TEREZA MOZES

A publicat la rubrica Memoria

Este un etnograf remarcabil şi autor de cărţi despre Holocaust.Originară din Şimleu Silvaniei, în anii adolescenţei s-a stabilit la Oradea unde a urmat liceul însă din cauza legilor anti-evreieşti nu şi-a putut continua studiile. În mai-iunie 1944, împreună cu concitadinii ei evrei a fost închisă în ghetoul de la Oradea şi apoi deportată la Auschwitz. A trecut ărin mai multe lagăre naziste din nordul Europei, reuşind să supravieţuiască. După reîntoarcerea în România a absolvit Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj, cu specializările : istoria artei, etnografie şi limba franceză. Începând dina nul 1946 şi până la sfârşitul carierei s-a dedicat organizării şi reorganizării mai multor muzee din Oradea, munca cea mai importantă depunând-o la Muzeul Regional Crişana …

unde a fost şefa Secţiei de Artă şi artă populară. În această calitate a contribuit la îmbogăţirea şi diversificarea colecţiei de obiecte populare susţinându-şi teza de doctorat în domeniul ceramicii populare. Tereza Mozes este autoarea mai multor cărţi de etnografie, dar şi a unui zguduitor volum de memorii «  Decalog însângerat », precum şi a monografiei Evreii din Oradea. De la începutul Mileniului III este stabilită în Israel, fiind o colaboratoare constantă a revistei Uj Kelet.

Andrea  Ghiţă

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

One Comment

  • Johanan Vass commented on November 8, 2019 Reply

    FELICITARI SI BUCURII DOAMNEI MOZES LA IMPLINIREA UNUI CENTENAR DE VIATA!
    PENTRU MINE SINTETI SIMBOLUL VICTORIEI LUMINII ASUPRA INTUNERICULUI
    CU DEOSEBITA APRECIERE
    JOHANAN JANOS VASS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *