Serena Adler: REŢETE pentru ANIVERSĂRI de VARĂ

Pe căldura asta parcă ar merge ceva răcoros, un preparat care să nu aibă nevoie de cuptor sau cât mai puţină treabă cu coptul pe căldura asta! Aşa am ajuns la două reţete festive, delicioase şi răcoroase, pe care fosta mea soacră le prepara repede şi erau o bucurie pentru papilele gustative. Fica, pentru că aşa i se spunea în familie, era o femeie mărunţică şi o mama iubitoare. Între reţetele mele îngălbenite, scrise de mâna mea sau de mâna persoanei care mi le-a dat, am regăsit cu nostalgie multe dintre istoriile de familie şi poate dacă voi avea cândva timp voi scrie despre ele, istoriile mele.

Atunci când în primăvară vă dădeam reţete tradiţionale de Peisach obişnuite în familia mea, nu mă gândeam că în vara aceasta capricioasă am să dau două reţete pe care le am de la fosta mea soacră! Pe ea mi-am amintit-o căutând printre reţetele mele îngălbenite de timp. Aş fi vrut să dau reţeta deliciosului tort de bezele pe care mama mi l-a făcut de ziua mea, într-un an în care a vrut să nu simt lipsa tortului aniversar de ziua mea la întoarcerea dintr-o delegaţie. Ce tort minunat de bezele mi-a facut atunci mama!!! Faptul că nu dau acum această reţetă este pentru că m-am gândit că bezelele necesită multă căldură în faţa cuptorului.

Tort de vară

Pe căldura asta parcă ar merge ceva răcoros, un preparat care să nu aibă nevoie de cuptor sau cât mai puţină treabă cu coptul pe căldura asta! Aşa am ajuns la două reţete festive, delicioase şi răcoroase, pe care fosta mea soacră le prepara repede şi erau o bucurie pentru papilele gustative. Fica, pentru că aşa i se spunea în familie, era o femeie mărunţică şi o mama iubitoare. Între reţetele mele îngălbenite, scrise de mâna mea sau de mâna persoanei care mi le-a dat, am regăsit cu nostalgie multe dintre istoriile de familie şi poate dacă voi avea cândva timp voi scrie despre ele, istoriile mele.

Prima reţetă este « Tort cremă Fica » şi este scrisă de mâna soacrei mele. Avea un scris frumos! Dar să vedem ce ne trebuie pentru acest tort răcoros : 300 gr.unt, 300 gr. zahăr pudră, 4 ouă proaspete, 200 gr. biscuiţi obişnuiţi, dar buni, 1 pachet cacao, o ceşcuţă cu lapte şi un pahar de vişine din vişinată fără sâmburi.

Cum se prepară : biscuiţii fărâmiţaţi se opăresc cu laptele din ceşcuţă  şi se lasă la răcit ; se freacă untul cu zaharul, se adaugă gălbenuşele unul câte unul ; albuşurile bătute spumă tare se încorporează peste biscuiţii cu gălbenuşele în ei; se adaugă pachetul de cacao şi paharul cu vişine din vişinată. Această compoziţie se pune într-o tavă de chec tapetată cu hârtie pergament (sau de copt) presărată cu cacao. Se ţine la frigider şi se serveşte cu frişcă.

Tort de vară

A doua reţetă este de « Tort trufă » şi pentru a o face ne trebuie : 6 ouă, 1 pachet de unt, 1 pachet de cacao de 100 gr, 300 gr. zahăr pudră, 1 lingură făină, 1 ceaşcă lapte, o lingură coniac sau rom, stafide, coajă de lămâie, coajă de portocală, vişine din dulceaţă.

Cum se prepară : într-o cratiţă se stinge la foc mic cacao cu laptele şi 150 gr.zahăr până devine de consistenţa unei smântîni groase. Se amestecă cu stafidele, coniac şi se dă la rece. Într-un castron se freacă spumă 1 pachet unt cu 150 gr zahăr la care se adaugă pe rând gălbenuşele şi restul de cremă de cacao după ce s-a răcit.

Blatul : se bat albuşele spumă, se adaugă 5-6 linguri din crema de cacao şi o lingură făină. Se toarnă într-o cratiţă unsă cu unt şi tapetată  cu pesmet. Se coace la foc potrivit 45 minute. Se aşează blatul pe un platou şi dacă iese mai înalt se taie în două, se însiropează şi se pune crema între cele două bucăţi, vişinele şi coaja de portocală. Tortul se îmbracă cu restul de cremă şi se presară cacao cu sita.

În final îmi exprim speranţa că veţi citi şi reţetele mele, chiar dacă oferta pentru lectură din Baabel este tot timpul extrem de variată şi de bună calitate! ……şi încă ceva…..tot timpul am fost în favoarea descoperirii « Universului….la feminin »* în care intra şi timpul pentru alte activităţi în afara petrecerii lui în bucătărie şi totuşi vă dau tot mai multe reţete! Pare un paradox, dar nu este!

 

*Universul… la feminin  este titlul sugestiv al emisiunii pe care o realizează Serena Adler la Radio Shalom, în fiecare luni între orele 17.00 – 18.00. http://www.jcc.ro/radio_shalom_romania (nota redacţiei).

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *