Irina Markovits: CĂLDURĂ MARE, MONŞER!

„Sau cum ne îmbrăcăm la birou pe timp de caniculă”, aș fi putut intitula acest articol, dar ar fi sunat prea banal. În realitate, modificarea de temperatură nu înseamnă și o modificare a codului vestimentar. Canicula nu înseamnă că brusc avem voie să ne îmbrăcăm mai puțin profesional, dacă astea sunt cerințele acolo unde lucrăm. We are staying cool, but looking professional. Și ținem cont de câteva lucruri specifice sezonului.

„Sau cum ne îmbrăcăm la birou pe timp de caniculă”, aș fi putut intitula acest articol, dar ar fi sunat prea banal. Aceasta e însă  tema de azi: o aduc în discuție pentru că întrebarea s-a repetat, sub diferite forme, în timpul fiecărui workshop corporate pe care l-am ținut în ultima perioadă.

Am fost întrebată, pe rând, dacă la birou ne putem folosi de pantaloni scurți, rochii maxi, maieuri cu bretele subțiri, evantaie? Pe scurt, răspunsul este ”nu”  și nu voi detalia motivul. E suficient să vă spun că atâta timp cât o haină pare potrivită pentru orice alt fel de activități after-work sau de weekend, haina respectivă nu are ce căuta la birou. Different hats, so to speak.

În realitate, modificarea de temperatură nu înseamnă și o modificare a codului vestimentar. Canicula nu înseamnă că brusc avem voie să ne îmbrăcăm mai puțin profesional, dacă astea sunt cerințele acolo unde lucrăm. We are staying cool, but looking professional. Și ținem cont de câteva lucruri specifice sezonului.

 1. Țesăturile și imprimeurile folosite

Uităm o vreme de poliesteruri (groase sau subțiri) și de materiale 100% sintetice. Fibrele naturale vor lăsa transpirația să se evapore mai rapid și, cu cât o țesătură este mai lejeră (nu transparentă, ci doar subțire), cu atât este mai plăcută pe timp de vară. Așadar, ne uităm pe etichete și căutăm: bumbac (100% sau în amestec cu o altă fibră), in, mătase subțire, viscoză, bambus, bumbac ajurat, poplin, gabardina subțire, muselină.

Oricât visăm la valuri și vacanță, nu aducem la birou rochii cu imprimeuri florale exotice supra-dimensionate, tricouri cu imprimeuri digitale ale unui peisaj marin sau californian, pantaloni cu dungi late ca de pijama sau cu imprimeu foulard. Dar asta nu înseamnă că nu ne putem îmbrăca colorat, din contră: ar trebui să luăm la purtat întreaga paletă cromatică estivală, doar să facem totuși diferența între piesele pe care le putem purta la birou și cele pe care le rezervăm timpului liber.

De pildă, un taior bej caffe latte arată de un milion de ori mai elegant purtat la o întâlnire cu un client, decât un banal costum bleumarin.

 

2. Croieli lejere

Evităm croielile mulate, bluzele foarte strânse la nivelul brațelor sau cu răscroiala foarte apropiată de subraț, fustele și pantalonii cu betelii foarte strânse pe talie. Pe căldură, vrem să respirăm liber, să nu ni se lipească nimic de corp, vrem haine fluide, aerisite!

Nu, asta nu înseamnă că alegem doar croieli-sac sau exagerat de ample, trapez. Putem însă înlocui cămășile cambrate  de care oricum toată lumea s-a plictisit, draga mea,  cu unele mai lejere, masculinizate, pe care le putem purta împreună cu un pantalon larg. Sau, în locul rochiilor clasice de business care urmează exact linia corpului,îmbrăcăm unele moderne , drepte dar cu un volan deasupra genunchiului, rochii chemise, rochii kimono, rochii petrecute, rochii de inspirație safari cu buzunare -, având grijă fie la detalii (pense, imprimeuri discrete, decolteu degajat, mâneci interesante), fie să avem un cordon fin in talie.

 

3. Mai multe rochii? Sau mai mulți pantaloni?

The jury is still out on this, ca să zic așa. Depinde de gustul, conformația și nivelul de confort al fiecărei femei in parte. Un pantalon nu ține neapărat mai mult de cald decât o rochie, dacă este ales într-un material fluid și cu o croială dumnezeiască. Ca să nu mai spun că nu este obligatoriu ca pantalonul să fie lung! La birou putem purta pantaloni până deasupra gleznei, fuste-pantalon și chiar bermude , cu condiția să fie într-o culoare potrivită pentru birou (bleumarin, kaki, nisipiu, griuri sau un imprimeu foarte discret), să nu fie strâmte (mulate pe pulpe și bazin) și să aibă o croială tailored. Ah, și să nu uităm de salopete: cu o croială simplă dar elegantă, într-o culoare uni, cu buzunare și fermoare ascunse, heaven!

Nu îmbrăcați pentru birou bermude cargo (cu multe buzunare laterale și dintr-un bumbac șifonat), pantaloni din in care se șifonează rapid, pantaloni scurți de nici un fel ăi, de altfel, nici fuste mini.

 

4. Cât de scurte e „prea scurt”?

Aplici „regula celor doua palme”. După ce ai îmbrăcat piesa respectivă  rochie, fustă, pantalon, verifici in oglindă, stând așezată: dacă între tivul hainei și genunchi sunt mai multe de două palme,înseamnă că este prea scurtă. (De ce așezată și nu în picioare? Pentru că așa îți petreci majoritatea timpului la birou.)

 

5. Alte interdicții

Din păcate, lista e lungă. Fără: bustiere, maieuri cu bretele subțiri, topuri scurte (cropped), topuri cu spatele în întregime din dantelă, șlapi, balerini transparenți din plastic, sandale de plajă, sandale cu toc înalt și aplicații strălucitoare (cristale, sticlă colorată), fuste mini, fuste și rochii maxi (de tipul celor cu volane sau, ca să fie mai clar, orice fel de piesă vestimentară cu lungime maxi), pantaloni cu imprimeuri multicolore sau supradimensionate, rochii de plajă, jeanși decupați sau sfâșiați, tricouri cu imprimeuri digitale mari, materiale șifonate, maieuri din plasă, materiale transparente, rochii tricou, salopete înflorate, pantaloni scurți. Ați înțeles ideea: orice „urlă” a vacanță sau weekend, rămâne acasă.

Pe de altă parte, codul vestimentar al fiecărei organizații  și managerii de HR, in parte  decid cât de permisivă sau fierbinte devine atmosfera din birou pe timp de vară.

 

6. Spuneai ceva de un evantai?

Da, e o idee șarmantă, absolut adorabilă și retro. Da, funcționează intr-un birou fără aer condiționat: îți dă iluzia unei brize. Dar evantaiul nu e compatibil cu tastatura, îți ocupă o mână! Sprayurile cu apă minerală sunt făcute pentru momente de genul ăsta: înviorează și răcoresc, la fiecare vaporizare. Vă recomand două produse: cel de la Ivatherm este minunat dacă aveți tenul sensibil sau dacă purtați un parfum puternic, iar Eau de Beautẻ de la Caudalie este o apă tonică ultra-răcoritoare, infuzată cu uleiuri esențiale de citrice, rozmarin și mentă.

(preluare de pe blogul autoare http://www.stylediary.ro)

 

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *