Andrea Ghiţă: DARUL DOCTORULUI LŐWY

La împlinirea vârstei de 88 de ani, doctorul Carol Löwy – al cărui nume emblematic a definit vocaţia de pediatru pentru mai multe generaţii ale Clujului – şi-a lansat noul volum întitulat: „Egy szál tulipán” (Un fir de lalea), ca pe un dar oferit sieşi şi iubitorilor de carte.

 

La împlinirea vârstei de 88 de ani, doctorul Carol Löwy – al cărui nume emblematic a definit vocaţia de pediatru pentru mai multe generaţii ale Clujului – şi-a lansat noul volum întitulat: „Egy szál tulipán” (Un fir de lalea) ca pe un dar oferit sieşi şi împătimiţilor de lectură.

Cartea [semnată, ca toate scrierile literare ale doctorului Lőwy, sub pseudonimul Dániel Károly] este structurată pe capitole: „Din viaţă, despre viaţă, pentru viaţă”, „Frământări”, „Epica filtrată de liră” şi „De-a valma”, reunind povestiri, schiţe şi portrete subiective, porţionate şi administrate cu competenţa, tactul şi surâsul înţelept al medicului erudit.

Ca de fiecare dată, lansarea a făcut sală plină, datorită simpatiei de care se bucură atât medicul, cât şi autorul, şi s-a desfăşurat într-un mod familial şi nonconformist. Jenő Tellman (cel mai faimos profesor de fizică al Liceului Báthory din Cluj) l-a prezentat pe medicul Carol Lőwy care tratează cu aceeaşi competenţă şi dăruire atât copii, cât şi adulţi. Eseista Júlia Szilágyi a creionat portretul omului şi autorului. Textul scris în stilul discret, de fin observator, al vechii prietene, a fost citit la eveniment de o altă prietenă devotată, Judith Mureşan, fostă profesoară a lui Daniel Lőwy (fiul doctorului, un autor la fel de apreciat de clujeni,  chiar dacă acum trăieşte in SUA)  la facultatea de chimie.

Cunoscutul actor şi profesor universitar de actorie, András Hatházi, a dat citire unei selecţii sugestive de fragmente din carte, ca în final să se petreacă cea mai nostimă parte a prezentării, în care autorul a dialogat şugubăţ cu tânăra şi talentata Rebeka Hatházi, într-o scenetă inspirată din schiţa Ab ovo.

Lansarea cărţii a avut loc în aceeaşi sală unde – cu câţiva ani în urmă – ne adunaserăm la prezentarea ultimei cărţi a Mayei Lőwy, soţia doctorului, trecută de o vreme în lumea de dincolo  http://acum.tv/articol/51360/ . Fiinţa ei delicată este evocată în titlul cărţii. Abia aştept să citesc cartea şi să am răgazul de a traduce din ea, pentru Baabel.

 

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *