Monica Noveanu: DARUL ȚĂRII SFINTE

În toamna anului 2013, Liceul de Muzică ,,S.Toduță”  – Cluj – Napoca, a încheiat un parteneriat inedit, cu o țară dinafara Europei. Începutul a fost vizita unui grup de elevi și profesori de la Conservatorul de Muzică din Tel Aviv – Israel. Cele câteva zile petrecute împreună au fost începutul unei colaborări fructuoase între cele două instituții artistice. La începutul lunii iunie (6 – 13), un grup de 9 elevi și 3 profesori ai Liceului de Muzică din Cluj – Napoca au efectuat o vizită, la rândul lor, la Conservatorul ,,Ted &Lin Arison” din Tel Aviv. Cele șapte zile petrecute acolo au fost pline, gazdele depunând un efort deosebit, pentru a oferi un sejur de neuitat.

În toamna anului 2013, Liceul de Muzică ,,S.Toduță”  – Cluj – Napoca, a încheiat un parteneriat inedit, cu o țară dinafara Europei. Începutul a fost vizita unui grup de elevi și profesori de la Conservatorul de Muzică din Tel Aviv – Israel. Cele câteva zile petrecute împreună au fost începutul unei colaborări fructuoase, între cele două instituții artistice. Pătrunsă de faptul că muzica nu cunoaște granițe, dar  nici dragostea față de locul de formare a unui muzician nu se stinge cu trecerea anilor, violonista Delia Bodea Iacob, fostă elevă a Liceului de Muzică din Cluj (promoția 1970 – 1971), stabilită în Israel, profesor la Conservatorul din Tel Aviv, a simțit nevoia de a crea o punte, între cele două unități de învățământ muzical. Impulsul interior a venit, pe de o parte, de a dărui celor de acasă, câte ceva din ceea ce a acumulat în timp, și de a dezvălui celor din Israel valorile învățământului românesc. Ideea a fost susținută de conducerile celor două instituții, și astfel, s-a născut o legătură, ce s-a dovedit, cu totul specială.

La începutul lunii iunie (6 – 13), un grup de 9 elevi( Sabina Silaghi – vioară, clasa a VII-a, Andreea Cicireagă-Moisescu – pian, clasa a VIII-a, Portik Henrik Janos – flaut, clasa a X-a, Laszlo Renata – flaut, clasa a XI-a, Romana Sălăjan – pian, clasa a XI-a, Irina Naneș – flaut, clasa a XI-a, Dina Văsar – oboi, clasa a XI-a, Evelina Andrieș – harpă, clasa a XI-a și Manyoki Bence – canto, clasa a XI-a) și 3 profesori (Kallay Tünde, director adjunct al Liceului ,,S.Toduță” – Cluj-Napoca, prof.dr.Monica Noveanu – pian și prof.Ramona Telcian – vioară) ai Liceului de Muzică din Cluj – Napoca, au efectuat o vizită, la rândul lor, la Conservatorul ,,Ted &Lin Arison” din Tel Aviv. Cele șapte zile petrecute acolo au fost pline, gazdele depunând un efort deosebit, pentru a oferi un sejur de neuitat.

Entuziasmul cu care Delia Iacob a organizat fiecare moment al sejurului și  bucuria întâlnirii au șters, parcă, toate dificultățile unei astfel de acțiuni. Alături de ea, s-a situat Hava Armonn (fostă studentă a Conservatorului din Cluj, plecată din România în urmă cu 60 de ani), profesoară de pian la aceeeași instituție. Nu se poate trece cu vederea susținerea materială și spirituală a domnului Costin, director al Conservatorului din Tel Aviv. De altfel, nimeni din colectivul israelian nu poate fi exclus, fiindcă toți profesorii, dar și toți angajații, s-au străduit pentru a oferi o ședere cât mai plăcută. Oaspeții au locuit la familii, care i-au înconjurat cu prietenie și solicitudine.

În centrul activității de parteneriat au stat schimburile de experiență, manifestate prin cursuri de măiestrie, oferite atât de profesori ai Conservatorului din Tel Aviv (pian – Ron Trachtman, vioară – Delia Iacob, oboi – Iael Zamir, flaut – Boaz Maiorovici și harpă – Mariana Schwarzbart), cât și de pro – fesoarele de la Liceul de Muzică din Cluj (pian – prof.dr. Monica Noveanu și vioară – Ramona Telcian Jannert). De un succes deosebit s-a bucurat concertul festiv elevilor clujeni și israelieni din sala ,,Auditornium” a Conservatorului, la care au fost prezenți reprezentanți ai Ambasadei Române din Israel și ai Centrului Cultural Român din Tel Aviv. Un recital mai special, a avut loc la ,,Palace”, un centru de îngrijire pentru vârstnici, unde elevii clujeni au fost primiți cu o deosebită căldură, și cu multe cuvinte frumoase, chiar și în limba română. Trebuie menționată devoțiunea și înaltul profesionalism cu care pianista Irina Zelzenova a acompaniat întregul program al elevilor clujeni.

Elevii flautiști au avut o deosebită întâlnire cu Geneviève Blanchard, profesoară de flaut la Conservatorul din Tel Aviv, care le-a deschis o lume specială, cea a flautului baroc. Alte evenimente ce trebuie menționate sunt recitalul extraordinar al pianistului Anton Brishewski – Ucraina, câștigător al Premiului I la Concursul Internațional ,,Arthur Rubinstein” din acest an,  recitalul de vioară susținut de doi elevi de frunte ai Conservatorului, repetiția formației Big Band. Este demn de a fi remarcat faptul că între tinerii români și israelieni s-a creat o legătură frumoasă, ce va dura în timp. Chiar și în aceste zile, puține la număr, oaspeții au reușit să întrezărească câte ceva din specificul vieții de zi cu zi, a unui popor cald, tolerant, harnic. Lacrimile Hawei, la vederea tinerilor soldați ce au depus jurământul la Zidul Plângerii, sunt o dovadă că țara este, încă, supusă la grele încercări.    

Pe lângă toate darurile muzicale și spirituale oferite de gazde, aceștia nu au neglijat aspectul turistic, folosindu-se avantajul de a se desfășura într-o țară plină de obiective unice. Oaspeții clujeni au vizitat Grădinile Bahai din Haifa, bucurându-se de frumusețea orașului și de splendida așezare, alături de mare și de muntele Carmel, dar și de o baie în apele calde ale Mediteranei. S-au plimbat pe străzile cu clădiri impunătoare din Tel Aviv, și prin cartierul Yaffo.

O zi specială a fost hărăzită vizitei orașului Jerusalem, unde istoria, religia, diversele culturi, peisajul fermecător și straniu în acelașii timp, se împletesc, încrustând un semn special în sufletul și memoria celor ce îl cunosc : cutremurătorul muzeu al holocaustului, Yad Vashem, Biserica Sfântului Mormânt, Via Dolorosa, Zidul Plângerii, sunt doar câteva puncte atinse, amintind și turul orașului vechi,unde fiecare pas reprezintă un dar.

La întoarcerea în România, oaspeții au dus cu ei un bagaj plin de impresii puternice. Întâlnirea a depășit cu mult cadrul unui simplu parteneriat profesional sau al unei excursii. Avantajul de a se afla printre oamenii dintr-o țară ca Israelul, de a le cunoaște, chiar și puțin, viața de zi cu zi, este neprețuit. 

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *