Irina Markovits: CUMPĂR HAINE, NU MODĂ

Dacă vreti să mă exprim altfel, in momentul de faţă sunt în căutarea proporţiilor perfecte dintre “haine” şi “modă“. Moda” este cea care se schimbă de la sezon la sezon. “Hainele” – acele ingrediente de bază de genul cămăşii albe, pantalonilor negri, perechii de jeanşi, puloverului gri de casmir – au anduranţă. Moda este alergătorul cursei de 100 m plat, hainele sunt maratonistul.

Hubert de Givenchy spunea pe undeva ca, pentru a fi eleganta, o femeie are nevoie doar de un trench, două taioare, o pereche de pantaloni şi un pulover de caşmir. Nu sunt intru totul de acord cu el, şi totuşi…

Ideea unei garderobe complet noi nu îmi mai dă fiori. Mă interesează  să perfecţionez ceea ce am, să gasesc cât mai multe alternative, variante şi combinaţii, plecând de la conţinutul deja existent al dulapului – un fel de sudoku stilistic, dacă vreţi. În caz contrar nu aş face altceva decât să adaug la nesfârşit bits & pieces…

Dacă vreti să mă exprim altfel, in momentul de faţă sunt în căutarea proporţiilor perfecte dintre “haine” şi “modă“. “Moda” este cea care se schimbă de la sezon la sezon. “Hainele” – acele ingrediente de bază de genul cămăşii albe, pantalonilor negri, perechii de jeanşi, puloverului gri de casmir – au anduranţă. Moda este alergătorul cursei de 100 m plat, hainele sunt maratonistul.

Am destul de multe piese colorate, imprimate, deosebite prin dulap, am foarte puţine lucruri care ar putea fi descrise drept “crazy”, însă cele pe care le iubesc şi de care nu mă plictisesc  – sezon după sezon, an dupa an – sunt simple, frumos croite, cu linii şi culori care ma avantajeaza, din materiale de calitate. Adevărat, unele dintre ele au costat mai mult decât îmi planificasem iniţial, dar vedeţi voi, calitatea costă. Mai mult – şi semnificativ, zic eu – , piesele din ultima categorie sunt pietrele de temelie ale celor mai comode, mai inventive şi mai “caracteristice mie” tinute. Ele sunt hainele cu care am relaţii de durată, nu pasagere.

1. O cămaşa albă

Doua-trei cămăşi, în condiţie impecabilă, sunt arhi-suficiente în garderoba oricui, iar în primăvara asta cămăşile albe redevin vedete ale tendinţelor. Nu că ar fi devenit vreodată demodate… Însa acum se transformă dintr-o piesă banală, într-una esenţială, actualizată, ultra-modernă.

Le iubesc pentru că sunt genul de element vestimentar care modifică total o ţinută. O cămaşă albă se potriveşte unei ţinute smart tailored pentru birou, arată fantastic cu orice tip de jeanşi şi, în funcţie de material şi croială, este o alternativa elegantă pentru seara.

Ce poti face uşor cu o camasa alba?
– Îi adaugi un sacou sau cardigan colorat, pentru un plus de contrast.
– 2 Îi adaugi accesorii dramatice pentru seară şi o porţi fie inchisă până la ultimul nasture (stil androgin), fie descheiată adânc, fie descheiată total şi petrecută!
-3 Îi adaugi o fustă neagră (din piele, dantela sau un alt material texturat) sau un pantalon cu un imprimeu alb-negru

2. Pantalonul cu lungime moderna (7/8)

Sunt feminini, sunt uşor de purtat, sunt aproape clasici (ar fi trebuit să ne obişnuim toate cu ei, exista în magazine de mai bine de 3 ani!). Perechile pe care le aveam înainte erau doar negre sau bleumarin, dar am descoperit de curând o paletă bogată de nuanţe care pot fi adaptate ţinutelor de zi, de birou sau practic, cam oricărui moment al zilei.

Îi păstrez în continuare pe cei negri pentru ţinutele serioase, dar am adăugat în garderobă o pereche bleu ciel pe lângă cei bleumarin, iar jeanşii boyfriend  îi inlocuiesc uneori cu o pereche cropped în cel mai frumos galben solar pe care i-am găsit la Marks&Spencer. Merg de minune cu tricouri în dungi marinăreşti, cu pulovere uşoare în nuante de gri, albastru cobalt, dar mai ales cu topuri în imprimeuri alb-negru.

Nu-mi spuneti că pantalonul cropped vă pune probleme, pentru că…
-1 In cazul pantalonilor cropped, o ţinuta all black arată extraordinar. Atrage atentia asupra gleznelor, decolteului şi pantofilor.
-2  Nu exagerati cu culorile, color blocking a decedat în urmă cu vreun an. Dacă alegeţi un pantalon foarte puternic colorat, alegeţi un top (cămaşă, bluză, sacou, pulover) într-o nuanţă neutră sau deschisă.
-3 Mix & match.
Lungimea moderna e primul pas spre actualizarea stilului. Pasul doi este să purtaţi pantalonul cu un top imprimat, nu doar colorat uni.

3. Un trench

Este pentru sezoanele de nehotărâre – primăvara şi toamna, adică. În ultima perioada am fost plăcut surprinsă să văd la fel de mult croieli actualizate de trenciuri (siluete mult mai lejere, deconstruite, cu revere drapate, cu asimetrii), pe câte am văzut clasice (cu linie ajustată, epoleţii la locul lor, două rânduri de nasturi).

Pentru că azi plouă


-1 Un model cu croiala ajustată, intr-o culoare neutră (bleumarin, kaki, nisipiu) şi cu detalii minime se va potrivi la fel de bine unei ţinute pentru birou, cât şi unei smart casual de weekend.
– 2 Poţi încerca jocuri de proporţii cu un trenci cu croială destructurată.
– 3 Varianta cea mai clasic-eleganta de weekend înseamnă un trenci simplu şi o pereche de jeanşi.

PS: Colectia de primavara 2014 Marks&Spencer bifeaza cele 3 piese-cheie alese de mine – cămăşi albe moderne, pantaloni cu lungime modernă în diferite culori, trenciuri cu diverse structuri -, dar le adaugă elemente noi: rochii şi topuri cu imprimeuri geometrice, accesorii în nuanţe pastel, fuste cu croieli minimaliste, contemporane.

Fotografii: Marks&Spencer, pinterest.com

(preluat de pe blogul autoarei http://www.stylediary.ro/wordpress/

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *