţia corectă şi sănătoasă prevede ca fiecare masă să conţina tot ce ne place şi vrem să mâncăm. Chestia cu principiile alimentare e bine s-o lăsăm „teoreticienilor” care predică una şi fac alta (ca şi preoţii catolici care dau sfaturi privitoare la căsătorie, deşi n-au habar ce înseamnă ea). Nici ursul, un omnivor în toată regula, nu consumă fructe ierburi sau rădăcini la aceeaşi masă cu carnea vânată.
Mulţi recomandă să începem o masă cu crudităţi şi salate, şi numai apoi aperitive, supe şi mâncarea principală, conţinând mai ales proteine. Tot mai puţine restaurante recomandă garnituri de cartofi, legume sau paste lângă carnea prăjită în tigaie, la grătar sau coaptă în cuptor. Desigur, când vorbim de tocăniţe, carnea şi legumele sunt consumate împreună, dar astfel de feluri de mâncare sunt potrivite unei cine luată devreme, cu câteva ore înainte de culcare. Ordinea în care consumăm aceste alimente la o masă de prânz este importantă şi pentru siesta de dupa mâncare, care să nu producă o revoluţie stomacală sau vlăguiască.
16. Mierea este naturala. Deci nu îngraşă.
Bilic MD & Hida PhD:
FALS. Mierea este naturală şi sănătoasă, dar conţine fructoză şi acelaşi număr de calorii ca şi zahărul (4 calorii / gram). Deoarece zaharul este cristalizat şi ocupă un volum mai mare, se ajunge la ecuaţia paradoxala : 1 linguriţă zahăr = 13 calorii, 1 linguriţă miere = 22 calorii. Mierea mai are si proprietatea de a stimula pofta de mâncare, prin urmare este recomandată copiilor şi persoanelor subnutrite sau care şi-au pierdut apetitul. În cazul in care vreţi să folosiţi miere la îndulcit, un vârf de linguriţă este suficient, pentru că puterea de îndulcire este de 4 ori mai mare decât a zaharului.
H:
ÎN PLUS. Mierea naturală amestecată cu zeama de lămaie, o linguriţă din fiecare la un pahar cu apa, băută dimineaţa pe stomacul gol cu o oră inainte de micul dejun – de dorit unul fără proteine animale – poate face parte dintr-o adevărată cură de slăbire pe termen lung, un lucru experimentat şi de mine.